Luontomatkailu Yleinen

10 upeaa luonnonmaisemaa maailmalla

Yksi matkailun suola ovat luonnon upeat maisemat. Itselleni rakkaimpia ovat vuoret ja vesistöt – parhaimmillaan yhdessä. Tässäpä oma listani kymmenestä upeimmasta luonnonmaisemasta, jota olen päässyt matkoillani ihailemaan.

1. Grand Canyon, North Rim

Yhdysvaltojen ikoninen Grand Canyon on ollut minulle poikkeuksellisen vaikuttava näky – mikään muu maisema ei ole saanut adrenaliinia virtaamaan samalla tavalla. Me vierailimme Grand Canyonilla syksyllä 2017 kolmen viikon häämatkallamme. Me nautimme kanjonin pohjoisosan maisemista North Rimillä. Voin suositella sitä lämpimästi, sillä siellä käy vain murto-osa kanjonissa vierailevista turisteista. Tukikohdaksi sopii vaikkapa Kanabin kaupunki Utahissa. Samaan reissuun voi helposti yhdistää myös Zionin ja Bryce Canyonin kansallispuistot.

Lue lisää: Grand Canyon on upein paikka, jossa olen koskaan ollut

2. Tunnel View, Yosemite

Kaliforniassa sijaiseva Yosemiten kansallispuisto kuuluu syystäkin maan suosituimpiin. Upeassa puistossa on lukematon määrä maisematykitystä, joka saa haukkomaan henkeään. Yksi tunnetuimmista ja hienoimmista on Tunnel View, jolla voi käydä pistäytymässä matkalla puistoon tai sieltä poistuessa Highway 41 -tietä pitkin. Näköalapaikalta näkyvät vuoret El Capitan ja Half Dome sekä Bridalveilin vesiputous. Meidän vieraillessamme Yosemitessa syyskuussa 2017 näkyvyyttä heikensi metsäpaloista johtuva savuisuus, joka on harmillisen yleistä koko Kalifornian osalvaltiossa kuumimpina vuodenaikoina. Palaneen katku ei silti hälventänyt paikan vaikuttavuutta.

Lue lisää: Päiväretkeilijän tärpit Yosemiten upeaan kansallispuistoon
Haaveena Yosemite? Näillä vinkeillä reissusi rokkaa

3. Vietnamin eteläiset ylängöt

Vietimme suuren osan parin viikon Vietnamin-lomastamme Saigonin sykkeessä ja Mui Nen rantakohteessa. Hienoimmaksi lomapäiväksi muodostui päiväretki Vietnamin Pariisiksi kutsuttuun Dalatin kaupunkiin. Reitti Mui Nesta Dalatiin kulki halki Vietnamin eteläisten ylänköjen kahvinviljelyalueen. Kumpuileva ja vehreä maasto hivelivät silmää ja antoivat ihanan kontrastin kaikelle kaoottisuudelle, jota olimme todistaneet muuaalla maassa.

Lue lisää: Dalat – ihana kaupunki, jonka ei uskoisi olevan Vietnamissa

4. Cliffs of Moher, Irlanti

Vihreä saarivaltio on oikea luonnonystävän paratiisi. Maan kenties tunnetuin nähtävyys on jylhä Cliffs on Moher, joka sijaitsee maan länsirannikolla Claren kreivikunnassa. Päiväretki Moherin kalliolle alkaa Doolinin pikkukylästä, josta lähtee hieno merkitty polku kohti kuuluisia kallioita. Matkan varrella on useita upeita näköalapaikkoja Atlantille ja Aranin saarille. Cliffs of Moher on vilahtanut myös Harry Potter ja Puoliverinen prinssi -elokuvassa. Claren kreivikunnassa on Cliffs of Moherin lisäksi paljon upeita luontokohteita, kuten esimerkiksi kivipaasi Poulnabrone Dolmen.

Lue lisää: Cliffs of Moher on pala kauneinta Irlantia

5. Sunset Point, Bryce Canyon

Ei kahta ilman kolmatta – tämänkin upean maiseman äärelle pääsimme vuoden 2017 häämatkalla. Bryce Canyonin kansallispuisto tunnetaan omintakeisista hoodoo-kivimuodostelmista. Ne ovat kuin hullunkurisia jäätelötuutteja, joita kasvaa oranssissa kanjonissa kuin sieniä sateella. Amfiteatterinmuotoista kanjonia voi ihailla monelta eri näköalapaikalta, kuten Sunset Pointilta. Ei kannata kuitenkaan tyytyä pelkkään katseluun, vaan Bryce Canyon kannattaa kokea myös kanjonissa puikkelehtivien polkujen kautta. Oma suositukseni päiväpatikkaan on 11 kilometrin mittainen Figure 8 -reitti, joka yhdistää kolme reittiä yhdeksi mahtavaksi kierrokseksi.

Lue lisää: Bryce Canyonin hillittömät kivituutit lumoavat

6. Navagio Beach, Zakynthos

Saisiko olla postikortti Zakynthokselta Kreikasta? Navagion rannalle haaksirikkoutunut vene kuvattuna yläilmoista on suositun Zakynthoksen kuuluisin maisema. Saaren länsipuolella sijaitseva näkymä on parhaimmillaan juurikin ylhäältä katsottuna – itse rannalla oleminen käy työstä. Navagiolla käydään monien matkajärjestäjien laivaretkillä, mutta rantaan pääseminen on tukalaa ison aallokon takia. Samasta syystä siellä uiminen ei houkutellut, ainakaan minua. Samaa ei voi sanoa kymmenistä turisteista, jotka menivät kuulaan siniseen veteen uimaan kamerat käsissä, aallokosta piittaamatta.

Lue lisää: 11 upeaa rantaa Zakynthoksen saarella
Road trip Zakynthoksen villissä lännessä
Road trip Zakynthoksen upealta itärannikolta pohjoiskärkeen
Zakynthoksen-lomasta tuli melkein tylsä pakettimatka – toisin kävi

7. Bohinj-järvi, Slovenia

Kun puhutaan postikorttimaisemista, Slovenian kohdalla monille tulee ensimmäiseksi mieleen Bled-järvi. Mielestäni kuitenkin paljon vaikuttavampi on Blediltä alle 30 kilometriä lounaaseen sijaitseva Bohinj-järvi. Se on upealla paikalla Triglavin Alppien ympäröimänä, ja sen vesi on tietysti kristallinkirkasta ja oi – niin kutsuvaa. Me kävimme järvessä aamu-uinnilla silloin, kun pinta oli aivan peilityyni ja vuorten juurella leijaili vielä usvan kiehkuroita. Maagista.

Lue lisää: Slovenian satumainen Bohinj-järvi oli road tripin ihanin paikka

8. Grossglocknerin maisematie, Itävalta

Alpeilla kulkeva Grossglocknerin maisematie on vuorten rakastajan paratiisi. Kesälläkin lumihuippuisina säilyvät huiput saavat leuat loksahtamaan tämän tästä, ja auton kanssa haluaa ajaa tien sivuun muutaman kymmenen metrin välein. Nimensä mukaisesti reitin korkein vuori on Grossglockner (3789 m), ja sen lisäksi nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi Itävallan pisin jäätikkö Pasterze. Reitti sopii hyvin matkaohjelmaan, jos tukikohtana on vaikkapa Zell Am See tai Kaprun. Salzburgista on tänne muutaman tunnin matka.

Lue lisää: Grossglocknerin alppitie – reitti, joka kaikkien tulisi ajaa kerran

9. Tiger Cave, Krabi

Tämän maiseman eteen on nähtävä töitä. Thaimaan Krabilla sijaitseva Tiger Cave on buddhalaistemppeli, jonne päästäkseen pitää kävellä yli 1230 porrasaskelmaa. Kuuman kosteassa ilmastossa se on suoritus, joka vaatii tahdonvoimaa, vettä ja taukoja. Maisemat sinisenä hohtaville karstivuorille ovat kuitenkin vaivan väärti. Olen aika varma, että kiipeämisestä punaisena loistava naamani näkyi kauas horisonttiin.

10. Twelve Apostles, Great Ocean Road

Australiassa Victorian osalvaltiossa sijaitseva rannikkoreitti Great Ocean Road on varmasti maailman kauneimpia maisemareittejä. Sen varrelle osuvat maisemat mykistävät useaan otteeseen, mutta itselleni kaikista vaikuttavin oli kuuluisa Twelve Apostles. Nimellä viitataan kivipaasiin, jotka nousevat kuohuavan meren keskeltä mystisinä ja jykevinä. Kuvan laatu ei ole hääppöinen – nappasin sen pokkarikameralla Aussi-reissullani vuonna 2014 – mutta sen muistan, että apostolit olivat ensimmäinen maisema, josta ajattelin, että tässä on hienoin paikka, missä olen koskaan ollut.

***

Mitkä ovat sinun suosikkimaisemasi maaimalla?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Näistä jotkin paikat olivatkin itselleni tuttuja, ja nuo Yhdysvalloissa olevat paikat ovat sellaisia, joissa on tarkoitus tämän vuoden aikana käydä. Jaa-a, mikähän on se oma suosikkiluontokohde, Bolivian Salar de Uyuni on aika korkealla: https://www.matkallamissamilloinkin.com/salar-de-uyuni-laguuneja-ja-geysireja/ samoin myös Etelämanner: https://www.matkallamissamilloinkin.com/etelamanner-8/ Myös kaikki Afrikan safarit ovat olleet ihan huippukokemuksia, vaikea valita parhaita.

    Luontomatkat ja luontomaisemat ylipäätään ovat kyllä ihan parhaita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *