Eurooppa Rantalomat

11 upeaa rantaa Zakynthoksen saarella

Zakynthos | heinäkuu 2018

Kuten edellisessä Zakynthosta käsitelleessä postauksessa kirjoitin, rannat ja uimavedet olivat ehdottomasti saaren parasta antia. Jos et ole vielä lukenut yleisfiiliksiä tälle Kreikan saarelle suuntautuneesta matkastamme, lue niistä täältä.

Nyt tahdon pyhittää tämän kirjoituksen Zakynthoksen kovasti kehumilleni rannoille. Kävimme viikon loman aikana yhdellätoista eri rannalla, jotka olivat toinen toistaan upeampia. Vaikka ne sijaitsevat eri puolilla saarta – etelässä, lännessä ja idässä – ne ovat nähtävissä saman reissun aikana, jos vuokraa auton. Suosittelen sitä lämpimästi. Hienoimmat rannat löytyvät ehdottomasti idästä ja lännestä.

Etelän vilkkaat hiekkarannat

Laganas

Laganas on koko Zakynthoksen saaren vilkkain ranta. Alueella sijaitsee paljon hotelleja ja ravintoloita, ihan rannan tuntumassa. Kuten kirjoitin edellisellä kerralla, Laganas on saaren bilekeskittymä, joten monessa rantabaarissakin on päivisin kunnon bassopärinät päällä.

Laganasissa voi myös harrastaa paljon vesiurheilua. Ranta on todella matala ja vesi on kirkasta, eli siellä on todella leppoisaa uida. Näkemistämme rannoista Laganas on kuitenkin kaikista mitäänsanomattomin.

Kalamaki

Kalamakin ranta on samaa rantaviivaa Laganasin rannan kanssa, mutta se on huomattavasti rauhallisempi. Isosiskoa seesteisempi tunnelma selittyy osittain sillä, että toisin kuin Laganasissa, täällä ei saa harrastaa vesiurheilua. Ranta on suojeltua aluetta, sillä se on uhanalaisen valekarettikilpikonnan pesimisaluetta. Rannalta voi kuitenkin vuokrata polkuveneen, jonka kanssa voi lähteä merelle tiirailemaan, josko kilppareita näkyisi.

Kuten Laganasissa, täällä ranta on matala ja siksi lapsiystävällinen. Rannan tapaan Kalamakin kylä on Laganasia hiljaisempi ja siksi ainakin omasta mielestäni huomattavasti Laganasia parempi vaihtoehto majoittumiseen.

Cameo Island

Cameo Islandin ranta tekee poikkeuksen esittelemiini etelän rantoihin: se ei ole hiekkaranta vaan sen pohja on kivinen. Laganasista on suurinpiirtein yhtä pitkä matka Kalamakiin ja Cameo Islandille, mutta ne ovat vastakkaisissa suunnissa. Laganasissa pulikoidessa voi helposti nähdä saaren, joka sijaitsee Agios Sostiksen kylän rannassa. Pieni saari komeilee monissa Zakynthoksen postikorteissa viehättävän lankkusiltansa kanssa.

Pääsymaksu Cameo Islandille on viisi euroa, mutta siihen sisältyy drinkki baarista. Käytännössä viidellä eurolla saattaa saada viinilasillisen tai kaljan, mutta esimerkiksi pina coladaan ja mojitoon baarimikko pyysi lisää rahaa.

Vesi on ihastuttavan kirkasta ja tekee heti suuremman vaikutuksen kuin Laganas tai Kalamaki. Täällä voi bongata myös merisiilejä ja rapuja, joten snorkkeli mukaan!

Gerakas

Gerakas on etelän rannoista ja ylipäänsä näkemistämme hiekkarannoista suosikkini. Se sijaitsee vehreällä ja luonnonkauniilla alueella aivan Zakynthoksen kaakkoisnurkassa.

Myös se on valekarettikilpikonnan pesimäaluetta, joten se on huomattavasti rauhallisempi kuin Laganasin ranta. Täällä ranta on pääosin hiekkaa – joka muuten kuumenee keskipäivällä aivan tulikuumaksi – mutta rannalla on myös isoja kiviä, joiden päällä käveleminen käy akupunktiosta.

Rannalta saa vuokrata aurinkotuolit ja varjon käyttöönsä pienellä maksulla. Puoleenpäivään asti kaksi tuolia ja varjo maksoivat 10 euroa, loppupäiväksi 15. Me olimme rannalla vain reilun tunnin, koska se oli viimeisen road trip -päivämme ensimmäinen kohde, mutta Gerakasilla olisi viihtynyt vaikka koko päivän – sen verran leppoisa tunnelma rannalla oli.

Idän kirkasvetiset kivirannat

Xigia

Xigian ranta on yksi monista itäpuolen hienoista kivirannoista. Vesi näyttää suorastaan hypnoottisen kirkkaalta, koska pohjalla loistaa miljoonia, kermanvaaleita kiviä. Ne ovat mukavan pieniä, eivätkä satu juurikaan jalkapohjiin. Ainakin yhdeltä Xigian poukamista voi vuokrata aurinkopedin.

Xigia on tunnettu siitä, että rannan maaperässä on vaivoja ja kolotuksia parantavaa rikkiä, joten nenään saattaa välillä leyhähtää kananmunan haju. Itse en kyllä muista haistaneeni sitä kertaakaan. Samalla pienellä alueella sijaitsee oikeastaan ainakin kolme eri rantapoukamaa, joista voi valita mieleisensä – yksi niistä on muuten naturistiranta.

Xigian rannalla saatta välillä käydä isompikin kuhina, sillä se on joidenkin saarta kiertävien veneiden pysähdyspaikka. Esimerkiksi TUI:n Blue Cruise -retkellä kävimme siellä ensimmäistä kertaa, toisella kertaa olimme liikkeellä autolla. Siksi onkin hyvä, että poukamia on niin monia, joten aina löytyy vähän väljempi paikka.

Makris Gialos

Xigian kapeisiin ja pieniin rantakaistaleisiin verrattuna Makris Gialoksella on enemmän tilaa. Yhtä lailla se on kaunis kiviranta, jonka vesi on äärimmäisen kutsuvaa. Täällä kivet tosin olivat jalkapohjia vasten kaikista inhottavimmat, lienevät juuri ärsyttävän keskikokoisia. Makris Gialoksella ei siis pärjää ilman kenkiä – uimaan meneminen ja sieltä pois tuleminen oli aina pieni haaste.

Myös täältä voi vuokrata aurinkotuolit varjoineen, hinta oli vaivaiset kahdeksan euroa kahdelta hengeltä. Ranta sijaitsee ihan tien vieressä, joten se ei ole yhtä suojaisa kuin Xigia. Tien toisella puolella on kauppa, joten siinä mielessä tämä on varsin kätevä ranta.

Xigiaan verrattuna Makris Gialoksella ei ollut ehkä kuitenkaan tarjota meille enää mitään uutta, vaikka kaunis ranta olikin.

Stoufis beach

Tämän pikkuruisen rannan olemassaolosta emme tienneet mitään etukäteen vaan löysimme sen sattumalta. Olimme nimittäin menossa lounaalle Mikro Nisi Restaurantiin, jota autonvuokraamon työntekijä oli suositellut. Mikro Nisi tarkoittaa pientä saarta, joka kuvassa näkyykin. Autonvuokraamon työntekijän mielestä Mikro Nisin poukama on Zakynthoksen kaunein paikka.

Ja äärimmäisen kaunistahan siellä oli. Me istuimme lounaspöytään, josta oli suora näkymä turkoosiin veteen, jossa muutamat turistit uivat ja snorklasivat. Google Maps kertoi sen olevan nimeltään Stoufis Beach. Tavallaan se vaikuttaa enemmän pieneltä vierasvenelaiturilta kuin uimarannalta, mutta kyllä täältäkin kelpaisi lähteä mereen uiskentelemaan.

Lännen villit ja turkoosina hohtavat rannat

Porto Limnionas

Matkamme Zakynthoksen länsipuolen rannoille alkoi ihanasta Porto Limnionaksesta. Olimme saaneet vinkin paikasta kahdelta suomalaisnaiselta, jotka olivat päätyneet sinne etsiessään Porto Roxaa, joka sekin on kuulemma upea.

Ei kovin yllättävää, että naiset ihastuivat Limnionakseen ja suosittelivat sitä meille. Porto Limnionas on varsin suosittu ja tunnettu ranta Zakynthoksella, mutta vielä 11 aikaan aamupäivällä saimme auton parkkipaikalle vielä oikein hyvin. Siihen menneessä olimme nähneet vain etelän rantoja sekä Xigia Beachin laivaretkeltä käsin, joten arvatenkin Porto Limnionas loksautti leukamme välittömästi.

Porto Limnionaksessa on taverna, jonka pihalla on aurinkotuoleja – oletan, etteivät ne ole ilmaisia. Kuitenkin myös ilman aurinkotuolia pärjää hyvin, varsinkin jos on lähinnä pistäytymässä.

Veteen meneminen ja sieltä pois tuleminen vaatii hieman taiteilua kivien päällä, mutta on suhteellisen helppoa. Vesi on länsipuolella huomattavasti viileämpää kuin idässä tai etelässä, mikä oli Kreikan kesähelteillä pelkästään ihana asia. Viilentyminen on taattua. Uimiseen tarkoitettu poukama on Porto Limnionaksessa rauhallinen, mutta jos sieltä ui kaemmas, kohtaa heti kovempia aallokoita.

Lähtiessämme puolenpäivän aikaan Porto Limnionaksesta kohti seuraavaa rantaa, oli parkkipaikka täyttynyt ääriään myöten. Tänne kannattaa siispä suunnata heti aamusta.

Stenitis Bay

Porto Limnionaksen jälkeen olimme varmoja, ettei mikään voisi peitota sitä. Emmepä tienneet, että edessä olisi vielä jotain erityisempää.

Stenitis Bay on syrjäinen rantapoukama, jonne ajetaan mutkittelevia pikkuteitä pitkin. Viimeinen kilometri rantaan näyttää navigaattorin mukaan ajettavalta, mutta se ei ole suositeltavaa. Kun päällystetty asfalttitie muuttuu kivikkoiseksi ja jyrkäksi serpentiinitieksi, on aika jäättää auto parkkiin ja kävellä loppumatka.

Stenitis Baylle päästäkseen täytyy nähdä siis huomattavasti enemmän vaivaa kuin vaikkapa Porto Limnionakseen. Vaiva on kuitenkin sen arvoista – se tarkoittaa nimittäin sitä, että Stenitis Bay on lähes autio.

Meidän lisäksemme paikalla oli vain nelihenkinen perhe. Tuntui uskomattomalta kävellä ensin kiemurtelevaa tietä pitkin alas – ja kauhistella samalla, miten kalpaten olisi käynyt auton kanssa – ja ihailla pieniä, tyrskyisiä poukamia. Mikä niistä olisi oikea? Olisiko siellä turvallista uida?

Vihdoin löysimme oikean kohdan, sen kaikista sisimmälle kanjoniin jäävän rauhallisen poukaman, jossa paikalla ollut perhe snorklasi. Kilometrin kävelyn jälkeen ei muuta haluakaan tehdä kuin heittää vaatteet pois ja sukeltaa turkoosina hohtavaa veteen.

Täällä veteen meneminen ja pois tuleminen vaatii jälleen taiteilua. Siksi helpointa on istua vesirajassa olevalle kielekkeelle, sujahtaa siitä veteen ja pois tullessa nostaa itsensä siihen takaisin. Jonkin verran käsivoimia siis tarvitaan, mutta ei se kovin vaikeaa ole.

Stenitis Bay oli suosikkimme kaikista näkemistämme rannoista juuri siksi, että tänne vain harvat löytävät tiensä.

Porto Vromi

Porto Vromi muistuttaa siinä mielessä idän rantoja, että sekin on täynnä pieniä, valkoisia kiviä. Kivirannoista se oli ehkä suosikkini. Porto Vromi sijaitsee – ylläri pylläri – mielettömän kauniilla paikalla pienessä poukamassa, jossa kelluu myös kalastusveneitä.

Vaikka tänne on huomattavasti helpompi tulla kuin Stenitis Baylle, Porto Vromi oli ihastuttavan rauhallinen. Kivirannalla on aurinkotuoleja, joita voi vapaasti ottaa käyttöönsä. Mukavasti rannalta löytyy myös varjoinen alue.

Uimapaikkana Porto Vromi on ehdottomasti helpompi kuin Porto Limnionas ja Stenitis Bay. Vesi on kirkasta ja virkistävää.

Navagio Beach

Eihän Zakynthoksen rannoista voi puhua mainitsematta niistä kuuluisinta eli Navagio Beachia, jossa törröttää sinne 80-luvulla haaksirikkoutunut laivan hylky. Tälle länsipuolen rannalle ei pääse jalkautumaan mitenkään muuten kuin veneellä, mutta rannalle tehdään joka päivä lukuisia retkiä, joten ei hätää.

Rannalle pääseminen ei kuitenkaan ole mikään miellyttävin kokemus. Salakuljettajien lahdessa käy kovat aallokot, jotka keinuttavat rantaan ankkuroituja veneitä kokoon katsomatta. Voit ensin olla kävelemässä veneestä maihin johtavaa ramppia pitkin täysin kuivana, kun sekuntia myöhemmin olet tissejäsi myöten vedessä.

Maininkien lisäksi kulkua vaikeuttavat miljoonat pikkukivet, jotka upottavat jalkoja kuin juoksuhiekka.

Kuulostanko nyrpeältä? Pakko myöntää, että vaikka paikka onkin legendaarinen, kovin miellyttävä se ei ollut. Se kuhisee turisteja, jotka pörräävät hylyn ympärillä ja vesirajassa. Vesi on kyllä uskomattoman vaaleansinistä, aivan photoshopatun näköistä, mutta en silti halunnut uimaan. Syy oli samoissa aalloissa, jotka tekivät rantautumisesta uuvuttavan. Olikin varsin huvittavaa katsoa ja kuunnella, kuinka uimaan menneet ihmiset ensin taistelivat kivimassojen läpi veteen, jossa he kiljuivat, kun aallot sitten paiskoivat heitä koko ajan kohti rantaa.

Mielestäni laivahylkyranta onkin parhaimmillaan yläilmoista katsottuna. Aallotkin vaikuttavat sieltä katsottuna niin viattomilta.

Mikä näistä rannoista vaikutti houkuttelevimmalta?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

14 kommentti

  1. Ai vitsi Zakinthosin rannat! Kävin saarella pari vuotta sitten ja kierrettiin siellä tosi paljon rantoja, ja useimmat noista olikin tuttuja. Mää vierailin saarella lokakuussa, jolloin Navagion rannalla ei ollut kuin meidän laiva, joten siellä oli ihanan rauhallista, ja silloin siitä jäi myös tosi kiva fiilis. 🙂 Harmittaa tosin vieläkin, kun poukama jäi näkemättä yläilmoista, tuo näky olis pitäny päästä todistamaan omin silmin!

    Ja kiva muuten kun kerroit myös tuosta veteen ja sieltä pois pääsemisen haastavuudesta kullakin rannalla. Vaikka sitä ei ekana ehkä ajattelis, on se kuitenkin tosi merkityksellinen info.

    1. Voi vitsi, voit kuvitella, miten paljon parempi kuva mulle olisi jäänyt Navagiosta, jos siellä ei olisi ollut niin hirveästi porukkaa. Mutta se näkym yläilmoista oli tosissaan upea – ja silloinhan ranta olikin ihan tyhjillään, mikä oli kiva 🙂 Joo ajattelin kertoa niistä, koska muutamassa paikassa se vaati kuitenkin jonkin verran kiipeilyä ja sellaista. Esimerkiksi Stenitis Bayssa sen nelihenkisen perheen arviolta noin 12-vuotialta lapsilla oli jonkin verran vaikeksia päästä ylös, mutta ne tuli pois mielestäni paljon vaikeammassa paikassa kuin me.

  2. Kauniita rantoja todellakin 🙂 Kivasti myös kerrottu rannoista vähän enemmän kuin vain kuva ja ”kaunis ranta”. Monille perheille varmasti arvokasta tietoa 🙂

    1. Kiitos, ajattelin tosiaan kertoa paikoista mahdollisimman kattavasti, että lukijat voisivat helposti miettiä, minne voisi ehkä itse mennä uimaan. 🙂 Ja upeita rantoja tosiaan olivatkin.

  3. Frida Ingrid says:

    Tuttuja maisemia! 🙂 Olisikohan siitä joku 4 vuotta kun tuolla käytiin. Samoja rantasuosikkeja kuin sinulla. 🙂 Ihan huikeita biitsejä, mutta meillä oli tuolloin joku skootterin romu alla auton sijaan, ja nuo hitaat, kippuraiset serpentiinitiet yhdistettynä Kreikan elokuiseen polttavaan aurinkoon eivät tehneet matkanteosta mitenkään kovinkaan mukavaa. 😀 Ihana luonto oli tuolla saarella, mutta ne turrekeskittymät olivat aikamoisia erityisesti pimeän tullen…

    https://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

    1. Voin kyllä kuvitella, että skootterointi elokuisen auringon alla ei ollut mikään miellyttävin kokemus. 😀 Autossa oli onneksi ilmastointi joten road trip -pääivät olivat senkin takia superkivoja. 🙂 Luonto on tosiaan kyllä Zakynthoksella upeaa, mutta Lagans pimeään aikaan oli kyllä aika epämiellyttävä paikka.

  4. Samaa mieltä siitä että tuo laivapoukama näyttää parhaalta kauempaa nautittuna. Ahdistaa tuollaiset paikat missä pörrää turisteja joka puolella (vaikka itse siellä pörrään ihan yhtälailla). Xigian näyttää tosi kivalta, ihanan kirkasta vettä ja kauniit nuo ympäröivät kalliot!

    1. Jep, tuntuu välillä siltä, että ei saisi valittaa tuollaisista turreansoista, kun on siellä itsekin, mutta on se silti välillä jäätävää. Xigia oli kyllä tosi upea biitsi! 🙂

  5. Toi turkoosi meri! En kestä! Kaikki oli erittäin kelpoja, mutta olihan tuo huumaavan näköinen tuo Navagio Beach. Oon nähnyt siitäpaljon kuvia ja olispa kiva, kaikesta huolimatta, nähdä se joskus omin silmin 🙂

    1. Joo Zakynthoksen vesi oli kyllä jotain omaa luokkaa <3 Mulla ei ole kokemusta kuin kahdesta eri Kreikan saaresta ja niistä Zakynthos vie kyllä voiton. Toivottavasti pääset näkemään Navagion joskus omin silmin. 🙂

  6. Kaikki vaikutti ihanille, en osaisi valita parasta! :’D Oon tässä kauheassa rantalomakuumeessa ollut pari viikkoa ja ei tullut kyllä helpostusta tästä postauksesta. Sainkin idean, sillä ollaan mietitty kaveripariskunnan kaa yhteistä lomamatkaa Eurooppaan, niin tää vois kyll hyvin toimia!

    1. Mahtavaa, Zakynthos on varmasti tosi hyvä kohde tuollaisella porukalla. 🙂 Ja rantalomakuumeeseen se on kyllä ihan ehdoton kohde!

  7. Kreikassa on paljon upeita rantoja, kävin kerran Mykonoksella risteilyn muodossa ja siellä näkyi myös kristallinkirkkaat merivedet

    1. Kreikassa tosiaan on rannoissa, mistä valita. Mykonoksella olisi myös aika mahtavaa päästä käymään, se on kuulemma upea! Mutta harmillisesti myös aikalailla bilesaaren maineessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *