Eurooppa Maakuntamatkat Road tripit

Kesän reissusuunnitelmat Euroopasta Kainuuseen ja Fiskarsiin

Ai että. Onko mitään parempaa tunnetta kuin alkanut kesäloma ja ihanista reissusuunnitelmista ihan itsestään täyttynyt kalenteri?

Meillä kesään mahtuu tänä vuonna muun muassa kaksi uutta Euroopan maata, tuttu ja ihanan turvallinen viikko Katinkullassa ja sitten elokuun alussa hääpäivän juhlintaa Fiskarsissa.

Erityisen täpinöissäni olen ensi viikolla alkavasta Itävallan ja Slovenian road tripistä, joka oli talvella vasta suunnitteluasteella.

Reissu on suhteellisen lyhyt, vain kahdeksan päivää, mutta siihen mahtuu kolme pääkaupunkia ja kaksi Alppi-kohdetta, joista toinen on Sloveniassa ja toinen Itävallassa.

Katsotaanpa tarkemmin, mitä on luvassa.

2.7.-5.7. Wien ja Bratislava

Kuva: Wikipedia Commons

Lennämme tiistaina Itävallan pääkaupunkiin Wienin, joka on siitä harvinainen kohde, että Pyry on jo ollut täällä, mutta minulle se on uusi. Olen aikoinaan reilillä ihastunut Salzburgiin ikihyviksi, joten on kiinnostavaa nähdä vihdoin maan pääkaupunki.

Joku muuten väitti minulle joskus, että Wien on tylsä kaupunki. Jotenkin en usko sitä ollenkaan. Odotan innolla linnoja, puutarhoja ja kahviloita, joista saamme nauttia parin päivän ajan.

Yhden Wienin-päivistä käytämme päiväretkeen Slovakiaan Bratislavaan.

Kuva: xlibber/Flicr

Tilaisuus on liian houkutteleva, että jättäisimme sen käyttämättä: vain tunti junalla Wienistä Bratislavaan!

Bratislavasta minulla ei ole toistaiseksi lainkaan odotuksia, mikä on aina virkistävää. Uskon, että viihdymme mainiosti ja mitä luultavimmin haluamme palata myös sinne uudemman kerran.

Slovakia on muuten järjestyksessään 36. maa, jossa vierailen Suomen ulkopuolella.

5.7.-7.7. Ljubljana ja Bled

Kuva: Pixabay

Jos joku Euroopan maa tuntuu olevan nyt kaikkien haavelistalla ja joka hurmaa kaikki kävijänsä, se on Slovenia. Häikäsevistä luontoelämyksistään ja ihastuttavasta pääkaupungistaan tunnettu maa on ollut minunkin bucket listillä jo pitkään, joten olen enemmän kuin innoissani pääseväni sinne vihdoin. Sloveniasta tulee maa numero 37/50.

Wienistä otamme auton alle ja huristelemme Ljubljanaan, jossa vietämme pari yötä. Ja koska Ljubljana on varsin kätevän matkan päässä kuuluisasta Bled-järvestä, käymme näiden päivien aikana myös siellä.

Kuva: Slovenia

7.7.-8.7. Bohinj-järvi

Ljubljanasta siirrymme vielä yhdeksi yöksi Bohinj-järven häikäisevän kauniisiin maisemiin. Luin paikasta ensimmäisen kerran Vagabonda-blogista ja siitä lähtien se on jäänyt kytemään mieleeni. Sen pitäisi olla rauhallisempi kuin Bled, mikä on vain plussaa.

Olin varsin tyytyväinen näihin suunnitelmiin, kunnes luin sekä Toisiin maisemiin -blogin Hannelin että Lähtöportti-blogin Mikan tuoreet kirjoitukset Sloveniasta. Upean turkoosina hohtava Soča nousi molempien mielestä Slovenian huikeimpien maisemien joukkoon.

Soča – miksen ollut kuullut sinusta aiemmin? Aloin kuumeisesti pohtia suunnitelmien muutosta, mutta se olisi tehnyt reissustamme hätäistä riuhtomista. Joskus pitää hyväksyä, että kaikkea huikeaa ei voi nähdä kerralla. Nyt näemme Sloveniasta ne paikat, jotka ovat olleet mielessäni kaikista pisimpään.

Ilmoitinkin Pyrylle jo ”huonot uutiset”, että joudumme varmuudella menemään Sloveniaan uudemman kerran.

8.7.-10.7. Zell am See

Bohinj-järveltä jatkamme takaisin Itävaltaan, jossa meillä on varattuna kahden yön pysähdys Zell am Seessä. Oli hyvin lähellä, että olisimme viime kesänä lähteneet viikon lomalle juuri tänne, mutta suunnitelmat vaihtuivatkin paahteiseen Zakynthokseen.

Nyt ajatus 40-asteen helteistä lähinnä nostaa karvat pystyyn. Kuuman Välimeren sijaan tuntuu ihanalta, että voimme pulahtaa raikkaaseen alppijärveen.

Zell am Seehen aiomme muuten ajaa Grossglocknerin kautta, se kun on kuulemma uskomattoman kaunis Alppi-reitti.

Parin vuoristojärvimaisemissa vietetyn päivän jälkeen ajamme lopulta takaisin Wieniin, suoraan lentokentälle.

12.7.-19.7. Katinkulta

Kaupunkeja ja vuoria kuhisevan Euroopan-loman jälkeen matkaamme taas viikoksi Kainuuseen Katinkultaan. Vuokatin vaarojen maisemat ovat minulle tuttuja ja rakkaita jo lapsuudesta saakka, eikä ajatus taas yhdestä kesälomaviikosta siellä tunnu tylsältä vaan ihanalta.

Meillä on ollut tapana käydä Katinkulta-viikon aikana myös aina jossain lähialueen kansallispuistoista. Viimeksi kävimme Tiilikkajärven kansallispuistossa, sitä ennen Hiidenportin kansallispuistossa. Ne ovatkin kaikista lähimpänä Sotkamoa, joten nyt lähdemme pikkuisen kauemmaksi Hossaan.

Hossa on varsin tuore kansallispuisto: sen avajaisia vietettiin Suomi 100 -juhlavuonna 2017. Se on Suomen 40. kansallispuisto.

3.8.-4.8. Fiskars

Elokuun 5. päivänä tulee kuluneeksi kaksi vuotta ihanista häistämme. Viime vuonna juhlistimme niitä upeissa tunturimaisemissa Iso-Syötteellä, mutta tänä vuonna pysymme Uudenmaan rajojen sisällä.

Fiskars valikoitui hääpäiväkohteeksi, koska saimme äidiltäni joululahjaksi lasinpuhalluskurssin, joka järjestetään Fiskarissa. Samalla aiomme ainakin käydä uimassa taas eräällä pienellä metsälammella, jonka löysimme viime vuonna Raaseporista. Ehkä voisimme käydä myös katsomassa kuuluisaa Paavolan tammea Lohjan puolella.

Oli miten oli, odotan innolla myös tätä Länsi-Uudenmaan minilomaa, koska sain maistiaisia alueen kauneudesta pari vuotta sitten herkullisella ruoka- ja juomamatkalla.

Majoitumme pienessä Dönsby Bed & Breakfastissa erittäin idyllisissä maalaismaisemissa. Sanon vielä kerran: ai että.

***

Huh, mikä reissuinto hakkaa päälle nyt kun on kirjoittanut kaiken ylös!

Tähän loppuun esitän tietysti vielä kainon toiveen saada juuri teidän parhaat vinkit näihin kohteisiin. Vinkatkaa lempiravintolat ja -nähtävyydet Wienistä, Ljubljanasta ja Bratislavasta. Entä onko jotain vinkkiviitosia Bledille, Bohinj-järvelle tai Zell am Seehen?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

25 kommentti

 1. Katja / Historia de Viajes says:

  Ihania suunnitelmia ja mukavan tasapuolisesti kotimaata ja Euroopan seikkailuja! Bratislavassa kannattaa kyllä ehdottomasti poiketa. Jotenkin mulle tuli siellä ihan sellainen olo kuin olisi toiseen Tallinnaan saapunut ja siis vain ja ainoastaan hyvässä mielessä. Noi Slovenian paikat näyttää kaikissa kuvissa myös niin mahtavilta! Ihanaa kesää! 🙂

  1. Kiva kuulla, että tykkäsit Bratislavasta. Toinen Tallinna kuulostaa just hyvältä. 🙂 Ja joo en malta odottaa, että nään omin silmin nuo Slovenian luontoihmeet. Hyvää kesää sullekin!

 2. Hyvää matkaa, suosittelen Bratislavaa. Tykkäsin kun Bratislavassa on paljon edullisempia ravintoloita ja aasialaisista ravintoloista löysi annoksia jopa eurolla 🙂 kuitenkin ne oli yhtä huviä kuin Wienissä ja Saksassa mutta edullisempia. Siellä on myös nähtävää kuten Tonavan alue, linna ja vihreät puistot. Wienissä tykkäsin Liechensteinin palatsista joka ei ole aivan niin suosittu kuin muut palatsit, mutta siellä olikin paremmin tilaa ja upea puutarha

 3. Wien on iso kaupunki joten nähtävää on paljon, täytyy suositella myös Handelskai aluetta jossa voi nähdä joutsenia tai mennä vaikka veneretkelle

  1. Kiitos Susanna vinkeistä! On kyllä kiva nähdä sekä Bratislava että Wien, uskon tykästyväni molempiin kovasti. 🙂 Täytyy koittaa ehtiä käydä näilä linnoilla ja ehdottomasti kauniissa puistoissa ja puutarhoissa.

 4. Tiia/ReiseReise says:

  Slovenia on ihana maa! On minutkin hurmannut. 🙂 Fiskarsissa haluaisin itsekin käydä, harmi, ettei sinne mene junaa, kun en taaperon kanssa uskalla mennä bussilla. (En kylläkään tiedä meneekö sinne bussiakaaan).

  1. Kiva kuulla, eikä ollenkaan yllättävää, että siellä ilmoittautuu taas yksi Sloveniaan rakastunut. 🙂 Fiskars on kyllä aika symppis paikka, siellä on tullut pyörähdettyä nopeasti vuosi sitten mutta nyt sitten paremmalla ajalla. Se on tosiaan hieman hankalan matkan päässä, mäkään en tiedä meneekö sinne bussia. Juna olisi kyllä niin bueno!

 5. Olenkohan se ollut minä, joka sanoi Wieniä tylsäksi? 🙂 Olen käynyt siellä pari kertaa, mutta jotenkin se ei ole kolahtanut Toivottavasti te tykkäätte. Onhan siellä kaunista, linnoja, puistoja ja vaikka mitä, mutta jostain syystä siitä jäi aika neutraali fiilis. Huippu reissu teille tulossa. Slovenia kiinnostaisi minuakin, mutta tänä vuonna se jää väliin. Fiskars on tosi nätti ja symppis. Olen asunut siinä kulmilla aikoinaan, joten paikka on sen vuoksi tosi tuttu. Sinne ei pääse julkisilla, vaan pitää olla oma auto (ellei osallistu jollekin retkelle). Tämä oikeastaan vastauksena Tiian kysymykseen.

  1. Itse asiassa se taisi olla veljeni, joka reilasi Itävallassa joskus 2006, eli voi olla hänen mielipide on jo muuttunut. 😉 Mutta hyvä tietää, että suhun ei kolahtanut, eihän kaikki paikat mitenkään voi (mulle kävi niin Prahassa, jota kaikki muut tuntuu rakastavan). Mutta oli miten oli, huippureissu tosiaan tiedossa, oon niin innoissani! Joo meillä on onneksi oma auto niin päästään tuonne Fiskarsiin helposti, mutta luulisi että sinne voisi olla jonkin verran menekkiä jos kesäsensonkina sinne olisi bussikuljetus. 🙂

 6. Ah, kesä ja reissut! Ihanaa reissua teille! Ljubljana ja Bled & Bohinj ovat ihan parhaita kohteita. Itsekin vaihtaisin kuuman Kreikan Zell am Seehen. Sekin on niin symppis! Hääpäivän vietto Fiskarsin maisemissa ei kuulosta yhtään hassumalta.

  1. Ah, sanopa muuta! Ihana kuulla, että nuo Slovenian kohteet on huippuja, en kyllä siis muuta odottanutkaan. 😀 Mutta kun aika on rajallinen niin kiva tietää, että aikaa käyttää edes hyviin kohteisiin. Kiitos reissutoivotuksista, huomenna se alkaa! 🙂

 7. Blogin lukija says:

  Zell am Sehen paras vinkki on se, että varaat sellaisen hotellin, joka on Zell am See-Kaprun Summer Cardin partneri. Tällöin majoituksen mukana saa koko ajalle kortin, jolla pääsee ilmaiseksi mm. kaikkiin alueen köysiratoihin esim. Schmittenhöhelle ja myös yli 3000m:iin Kitzsteinhornille ( liput voi olla yllättävän kalliita rahalla maksettuna) ja moniin muihin paikkoihin. Kortin saa vain partnerimajoituksilta, joten kannattaa olla tarkkana!

  Bratislavassa kivoja, mutkattomia ja edullisia ruokapaikkoja oli vanhan kaupungin Venturska kävelykadulla mm. Bistro Gatto Matto sekä The Cut.

  1. Kiitos tuhannesti vinkistä! Kävin heti katsomassa, että valitettavasti meidän hotelli ei ole tuon kortin partneri, hitto soikoon. :/ Nyt taitaa olla vähän liian myöhäistä muuttaa majoitusta, kun eletään kovimpia matkailukausia siellä. Mä en tosin tällä hetkellä saisi edes millekään köysiradalle lähteä kiipeilemään, joten tällä kertaa tämä on ehkä ihan ok. Mutta todella hyödyllinen tieto vastaisuuden varalle! Kiitos myös Bratislavan raflavinkeistä, otan ylös! 🙂

 8. Blogin lukija uudelleen says:

  Sorry, ilmaisin itseäni epäselvästi tuon ”köysiradan” suhteen! Tarkoitin siis kaikkia kaapelivaunuja ja ”kesähiihtohissejä” yms joihin Summer card antaa tuolla alueella ilmaisen pääsyn. Niitä on Zell am Seen – Kaprunin alueella lukuisia ja ilman muuta suosittelisin lähtemään maisemia katselemaan (ellei myös pikku patikkaretkelle…) ylös alppimaisemiin! Kitzsteinhornille (n. 3000m:iin) edestakainen lippu on noin 40€ luokkaa eli hyvä etu Summer cardilla – jos on kirkas päivä ja hienot näkymät kiinnostaa, niin voisihan siellä käydä vaikka maksaenkin. Schmittenhöhe Zell am Seessä tarjoaa myös maisemia ja helppoja kävelymahdollisuuksia, mutta on selvästi matalampi (hinta cable carilla edestakaisin alle 30€). Mutta tosiaankin jos tarkoitus olisi noita kesähissejä ym maksullisia juttuja käyttää, niin kannattaa ehkä miettiä vielä majoituksen vaihtamista 😉
  Ihanaa matkaa joka tapauksessa upeisiin maisemiin!

  1. Okei, kiitos tarkennuksista! 🙂 Kuulostaa kyllä upeilta ja todellakin ajatus on ollut päästä siellä vähän patikoimaan jonnekin upeisiin maisemiin. On kyllä tosi hyvä etu joo Summer Cardilla, täytyy pistää korvan taakse tuo Kitzsteinhorn! Ja kiitos reissutoivotuksista, olen valmis häikäistymään! 😀

 9. Jännä miten meitä on erilaisia (näitä kommentteja lukiessakin sen huomaa siis)! Mun mielestä Wien oli tylsä kun kävin ensimmäistä kertaa yli kymmenen vuotta sitten, mutta kaikkea muuta kun kävin uudestaan viime joulun alla. Bratislava taas oli maailman tylsin kaupunki tuolla samaisella joulureissulla ja siinä kaupungissa meni kyllä kaksi hyvää reissupäivää elämästä hukkaan (no Bratislavan puolustukseksi täytyy sanoa, että satoi koko ajan). Mutta kyllähän se kannattaa käydä päiväretkellä bongaamassa!

  1. Jep, on mainiota, että meitä on moneen junaan! Näin juuri reissusta tulleena voin sanoa, että allekirjoitan täysin ajatuksesi Bratislavasta. Me ei oikein saatu siitä mitään irti päiväreissulla ja toivoisin, että oltaisiin vietetty se päivä mieluummin Wienissä. Mutta kun ei voi ikinä tietää, sehän matkustamisessa on niin koukuttavaa! Wien oli ihan kiva kaupunki, mutta se ei myöskään ”koskettanut” samalla tavalla kuin sitten Ljublajana teki. Nää on ihan henkimaailman juttuja. 🙂

 10. Yhdistelmä Sloveniaa ja Itävaltaa kuulostaa ihan huippuihanalta, ne vuorimaisemat! 😍
  Bledin lähellä on Vintgarin sola jossa kävisin ehdottomasti! Bohinjilta löytyy hyviä reippailu tai pyöräilyreittejä mutta aivan ykkös kokemus siellä oli käydä varjoliitämässä. Ei ole välttämättä ihan jokaisen juttu, eikä ole ihan halpaakaan, mutta…oli jotain aivan sanoinkuvaamattoman upeaa liidellä niitten tajuttoman kauniiden vuoristojärvimaisemien yläpuolella! Niin hintansa väärtiä!

  1. Kiitos vinkeistä, luin nämä tosin vasta reissun jälkeen mutta Vintgar käytiin katsomassa, ja onneksi! <3 Oli ihan mieletön, niin kuin kaikki muukin mitä Sloveniassa nähtiin kolmen päivän aikana. Ei riittänyt kyllä se aika mihinkään, tarve päästä takaisin on ihan valtava. Mutta vau, riippuliitäminen Bohinjilla! Vitsi haluan kokea tuon jonain päivänä, tällä reissulla se ei olisikaan ollut mahdollista, kun on tuo vauva vatsassa… 😀 Mutta käytiin sen sijaan maastopyöräilemässä Bohinjin ympäri rankkasateessa ja siinä oli kyllä oma annos ekstremeä jo!

 11. Noora / Seikkailumielellä says:

  Tässä oli monta tuttua kohdetta ja loput sellaisia, joista itsekin haaveilen. Wien + Bratislava on yhdistelmä, joka minun on pitänyt toteuttaa jo iät ja ajat ja Fiskars tuntuu tänä kesänä olleen pinnalla niin monessa eri kanavassa, että omakin kiinnostukseni on herännyt. Sloveniassa puolestaan reissasin viime kesänä ja komppaan Annin aiempaa kommenttia, että Bledillä kannattaa varata aikaa myös Vintgarin solalle. Itse järvi oli itselleni hieman pettymys, sillä upeista maisemista huolimatta alueesta jäi itselleni hieman turistinen maku. Vintgarissakin porukkaa toki riitti, mutta vaikutelma oli silti erilainen.

  1. Allekirjoitan kyllä nuo fiilarit täysin, että Bled oli kaunis, mutta ei se tehnyt samanlaista vaikutusta kuin Bohinj. Vintgar oli mielestäni myös todella vaikuttava paikka, kokonaisuutena tosiaankin vaikuttavampi kuin Bled. Wieniin ja Bratislavaan liittyen voin nyt matkan jälkeen todeta, että Bratislava oli aika tylsä. Ainakaan me ei hirveästi saatu siitä irti yhdessä päivässä ja sen päivän olisi voiut viettää Wienissä. Mutta kannattaa käydä ehkä kuitenki itse toteamassa, mitä mieltä on. Moni on myös tykännyt. 🙂 Ja Wien oli kyllä oikein jees, vaikkei ihan suosikkikaupungiksi noussutkaan.

 12. Virpi/Hätälasku matkablogi says:

  Ai miten ihania reissusuunnitelmia! Kaikki sellaisia kohteita joissa en ole käynyt, mutta kiehtovat kovasti ja keikkuvat siellä listalla ehkä joskus. 🙂
  On totta, että suunnitelmat jotenkin tulevat todellisemmiksi kun ne on kirjoittanut ylös. Mukavaa kesää ja reissuja teille!

  1. Kiitos Virpi! Nyt ollaankin jo kotiuduttu tältä Euroopan-reissulta ja huomenna matka jatkuu kohti Kainuuta. 🙂

 13. Fiskarsissa suosittelen tutustumista Kuura Ciderin valmistukseen ja myymälään.

  1. Kiitos vinkistä, täytyy laittaa korvan taakse!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *