Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Kymmenen suosikkialuettani New Yorkissa

Vaikka New York on täynnä maailmankuuluja nähtävyyksiä, ehkä kaikista parasta kaupungissa ovat sen omaleimaiset kaupunginosat. Iso osa kahdesta Nykin-reissustani (syyskuu 2017 ja kevät 2019) onkin ollut vain päämäärätöntä hengailua kiinnostavan oloisissa paikoissa.

Esittelen nyt lyhyesti kymmenen omaa suosikkialuettani kaupungissa.

1. Greenwich Village

Dowtownin länsipuolella, East Houston Streetin ja W14th Streetin välissä lepäävä Greenwich Village on New Yorkin kaupunginosista ehdoton suosikkini. Täällä punatiilisten ja matalakattoisten rakennusten kaupunginosassa tuntee olevansa sykkivän metropolin sijaan pienessä, viehättävässä kaupungissa. Pilvenpiirtäjät pilkottavat kaukana horisontissa.

Greenwich Villagen puiden reunustamista kaduista monet ovat niin syötävän suloisia, että tänne haluaisi välittömästi muuttaa. Yksi kaduista on muuten Perry Street, jolla Carrie Bradshaw asusteli Sinkkuelämässä.

Boheemina pidetyn kaupunginosan maine ei ole tuulesta temmattu: alue on muun muassa Beat-liikkeen syntypaikka ja tärkeä LGBT-liikkeen keskus. Greenwich Villagen yksi tunnetuimpia paikkoja onkin Washington Square Park, jonne kerääntyvät ihmiset eri taustoista ja elämäntilanteista. Puiston ruohikolle levitetyillä vilteillä maalataan, luetaan kirjoja ja osoitetaan mieltä. Puiston vieressä on New Yorkin yliopiston kampus.

Ei varmaan yllätä ketään, että taiteilijoiden suosiman alueen hinnat ovat ampaisseet tähtitieteellisiin korkeuksiin ja Greenwich Village on keskiluokkaistunut. Gentrifikaatiosta huolimatta Villagen rento tunnelma on edelleen hyvin kaukana esimerkiksi Midtownin kiireestä tai Financial Districtin vakavuudesta.

Idyllisen ulkokuoren ja miellyttävän tunnelman lisäksi Greenwich Villageen kannattaa mennä myös jazzin takia. Alueelta löytyvät legendaariset Village Vanguard ja Blue Note, mutta oma suosikkini on pieni kellariklubi Smalls (183 West 10th St). Sisäänpääsy on vain 20 dollaria plus yksi juoma. Parasta on kuitenkin klubin intiimi tunnelma.

Lue lisää: Jazzia ja rentoa kaupunkitunnelmaa Greenwich Villagessa

2. Central Park

Kun ajattelen puistoa, ajattelen usein jotain pientä viheraluetta, jossa on lasten leikkipaikka ja muutamia penkkejä. Central Park on aivan toista maata. Ennen kuin on käynyt siellä, ei ehkä käsitä, kuinka valtavasta puistosta onkaan kyse. Se ulottuu W59th Streetiltä aina W110th Streetille asti, eli se käsittää yli 50 korttelia!

Ilman Central Parkia New York olisi sata kertaa epäviihtyisämpi kaupunki, sillä täällä kaupungista väsynyt mieli saa kaipaamaansa lepoa. Jokaisella New Yorkin -matkalla Central Parkissa voisi viettää ainakin yhden kokonaisen päivän, sillä puistossa riittää koluttavaa useammallekin kerralle.

Erityisen upea on puiston eteläpuoli, josta löytyy kuuluisa lampi The Pond sekä kaunis kaarisilta Gapstow Bridge. Eikä upeaa lehtipuiden reunustamaa The Mallia kannata jättää väliin, saatika elokuvista tuttua Bethesda Terracea.

Kävelyn lisäksi Central Parkiin voi tutustua esimerkiksi pyörän, hevosvankkurien tai soutuveneen kyydistä.

Lue lisää: Central Park on yksi New Yorkin parhaista asioista

3. Little Italy

Chinatownin kyljessä oleva Little Italy on nimensä mukaisesti todella pieni alue Downtownissa. Se rajoittuu pohjoisessa Broome Streetiin ja etelässä Canal Streetiin ja niiden väliin mahtuu vain pari hassua korttelia.

Parhaiten italialaisvibat aistii Mulberry Streetillä. Rosoisten punatiilirakennusten sävyttämä katu on täynnä toinen toistaan kodikkaamman näköisiä italialaisravintoloita, jotka kutsuvat illan hämyssä ruokailijaa puoleensa. Koska majoituimme äitini kanssa täältä ihan kivenheiton päässä, ruokailimme lähes joka ilta Little Italyssa. Suosikiksemme nousi tunnelmallinen Paesano (136 Mulberry St).

Little Italysta löytyy myös pari huikeaa aamupalapaikkaa: retrotunnelmainen Baz Bagel & Restaurant (181 Grand St) ja trendikäs australialaisketjun kahvila Two Hands (164 Mott St).

Eniten Little Italysta saa irti syyskuussa järjestettävän San Gennaro -festivaalin aikaan. Tällöin alueen korttelit heräävät riehakkaaseen eloon, kun kadut täyttyvät katuruokarekoista ja hilpeästä karnevaalitunnelmasta.

4. Chinatown

Nenää kipristäviä hajua, äänekästä kiinankielistä dialogia, lukemattomia ruokatiskejä ja -kauppoja, rupikonnia sangoissa, bubble teata… Muun muassa tätä kaikkea löytyy Chinatownista. Little Italya huomattavasti laajemmalle levittäytynyt kiinakaupunki on kaikkien aistien sinfonia.

Me majoituimme Chinatownissa äitini kanssa ja samaa voi suositella muillekin New Yorkin -kävijöille: Chinatownista on hyvät metroyhteydet lähes kaikkialle kaupunkiin ja sen lisäksi siellä riittää ihmeteltävää jo itsessään.

Sanomattakin selvää on, että aasialaisen ruuan ystävän kannattaa etsiytyä tänne. Me tykkäsimme erityisesti malesialaisesta Nyonyo-ravintolasta (193 Grand St), jossa tarjoilijan hoksottimet olivat kohdallaan. Olin tilaamassa laksakeittoa, kun tarjoilija varmisti, olinko ennen syönyt sellaista. Kun vastasin ei, hän suositteli, että ottaisin jotain muuta – tilaamani laksa ei nimittäin olisi sellainen ”singaporelaistyylinen” laksa vaan erittäin kalaisa keitto, jota söivät lähinnä paikalliset siirtolaiset.

Kiinankielisten kylttien kansoittamien katujen lisäksi Chinatownista löytyy muutama pieni puistokin. Me käväisimme Columbus Parkissa, jossa saatoimme aurinkoisena kevätpäivänä seurata mummojen mahjong-pelejä ja pappojen shakkiturnauksia.

5. SoHo

Jos Little Italy ja Chinatown ovat hyvällä tavalla vähän ajan patinoimia ja rosoisia, niiden naapuri SoHo onkin sitten ihan eri maata. Canal Streetiin ja West Houston Streetin (tästä nimi SoHo eli South of Houston Street) väliin jäävä alue on luksusliikkeiden ja kauniiden kerrostalojen keskittymä. Erityisen tunnettu se on historiallisesta valurauta-arkkitehtuuristaan.

Perinteikkäitä taloja voi bongailla esimerkiksi Crosby Streetillä, Greene Streetillä, Mercer Streetillä ja Broome Streetillä.

Kaikki kolme edellä esittelemääni aluetta – Little Italy, Chinatown ja SoHo – ovat niin lähellä toisiaan, että niihin voi tutustua kävellen samalla kertaa. SoHosta voikin sitten jatkaa helposti pohjoiseen Washington Square Parkin kautta muualle Greenwich Villageen.

6. Chelsea

Suoraan Greenwich Villagen pohjoispuolella sijaitsee Chelsea, joka etelänaapurinsa tavoin on taiteilijoiden ja LGBT-liikkeen suosima trendialue. Myös täältä löytyy viehättäviä ja suojeltuja rakennuksia.

Chelsean tämän hetken tunnetuin nähtävyys lienee Madison Square Gardenin lisäksi The High Line eli katutason yläpuolella kulkeva puistomainen kävelyreitti.

Olen kävellyt High Linen molemmilla New Yorkin reissuilla, mutta tällä toisella reissulla löysin Chelseasta jotain vielä kiinnostavampaa, nimittäin Chelsea Marketin (75 9th Avenue). Nätiksi laitettu Chelsea Market pursuaa mielenkiintoisia ruokakojuja ympäri maailman, mutta seisomaravintoloiden lisäksi muutamissa pääsee istumaankin.

Chelsea Marketin ehdoton ruokasuositus on Los Tacos No.1, jonka tunnistaa välillä pitkäksikin kiertyneestä jonosta. Alle viiden dollarin tacot valmistuvat kuitenkin alta aikayksikön ja ne vievät kielen mennessään. Jälkiruuaksi voi sitten hakea vaikkapa minidonitsit Doughnutterysta.

Chelsea rajoittuu lännessä Hudson-jokeen, jota kannattaa käydä kuikuilemassa, kun liikuskelee alueella. Sieltä löytyy esimerkiksi Chelsea Waterside Park, joka on aurinkoisena päivänä varsin mukava hengailupaikka. Joen viertä kulkeva rantapromenadi tuntuu olevan suosittu lenkkireitti.

7. Midtown

Midtownhan on oikeastaan varsin laaja alue, joka käsittää kaikki korttelit itä- ja länsiakselilla Central Parkin eteläreunasta aina Greenwich Villageen saakka. Eli oikeastaan Chelseakin on osa Midtownia, mutta nyt haluankin puhua Midtownin kovasta ytimestä, eli Times Squaresta, 5th Avenuesta ja Theater Districtistä.

En välttämättä itse majoittuisi Midtownissa, koska ympärivuorokautinen hälinä voisi käydä pidemmän päälle raskaaksi, mutta olen silti sitä mieltä, että jokaisella Nykin-reissulla kannattaisi jalkautua ainakin kerran keskelle hurlumheita ja älämölöä. Ensimmäinen kerta Times Squaren valomeressä on todella mieleenpainuva.

Midtownista löytyvät myös kaupungin kuuluisimmat näköalapaikat Top of The Rock sekä Empire State Building. Olen itse käynyt vain Empire State Buildingissa, joka oli hieno elämys auringonlaskun aikaan. Myös Chrysler Building törröttää tietysti näissä kortteleissa.

Yksi suosikeistani on 5. ja 6. Avenuen väliin jäävä Bryant Park, joka on komeiden pilvenpiirtäjien reunustama. Puiston laidalla sijaitsee New York Public Library, ja kivenheiton päässä on Grand Central Terminal.

New Yorkissa kannattaa aina käydä katsomassa Broadway-teatteria, ja ne löytyvätkin siroteltuna pitkin poikin Broadwayta ja usein hyvin läheltä Times Squarea. Kun on ensin käynyt katsomassa ensiluokkaisen esityksen, jonka jälkeen purkautuu taas keskelle yhtä kovaa sykettä kuin ennen näytöstä, mieli pysyy aikamoisissa sfääreissä.

Olen itse käynyt katsomassa sekä Book of Mormonin että Leijonakuninkaan, joista voin suositella molempia täysin rinnoin.

Lue lisää: New Yorkin Midtownissa tuntee suurkaupungin sykkeen

8. Brooklyn Heights

Brooklyn Heights on ainoa Manhattanin ulkopuolinen alue, joka pääsi tähän listaukseen. Tiedän, että Brooklynissa on muitakin kiehtovia alueita, mutta toistaiseksi olen nähnyt Brooklynista vain hyvin pienen osan. Kaikesta olen kyllä pitänyt.

Brooklyn Heights on alue Brooklyn Bridgen välittömässä läheisyydessä – sinne on siis jopa suositeltavaa kävellä Manhattanilta. Siistin, hiljaisen ja vehreän naapuruston kaduilla on seesteistä. Täällä on sitä samaa pikkukaupunkimaisuutta, joka ihastuttaa Greenwich Villagessa.

Brooklyn Heightsista ei kannata harhautua pois käymättä Brooklyn Bridge Parkissa, josta voi ihailla sekä ikonista siltaa että Manhattanin mahtipontista siluettia. Sanomattakin selvää, että se on säkenöivää katsottavaa etenkin illan hämyssä.

9. East Village

Greenwich Villagesta katsottuna itään sijatsee toinen taiteellisessa maineessa oleva alue: East Village. Tänne asettui aikoinaan paljon venäläisiä, ukrainalaisia ja juutalaisia, mikä on nähtävissä edelleen alueen ravintolatarjonnassa ja ortodoksikirkoissa. Halvat vuokrat houkuttelivat myös tänne taiteilijoita ja hippejä 1960-luvulla.

Vaikka hinnat ovat yllätyksettömästi nousseet täälläkin, on East Village ulkoasultaan selkeästi nuhjuisempi kuin Greenwich Village. Selkeä ero on myös katuverkostossa: Greenwich Villagessa kadut kulkevat toisinaan myös viistosti, mutta East Villagen pohja on varsin säännönmukainen ruudukko.

Aamutuimaan tehty kävely paljasti sen, että East Villagessa on todella paljon kiinnostavan oloisia kahviloita, kun vertasi vaikkapa Chinatowniin. Myös ravintolatarjonta on houkuttelevaa, täältä löytyy esimerkiksi kuuluisa Momofuku Noodle Bar (171 1st Avenue), jonka nuudelikeitot vievät kielen mennessään. Aivan East Villagen kyljessä lepää kuuluisa Katz’s Deli (205 E Houston Street), joka on sekin ehdoton käyntikohde.

East Villagen ruudukon sydämessä on Tompkins Square Park, jossa voi vaikkapa seurata naapuruston koirien leikkiä. Ja sitten voi meidän tavoin pahoittaa mielensä siitä, että kaikilta paimenkoirilta on typistetty hännät. Miksi, oi miksi?

Lue lisää: Katz’s Delicatessen – New Yorkin unohtumattomin ruokakokemus

10. Upper West Side

Central Parkin länsipuolelle jäävä kapea, mutta pitkä kaistale on Upper West Side, ja se käsittää pituussuunnassa kaikki samat korttelit kuin keskuspuistokin.

Me majoituimme täällä Pyryn kanssa syyskuussa 2017 ja tykästyimme alueeseen kovasti. Verrattuna moniin näkemiimme paikkoihin Upper West Side näytti ja tuntui arkiselta, hyvällä tavalla. Söimme aamiaista melkein aina lähi-Lenwichissämme (2567 Broadway) ja kerran yhdessä dinerissa. Iltaisin haimme frozen youghurtit hotellimme viereisestä tasti D-Litesta (2528 Broadway).

Eikä sekään ollut pahitteeksi, että Central Parkiin oli kävelymatka.

***

Mitkä ovat sinun suosikkialueesi New Yorkissa?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

14 kommentti

  1. Oi jestas, kun tuli nälkä. Suurkaupungit on ihania tietenkin hienojen talojen ja kulttuuriaartiden ym. takia, mutta parasta niissä on kuitenkin minusta ruoka!

    1. Ruoka on kyllä ehdottomasti yksi kaupunkien parhaista asioista, valinnanvaraa kun löytyy niin paljon, että varmasti tulee syötyä useampaan otteeseen huippusafkaa! Pienemmissä paikoissa ei välttämättä aina toteudu vaan monesti tarjolla voi olla tylsiä turreravintoloita joissa kaikissa samat annokset.

  2. New York on meille vielä vieras paikka, mutta tämän kautta oli kiva kurkistaa mitä kaikkea sieltä löytyy! Hyödyllinen postaus ja täytyy pitää mielessä, kun sinne suuntaan vihdoin lähdetään.

    1. Te ootte oolleet niin miljoonassa paikassa niin ihanaa kuitenkin, että löytyy vielä uusia paikkoja, joihin mennä! 🙂 Toivottavasti pääsette Nykiin lähivuosina, todella mielenkiintoinen kaupunki! Ja kiva jos postauksella on silloin käyttöä.

  3. Näistä sinun New York postauksista tulee kyllä aina aivan jäätävä ikävä Nyciin 😀 Ihania tuttuja paikkoja! Nyt tuli erityisesti pakkomielle päästä illallistamaan Little Italyyn ja haahuilemaan Times Squarella ilta-aikaan, vaikkapa juurikin Broadway-musikaalin päätteeksi. Molemmat asioita jotka jäivät edelliskerralla kokematta.

    1. Haha joo, näitä kirjoittaessa onkin hyvä hoitaa omaa NY-ikänää. 😀 Illallinen Little Italyssa ja Times Squarella haahuilu ilta-aikaan on kyllä New York -must-juttuja! Ens kerralla sitten. 🙂

  4. Ihanan näköisiä paikkoja! Haaveilen Nykin reissusta ja olen meittinyt sinne lähtöä. Matkan ajankohta vain ajoittuisi näillä näkymin tammikuulle ja mietin, onko sinne mitään järkeä suunnata siihen aikaan?

    1. Olen tosiaan itse ollut Nykissä vain keväällä ja syksyllä, mutta menisin sinne ihan mielelläni myös talvella! Sieltähän ei tekeminen todellakaan lopu, vaikka toki puistoissa käppäilyyn voi olla vähän viileä ilma. Mutta sehän on sitten vain pukeutumiskysymys. 🙂 Sanoisin, että Nykiin matkustamisessa on aina järkeä. Jostain luin kuitenkin, että joulusesonki olisi kallein aika matkustaa Nykiin, kannattaa ehkä siis tsekkailla vähän hintoja, miltä ne näyttävät tammikuussa. Silloin luulisi hintojen jo laskeneen.

  5. Hyvä listaus ja mielenkiintoisia ravintolavinkkejä, ehdottomasti otettava talteen. 🙂 Jälleen kerran voisin vollottaa, kuinka ihana tuonne olisi päästä itse näitä upeita kulmia kokemaan ja näkemään, mutta sen sijaan tyydyn ihastelemaan ja nauttimaan. 🙂 Heh. Hyvin olet kyllä saanut parhaita päältä kasattua, aloin pohtia Brooklyn Heightsia mahdolliseksi majapaikaksi omaa tulevaa reissua varten. Ehkäpä, ehkäpä 🙂

    1. Kiitos Tiina! 🙂 Kiva jos ihastelet ja nautit, varmasti ennemmin tai myöhemmin olet itse tuolla nautiskelemassa paikan päällä, kenties siellä Brooklyn Heightsissa! 🙂

  6. Olipa hyvä kokoelmapostaus New Yorkiin! ☺️ Siellä on kyllä niin valtavasti koettavaa ja nähtävää, ja jokaisella kaupunginosalla on varmasti hyvin erilainen oma luonteensa.

    Toivottavasti noita eroja pääsee joskus havainnoimaan paikan päälläkin ❤️

    1. Kiitos! 🙂 Koettavaa tosiaan riittää ihan mielettömästi, varmasti jonain päivänä pääset itsekin fiilistelemään. 🙂

  7. Näitä NY aiheisia postauksia on kyllä niin kiva lukea, kiitos! 🙂
    Tässä tasaiseen tahtiin tulee itsekin suunnitelleeksi matkaa, mutta tahtoo vaan tuo matkaseura uupua. Toisilla ei ole aikaa ja toisilla ei ole rahaa, niin kuin yleensä 😀 Mitä mieltä olet sinne matkustamisesta yksin? Toki hintaa tulee heti enemmän kun jo valmiiksi tähtitieteellisiä majoituskuluja ei voi jakaa. Mutta tietyissä asioissa sitä sitten vähän säästääkin kun saa itse valita mitä tekee/syö/jne.
    Olen matkustanut yksin vain Brittein saarilla(/e), mutta jotenkin tuo Atlantin ylitys itsekseen vähän hirvittää.. Jonkun verran olen lukenut yksin Amerikkaan matkanneiden blogeja, mutta heilläkin yleensä on ollut sinne jo useampi reissu takana. Ehkä siinä se suurin ”ongelma” onkin, että kun menee ensi kertaa johonkin uuteen maahan/kulttuuriin on paljon huolettomampaa kun on joku kaveri mukana, eikä joka asiaa tarvitse ratkoa itsekseen, vaikka siinä se taika kai toisaalta onkin 😀 Vaikeita juttuja! Ehkä vielä joskus 🙂

    1. Kiitos, ihana kuulla, että tykkäät! 🙂 Jos reissuseuran puuttuminen on se suurin syy, miksi Nyki jäisi väliin, kannattaa ehdottomasti mennä yksin. 🙂 Majoitut vaikka jossain hostellissa niin on mahdollista saada halutessaan seuraa. NY on myös varsin turvallinen kohde matkustaa yksin, joten tässäkään ei ole ongelmaa. Ja tekemistä on niin paljon, että aika ei käy pitkäksi yksinkään. New York on kuitenkin tosi helppo kohde, koska paikasta toiseen liikkuminen metrolla on tosi helppoa. Jännitystä voi tietty aiheuttaa ESTA, mutta sen hommaaminen netissä on tosi yksinkertaista (hommaa se suoraa Yhdysvaltain viranomaisten sivuilta eikä suomenkielisiltä välityssivuilta) ja sen lisäksi pitää vain muistaa päivittää matkustustiedot lentoyhtiön sivuila viimeistään 3 päivää ennen lentoa. Lentoasemalla on sitten kädestäpitäen opastus ensikertalaisille, että minne pitää mennä. Mua ei ole myöskään koskaan kuulusteltu mitenkään, vaikka sitäkin kuulee. Sinne vain! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *