Kainuu Maakuntamatkat

Hiidenkierros on mustia lampia ja värikästä niittyä

Sotkamo | heinäkuu 2016

Kuukauden kesälomastamme vietimme yhden viikon Sotkamon Vuokatissa jylhissä maisemissa. Katinkullasta ajaa alle tunnissa Hiidenportin kansallispuistoon, joten meillä oli oiva tilaisuus kävellä kansallispuiston kuuluisin reitti, Hiidenkierros.

Hiidenkierros on kolmen tai viiden kilometrin pituinen riippuen siitä, käykö Porttilammella vai ei. Itse suosittelen ehdottomasti tätä koukkausta. Mutta mennään siihen myöhemmin.

Hiidenportin kansallispuistoon on hyvät opasteet autoilijoille. Niitä kannattaa seurata, vaikka navigaattori sanoisi mitä – Google Maps opasti meidät harhaan, kun kirjoitin määränpääksi pelkän Hiidenportin kansallispuiston.

Autotien viereen pystytetyt opasteet vievät Palolammelle, josta suurin osa kansallispuiston reiteistä lähtee.

DSC_0517

DSC_0521

DSC_0523

DSC_0540

Palolammella saa jo vähän käsitystä alueen luonnosta: lampia, soita, kiviröykkiöitä, kallioita sekä jylhää havumetsää. Hiidenkierrokselle lähdetään seuraamalla puiden violettia värikoodia.

DSC_0668

Heti ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen, kuinka moni ulkomaalainen on löytänyt tiensä Kainuun korpimaille – suurinta osaa vastaantulijoista sai tervehtiä englanniksi.

DSC_0524

DSC_0527

Hiidenkierros on miellyttävä kävellä heti alusta asti. Hyväkuntoiset polut vuorottelevat pitkospuiden kanssa. Mäntymetsän maasto on täynnä meheviä mustikoita, jäkälää ja sammalta. Puiden oksissa roikkuu naavaa.

DSC_0529

DSC_0536
DSC_0553

Hiidenkierrosta ei tarvitse kävellä kuin reilun kilometrin, kun jo saavutaan sen päänähtävyydelle eli huikealle Hiidenportille. Rosoiset kalliot ja korkealle kohoavat männyt kehystävät mustana hehkuvaa lampea. Toisaalla näkyy valtavia kiviröykkiöitä – voikohan niitä kutsua jopa pirunpelloksi?

DSC_0562

DSC_0573

DSC_0577

DSC_0584

DSC_0586

DSC_0588

DSC_0569

DSC_0570

DSC_0579

Niin hieno kuin Hiidenportti onkin, monien mielestä Hiidenkierroksen komeimmat maisemat nähdään matkalla Porttilammelle.

Hiidenportilta reitti siis haarautuu kahteen suuntaan: Vasemmalle mentäessä päätyy lopulta Porttilammelle, josta on sitten palattava samaa reittiä takaisin. Oikelle mentäessä reitti jatkaa suoraan Kovasinvaaran niitylle.

Olisi sääli jättää käymättä Porttilammella. Reitti jäisi ainakin omasta mielestäni muuten aivan liian lyhyeksi. Porttilampi on myös oiva paikka eväiden syöntiin. Jos ei kävisi siellä, ei näkisi myöskään näitä upeita rotkoja. Täälläkin vesi on sysimustaa.

DSC_0592

DSC_0597 DSC_0600 DSC_0601 DSC_0605 DSC_0607 DSC_0614

Hieman ennen Porttilammelle saapumista kalliomaisema muuttuu soiseksi.

DSC_0554

Sitten avautuu näkymä rauhallisen lammen rantaan. Täällä jos jossain makkara maistuu taivaalliselta. Porttilammen laavulla voisi varmaan myös yöpyä kesäaikaan.

DSC_0617

DSC_0621

DSC_0626

Porttilammelta palataan siis takaisin Hiidenportin luo, josta jatketaan matkaa kohti Kovasinvaaraa. Siellä avautuu täysin erilainen maailma.

DSC_0637

DSC_0638

DSC_0636

DSC_0642

DSC_0643

DSC_0646

Yhtäkkiä ollaankin rehevän niityn keskellä. Heinänkorret loistavat violetteina, aukion reunalla kasvaa koivuja, siellä täällä surisee jokin hyönteinen. Minulle tuli jotenkin mieleen mökkipaikkamme Nauvossa – paikassa oli jotain tuttua.

On vaikea uskoa, että alle kilometrin päässä on synkkiä lampia, joihin voisi liittää mielessään traagisia hukkumistarinoita, kun taas täällä värit tuovat mieleen huolettoman kesäpäivän.

DSC_0649

DSC_0651

DSC_0653

DSC_0654

Kovasinvaaran iloisen niityn jälkeen lehtimetsä vaihtuu suoksi. Pitkospuut sukeltavat taas havumetsän sisään. Pian ollaan jälleen retken alkupisteessä Palolammella.

DSC_0632

Hiidenkierroksen viiteen kilometriin kuuluu siis häkellyttävän monimuotoista luontoa ja upeita maisemia. Kansallispuistoja bongailevien appivanhempieni mielestä Hiidenportin kansallispuisto on yksi hienoimmista, joissa he ovat koskaan olleet. Minun ei ole ollenkaan vaikea uskoa sitä.

Mikä Suomen kansallispuistoista on tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Onpahan nättiä eikä tuo viiden kilometrin lenkkikään liian pitkä ole 🙂 Mulla on häpeällisen huonossa jamassa omat kotimaan kansallispuistokokemukset, mutta ollaan jo tuon paremman puoliskon kanssa tehty diili, että aiotaan kiertää ne kaikki kunhan täältä matkaltamme Suomeen palaudutaan. Se projekti alkaakin sitten varmasti jo ensi kesänä!

    1. Oho, kaikki! Niitä saa kuulkaa kierrellä sitten vuosikausia, niitä taisi olla yli 40! Mutta ihan huippuajatus kuitenkin, kansallisopuistot on ihania paikkoja. 🙂 Ulkomailla matkustaminen jännästi saa haluamaan kotimaanmatkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *