Yleinen

10 henkeäsalpaavaa rakennusta maailmalla

Kauniit rakennukset ovat minulle yksi matkustamisen suola. Rakastan Euroopan linnoja, Yhdysvaltojen säkenöiviä pilvenpiirtäjiä ja Aasian buddhalaisia temppeleitä.

Kokosin tähän kirjoitukseen kymmenen minua sykähdyttänyttä rakennusta ympäri maailmaa. Näihin ilmestyksiin voisi uppoutua vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Vanhin niistä on jo 1300-luvulta, ja uusimmat 2000-luvulta.

1. Sheikki Zayedin moskeija, Abu Dhabi

Arabiemiraattien Abu Dhabissa sijaitseva Sheikki Zayedin moskeija on kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Vuonna 2007 valmistunut valtava valkoinen moskeija lepää 12 hehtaarin alueella, ja sinne mahtuu samanaikaisesti jopa 40 000 ihmistä. Minareetteja moskeijassa on neljä, ja erikokoisia kupoleita huimat 82. Nimensä moskeija on saanut Arabiemiraattien perustajan ja ensimmäisen presidentin mukaan.

Sheikki Zayedin moskeija on useampaan otteeseen äänestetty Tripadvisorin kyselyssä maailman parhaiden nähtävyyksien kärkisijoille yhdessä esimerkiksi Angkor Watin ja Plaza de Espanan kanssa.

Eikä suotta.

Me kävimme Abu Dhabissa ihailemassa tätä ilmestystä Dubain-matkallamme vuonna 2016. Se on magneettinen katseenvangitsija jo siitä lähtien, kun sen näkee moottoritieltä käsin lähestyessä Abu Dhabia.

Moskeijaan on syytä tulla vierailemaan asiallisesti puettuna, eli naisella pää, olkapäät, peppu, polvet ja varpaat peitettynä. Vitsit sikseen – paljain jaloin moskeijan lattioilla saa astella, mutta muuten on tosiaan verhouduttava peittäviin vaatteisiin. Moskeijalta saa myös oman abayan eli hupullisen kaavun lainaan, mikäli mukana ei ole huivia ja pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Myös miesten on peitettävä polvet ja olkapäät.

Pukeutumissäännöt koskevat vain moskeijan sisätiloja, mutta myös sen ulkopuolella vaatteilla on väliä. Pyry otti minusta muutamia kuvia, joissa seison moskeijan edessä t-paidassa ja pitkissä housuissa. Hetken kuluttua aseistettu vartija käveli luoksemme ja pyysi nähdä kuvat, jotka Pyry oli juuri ottanut. Jokaisen kohdalla tuli painava käsky poistaa kuva.

Kaikkiin moskeijoihin ei pääse sisälle, ellei ole muslimi, mutta onneksi Sheikki Zayedin moskeijassa näin ei ole. Vaikka valkea ulkokuori on loistelias, olisi sääli, jos ei näkisi sisätilojen näyttäviä holvikaaria ja koristeellisia kristallikruunuja.

Sheikki Zayedin moskeija on ehdottomasti kaunein moskeija, jonka olen koskaan nähnyt.

2. Linh Phuoc Pagoda, Dalat

Vietnamin Pariisiksi kutsutussa Dalatin kaupungissa sijaitsee kerta kaikkiaan hämmästyttävä buddhalaistemppeli. Vuosien 1949-1952 välillä rakennettu Linh Phuoc Pagoda on tehty rikkinäisistä pulloista, posliinista ja astiastoista, ja tuloksena on upea mosaiikkinen rakennus. Temppelin läheisyydessä on myös mosaiikkinen torni ja jonkinlainen pyhättö vaikuttavine kultapatsaineen. Aivan alkuperäisessä kunnossa rakennukset eivät ole, vaan niitä on kunnostettu perusteellisesti 1990-luvulla.

Temppeliin viitataan joskus myös lohikäärmetemppelinä. Lohikäärmeviittaus tulee temppelin puutarhan massiivisesta 49-metrisestä lasilohikäärmeestä. Lohikäärme on tehty 12 000 rikkinäisestä pullosta.

Me vierailimme temppelillä tammikuussa 2017, kun reissasimme Vietnamissa kaksi viikkoa. Pidimme majaa Mui Nen rantakohteessa, mutta teimme mahtavan päiväretken Dalatiin. Dalat sijaitsee Vietnamin eteläisillä ylängöillä, joten siellä on miellyttävän viileä ilmasto. Kaupunki on arkkitehtuuriltaan hyvin eurooppalainen, mutta Linh Phuoc on tietenkin aivan eri maailmasta. Se sijaitsee noin 8 kilometrin päässä Dalatin keskustasta.

Päätemppelin sisäänkäyntiä koristavat lentävillä lohikäärmeillä koristellut pilarit. Sisäpihan puutarhan oviaukkoa vartioi niin ikään komea tulensyöksijä.

Sisällä temppelissä on pieni, mutta jälleen erittäin koristeellinen huone, jonka perällä istuu kultainen Buddha-patsas.

Hieman temppelistä etäällä seisoo 27-metrinen Da Bao -torni, joka on kuuluisa kellostaan. Jopa 8,5 tonnia painava mörssäri on ilmeisesti painavin koko maassa. Turisteilla ja paikallisilla on tapana kirjoittaa toiveensa paperilapulle, jonka he sitten liimaavat kellon kylkeen. Tämän jälkeen he kumauttavat kelloa valtavalla puugongilla kolmesti, ja toive lähtee Buddhalle.

Myös tornissa kannattaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Seitsenkerroksinen torni on tehty rikkinäisistä kulhoista, ja mosaiikeissa näkee toinen toistaan kauniimpia kuvia.

Tornista näkee mukavasti temppelialueen kahteen muuhun rakennukseen. Kolmas rakennus ei todellakaan häviä temppelille ja tornille koristeellisuudessa – kenties päinvastoin. Vai mitä sanotte näistä lukemattomista kultaisista patsaista, jotka törröttävät sateenkaarenvärisen karkki-ilottelun parvekkeilla?

Patsaat esittävät bodhisattvoja. Niitä löytyy mielin määrin lisää nelikerroksisen rakennuksen pääsalista. Kaiken keskellä seisoo valtava bodhisattva. Huoneen ja koko rakennuksen koristeellisuus on suorastaan päätä huimaavaa. On vaikea päättää, mitä jäisi katselemaan, kun kaikkea on niin paljon.

Dalat on muutenkin kiva paikka vierailla ja siellä on paljon nähtävää, mutta kyllä Linh Phuoc Pagoda oli koko päiväretken ällistyttävin tapaus.

3. Katariinan palatsi, Pietari

Olen aivan heikkona Euroopan kuninkaallisten linnoihin ja kartanoihin, ja ehdottomasti hulppein vierailemistani palatseista on Katariinan kesäpalatsi.

1700-luvulla rakennettu pastellinsininen palatsi majailee Puškinin esikaupunkialueella hieman Pietarista etelään. Ensimmäinen osa palatsia rakennettiin 1717-1723 nimensä mukaisesti keisarinna Katariina I:n kesäpaikaksi. Hänen tyttärensä keisarinna Elisabet teetti palatsiin laajennuksia vuosina 1743-1756. Hänen jäljiltään palatsista tuli entistäkin ylellisempi – käskynä oli rakennuttaa jotain yhtä upeaa kuin Versailles. Tällöin palatsi sai kauniin sinisen värinsä ja sen julkisivu laajenettiin yli 300 metriä pitkäksi. Pelkästään julkisivun koristeluun käytettiin sata kiloa kultaa.

Yhtä lailla sisältä löytyy rokokoon hengessä kultaa ja krumeluuria aivan mielin määrin. Myös kauniit kakluunit ja herraskaiset huonekalut varastavat huomion. Täällä pääsee vaivatta Anastasia-piirretyn maailmaan.

Meidän käyntimme ajoittui maaliskuuhun 2016, kun olimme hyytävällä pääsiäismatkalla Pietarissa. Katariinan kesäpalatsi teki minuun vielä suuremman vaikutuksen kuin Talvipalatsi Pietarin keskustassa.

Valokuvaamista rakastavana turrena arvostin myös sitä, että molemmissa pytingeissä sai kuvata myös sisällä mielin määrin. Toisin oli esimerkiksi Wienissä, jossa Hoffburgissa ja Schönbrunnissa sisätiloissa kuvaaminen oli kiellettyä.

Ainoastaan kuuluisassa meripihkahuoneessa taitaa olla kuvauskielto – minulla ei ole siitä nimittäin yhtään kuvaa. Huoneen tarina on kuitenkin varsin mielenkiintoinen.

Nimi tulee seinien meripihkapaneloinnista, joka hehkuu ylvään oranssina. Meripihkapaneelit olivat lahja Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I:ltä Katariina I:n puolisolle Pietari Suurelle. Meripihkahuone valmistui vuonna 1770, mutta nykyään palatsissa ihaillaan vuonna 2003 valmistunutta jäljennöstä. Kaikki alkuperäiset koristeet katosivat huoneesta natsien mukana toisessa maailmansodassa, eikä niiden olinpaikkaa tiedetä vieläkään.

4. Empire State Building, New York

New Yorkin Empire State Building on varmasti yksi maailman ikonisimmista pilvenpiirtäjistä. Art deco -pilvenpiirtäjä valmistui vuonna 1931, ja antenneineen päivineen se on 443 metriä korkea. World Trade Centereiden romahdettua syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa vuonna 2001, Empire State Building oli hetken aikaa jälleen kaupungin korkein rakennus.

Empire State Building ei ehkä ole yhtä virtaviivaisen kaunis kuin vaikkapa One World Trade Center, mutta se on minulle juuri sellainen rakennus, josta tulen aina iloiseksi nähdessäni siitä edes vilauksen jossain päin kaupunkia. Se muistuttaa siitä, että en näe unta, vaan todella olen iki-ihanassa New Yorkissa.

Ensimmäisen kerran kävin New Yorkissa häämatkallamme syyskuussa 2017. Silloin ihailimme legendaarista pilvenpiirtäjää vain ulkopuolelta. Toisella vierailulla keväällä 2019 pääsin tornitalon sisätiloihin, kun valitsimme äitini kanssa kaikista kaupungin mahdollisista näköalapaikoista Empire State Buildingin näköalatasanteen.

Sieltä kelpasi ihailla laskevaa aurinkoa ja pimeydessä sykkivän kaupungin valomerta. Näköalatasanne sijaitsee pilvenpiirtäjän 86. kerroksessa. Kaikkiaan kerroksia on 102.

5. Sagrada Família, Barcelona

Käydessäni 18-vuotiaana Barcelonassa Antoni Gaudin mielikuvituksellisista töistä mikään ei säväyttänyt yhtä paljon kuin Sagrada Família. Alati keskeneräinen kirkko sai aiemmin lähinnä shoppailumatkoista innostuneen aikuisenpuolikkaan pysähtymään ja kallistelemaan päätään joka suuntaan ihastuksesta. Kirkon jokainen kulma esitteli aina vain uusia ja uusia jännittäviä yksityiskohtia, joissa en voinut olla viipymättä.

Basilikan rakentaminen alkoi vuonna 1882, mutta Gaudi tuli mukaan vasta seuraavana vuonna, kun alkuperäinen arkkitehti irtisanoutui. Gaudi muutti kirkon piirrustukset perusteellisesti, minkä jälkeen Eixamplen kaupunginosaan ei enää nousisikaan ajalleen tyypillistä kirkkoa vaan jotain täysin uutta ja mullistavaa.

Alkuun Gaudi teki muitakin töitä samaan aikaan, kun johti Sagrada Familían työmaata, mutta viimeiset 12 vuotta elämästään hän omisti kirkolle täysin. Gaudi kuoli vuonna 1926 ja on haudattu kirkon kryptaan.

Uniikissa luomuksessaan Gaudi on yhdistänyt gotiikkaa, modernismia ja art nouveauta. Yksityiskohtien paljoudesta voi tunnistaa paljon esimerkiksi luontokuvastoa. Kirkon tunnusomaisin ilme tulee sen torneista, joita on tällä hetkellä valmiina kahdeksan. Yhteensä niitä tulee olemaan jopa 18, joista korkein symboloi Jeesusta.

Mestarin kuoltua työmaasta ovat vastanneet useat eri arkkitehdit, ja toiveikkaimmat uskovat Sagrada Famílian vihdoin valmistuvan vuonna 2026. Huvittavaa kyllä, rakennusluvan kirkko sai vasta kesällä 2019.

Saa nähdä, milloin keskeneräinen kirkko valmistuu: koronaviruspandemia pysäytti kirkon rakennustyöt ensimmäistä kertaa sitten Espanjan sisällissodan.

6. Dom-torni, Utrecht

Vuonna 2012 vietin viisi kuukautta opiskelijavahdossa Hollannin neljänneksi suurimmassa kaupungissa Utrechtissa. Asuin opiskelija-asuntolassa, jonka keittiön seinäkellon virkaa toimitti ikkunasta näkyvä uhkea Dom. Se on kaupungin symboli, ja jos oikein tihrustimme, saatoimme nähdä sen kellotaulun.

Utrechtin keskustan viehättävällä kanaalialueella Oudegrachtilla sijaitseva Dom on Utrechtin kuuluisin maamerkki, jonka avulla voi suunnistaa kohti keskustaa monien kilometrienkin päästä. 112-metrinen torni on Hollannin korkein kirkontorni. Ainutlaatuisen siitä tekee myös se, että se ei ole kylki kyljessä Utrechtin katedraalin kanssa, vaan ne sijaitsevat erillään toisistaan.

Dom-tornin rakennustyöt alkoivat jo vuonna 1321, mutta ne keskeytyivät useaan otteeseen rahavaikeuksien takia. Torni valmistui vuonna 1382 ja kohosi silloin 106,75 metriin. Tällöin torni oli vielä kiinni samoihin aikoihin rakennetussa katedraalissa. 1500-luvulla torniin kiinnitettiin 13 kelloa, joiden kuminaa minäkin kuuntelin pyöräillessäni keskiaikaisen kaupungin viehättäviä katuja.

Nyt seuraa tornin tarinan jännittävin osuus: 1. elokuuta 1674 Utrechtissa riehui tornado, joka murskasi kirkon päälaivan. Tällöin torni ja kirkko jäivät pysyvästi erilleen.

1800-luvulla Dom-torni oli niin huonossa kunnossa, että se joutui jopa purku-uhan alle. Onneksi niin ei koskaan tapahtunut, vaan 1900-luvun alussa torni remontoitiin. Samalla sille tehtiin uusi katto, joka sai mahtipontisen tornin kohoamaan nykyiseen 112-metrin mittaansa.

Siitä huolimatta, että asuin Utrechtissa lähes puoli vuotta ja olen käynyt siellä useasti vaihdon jälkeenkin, en koskaan saanut aikaiseksi kiivetä tornin 465 askelta huipulle, josta on varmasti upeat näkymät koko kaupunkiin. Onpahan vielä jotain uutta tekemistä tässä ihanassa kaupungissa.

7. Buddha Tooth Relic Temple, Singapore

Singaporen iloisen värikkäässä Chinatownissa seisoo upea ja uudenkarhea buddhalaistemppeli. Buddha Tooth Relicin rakennustyöt alkoivat vuonna 2002, ja valmiiksi temppeli tuli vuonna 2007. Temppelin nimi tulee Buddhan kulmahampaasta, jota säilytetään punaisen temppelin uumenissa. Temppeli on myös museo.

Upean kiinalaistemppelin arkkitehtuurissa on otettu vaikutteita Tang-dynastian tyylistä. Rakentamisessa on käytetty yli 300 kiloa kultaa, ja kaiken kaikkiaan urakka maksoi 75 miljoonaa dollaria.

Vain munkit ovat tervetulleita hammasjäännöksen läheisyyteen, mutta vierailijat saavat kuikuilla hammasta kaikille avoimelta katselualueelta. En muista meidän yrittäneen tihrustaa sitä, olimme liian lumoutuneita itse rakennuksesta.

Kävimme Singaporen- ja Malesian-matkallamme monessa buddhalaistemppelissä, mutta Buddha Tooth Relic oli mielestäni kaikista vaikuttavin.

8. Unkarin parlamenttitalo, Budapest

Tämän listauksen rakennuksista Unkarin uhkea parlamenttitalo on Dom-tornin ohella toinen, jonka sisällä en ole koskaan käynyt. Se on vääryys, joka on korjattava heti, kun vierailen taas ihanassa Budapestissä!

Vuonna 1904 valmistunut Unkarin parlamenttitalo on maailman kolmanneksi suurin parlamenttitalo ja suurin rakennus koko Unkarissa. Se on Sheikki Zayedin moskeijan tavoin päässyt Tripadvisorin suosituimpien nähtävyyksien joukkoon.

Tonavan itärannalla seisova parlamenttitalo varastaa katseen joka kerta, kun tiirailee Budan puolelta joen yli Pestiin. Valitettavasti parlamenttitalon arkkitehti Imre Steindl ei koskaan nähnyt upeaa luomustaan valmiina, koska hän sokeutui ja kuoli ennen sen valmistumista.

Goottilainen rakennus kätkee sisälleen melkein 700 huonetta. Niistä kuulusin on varmastikin punaisen kupolin alla sijaitseva loistelias keskussali. Siellä lepää Unkarin pyhä kruunu, jota on käytetty historian saatossa yli 50 kuninkaan kruunaamiseen. Arvokasta kruunua vartioidaan vuorokauden ympäri.

Parlamenttitalo on vain yksi lukuisista syistä, miksi Budapestissa kannattaa käydä. Lisää syitä löydät täältä.

9. Iisakinkirkko, Pietari

Neljäkymmentä vuotta. Niin kauan kesti rakentaa Pietarin komeaa Iisakinkirkkoa, joka valmistui lopulta 1858. Massiivisesta rakennushankkeesta on jäänyt elämään sanonta, joka lienee tuttu niillekin, jotka eivät ole päässeet katsomaan sen inspiraationlähdettä omin silmin.

Iisakinkirkko on kuitenkin mitä suurimassa määrin näkemisen arvoinen kirkko.

Nykyinen kultakupolinen kirkko on neljäs Iisakinkirkko, joka Pietarissa on koskaan seisonut. Ihka ensimmäinen Iisakinkirkko oli pieni puukirkko, kun taas nykyinen, uusklassista ja korinttilaista arkkitehtuuria yhdistävä kirkko on kiveä.

Osa kiviaineksista on itse asiassa tuotu Suomesta: Vironlahdelta rahdattiin kirkon punertavat graniitipylväät, ja kirkon lattian marmoria on louhittu Sortavalan lähellä Ruskealassa. Torille!

Ylväissä ja loisteliaissa sisätiloissa kultaisten kattokruunujen alla on vaikea kuvitella neuvostoaikaa, jolloin kirkko jäi heitteille ja sen kunto rapautui. Leningradin piirityksen aikaan 1941-44 kullattu kupoli maalattiin piiloon, jotta se ei houkuttelisi vihollisia iskemään.

Hieman ironisestikin, Iisakinkirkko toimi ateismin museona jopa yli 50 vuotta, aina vuodesta 1931 vuoteen 1986. Kirkollisia toimituksia siellä on järjestetty taas vuodesta 1990 lähtien, mutta pääasiallisesti se on nykyään museo.

Vuonna 2017 Iisakinkirkon statuksesta nousi poru, kun Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenko ilmoitti Iisakinkirkon siirtyvän valtiolta ortodoksikirkon omistukseen. Päätös herätti valtavasti vastustusta kansalaisissa. Moni on pelännyt, saako upeaan kirkkoon enää tulla vapaasti uskontokunnasta riippumatta. Entä miten kävisi sen kaikille taideaarteille? Tulenarka tilanne on edelleen auki.

10. Penan palatsi, Sintra

Lissabonin läheisyydessä sijaitseva Sintra tunnetaan upeista linnoistaan ja muista hulppeista arkkitehtonisista ilmestyksistään. Yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä on vuonna 1854 valmistunut upea Penan palatsi. Terrakotan ja keltaisen värinen palatsi edustaa arkkitehtuuriltaan 1800-luvun romantismia, mutta siinä on vaikutteita myös esimerkiksi uusrenesanssista ja -gotiikasta.

Minun suttuiset pokkarikameraotokseni eivät tee oikeutta Penalle. Kävin ihailemassa palatsia kahden viikon reportaasimatkalla Lissaboniin vaihtarikevääni aikana 2012. Otin matkalle mukaan vain käsimatkatavarat, ja osan tavaroista sulloin tuulitakkini pohjattomiin taskuihin. Toiseen taskuun mahtui digipokkari, ei sentään järkkäri.

Penan palatsi sijaitsee hienolla paikalla korkealla kukkulalla. Alun perin paikalla oli luostari, joka romahti vuoden 1755 jättimäisen maanjäristyksen seurauksena – sen samaisen, jossa tuhoutui lähes koko Lissabon. Luostarin toiminta lakkasi kuitenkin vasta noin vuosisata myöhemmin, kun Portugalin perustuslaillinen monarkia vuonna 1834 hajotti maan luostarit ja otti niiden maat omaan käyttöönsä.

Entisen luostarin hienosta paikasta kiinnostui Portugalin kuningatar Maria II:n saksalainen puoliso Ferdinand II. Hän ajatteli, että Sintran mukavan viileässä ilmastossa olisi oiva paikka kuningasperheen kesäasunnolle. Niinpä hän osti maat vuonna 1834 ja antoi homman maanmiehelleen paroni von Eschwegelle. Rakennustyöt kestivät vuodesta 1842 vuoteen 1852. Ensin rakennettiin punainen osa palatsia, keltainen on uudempi osa.

Muistoni Penan palatsista ovat hatarat, mutta kuitenkin tarpeeksi elävät, koska mielestäni palatsi kuuluu ehdottomasti tälle listalle. Se on kerrassaan hämmästyttävä sekoitus hienoja tyylisuuntauksia, jotka sulautuvat yhteen satumaisesti. Pompöösiä tyyliä ei puutu myöskään sisätiloista, mutta siellä ei selvästi ole saanut ottaa kuvia – sen kertoo se, ettei minulle ole sisältä yhden yhtä kuvaa. Ottaen huomioon tuhnun kamerani, ehkä on parempi niin. On mentävä ihailemaan Penaa uudestaan.

Sitten joskus, kun maailma on taas avoin.

Mitkä rakennukset ovat hurmanneet sinut?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

32 kommentti

  1. Maailmassa on kyllä hienoja rakennuksia! Itse tykkään kyllä kovasti tuosta Budapestin parlamenttitalosta. Se on kaunis niin päivällä kuin illallakin, samoin Milanon tuomiokirkko olen mieleen. Nyt kirjoitetaan blogiin juttuja Japanista, siellä on paljon näyttäviä Temppeleitä erityisesti Kiotossa ja Narassa, ja sitten Himejin linna oli aika säväyttävä.

    1. Joo Budapestin parlamenttitalo on tosiaan upea minä tahansa vuorokaudenaikana. Milanon Duomo näyttää kyllä upealta myös, sitä en ole livenä nähnyt. Japanissa todellakin varmasti on vaikka miten paljon upeita temppeleitä. Oh tuo Himejin linna on todella upea! Tuon tahdon nähdä. Se pääsisi varmasti tälleiselle listalle, jos olisin vain nähnyt sen joskus livenä. 😀

  2. Vau, mitä silmäkarkkia! Uskomattomia ihmiskätten taidonnäytteitä nämä rakennukset. Vain Unkarin parlamenttitalo ja Penan palatsi olivat näistä tuttuja, mutta ainakin Sagrada Familia on sellainen jonka haluan ehdottomasti nähdä. Itseeni on tehnyt vaikutuksen mm. Tikalin Maya-rauniot, Taj Mahal ja Sintran tuntemattomampi Monserraten palatsi, joka on melko pieni mutta sitäkin kauniimpi.

    1. Taj Mahal on kyllä varmasti todella huikea, sen näkisin itsekin kovin mielelläni. Tuo Monserrate ei ollut nimenä tuttu, mutta kuvan olen siitä kyllä nähnyt ennenkin. Se on kyllä upea sekin! Tuollaiset rauniot kuten tuo Tikalin ovat kyllä todellakin vaikuttavia.

  3. Tulin lukemaan tätä postausta aloituskuvan perusteella, Budapestin parlamenttitalo on yksi suosikeista! Sen sisäpuolinen tutkiminen on meilläkin vielä tekemättä, aulassa on käyty muttei sen pidemmällä.
    Näistä kiinnostivat erityisesti myös Pietarin kohteiden esittelyt, niissä kyllä käydään taatusti seuraavalla Pietarin matkalla – kunhan sinne vaan taas pääsee joskus matkustamaan.

    1. Budapestin parlamenttitalo on kyllä komea! Ehdottomasti ensi kerralla haluan päästä sinne kunnolla kiertelemään. Katariinan kesäpalatsi ja Iisakinkirkko ovat kyllä huikaisevia, todellakin käykää siellä seuraavan kerran kun Pietarissa olette. 🙂

  4. Nopeasti arvioiden ehkä 6/10 nähtynä. Tosin esimerkiksi tuo Ulm melko lailla vahingossa, eikä se nyt ihan erityisen mahtavaa vaikutusta tehnyt 🙂
    Kioton jotkut temppelit ovat kyllä jääneet mieleen, samoin muutamat tornit Australiassa ja Uusi-Seelannissa.

    1. Kioton temppelit kyllä kiinnostaa täällä kovasti. Ne ovat varmasti upeat. Aika monet näistä olette bonganneet!

  5. Nämä olivat upeita, olipa mukava aihe!
    Mun mielestä myös tuo Sheikki Zayedin moskeija Abu Dhabissa on tosi upea.
    Ja linnoja rakastan, esimerkiksi Etelä-Ranskassa on monta hienoa. Ja vaikka mitä muita uskomattomia rakennuksia; vanhojen kaupunkien ihanien kapeiden kujien tunnelmaa ja niiden kauniita vanhoja rakennuksia ei kyllästy tutkailemaan.

    1. Kiitos Arja! Etelä-Rankassa on varmasti vaikka kuinka monta hienoa linnaa! Ja ihan totta, jo pelkästään tavalliset rakennukset monessa Euroopan kaupungissa ovat häkellyttävän kauniita.

  6. Hurmaamisesta en tiedä, mutta mahdoton pytinki on Bukarestissa Ceausescun palatsi, toiseksi suurin rakennus Pentagonin jälkeen.

    1. Se on kyllä sellainen, jonka olen jo kauan halunnut nähdä itsekin.

  7. Tosi kiva postaus, ja vastaavaan aiheeseen voisi itsekin jossain vaiheessa tarttua! Tunnustaudun myös arkkitehtuurin ystäväksi, ja voisin reissuilla tuijotella kauniita rakennuksia vaikka kuinka pitkään. Toki pelkän kuoren lisäksi kiinnostaa myös tarinat rakennusten takana. Omia suosikkeja on äkkiseltään tosi vaikea nimetä, mutta kuten sinullakin, listalle varmasti nousisi keskenään hyvin eri tyylisiä ja eri ikäisiä rakennuksia. Näistä listaamistasi kuusi on tuttuja, joskin osan niistä olen nähnyt vain ulkoapäin.

    1. Kiitos Anne! Tätä oli ihan hauska tehdä, en ole koskaan aiemmin kirjoitellut näin tarkasti hienoista rakennuksista ja syventynyt kunnolla niiden tarinoihin. Lukisin mielelläni muidenkin postauksia vastaavasta aiheesta. 🙂

  8. Kauniita rakennuksia! Uskonnolliset pyhätöt ovat takuuvarmasti vaikuttavimpia rakennuksia, menee minne tahansa. Kiva, että nostit mukaan myös Empire State Buildingin. Tuli kivoja muistoja kuviasi katsellessa. Kiipesin sinne muutama vuosi sitten korkeimpaan huippuun ihailemaan kaupunkia.

    1. Jep, oli uskonnoista mitä mieltä hyvänsä, ovat uskonnolliset rakennukset melkein paikassa kuin paikassa kaikista hienoimpia. Empirre State Building on myös niin viehättävä, että todellakin halusin nostaa sen. 🙂

  9. Näistä oon käynyt Empire State Buildingissa ja Penan palatsissa, Sagrada Familian oon nähnyt ulkopuolelta.
    Kyllä, hienot rakennukset jää mieleen. Vieläkin muistan Lontoon matkalta sen, miten hienoja Big Ben ja St Paul’s Cathedral oli 15-vuotiaan silmin. Roomasta mieleen on jäänyt Trasteveren kaunis kirkko ja antiikin Delfoin raunioita muistelen myös.

    1. Mä olen myös lumoutunut Big Benistä, suorastaan aloin kiljua, kun näin sen reilimatkan alussa vuonna 2009. Silloinkin sillä oli mulle symbolinen merkitys: seikkailu oli vasta alussa. Ja onhan se hienokin. Trasteveren kirkko on mennyt multa ohi, tosi harmi, koska se näyttää ihastuttavalta. 🙂

  10. Tuo Unkarin parmalenttitalo ja kaikki sillat on kyllä todella kauniita ilta-aikaan. Kävin Tonavan jokiristeilyllä toissasyksynä ja se laiva lipui Budapestin läpi juuri pimeällä. Sintrassa haluaisin joskus käydä, samoin kuin Sheikki Zayedin moskeijassa. Moskeijat on monesti todella kauniita ja levollisia paikkoja. Sitten taas nuo buddhalaiset temppelit on jotenkin liian täynnä kaikkea. Esimerkiksi Mongoliassa kävin jossain meditointitemppelissä, enkä itse ainakaan pystyisi siellä rauhoittumaan, kun ympärillä on niin paljon eri värejä ja muuta pientä sälää 😀

    1. Tonavan-risteily on varmasti tosi huikea, varsinkin ilta-aikaan. Siellä osataan kyllä noi iltavalaistuasiat! No joo sekin on totta, että joskus pienempikin määrä kaikenlaista krumeluuria ja sälää riittäisi. 😀 Mutta joskus kaikki ylitsevuotavuus näyttää jollain kierolla tavalla hyvältä.

  11. Rakastan vanhoja rakennuksia, joten olipa ihana nähdä tällainen kooste eri puolilta maailmaa. Piti samalla tietty laskea, että montako näistä olen itse nähnyt; puoleen päästiin. Gaudin työt hurmasi minut jo ensimmäisestä visiitistä lähtien ja Sagrada familian rakentamista tulee aina seurattua Barcelonassa käydessä. Heh, siitä ehkä voisi sanoakin, että on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Toivottavasti valmistuu lopulta, kun eikö sitä rakenneta lahjoitusvaroin… Budapestin parlamenttitalosta pitää vielä sanoa, että se on kyllä aivan mieletön! Harmi, että enää ei rakenneta noin kauniita ja kestäviä rakennuksia.

    1. Heh, mietin ihan samaa tuosta Sagrada Familiasta, että sitä vasta rakennetaankin kuin Iisakinkirkkoa! 😀 Meneeköhän sanonta uusiksi…? En olekaan varma Sagrada Familian rahoituksesta, mutta uskoisin, että aika moni paikallinenkin mielellään syytää sille rahaa, onhan se kaupungin yksi symboleista. On totta, että vanhat rakennukset ovat usein niin paljon kauniimpia, ainakin omaan silmään.

  12. Kiva postaus sinulta. Aloin itsekin miettimään suosikkirakennuksiani ja Sagrada Família saattaisi olla yksi niistä. Taj Mahal, Notre Damen katedraali sekä Eiffelin torni ovat ilman muuta suosikkejani. Sekä melkein mikä tahansa kesämökki suomalaisen järven rannalla.

    1. Kiitos! Taj Mahal on ihan varmasti uskomattoman upea. Niin ja onhan suomalaismökeissä tietty omaa tunnelmaansa. 🙂

  13. Sheikki Zayed on mullakin jääny ehkä parhaiten mieleen, se on kyllä aivan mielettömän kaunis!! 🙂 Monta tuntematonta tässä ja joka kerta tulee miettineeks, et missä sitä on oikein tullut reissattua kaikki nämä vuodet, mut niin se on, et maailma on täynnä niin paljon paikkoja, ettei joka paikassa ehdin käydä! 😀 Noissa osassa on kyllä tosi paljon yksityiskohtia! 🙂

    1. Sheikki Zayed on ihan käsittämätön kyllä! Joo se on totta, että vaikka näistä moni on tosi tunnettuja, ei niitäkään kaikki ole tietenkään ehtinyt nähdä. Vähän kuten mäkään en ole nähnyt läheskään kaikkia näkemisen arvoisia. 🙂

  14. Tähän on helppo yhtyä: ”Kauniit rakennukset ovat minulle yksi matkustamisen suola. Rakastan Euroopan linnoja, Yhdysvaltojen säkenöiviä pilvenpiirtäjiä ja Aasian buddhalaisia temppeleitä.” Listallasi oli useampi rakennus, joita en ole itse nähnyt. Omalle vastaavalle listalleni voisivat päätyä listauksestasi ainakin Empire State Building ja Penan palatsi. Molemmat ovat vaikuttavia!

    1. Jep, komeat rakennukset ovat parhaimmillaan lähes yhtä vaikuttavia kuin upeat maisemat. Kiva jos listalla oli uusiakin tuttavuuksia, ehkä sunkin tie vie joskus niiden luokse! 😉 Empire State Building ja Pena on kyllä huikeita.

  15. No siis vau, nämä on kyllä tosi upeita! Joskus tulee vastaan sellaisia rakennuksia, että saa ihan huuli pyöreänä ihmetellä niitä. Tuo Sheikki Zayedin moskeija on kyllä sellainen, jossa olisi hienoa joskus päästä käymään. Olen nähnyt niin paljon siitä upeita kuvia, että sinne ainakin haluan. Ja kyllä näistä moneen muuhunkin paikkaan.

    1. Joo Sheikki Zayedin moskeija on kyllä ihan mykistävä ilmestys kerta kaikkiaan. Muuten Dubai ja Abu Dhabi jättivät vähän kylmäksi, mutta melkein jo tuon moskeijan takia kannatti mennä. 🙂

  16. Todella upeita rakennuksia, joista nopeasti laskien vain kolme olen itse nähnyt. Todo-listalla on siis vielä jonkin verran kohteita jäljellä. 🙂 Tuon Singaporen temppelin olen onnistunut jotenkin ohittamaan, vaikka Chinatownin katuja kyllä tallailimme.

    Tämä aihe oli sen verran mielenkiintoinen, että laadin oman listani, jolle päätyi lopulta yksi sinunkin listaltasi löytyvä: Penan palatsi. New Yorkin kohdalla myös valinta osui lähelle eli Chrysler Buildingiin. Kymmenen rakennuksen valitseminen osoittautui muuten yllättävän haastavaksi. Pyörittelin listaa pitkään ja hartaasti. Halusin ottaa mukaan myös vähän modernimpaa arkkitehtuuria, koska tykkään myös sen edustajista. Näistä mukaan valikoituivat lopulta Reykjavikin musiikkitalo Harpa ja Oslon oopperatalo. Moderniksi myös laskettakoon Seattlen Space Needle. Näiden lisäksi listalleni nousivat Shwedagonin pagodi Myanmarin Yangonista, Notre-Damen katedraali Pariisista, Angkor Wat Kambodžan Siem Reapista, Alhambran palatsi Espanjan Granadasta sekä Napolin kuninkaallinen palatsi Italiasta.

    1. Oho, aika jännä, että Buddha Tooth Relic on mennyt teiltä ohi! Ehkä jokin muu nappasi huomionne siellä – Chinatown on täynnä kaikenlaisia ärsykkeitä! 🙂 Onpas hauskaa, että teit oman listan, käyn heti lukemassa! Tätä oli kiva tehdä, harvemmin tulee kirjoitettua rakennuksista. Ja nyt kun matkatarinoista on vähän puutetta niin hyvää täytettä. Alhambrasta unelmoin itsekin. Kiva, että sulla on myös modernia arkkitehtuuria mukana. Omat valinnat on sangen koristeellisia… 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *