Aasia Kaupunkilomat Matkakertomukset

12 päivää Singaporessa ja Malesiassa – mitä näimme ja teimme?

Singapore & Malesia | joulukuu 2018-tammikuu 2019

Huh huh, mikä reissu. Palasimme viikko sitten kotiin 12 päivän matkalta Singaporeen ja Malesiaan, enkä ole saanut vielä puretuksi matkaa mielessäni, saati blogissa. Sydän on pamppaillut pitkin viikkoa niin tiheään tahtiin, että piti oikein käydä lääkärissä ihmettelemässä, miksi leposyke hipoi monta päivää jopa 140. Kolmen verikokeen, EKG:n ja yleislääkärin sekä kardiologin konsultaation jälkeen tuomio oli selvä: aikaerorasitus yhdistettynä riittämättömään palautumiseen.

En oikeastaan ihmettele, että sydän on ollut tohkeissaan vielä Suomessakin – olihan se aikamoinen reissu. Matkustimme vain kahdessa maassa, mutta se tuntui matkalta ainakin viiteen: Singaporessa ja Malesiassa pääsee samaan aikaan Kiinaan, Intiaan, Eurooppaan ja meidän mielestämme jopa Vietnamiin. Näiden kahden Kaakkois-Aasian valtion monikulttuurisuus pääsi todella yllättämään.

Samalla sain plakkariin taas kaksi uutta maata, joten nyt käytyjä maita on nyt 35/50. Hip hei ja hurraa!

Mutta nyt asiaan: tällainen oli reissumme!

Yhdeksän päivää Singaporessa

Matkamme alkoi lilliputtivaltio Singaporesta, jossa vietimme ensimmäiset yhdeksän päivää. Aika meni kuin siivillä, koska Singaporessa on tekemistä vaikka millä mitalla.

Kun kaupunki kietoi meidät tiukasti trooppiseen lämpöönsä, heti ensimmäisiä huomioita oli kaupungin vehreys. Puita ja kasveja oli kaikkialla, jopa rakennusten parvekkeilla ja seinustoilla.

Seuraava huomio oli huojentava: Singapore ei muistuta pätkääkään kaoottista ja meluisaa Saigonia. Pohdimmekin, että Saigonin jälkeen harva kaupunki voi järkyttää, mutta Singaporen seesteisyys ja järjestelmällisyys tuntui suorastaan ylenpalttiselta. Jalkakäytävillä oli tilaa ja liikennevalojakin noudatettiin. Ah!

Vehreyden ja rauhallisuuden jälkeen seuraava huomiomme oli monikulttuurisuus. Päädyimme heti tutustumaan Singaporen huikeaan Chinatowniin, jonka viehättävät talot, lyhdyt ja temppelit veivät välittömästi mennessään.

Omaleimaisia kaupunginosia löytyi tietysti muualtakin. Värikäs Little India hälyisän Tekka Centerin kera vei meidät välittömästi Intian tunnelmaan. Kampong Glamin alueella taasen vallitsi islamilainen kulttuuri.

Puutarhoja! Singapore on täynnä rauhallisia ja upeita puutarhoja, joista me kävimme kahdeksassa. Kaikissa oli jokin oma mainio puolensa.

Ehkä ihanin kaikista puutarhoista oli Singapore Botanic Garden, jota Pyry kehui yhdeksi hienoimmista paikoista, jossa hän on koskaan ollut. Siellä yksinkertaisesti sielu ja silmät lepäsivät.

Upea on myös Botanic Gardenissa sijaitseva National Orchid Garden, jonne on kohtuullinen viiden dollarin pääsymaksu.

Hieman kauempana keskustasta ovat Chinese ja Japanese Garden. Metroretki länteen kuitenkin kannattaa.

Ei sovi tietenkään unohtaa puutarhoista kuuluisinta eli Gardens by the Bayta. Upeasti valaistut superpuut ovat kyllä todella huikeita. Täällä fiilis olis parhaimmillaan kuin Disney-elokuvassa konsanaan.

Southern Ridges taasen on hauska kävelyreitti puiden latvojen korkeuksissa kaupungin eteläpäässä. Reitti vie Telok Blangah Hill Parkiin sekä Mount Faber Parkiin. Sademetsän lisäksi reitillä pääsee tiirailemaan kaupunkinäkymiä eri ilmansuunnista.

Ihanaa Singaporessa oli myös ruoka. Emme ole millään reissulla syöneet näin hyviä safkoja kuin nyt. Söimme Singaporessa varmaan 80 prosenttisesti hawker centereissä, jossa ruoka on erinomaista ja puoli-ilmaista.

Kaupunkipainotteisen reissumme ainoa kaistale rantaa löytyi Sentosan saarelta. Resortteihin ja huvituksiin keskittyvä saari on varmasti lapsen paratiisi, mutta meille saari oli ehkä yhdentekevin osa Singaporea. Uiminenkaan ei varsinaisesti houkuttele, kun vähän matkan päässä lipuu valtavia teollisuuslaivoja.

Kaiken kaikkiaan Singaporesta on sanottava, että se oli hidas hurmuri. Se ei välittömästi vienyt jalkoja alta, mutta päivä päivältä tykästyin yhä enemmän tähän helppoon, vehreään ja kauniiseen kaupunkivaltioon. Se on yllättävä kohde, en ainakaan itse osannut odottaa, että Singaporessa olisi niin paljon tekemistä ja näkemistä. Yhdeksän päivän jälkeen tuntui haikealta pakata kimpsut ja kampsut, vielä muutaman päivän jos olisi voinut olla…

Viisi päivää Malesiassa

Lähtöhaikeudesta huolimatta oli kutkuttavaa siirtyä Singaporesta Malesian puolelle. Meitä oltiin valmiiksi varoiteltu köyhän naapurivaltion vaarallisuudesta: meidät voitaisiin ryöstää aseellisesti, passejamme ei ehkä leimattaisi rajalla oikein – tavalla tai toisella tulisimme huijatuksi tässä kolmannen maailman maassa.

Todellisuus oli hyvin kaukana näistä uhkakuvista. Koimme Malesian helppona ja turvallisena maana matkustaa, ja paikalliset olivat mitä ystävällisimpiä. Rajanylitys bussilla sujui moitteettomasti. Kiitos Unelmatripin Jennin, tiesimme aika hyvin mitä olisi tiedossa. Rajamuodollisuudet sekä Singporen että Malesian päässä olivat nopeasti ohi, eikä bussikuski karauttanut matkaan ennen kuin kaikki olivat taas kyydissä.

Mutta kieltämättä kun pääsimme ensimmäiseen kohteeseemme Melakaan, vastassa oli pienoinen kulttuurishokki. Kehittyneen ja modernin Singaporen jälkeen Malesian köyhyys oli silmiinpistävää. Lähellä Melakan keskustaa näkyi ränsistyneitä hökkelirakennuksia ja kadut olivat paikoitellen täynnä roskia. Liikenne oli kaoottisempaa – ei kuitenkaan mitään Saigon-tasoa – eikä kävelyteitä ollut nimeksikään siitä mitä Singaporessa. Malesia on kuitenkin tyypillisempi Kaakkois-Aasian maa – Singapore on kaikessa siisteydessään ja rikkaudessaan alueen outolintu.

Pikku hiljaa aloimme kuitenkin päästä Melakan ja Malesian tunnelmaan. Meillä oli yksi kokonainen päivä aikaa tutkia Melakan historiallista  Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa keskustaa. Hyvin pian törmäsimme Melakan hillittömiin riksoihin. Ohitsemme suhasi jatkuvalla syötöllä toinen toistaan överimpiä Pokemon- ja My Little Pony -aiheisia riksoja, joissa pauhasi musiikki.

Riksat ovat niin räikeä kontrasti historiallisen keskustan tunnelmalle, että väkisinkin alkaa naurattaa.

Eivät höpsöt riksat tietenkään Melakan keskustan viehättävyyttä millään tavalla vähennä. Kaduilla on toinen toistaan kauniimpia kiinalaiskauppiaiden taloja, joiden yksityiskohtiin on ihana uppoutua. Singaporessa asuva ystäväni nimitti Melakaa Malesian Porvooksi, mikä on oikeastaan ihan osuva nimi. Melakasta tosin löytyy paljon enemmän rosoa ja rappioromantiikkaa kuin suomalaisesta serkustaan.

Moniin näihin kiinalaistyyppisiin kauppataloihin pääsee myös sisälle. Me kävimme kiinalaisessa korumuseossa, joka oli samalla kiehtova kierros vuosisadan takaiseen kotiin. Melakan historiallista kiinalaiskulttuuria kutsutaan salmikiinalaisuudeksi (Peranakan Chinese tai Straits Chinese) ja samaa kulttuuriperintöä edustaa myös Penangin George Town.

Melakasta on myös mainittava sen jokialue. Me olisimme halunneet tutkailla kaupunkia myös vesirajasta, mutta päädyimmekin vain kävelemään joenvartta pitkin. Tavalla tai toisella jokivarteen kannattaa Melakassa tutustua. Sen varrella näkee paljon hienoja muraaleja.

Melakan jälkeen meillä oli tiedossa vielä kolme päivää Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Jännitti nähdä, miellyttäisikö muissa matkailijoissa ristiriitaisia tunteita herättävä kaupunki meitä yhtään.

Verrattuna Melakaan Kuala Lumpurissa haisi raha – varsinkin KLCC:n liikekeskustan alueella, jossa kuuluisat Petronas-kaksoistornitkin törröttävät.

Hulppeita rakennuksia löytyy myös Merdeka Squaren läheisyydestä, ja siellä täällä kaupungissa näkee kauniita maurilaisen tyylin rakennuksia, joita edustavat esimerkiksi Jamekin moskeija ja päärautatieasema.

Ehkä kuitenkin kiehtovin näkemämme paikka Kuala Lumpurissa oli keskustan ulkopuolella sijaitseva Batu Caves hindutemppeleineen. Sisäänkäynnin läheisyydessä törröttävä Ganesh-temppeli on kaikessa värikkyydessään hienoin hindutemppeli, jossa olen koskaan käynyt.

Niin ikään värikkäitä portaita pitkin noustaan ylemmäs luolastoon, jonka uumenissa odottaa toinen hindutemppeli. Porrasaskelmilla vilisee apinoita vaikka kuinka. Liian usein ne mutustavat jotain muoviroskaa.

Singaporen puutarhoista innostuneina päätimme pistäytyä myös Kuala Lumpurin Perdana Botanic Gardensissa. Valitsimme täsmäkohteeksi KL Butterfly Gardenin, jossa teimme tuttavuutta siivekkäisiin.

Viihdyimme Kuala Lumpurissa kolme päivää oikein hyvin, vaikkei se olekaan kaikista turistiystävällisin kohde. Nähtävyyksiä ja ilmiselvää tekemistä ei ole kaupungissa yhtä lailla kuin Singaporessa, eikä liikkuminen ole yhtä helppoa. Metro ei ole yhtä kattava ja koko metrosysteemi on sekavampi. Jalan liikkuminen on välillä haastavaa, sillä lupaavasti alkanut kävelytie voi yhtäkkiä päättyä kuin seinään ja edessä on vain vilkasliikenteinen autotie.

Tietyllä tapaa tässä pienessä haastavuudessa ja epäloogisuudessa piilee Kuala Lumpurin charmi. Asioita ei ole tehty liian helpoksi eikä kaupunkia ole valmiiksi pureksittu turistille, vaan on oltava utelias ja otettava kaupunki haltuun pieni pala kerrallaan.

Noin, tämän lyhyempään tiivistykseen en tästä Singaporen- ja Malesian-matkasta kertakaikkiaan pystynyt. Syke on jo laskenut normaalilukemiin, mutta saattoi taas vähän vilkastua samalla kun kävin läpi matkakuvia.

Oletko käynyt Singaporessa tai Malesiassa?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

29 kommentti

 1. Jes, tästä nämä postaukset alkavat! 🙂 Kiva kuulla, että teilläkin oli vähän samanlainen pöllämystynyt fiilis Singaporen monipuolisuuden ja Singaporen ja Malesian välisen kontrastin jäljiltä kuin itsellenikin jäi, ja että reissu oli mitä ilmeisimmin teilläkin varsin onnistunut! Odotan innolla, millaisia tarinoita reissulta kirjoitat. Meillä Singaporen ja Malesian kiertomatka vuosi sitten tammikuussa oli aivan mahtava ja löi vain lisää bensaa Aasia-kuumeen jo valmiiksi leiskuneisiin liekkeihin. Tykkäsimme valtavasti paluusta Singaporeen ja Malesia viihdytti meitä loistavasti, jopa paljon paremmin kuin etukäteen ajattelin. Palaisin sinne mielelläni joskus takaisin. Sentosasta olen muuten samaa mieltä: aika turha mesta, mutta lapsille varmaan kiva.

  1. Joo todellakin ”So it begins”. 😀 Tästä reissusta todella riittää kirjoitettavaa ja pureksittavaa. Ja kiitos vielä sulle mainiosta inspiraatiosta ja tietolähteenä toimimisesta! Juu, monikulttuurisuus tuli todellakin yllätyksenä, en muista esim. Saigonin olleen ollenkaan yhtä sulatusuuni. Ihan sama fiilis Malesiasta – Singaporeen ihastumisen jälkeen oli vähän skeptinen olo, että miten viihdytään, mutta enemmän kuin hyvin! 🙂

   1. Eipä kestä – puolin ja toisin saa aina inspistä ja infoa! 🙂

 2. Tuli ihan ikävä Singaporeen, kun tätä lueskelin. Ei ole tullut siellä neljään vuoteen käytyä. Tykkään paikasta kovasti! Malesiassa olen käynyt ainoastaan Langkawilla, mutta olisi kiva nähdä maata laajemminkin. Ihanan näköistä tuolla värikkäällä temppelillä! Tuo paikka täytyy ainakin muistaa, jos tällä suunnalla tulee joskus liikuttua.

  1. Singapore tosiaan on kyllä ihan mahtava paikka, samaten Malesia laajemmmin alkoi kiinnostaa. 🙂 Toivottavasti pääset pian taas käymään Singaporessa. Ja joo, Batu Cave kannattaa käydä katsomassa, jos Kuala Lumpurissa päin hengailee!

 3. Annemaria/Samppanjaa muovimukista says:

  Ihana Singapore 🙂 Kaksi viikkoa siellä viime keväänä ja ensi alkuun epäilin, että onkohan liian pitkä aika tälle kaupungille. Vaan eipä ollut. Kuten sanoit, nähtävää piisaa. Mua rasittaa toi Aasian kaoottisuus. Näillä vuosikymmenillä alkaa jo arvostaa enemmän sitä, että kaikki toimii ja ympäristössä on kaunista katseltavaa ja viihtyvyyttä. Singapore oli mulle kerrassaan passeli.

  1. Helposti olisi toisenkin viikon viihtynyt Singaporessa! Viikossa alkaa vasta päästä vauhtiin. 😉 Joo, kaoottisuus välillä kyllä varsin raskasta, siksikin Singapore on ihan mahtavan outo kohde, kun se on niin rauhallinen! Itsekin arvostan kovasti sitä matkakohteessa.

 4. Vietin viime viikon Penangissa ja nautin rantaelämästä, nähtävyyksistä, ruoasta ja kansallispuiston luonnosta.

  1. Penang olisi varmasti myös ihan mahtava kohde, kenties seuraavalla kerralla sinne päin, kun Malesiaan päädyn. 🙂

 5. Liisa says:

  Olipa mukava lukea blogiasi 🙂 Olemme käyneet Singaporessa 7 vuotta sitten lyhyellä 3 päivän reissulla. Jatkoimme myös sieltä Kuala Lumpuriin bussilla ja edelleen lentäen Langkawille. Meillä hyvin samat ajatukset omasta reissusta. Singaporen osuus jäi silloin liian lyhyeksi ja helmikuussa olemme menossa sinne 10 päiväksi. Matkakuume nousee, kiitos kirjoituksestasi!

  1. Voi kiitos ihanasta palautteesta! 🙂 Mahtavaa, että pääsette pian takaisin Singaporeen ja paljon pidemmäksi aikaa. Se on kyllä hirmu kiva paikka! Langkawi olisi kyllä kiva nähdä, mutta mietin vain, kannattaako kun se on niin turistikoitunut. :/ Ihanaa reissua teille, koitan vielä ehtiä kirjoitella tästä matkasta ennen helmikuuta, sitten voit taas fiilistellä, mitä on pian luvassa! 🙂

   1. Liisa says:

    Meillä Langkawiin liittyi myös pari päivää Koh Lipellä. Ihanat rannat! Pieni saari ja melko täynnä turisteja sekin.

    1. Aina vaan paranee! Niin siistejä reissuja pystyy kyllä tuolla päin maailmaa tekemään. 🙂

 6. Katriina says:

  Meillä (2 aikuista) oli tosi kiva päivä Sentosalla. Oli hauskaa kokeilla Segwayllä ajoa ja käydä Wavehousessa kaatuilemassa, myös se miehitysmuseo oli kiinnostava. Muutoin olen kanssasi samaa mieltä kaikesta, Singapore on ihana!

  1. Oho, Wavehousesta en ole kuullutkaan! 😮 Me kävimme Universal Studiosissa, jossa oli niin hirvittävät jonot, että jaksoimme lopulta jonottaa vain yhteen laitteeseen. Se oli siis osaltamme vähän turhake. Uskon kyllä, että siellä voi oikealla ohjelmalla viettää tosi kivan päivän. Cable Carilla ajelu oli kyllä kovin hauskaa. 🙂

 7. Piyya says:

  Oi kuinka ihana lukea näistä kohteista tuoretta hehkutusta 😉
  Maaliskuussa kutsuu Singapore, Kuala Lumpur, Penang ja aion ehtiä vielä Balillekin.
  Ihania, houkuttelevia kuvia, kummasti oma matkakuume kasvoi taas ja sykekin nousi vähän 😊

  1. Oho, onpas moni matkabloggaaja nyt reissaamassa sinne! Ihanat kohteet kyllä ovat, Penangista olen kuullut hirveästi hyvää. 🙂 Mahtavaa tulevaa matkaa sinne!

 8. Mä ahmin innolla kaikki Singapore-jutut, kun haaveilen että pääsisin tänä vuonna sinne uudestaan melkein 15 vuoden tauon jälkeen! Se on kyllä niin tosi kiva paikka! Malesiassa en ole käynyt kuin Kuala Lumpurista, mutta sieltäkin on nyt niin moni kirjoittanut kivoja juttuja, että täytyypä harkita jos saisin senkin yllättyä suunnitelmaan!

  1. Oi, onpa kiva jos pääset tänä vuonna Singaporeen pitkästä aikaa! Ehdottomasti samaan reissuun voi yhdistää Kuala Lumpurin, bussilla matkustaminen oli tosi kätevää ja kivaa. 🙂

 9. Ihana Singapore! Tykkäsin siitä ihan hulluna. Olimme viikon reilu vuosi sitten syksyllä ja näkemistä riitti kun tutustui paikkoihin hitaalla tahdilla. Malesiassa haluaisin käydä, se onkin vielä korkkaamatta.

  1. Joo muistelinkin, että olit tykästynyt siihen! 🙂 Viikko menee kyllä ihan mainiosti. Malesia oli kyllä myös ihan huippu, siellä riittäisi kyllä muitakin paikkoja Melakan ja Kuala Lumpurin lisäksi, joita tahtoisin nähdä.

 10. Singaporen kuvat palautti ihanasti mieleen sen miksi tykkäsin kaupungista todella paljon. Myös kuvaus kuulosti todella tutulta. Erilaiset puistot olivat aivan parhautta ja koko kaupunki on vaan niin siisti ja helppo. Sentosa on ehkä juuri se ainoa asia mistä en välittänyt.

  Batu cavesista täytyy vielä sanoa että kun kävin siellä viime elokuussa niin rappuset oli juuri saatu maalattua ja muiden osien kunnostus meneillään. Maalipurkkeja lojui joka paikassa 😀
  Komeaa jälkeä ovat saaneet aikaan!

  1. Singaporesta moni tuntuu ajattelevan juuri näin kun kirjoitin, juuri yhtäkään Singaporea dissaavaa kommenttia en ole kuullut. 😀 Luin itse asiassa just sun blogista siitä Batu Cavesista ja osasin odottaa sitä väriloistoa, mitä siellä oli tarjolla. Tosi nasta paikka. 🙂

 11. Jee, oonkin odottanut siun reissupostauksia liittyen tähän reissuun! Haluttiin kovasti itsekin osittain samoihin paikkoihin nyt pian alkavalla reissulla, mutta päädyttiin lähtemään Filippiineille. Erityisesti tuosta Singaporesta oli mielenkiintoista lukea ja vautsi mitä kuvia! Vahvistui kyllä jälleen kerran vähän fiilis siitä, että tuonne on päästävä joku päivä.

  1. Kiva kuulla! Nyt näitä yritän mahdollisimman usein tehdä, kun kaikki on vielä tuoreessa muistissa. 🙂 Hauska sattuma, että te läksitte Filippiineille, vaikka suunnitelmissa oli nämä meidän kohteet, meillä kävi taas vähän toistn päin. 😛 Joo Singapore kannattaa ehdottomasti ottaa omalle bucket listille, se on tosi yllättävä kaupunki, hyvällä tavalla!

 12. Ai jai. Olipas melkoinen reissu, jos palautuminenkin otti noin koville. Tuota lumista maisemaa katsellessa sitä kovasti toivoisi olevansa vaikkapa Singaporessa. Teillä oli aika fiksu määrä kohteita, jäi hyvin aikaa vietettäväksi kaikissa. Me samoilla suunnilla liikkuessamme ahnehdimme vähän liikaa. Etenkin tuo Batu Caves jäi harmittamaan. Kuala Lumpur on kuitenkin niin näppärä lentoliikenteen solmukohta, että varmasti eksymme sinne vielä uudestaan.

  1. Joo, ei mulla ole koskaan ennen ollut tuollaista sydämentykytystä reissusta tullessa. Mutta onneksi se lopulta meni ohi itsestään. Meistäkin tää määrä kohteita tuntui hyvältä, liikaakaan ei tosiaan kannata ahnehtia ettei tule burn out. Ehdottomasti kannattaa käydä Batu Cavesilla, jos KL:n menette vielä. Itseä jäi vielä kiinnostamaan moni paikka Malesiassa, että uskon itsekin päätyväni sinne vieilä uudemman kerran.

 13. Olipas kiva lukea tämä teksti ja juuri nyt. Huomenna meinaan noustaan Singaporen koneeseen :). Jatkamme myös Malesiaan enkä malta odottaa. Ihastuin maahan monta vuotta sitten, mutta nyt suunnataan Langkawille missä en ole aiemmin käynyt.

  1. Ooo, ihanaa matkaa! <3 Teillä on huippureissu tiedossa. 🙂 Langkawi on varmasti upea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *