Singapore | joulukuu 2018
Kaakkois-Aasia on varmasti yksi suosituimmista alueista, jonne me suomalaiset lennämme talven keskeltä aurinkoa tankkaamaan. Moni on jo käynyt Thaimaassa, Vietnamiinkin on yhä useamman tie vienyt, kun siitä on tullut pakettimatkakohde.
Entä jos seuraavaksi lähtisitkin Singaporeen?
Malesian eteläpuolella sijaitseva 5,5 miljoonan asukkaan pieni kaupunkivaltio on monille varmasti etäisesti tuttu tiukoista säännöistään, superpuistaan ja palkitusta lentokentästään. Mutta kuinka moni tietää, että Singapore on häkellyttävän vehreä, monikulttuurinen kaupunki, joka on samaan aikaan perinteikäs ja moderni? Tai että se on pullollaan ihastuttavia puutarhoja, omaleimaisia kaupunginosia ja herkullista ruokaa?
Tässä kirjoituksessa kerron Singaporesta vastailemalla kysymyksiin, joita kohdevalintaa tehtäessä tulee usein miettineeksi.
Onko Singaporessa lämmintä?
On. Singaporessa lämpötilat pysyttelevät ympäri vuoden 30 asteen tuntumassa. Sadekausi kestää suurin piirtein marraskuusta tammikuuhun, joulukuu on kostein kuukausi. Sadekausi ei kuitenkaan ole este Singaporessa lomailulle, koska kuurot kestävät yleensä vain vähän aikaa. Meidän siellä viettämän yhdeksän päivän aikana satoi vain yhtenä päivänä – ja olimme liikkeellä kuitenkin sateisimpana kuukautena. Sateenvarjo on kuitenkin hyvä pakata mukaan.
Tehdäänkö sinne pakettimatkoja?
Kyllä, ainakin Tjäreborg ja Apollomatkat näyttäisivät tarjoavan Singaporen-matkaa vähintään omatoimikohteena. Singapore on kuitenkin niin helppo kohde, että suosittelen varaamaan lennot ja hotellin omin päin.
Pääseekö sinne suorilla lennoilla?
Pääsee. Esimerkiksi Finnair lentää Singaporeen parhaimmillaan kahdesti päivässä, ja lento kestää noin 11,5 tuntia. Finskin suorat lennot voi parhaimmillaan saada noin 500 eurolla menopaluu. Aikaero Suomeen on +6 tuntia.
Onko Singaporessa paljon tekemistä?
On. Ainakin meidät yllätti se, miten paljon kiinnostavia paikkoja ja nähtävyyksiä pienessä maassa oli. Jo pelkästään kaupungin puutarhojen koluamiseen saa kulumaan monta päivää. Koska ethän voi jättää väliin Gardens by the Bayta…
Botanic Gardensia…
National Orchid Gardenia…
tai Chinese Gardenia ja Japanese Gardenia!
Pää menee pyörälle myös kaikista upeista pyhistä maamerkeistä. Älä unohda ainakaan Buddha Tooth Relic -temppeliä…
Thian Hock Keng -temppeliä…
tai Masjid Sultan -moskeijaa.
Monikulttuurisuus on yksi Singaporen kiinnostavimpia puolia. Kaupungista ei voi lähteä käymättä ainakin Chinatownissa, Little Indiassa ja Kampong Glamin islamilaiskorttelissa.
Ja mikäli tahdot tutustua singaporelaiseen lähiöön hieman kauempana keskustasta, etsiyty vaikka idemmäs Siglapin alueelle.
Onko siellä kallista?
On, ja varsinkin jos olet tottunut muiden Kaakkois-Aasian maiden hintatasoon, Singapore tuntuu todella kalliilta. Majoitus, ruoka ja alkoholi ovat Suomen hinnoissa tai jopa sen yli, mutta esimerkiksi taksit ovat suhteellisen halpoja.
Onneksi tapoja säästää paikan päällä on monia. Kunnon ravintolassa syöminen kannattaa jättää Singaporessa minimiin ja suunnata sen sijaan hawker centereihin, joissa ruokaa saa jopa muutamien eurojen hinnalla. Jos alkoholia tekee mieli, sitäkin kannattaa juoda hawker centereissä tai hyödyntää baarien happy hour -tarjouksia.
Mukavaa on sekin, että moni kaupungin nähtävyyksistä on nautittavissa täysin ilmaiseksi, kuten useimmat puutarhat ja temppelit. Esimerkiksi Gardens By The Bayn alueelle on maksuton pääsy, mutta tiettyihin paikkoihin alueen sisällä joutuu ostamaan lipun.
Moniin maksullisiin nähtävyyksiin, kuten Marina Bay Sandsiin ja Gardens by the Bayhin on ostettavissa yhdistelmälippuja, jolloin liput saa alennettuun hintaa. Pakettitarjouksia kannattaa suosia esimerkiksi Sentosalla vieraillessa, varsinkin jos aikoo käydä jossain saaren maksullisista huvituksista.
Onko siellä liikkuminen helppoa?
On. Ainakin itse pidän paljon enemmän kaupungeista, joissa on helppo kävellä paikasta toiseen. Singapore on tuhat kertaa enemmän kävelijän kaupunki kuin vaikkapa Kuala Lumpur tai Saigon.
Myös paikallinen metroverkosto on järkyttävän helppo ja kätevä, sillä pääsee todella monipuolisesti ympäri kaupunkia. Metroon kannattaa ostaa EZ-link-kortti eikä pelailla yksittäislipuilla, kuten me teimme koko reissun. Syy oli se, että asioimme vain automaateilla, josta EZ-linkkiä ei voinut ostaa – niitä voi ostaa lippuluukuilta.
Kannattaa myös ostaa paikallinen sim-kortti ja ladata kännykkään paikallinen Uber eli Grab. Se on vielä halvempi kuin taksi ja käteväkin, koska maksu tapahtuu apin kautta.
Onko siellä hiekkaranta?
On, mutta mikäli kaipaat lomaltasi luonnonkauniita hiekkarantoja, Singapore ei ole kohteesi. Kuuluisimmat rannat löytyvät Sentosan saarelta, jossa mekin kävimme kastautumassa meressä.
Sentosan rannat eivät tuntuneet kovin ainutlaatuisilta ainakaan meidän mielestämme. Vesi ei sitä paitsi näytä kovin kutsuvalta, kun näköetäisyydellä lipuu teollisuuspaatteja. Meille ainakin riitti mainiosti, että hotellin uima-allas oli aina käytettävissä, kun olo kaupungissa kävi liian soijaisaksi.
Onko siellä hyvä hygieniataso?
On, ja tämä on jälleen yksi iso ero verrattuna vaikkapa Thaimaahan ja Vietnamiin. Molemmissa edellä mainituissa maissa meillä on ollut vatsaoireita ripulista agressiiviseen ruokamyrkytykseen. Herkkävatsaisena ihmisenä nautin suunnattomasti siitä, että Singaporessa vatsa ei reistaillut ollenkaan. Myönnän, että varsinkin Vietnamissa koetun laattafestin jälkeen minulla ei ole kiire maihin, jossa todennäköisesti saan ruokamyrkytyksen.
Singaporen siisteys ja hygienitaso tulevat muuten huomatuiksi myös julkisista vessoista, joita on lähes kaikkialla ja jotka olivat lähes poikkeuksetta aina moitteettomassa kunnossa. Muista kuitenkin käsidesi!
Onko siellä hyvää ruokaa?
ON! Emme ole millään reissulla syöneet niin hyviä ruokia kuin nyt sekä Singaporessa että Malesiassa. Kaikki maailman keittiöt ovat Singaporessa edustettuina ja syömämme ruoka oli poikkeuksetta erinomaista. Ruuan mausta ei tarvitse tinkiä halvan ruuan hawker centereissäkään, päin vastoin: osa vaatimattoman näköisistä kojuista on päätynyt jopa Michelin-oppaaseen.
Onko siellä paljon muita turisteja?
On, mutta määrä ei tunnu ollenkaan niin valtavalta kuin vaikkapa Dubrovnikissa tai Venetsiassa. Suurimmaksi osaksi kaduilla saa käppäillä todella rauhassa joutumatta ryysikseen, vaikkakin Chinatowniin kerääntyi välillä kovastikin porukkaa.
Paljon jengiä löytyi tietysti myös kuuluisimmista nähtävyyksistä Merlion Parkista, Gardens By The Baysta ja Sentosalta. Väenpaljous oli häiritsevintä Sentosalla Universal Studiosissa, jossa kaikkiin laitteisiin oli vähintään tunnin jonot.
Yleisesti ottaen Singapore ei kuitenkaan tuntunut miltään turistirysältä.
Onko siellä turvallista?
On. Singapore on yksi maailman turvallisimmista maista, kenties jopa turvallisempi kuin Suomi, mitä tulee rikostilastoihin. Osaltaan turvallisuustasoon voi vaikuttaa maan tiukat säännöt – rikoksista rangaistaan todella ankarasti.
Kiinnostavaa kyllä, Singapore on myös luonnonoloiltaan yksiä maailman turvallisimpia maita, yhtä turvallinen kuin Suomi. Singapore todella tuntuu olevan varsinainen lintukoto – ainakin, jos ei raaputa pintaa syvemmältä.
Tuntuuko Singapore tiukkapipoiselta?
Kyllä ja ei. Singapore on täynnä sääntöjä, joiden noudattaminen näkyy turistille välittömästi vaikkapa kapungin siisteydessä – roskia ei ole juuri missään, koska roskaaminen on kiellettyä. Meillä ei ollut oikeastaan kertaakaan sellainen olo, että isoveli valvoisi, mutta Singaporessa asuva ystäväni huomautti, että valvontakameroita on lähes kaikkialla. Totta sekin.
Jotenkin turhalta tuntui esimerkiksi juomiskielto metrossa, ilmeisesti edes vettä ei saisi juoda, syömisestä puhumattakaan. Melkein missään ei saa tupakoida, mutta se nyt on tuttua Suomessakin.
Vaikka Singapore on varmasti yksi maailman moderneimmista maista, sen ihmisoikeustilanne on ongelmallinen. Esimerkiksi homous ei edelleenkään ole laillista, vaikka ilmapiiri on hiljalleen muuttunut vapaamielisemmäksi.
Monikulttuurisuus on niin vahva arvo, että rasismista annetaan tuntuvia rangaistuksia. Maassa asuva australialaisnainen sai 10 kuukauden vankilatuomion kirjoitettuaan rasistista tekstiä maan etnisistä vähemmistöistä. Kaiken tämän kukkuraksi Singapore on valtio, jossa teloitetaan ihmisiä eniten väkilukuun nähden. Lintukodolla on todellakin synkkä puolensa.
Täytyypä vielä mainita, että kävimme katsomassa paikallista stand uppia, jossa opimme paljon sikäläisestä yhteiskunnasta. Yksi koomikoista vitsaili, että jos sananvapaus olisi mobiiliappi, Singaporen versio olisi Free Speech Light. On aina hyvä merkki, että komiikassa uskalletaan kritisoida yhteiskuntaa.
Kauanko siellä viihtyy?
Vaikka kuinka kauan, mutta varaa nyt ainakin viikko. Itse en ole koskaan innostunut lähtemään Dubaita tai Kanariaa kauemmaksi vain viikon lomalle. Singaporessa pidemmänkin ajan saa kyllä kulumaan, koska nähtävyydet kierrettyä voi edelleen vain nauttia mukavan kaupungin tunnelmasta.
Toinen vaihetoehto on yhdistää Singaporen-lomaan myös Malesia ja venyttää reissua sillä tavalla.
Enää jäljellä onkin se viimeinen kysymys: Entä jos lähtisitkit Singaporeen?
Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.
Hei!
Kiitos taas kivasta koosteesta. Viikon päästä reissuun 🙂
Toivottavasti jaksat kirjoitella edelleen reissuistasi 🙂
Kiitos kommentista! 🙂 Kirjoittelen kyllä, seuraavaksi tosin Malesiasta. Mutta Singaporesta tiedossa kyllä juttuja. Ihanaa reissua!
Kiitos! 🙂
Mukavia reissuja myös Sinulle!