Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

New Yorkin Midtownissa tuntee suurkaupungin sykkeen

New York | syyskuu 2017

Me vietimme kolmen viikon häämatkamme viimeisen osuuden kaupunkien kaupungissa New Yorkissa. Kuuden päivän aikana keskityimme pääasiassa nauttimaan Nykin eri kaupunginosien tunnelmasta. Kaikkiaan piipahdimme ainakin 12 eri kaupunginosassa, joten ajattelin kirjoittaa niistä muutamista erikseen vähän enemmän.

Aloitan Midtownista, joka jakaa rajusti mielipiteitä. Rauhallisen Central Parkin eteläpuolella alkaa pilvenpiirtäjien, liikennekaaosten, ihmisjoukkojen ja välkkyvien valojen ylitsevuotava sinfonia, joka saa monilla karvat pystyyn.

Ärsykkeitä tulee kaikille aisteille ja todella paljon kerralla. Vähän kuten Saigonissa, mutta ei kuitenkaan ollenkaan niin. Midtownissa pystyin nauttimaan kaaoksesta ihan eri tavalla – silmät ymmyrkäisinä ihmettelyyn on New Yorkissa nimittäin tilaa. Kävelykadut ovat tarpeeksi leveitä ja liikennesääntöjä noudatetaan, toisin kuin Saigonissa, jossa piti koko ajan olla valppaana, ettei jää skootterin alle.

Mihin Midtownin kaoottisuuden keskellä kannattaa sitten kiinnittää huomionsa, minne kannattaa mennä? Tässä minun suosikkini kaupunginosan tärpeistä.

Times Square

Kun puhuin välkkyvien valojen sinfoniasta, ajattelin Times Squarea. Käveleminen pimenevässä illassa kaikissa sateenkaaren väreissä loistavien valotalujen keskellä on lähes psykedeelinen kokemus. Taulut mainostavat milloin tuotteita, milloin tv-sarjoja tai teatteriesityksiä.

Niin, teatteriesityksiä. Times Squaren lähellä sijaitsee moni Broadway-teattereista, ja mainittakoon se, että Broadway-esityksen näkeminen on yksi New Yorkin -loman upeimmista kokemuksista. Me kävimme katsomassa Book of Mormonin Eugene O’Neill Theaterissa. Olimme hieman myöhässä liikkeellä ja jouduimme lopulta juoksemaan hiostavassa syyskuun illassa Times Squaren läpi ehtiäksemme ajoissa teatteriin. Väkijoukkojen läpi luoviminen auton tööttäilyjen, iloisen puheensorinan ja valokavalkadien saattelemana oli vähintäänkin elokuvallinen kokemus.

Tietysti jos väkijoukoissa oleminen ahdistaa, Times Square ei ole mikään miellyttävä kokemus. Mutta muussa tapauksessa kaiken hälinän keskelle kannattaa etsiytyä edes kerran ja vaikka vain istua alas ja ihmetellä sitä kaikkea, mikä sykkii ympärillä niin väsymättömästi.

Bryant Park

Oma suosikkini Midtownissa oli Bryant Park. 5th ja 6th Avenuen väliin jäävä pieni puistokaistale hurmasi minut heti. Vehreällä nurmella oli ystäväporukoita piknikillä, perheitä, yksinäisiä kirjojen lukijoita… kaikki vain hengailemassa. Ja mikäs siinä hengatessa Empire State Buildingin ja monien muiden pilvenpiirtäjien kupeessa.

Puisto on tunnelmallinen sekä ilta- että päiväsaikaan, ja siellä järjestetään myös erilaisia tapahtumia runonlausuntaesityksistä elokuvafestivaaleihin.

Joten vaella Midtownin sykkeeseen edes Bryant Parkin takia. Lainaa kirja ja istu nurmelle tai markiisin alle – olethan New Yorkissa.

New York Public Library

Aivan Bryant Parkin kupeessa – tai periaatteessa kai ihan itse puistossa – sijaitsee New York Public Library. Sinne kannattaa ehdottomasti poiketa sisään, ollaanhan ihanan Aamiainen Tiffanylla -elokuvan maisemissa.

Pääsisäänkäynnille mentäessä näkee muuten yhden New Yorkin legendan.

Sisällä kirjastossa joutuu ensin laukuntarkastukseen, mutta sen jälkeen voi vaeltaa huoneesta ja lukusalista toiseen ja ihmetellä rakennuksen arvokasta arkkitehtuuria.

Täytyy tunnustaa, että New York Public Library on sisältä niin loistelias, että en tiedä olisiko se omiaan lukemiseen keskittymisen kannalta…

Grand Central Terminal

Toinen ikoninen rakennus ja aivan pienen matkan päässä New York Public Librarysta on Grand Central Terminal. Kuinkahan monessa elokuvassa olen nähnyt rautatieaseman vilkkaan aulan?

High Lane

Yläilmoihin rakennettu kävelyreitti High Lane on suosittu syystäkin. On virkistävää tiirailla kaupunkia hieman korkeammalta ilman tarvetta pysähtyä liikennevaloihin. High Lane on myös asfalttiteitä vehreämpi paikka, kiitos kävelyreittiä reunastavien kasvustojen ja sorjien puiden.

High Lanelle voi kiivetä ylös aika monesta kohtaa sen koko reitin varrelta. Matkalla voi pysähdellä istuskelemaan penkeille ihailemaan maisemia ja erikoisia taideteoksia, joita löytyy sieltä täältä.

Muista Midtownissa myös nämä

Tässä olivat minun vinkkini Midtownin tärpeistä, joilla ylitsevuotavasta kokonaisuudesta voi saada hieman helpommin käsiteltävän. Näiden lisäksi kannattaa muistaa ainakin Top of the Rock, jolta aukeaa huikaisevat näkymät Manhattanille (se on listallani, kun seuraavan kerran pääsen New Yorkiin), kapea ja kuuluisa Flatiron Building ja tietysti Rockerfeller Center, joka on varsinkin joulunaikaan tunnelmallinen luistelukenttineen ja jättijoulukuusineen.

Uskaltautukaa siis Midtowniin, huolimatta siitä, mitä olette kuulleet. Se ei ole ehkä kaikkien mieleen, mutta sen kiihkeä elämänrytmi kannattaa kokea ainakin kerran New Yorkin -loman aikana. Sillä kenties Midtownissa enemmän kuin missään muualla koko kaupungissa New York on se uskomaton elokuvien suurkaupunki, joka ei koskaan nuku.

Kuulutko Midtownin fanikerhoon vai kartatko sen kaukaa?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

12 kommentti

 1. Tätä lukiessa matkakuume kohosi taas uusiin lukemiin. New York on nyt meillä kovasti pinnalla, kun seuraavan matkan lähtölaskenta on jo käynnissä. Midtown on taas kuvassa mukana, sillä hotellimme sijaitsee siellä, ihan muutaman korttelin verran Grand Centralilta etelään. Times Squarea lukuunottamatta Midtown on ihan kivaa aluetta. Tykkään bongailla mm. Chrysler Buildingia eri paikoista muiden talojen väleistä. Grand Centralin aula on suorastaan maaginen paikka. Bryant Park on myös todella viihtyisä. Tosin saa nähdä, paljonko puistoissa viihtyy nyt alkukevään koleudessa. Parempi puoliskoni viihtyy myös Times Squarella. Vaikka minusta se on lähinnä kamala paikka, en jaksa enää valittaa. Keskityn sitten vaikka ottamaan valokuvia. Siihen Times Square on hyvä paikka, valoa kun riittää kellonajasta riippumatta. 🙂

  1. Oooh ihan mahtavaa, että ootte Nykiin pian pääsemässä! Kiva, että tää toimii matkafiiliksen nostatuksena. 🙂 Mäkin tykkään kovasti bongailla tunnetuja rakennuksia eri paikoista, nyt viimeksi ehkä vielä enemmän Empire State Buildingia. Hyvä asenne sulla tuohon Times Squareen, haha! On ihan totta, että siellä valokuvaaminen on helppoa vuorokauden ympäri, ja Nykissä monia muita paikkoja enemmän, mikä on tosi kivaa, koska normaalisti iltaisin en aina välttämättä jaksa raahata kameraa mukana, kun valaistus on niin kehno (ja salamaa en käytä). Ihanaa reissua teille ja toivottavasti käytte muuten myös Broadwaylla! 🙂

 2. Ihana New York <3 Minä kuulun ehdottomasti Midtown-faneihin. Sulla olikin mainioita vinkkejä sinne! High Lane on vielä kokematta, ja olipa joukossa muutama uusikin tuttavuus.
  Mä olin New Yorkissa ensimmäisen kerran joulun aikoihin (siis joskus vuosia sitten), ja Rockefeller Centerin ja muun Midtownin joulukoristeet olivat mainiota katseltavaa. "Hieman" seesteisempiä kuin Texasin omakotitalojen jouluvaloiloittelut, joita näimme, kun jatkettiin matkaa New Yorkista etelä-USA:an.

  1. Haha voin kyllä kuvitella, että Texasissa on aikamoiset jouluvalohökötykset… 😀 Mä tahtoisin kovasti myös ihaillaan Rockerfeller Centeriä joulunaikaan, luistella siellä kuten elokuvissa… <3 Midtown on kyllä ehdottomasti makee!

 3. Ihania matkamuistoja pompsahteli esiin. Juuri kuukausi sitten majoituttiin ja pyörittiin paljonkin tuolla alueella. Juuri nuo kaikki samat kohteet minäkin poimisin. Times Square oli muuten tällä kertaa ainoa paikka, jossa törmättiin kohtalaisen hyökkääviin cd-levyjen kauppiaisiin, jotka tulivat käsi ojossa kohti ”Do you like black people” -aloituslinella. Vastaat kummin vaan, niin olet ansassa 😀 No onneksi oli kädet täynnä puhelinta ja muuta elektroniikkaa, niin päästiin näppärästi ohi.

  1. Eikä! Meille kävi tuo cd-keissi ainoastaan Los Angelesissa ja tyhminä turisteina päädyttiin lopulta vielä pulittamaaan 40 dollaria yhteensä… voi luoja. 😀 Kiva että Midtown miellyttää teitäkin!

 4. Mulla on hirveä New York-ikävä, eikä tämä postaus sitä ainakaan lievittänyt! 🙂 New York on mun lempikaupunki maailmassa, johon tulee palattua aina parin vuoden välein. Onneksi lentolippu syyskuussa polttelee jo sähköpostissa, niin sekin helpottaa jo vähän ikävää.

  1. Oi, ihanaa! Syyskuinen New York on kyllä aivan ihana <3 Kiva, että vierailet niin usein Nykissä niin ei ikävä pääse kasvamaan liian korkeaksi. 🙂

 5. Jengil tuntuu olevan aika kaksjakoisia mielipiteitä Times Squaresta, mut mun mielestä se oli yks siisteimpiä paikkoja koko kaupungissa! 😀 Valotaulut ollaan vedetty niin överiks, ettei se voi olla muuta kuin mahtavaa.

  1. No niinpä, Times Square ei oo kyllä ainakaan yhdentekevä paikka. Munkin mielestä se on niin siisti paikka. 🙂

 6. Sanni says:

  Oltiin pari vuotta sitten NYC:ssä, ja ihanassa ja rauhallisessa Gregory- hotellissa keskellä Midtownia. Liikenneyhteydet on mitä parhaat, Empire State Building, Flat Iron, Macys ja paljon ketjukauppoja naapurissa. Mutta erityisesti mun sydämen vei Bryant Park, NYC Public Library ja High Line, samoin Grand Central Terminal on upea. Time Squaresta en niin piitannut, mutta toki se tsekattiin. Turhaan Midtownia karsastetaan, sillä sehän on ihan normisuurkaupunkimeininkiä.

  1. Niinpä, munkin mielestä Midtown on mitä mainioin paikka ja se ihanasti sykkii suurkaupungin kiihkeää elämänrytmiä. Bryant Park oli munkin ehdoton suosikki, kirjasto oli myös upea! Toivottavasti Midtownin äänet eivät kuitenkaan häirinneet unta hotellissa. 🙂 Meillä Upper West Sidellä oli kunnon mayhemit käynnissä ikkunan alla, kun työmiehet piikkasivat viereisen rakennuksen kattoa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *