Pohjois-Amerikka Road tripit

USA:n road tripin kauneimmat tiet

Meidän yli vuosi sitten Yhdysvaltoihin suuntautuneella häämatkalla leijonanosa vietettiin tien päällä. Road trippasimme ensin Highway 1:stä pitkin Lon Angelesista San Franciscoon ja sieltä Yosemiten kansallispuistoon. Yosemitesta ajoimme yhtä soittoa Las Vegasin kasinohumuun, josta matka jatkui Utahin puolelle. Siellä ja Arizonassa ajelimme eri kansallispuistoihin.

Ajomatkat kohteista toiseen olivat parhaimmillaan todella huikeita elämyksiä jo itsessään. Kokosin tähän kirjoitukseen kauneimmat tiet, joilla huristelimme.

Highway 1

Eipä liene yllätys, että Kalifornian rannikkoa pitkin kulkeva Highway 1 löytyy listalta. Etelä-Kalifornian Dana Pointista pohjoisen Leggettiin asti vievä tie on maailman kuulu kaikessa kauneudessaan.

Me ajoimme Los Angelesin ja San Franciscon välisen osuuden, joka oli lähes koko matkalta täyttä maisemien tykitystä. Jouduimme myös koukkaamaan sisämaahan, koska niihin aikoihin Highway 1 oli poikki Big Surin kohdalta. Ja sehän on tietysti se kaikkien mielestä kaunein osuus.

Mutta emme me sinne osanneet kaivata, sillä hienoja maisemia oli muutenkin riittämiin. Kauneimpia näkemiämme kohtia olivat Carmelin alue, Point Mugu, Morro Bay sekä Santa Cruzin pohjoispuolen tieosuus.

Highway 1 on tämän kirjoituksen teistä pisin ja ansaitsee useita päiviä aikaa, koska matkan varrella on niin paljon nähtävää.

Lue lisää: Legendaarinen Highway 1 Los Angelesista San Franciscoon

Tie 154 – San Marcos Pass Road

Highway 1:ltä sisämaahan vievä San Marcos Pass Road olisi jäänyt meiltä kokonaan ajamatta, ellei Los Angelesin hostimme olisi suositellut sitä meille. Hänen mukaansa sen varrella maisemat ovat paljon upeammat kuin vastaavalla tienpätkällä Highway 1:stä pitkin. San Marcos Pass Road tulee pian Santa Barbaran jälkeen ja sen kautta voi aivan hyvin koukata mennessään kumpaan tahansa suuntaan Highway 1:llä.

Kaunis tie mutkittelee vehreiden vuoristojen keskellä Kalifornian viinimailla. Tie kulkee myös hienon Lake Cachuman ohi.

Tie 41 – E.G. Lewis Highway

Kuten San Marcos Pass Road, on E.G. Lewis Highway vaihtoehtoinen tie Highway 1 -road trippaajalle. Sekin kulkee sisämaan hienoissa vuoristomaisemissa.

Highway 101

Highway 1:n varareittimme kulki pitkään pitkin 101-tietä. Kuiva sisämaatie on osittain hyvin tylsää ajettavaa, mutta siellä pääsee myös hauskaan villin lännen tunnelmaan, kun ympärillä kohoilee kultaisia ruohotakumpuja ja taivaalla liitelee haukkoja. 101 on myös osa historiallista El Camino real -reittiä, jonka varrelta löytyy lukuisia espanjalaisia luostareita esi missioneita. Me pysähdyimme San Miguelin missionissa.

17 Mile Drive

Carmel-by-the-Seassa sijaitseva maisemareitti 17-Mile Drive on ehdoton koukkaus Highway 1:llä ajettaessa. Kiemurteleva reitti vie karun kauniin luonnon ja ihastuttavien sypressipuiden reunustamalle tielle. Paikassa on kiehtovaa mystisyyttä.

Lue lisää: 17-Mile Drive on mystisen kaunis rantareitti

Tie 140 – Central Yosemite Highway

Yosemitessa retkeilyä varten olimme valinneet majapaikaksi kehutun Yosemite Bed & Breakfastin, joka sijaitsee pienessä Mariposan kaupungissa. Kalifornian sisämaahan vuorten syleilyyn päästäksemme ajoimme tiellä 140, joka Mariposan liepeillä oli varsin idyllinen, mutkitteleva tienpätkä.

Samaa tietä pitkin ajoimme seuraavana aamuna Yosemiteen. Mutkittelevuus jatkui myös tällä osuudella, eivätkä maisemat olisi voineet olla upeammat!

Lue lisää: Päiväretkeilijän tärpit Yosemiten kansallispuistoon
Haaveena Yosemite? Näillä vinkeillä reissusi rokkaa

Interstate 15 – E Veterans Memorial Highway

Nevadassa ajoreitit olivat kaikista yksitoikkoisimpia: lähestulkoon pelkkää aavikkoista tasankoa tai maltillisesti kumpuilevaa harjannetta. Kuvaavaa onkin, että Nevadan, Arizonan ja Utahin yhdistävä tie numero 15 muuttui melkein heti Arizonan rajan ylitettyämme dramaattisesti. Vuoret kohosivat paljon korkeammalle ja sulkivat meidät sisäänsä kapeissa solissa. Tätä tietä pitkin ajoimme Las Vegasista kohti Zionin kansallispuistoa Utahissa.

Tie 9 – Utah

Samalla reissulla Las Vegasista Zioniin tuli tien 15 lisäksi toinen huikaiseva tien pätkä. Tie numero 9 on Zionin kupeessa olevaan Springdalen kylään johtava tie. Sen varrella aloimme nähdä Zionille tyypillisiä oransseja vuoria, joita koristavat vihreät kasvustot. Yläkuvassa näkyvät maisemat olivat omiaan luomaan suuria odotuksia koko kansallispuistolle, emmekä joutuneet pettymään.

Tie 9 muuttuu aivan Zionin sisäänkäynnin liepeillä täydelliseksi serpentiinitieksi Mount Carmel Highwayksi, joka nousee koko ajan ylemmäs ja ylemmäs. Sitä kautta pääsee esimerkiksi Canyon Overlook -näköalapaikalle, jossa voi kanjoneiden lisäksi ihailla samaista serpentiinitietä.

Lue lisää: Zionin tulipunainen kanjoni yllättää retkeilijän

Tie 67 – Grand Canyon Highway

Grand Canyonin pohjoiseen osaan North Rimille vievän tien maisemat yllättivät meidät tyystin. Mielessä olivat punaisena leiskuvat kanjonit, mutta vajaa 10 minuutin päässä pelipaikoilta ympärillämme olikin kotoisaa havumetsää! Mitään samanlaisia etiäisiä ei siis tarjoa tie 67 Grand Canyonista, mitä taas tie 9 tarjosi Zionista. Metsien ympäröimä tienpätkä oli kuitenkin maisemiltaan varsin viehättävä, tosin ilta-aikaan hyvin vaarallinen, koska tien vierellä käyskentelee valtavasti peuroja. Talvisin Grand Canyon Highway on kiinni.

Lue lisää: Grand Canyon on upein paikka, jossa olen koskaan ollut

Mitkä ovat kauneimmat tiet, joilla olet ajanut?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

18 kommentti

 1. Jenkkien luonnon monimuotoisuus yllättää aina kerta toisensa jälkeen, haluaisin vilä joskus päästä itsekin Kaliforniaan. Floridaan ehdin viime syksynä jo ihastua. 🙂 Itselleni on erityisen kauniina mieleen jäänyt kapea rannikkotie Key Westiin.

  1. Oi, Key West! Voin kuvitella, miten kaunis se on, Key West on mulla bucket listilläkin. 🙂 Kaliforniaa suosittelen ehdottomasti, se oli mun mielestä Jenkki-reissun parasta antia.

 2. Wau, tällainen roadtrip Jenkeissä on kyllä päästävä kokemaan joskus. varmasti upea ja ainutlaatuinen kohdevalinta häämatkalle 🙂

  1. Jenkit on kyllä road trippailun luvattu maa. 🙂 Jollain pelkällä New Yorkin -lomalla ei autolle tietty ole tarvetta, mutta muuten kannattaa ehdottomasti vuokrata auto ja körötellä menemään.

 3. Hyviä tärppejä! Mulla on ensi keväälle huhti-toukokuulle suunniteltuna road trip osittain samoille kulmille. Vähän vähemmän Kaliforniaa, vähän enemmän Utahia. Mutta Yosemitessa käydään kyllä ehdottomasti ja täytyykin käydä lukemassa vielä tarkemmin noi sun muut postaukset 🙂

  1. OI vitsi, miten ihanan kuuloista! Yosemitessa jotkut tiet saattaa olla vielä silloin talviteloilla, mutta luonto voi olla kyllä kenties kauneimmillaan. 🙂

 4. HUH! Olipa henkeäsalpaavia maisemia ja teitä!!! Mä oon ihan hirvee roadtrip fani joten mielenkiinnolla luen kaikkia roadtrip juttuja ja tsekkaan kuvia!!!
  Olihan teillä mieleenpainuva häämatka!!!
  Jenkki tripistä oon kanssa pikkusen haaveillut, ehkä ekana itäpuolta mutta mykistäviä ja vaikuttavia oli noi maisemat tuolla joten lähtisin kyllä.. 😉

  1. Tää USA:n road trip oli kyllä ihan viimeisen päälle maisemien suhteen, ja näähän oli pelkät matkan varrella olleet maisemat, että aikamoista maisemaherkkua oli monissa kohteissa. Suosittelen ehdottomasti road trippiä USA:ssa ja kyllä mun sydän sykkii tuolle länsipuolelle aika vahvasti… 🙂

 5. Wau, hienoja maisemia! Vielä kun paikan päällä näkee omin silmin, niin on varmasti huikea kokemus! 😊 Road trip jenkkilässä on kyllä yks once in a lifetime mikä pitäisi joskus toteuttaa! 🙂

  1. Suosittelen lämpimästi, se reissu pyörii edelleenkin todella vahvasti mielessä! 🙂

 6. Vautsi, on todellakin ollut kauniita reittejä! Itselläni on jäänyt parhaiten mieleen Balkanilla automatka Sarajevosta Durmitorin kansallispuistoon sekä Albanian Riviera.

  1. Voi vitsi, Balkanin road trip kiinnostaa kyllä ihan sikana myös. Jonnekin Eurooppaan varmaan mennään kesällä suhaamaan, mutta nyt puheissa on ollut Dolomiitit, Itävalta ja Slovenia… 🙂

 7. Nämä on juuri niitä paikkoja joihin ei vain kyllästy koskaan. PCH:kin on varmaan ajatettu jo lähemmäs kymmenen (ellei ylikin) kertaa, ja aina vaan lähtisin uudelleen. Ja näitä teitähän riittäisi koko maan laajudeelta kun olisi vain mahdollisuus ajella enemmän. 🙂 Ihania kuvia!

  1. Voin kyllä kuvitella, että Highway 1 ei kyllästytä koskaan. 🙂 Meiltä jäi vielä niin paljon näkemättä siitä, että pakkohan sinne on uusiksi mennä. Muutenkin sydämestä jäi iso pala Kaliforniaan. <3

 8. Vau mitä maisemia! Hieno reissu teillä ollut. Tuollainen Jenkki-roadtrip on kyllä omissakin haaveissa.. 😍 Omakohtaisista kokemuksista suosikkeja ovat Great Ocean Road Australiassa, autoilu/junailu Albaniasta aina Bulgariaan sekä Azerbaidžanista Georgiaan. Ja toki Suomi-road tripeissä on aina oma kotoisa Suomi-tunnelmansa.☺️

  1. Great Ocean Road on kyllä myös ollut ihan hillittömän upea! 🙂 Vedin sen itse yhdessä päivässä sellaisella ryhmäretkellä, mutta sekin olisi melkeinpä pitänyt nauttia enemmän hissuksiin. Nuo Albanian ja Azerbaidzanista Georgiaan suuntautuneet reissut kuulostavat upeilta! Ja ihan totta, kotimaassa suhailussakin on oma ihana tunnelmansa. 🙂

 9. mamatravel says:

  Jenkki-roadtrip on haaveissa. Vuoden päästä jouluna voisi olla tilaisuus ottaa kahden viikon vapaa, mutta kuinka paljon kahdessa viikossa ehtii näkemään? Mukana olisi luultavasti kolme lasta, joten ihan hirveitä päiväkilometrejä ei ehkä ajettaisi. Pitääkin käydä lukemassa muut postaukset reissultanne.

  Mun mieleenpainuvin tie oli Pohjois-Irlannin Causeway Coastal Route viime toukokuussa. Upeat maisemat kertakaikkiaan!

  1. Oi, Irlanti! Road trip siellä kuuluu taas meidän haaveeseen. 🙂 Mun mielestä kaksi viikkoa riittää mukavasti esim. Kalifornia-Las Vegas-alueiden tutkimiseen. Itse asiassa me vedettiin kahdessa viikossa Los Angeles – Highway 1 – San Francisco – Yosemite – Las Vegas – Zion – Grand Canyon ja Bryce Canyon, eli todellakin parissa viikossa ehtii nähdä. 🙂 Sitten tietysti lasten kanssa voi olla helpompi, jos kohteita ei ole ihan näin monta. Pisin ajomatka oli Yosemitestä Las Vegasiin, yli 8 h ja se oli ehdottomasti liikaa. Muuten päiväajoja kertyi parista tunnista noin viiteen tuntiin. Suosittelen ehdottomasti jatkamaan reissusta unelmoimista ja pikku hiljaa sen tarkempaa suunnittelua. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *