Eurooppa Kaupunkilomat

Unohda Amsterdam – tunnetko jo Hollannin helmen Utrechtin?

Hollannissa on muitakin vierailunarvoisia paikkoja kuin turistien valtaama Amsterdam. Yksi viehättävimmistä on maan neljänneksi suurin kaupunki Utrecht, jossa asuin viisi kuukautta ollessani vaihdossa vuonna 2012. Reilun 300 000 asukkaan Utrechtiin pääsee kätevästi Schipolin lentokentältä reilussa puolessa tunnissa. Kaupunki ei ole saanut läheskään sitä huomiota, jonka se ansaitsisi.

Koska Utrechtissa turismi ei ole niin pitkällä kuin Amsterdamissa, pääsee siellä lähemmäksi autenttista paikallismeininkiä. Aktiivinen opiskelijakulttuuri vaikuttaa siihen, että Utrecht on mahtavan eloisa kaupunki, joka hurmaa varmasti. Erityisesti suosittelen vierailemaan siellä keväällä, kun kaupunki alkaa kukkia ja herätä eloon talven jäljiltä.

Nyt jaan omat vinkkini aliarvostettuun Utrechtiin ja kerron, miten kaupungista saa ilon irti paikallisten tavoin.

Näe ja koe

1. Ihastuttava Oudegracht

Amsterdamin yksi viehättävimmistä puolista ovat tietysti kaupungin lukuisat kanaalit. Hyviä uutisia, myös Utrechtista löytyy niitä! Keskustan kanaalialue Oudegracht on kaupungin suloisimpia alueita, jossa voi ihailla kapeita talorivistöjä, istua viinilasilliselle, shoppailla tai syödä ravintoloissa.

Amsterdamiin verrattuna Utrechtin kanaalialueella on myös yksi etulyöntiasema: täällä palvelut eivät rajoitu katutasoon, vaan ravintoloita ja hotelleja löytyy yhtä lailla vesirajalta. Aurinkoisena kesäpäivänä Oudegrachtin varrella istuskelu on suosittua puuhaa.

2. Kiipeä Dom-torniin ja vieraile kirkossa

Aivan Oudegrachtin liepeillä seisova kirkontorni Dom on Utrechtin symboli. 112,5-metrinen goottilainen torni on koko maan korkein kirkontorni. Domin näkee kaikkialle kaupungissa ja sen avulla voi aina suunnistaa keskustaan. Meillä oli suora näköyhteys Domille kommuunimme keittiön kattoikkunasta, ja vilkaisemalla torniin päin näimme aina paljonko kello oli. Arvokas Dom toimitti siis meidän seinäkellon virkaa!

Domin huipulle pääsee kiipeämään ja liput kannattaa ostaa etukäteen nettikaupasta tai paikan päältä. Aivan Domin läheisyydessä on myös Utrechtin goottilainen katedraali. Kiinnostavaa kyllä, Dom ja kirkko ovat aikoinaan olleet kiinni toisissaan, mutta kirkon keskiosuus romahti 1600-luvulla, minkä jälkeen Dom on seisonut ylhäisessä yksinäisyydessään.

Kirkon sisätilojen lisäksi kannattaa käväistä sen viehättävässä puutarhassa.

3. Risteile tai polje pitkin kanaalia

Koska ollaan kanaalikaupungissa, kannattaa paikkoihin tutustua myös jokiperspektiivistä. Ja vaihtoehtoja löytyy aina yksityisistä bilebotskeista rauhallisempiin körötysristeilyihin.

Yksi hauskimmista tavoista ottaa kanaalit haltuun on polkuveneen vuokraaminen. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kuitenkin varoittaa, että niiden ohjaaminen on huomattavasti vaikeampaa, miltä vaikuttaa.

4. Vietä jazz-ilta ’Oude Pothyusissa

Jos olet Utrechtissa, älä missään nimessä unohda käydä ’Oude Pothuysissa! Oudegrachtilla sijaitseva tunnelmallinen paikka on ravintola, mutta itse en ole koskaan syönyt siellä – minut paikalle on vetänyt tunnelmallinen jazz.

Lukemattomia kertoja istuimme ystävien kanssa hämyisässä ravintolassa ja kuuntelimme jazzia kynttilänvalossa, viinilasi toisessa kädessä. ’Oude Pothuysin jazzkonsertit olivat ainakin silloin vielä ilmaisia, mutta silti älyttömän kovatasoisia. Katselin juuri paikan tapahtumakalenteria ja jazzia näytti pukkaavan edelleen melkein joka päivä. Hauskaa on myös se, että nettisivujen mukaan vielä melkein seitsemän vuotta myöhemmmin ’Oude Pothuysissa esiintyy edelleen kuvan haitarinsoittaja, jota itse kuuntelin useaan otteeseen vuonna 2012.

5. Vuokraa pyörä ja karauta landelle

En tiedä, millaista on pyöräillä Amsterdamissa, mutta ainakin Utrechtissa se on varsin leppoisaa ja hauskaa. Itse asiassa toivoisin kaikkien helsinkiläisten työmatkapyöräilijöiden käyvän Utrechtissa etikettikurssilla, jossa opittaisiin jotain esimerkiksi ennakoimisesta ja suunnan näyttämisestä…

Kannattaa siispä vuokrata pyörä ainakin yhdeksi päiväksi ja polkaista vähän kauemmaksi keskustasta. Sopivia päiväretkikohteita ovat esimerkiksi Rijnauwenin linnake ja sen ympäristössä olevan luonnonsuojelualue.

Kaksipyöräisellä kannattaa käydä myös ihmettelemässä Utrechtin yliopistokampuksen maalaisidylliä Uithofissa. Siellä opiskelijoiden lisäksi tuttu näky ovat kampuksen omat lampaat.

Aivan kampuksen lähettyvillä on muuten Utrechtin yliopiston kasvitieteellinen puutarha, joka on vierailun arvoinen paikka.

Ja sitten vielä vinkkiviitonen pyörän lukitsemiseen kanaalin läheisyydessä. Muista aina lukita pyörä kaiteeseen tai muuhun kiinteään paikkaan, jotta tsygä ei eksy uimaan.

6. Tulppaaneja Janskerkhofin kukkamarkkinoilta

Launtaisin Utrechtin keskustassa sijaitsevalla Janskerkhofin aukiolla järjestetään kukkamarkkinat. Mene paikan päälle ihmettelemään kukkaloistoa ja osta mukaan silmää miellyttävä kimppu, maailman johtavassa kukkamaassa kun ollaan.

7. Käväise rautatiemuseossa

Het Spoorwegmuseum eli rautatiemuseo on yksi Utrechtin suosituimmista ja kuuluisimmista nähtävyyksistä. Huvittavaa kyllä, samalla tavalla kuin Dom-torniin kiipeämisen kanssa kävi, en koskaan saanut aikaiseksi käydä täällä. Olen kuitenkin kuullut siitä pelkkää hyvää! Vanhojen höyryjunien lisäksi museossa pääsee eläytymään 1900-luvun alun rautatiehistoriaan teatteriesityksissä. Pääsee museossa tietysti myös itse pieneen junaan, joka puksuttaa junailun historian alkulähteille.

Zairon [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

8. Linnaromantiikkaa Kasteel de Haarissa

Jatkakaamme vielä vierailunarvoisilla paikoilla, jonne vaihtari-Sonja ei muilta kiireiltään ”ehtinyt” viiden Utrecht-kuukauden aikana. Puolen tunnin automatkan päässä keskustasta nököttää ihastuttava satulinna Kasteel de Haar. Nykyiseen muotoonsa linna on restauroitu 1800-luvulla, ja se on upea niin sisältä kuin ulkoa. Ei ihme, että linna on myös suosittu häidenviettopaikka.

Kuva: Flickr/Ryan Beck (https://www.flickr.com/photos/131903292@N08/17179526105), (CC BY-ND 2.0)

9. Koe monikulttuurinen Utrecht Lombokin alueella

Utrechtin rautatieaseman länsipuolella sijaitseva Lombok oli jo vuonna 2012 kaupungin trendialueita. Eri kulttuurien iloisessa sekamelskassa löytyy kaikkea etnisistä ravintoloista erikoisruokakauppoihin. Alueella sijaitsee myös moskeija.

10. Käy piknikillä puistossa

Lyhyen kävely- tai pyöräilymatkan päässä Utrechtin keskustasta on paljon ihania puistoja, joissa kelpaa viettää piknikkiä. Omia suosikkejani ovat Griftpark ja Wilhelminapark.

11. Eksy Utrechtin keskustan kauniille kaduille

Pikkuinen Utrecht on ihana paikka eksyä. Minulla kesti alkuu hyvin pitkään ennen kuin opin suunnistamaan keskiaikaisen keskustan kapeilla kujilla. Kaikki vain näytti aina yhtä kauniilta ja jotenkin samalta. Eksyminen kannattaa erityisesti keskustan alueella, vaikkapa Oudegrachtin läheisyydessä. Yksi suosikkikaduistani on värikäs Springweg.

Syö ja juo

1. Käy aamupalalla Bagels & Beansissa

Yksi suosikkiasiani koko vaihdon aikana oli Bagels & Beansin avokadobagel. Hollantilaisen kahvilaketjun pisteitä on ympäri Utrechtia – ja muuallakin maassa – ja ne ovat varsin suosittuja. Kävimme kotimme kulmilla sijaitsevassa Bagels & Beansissa huonetoverini kanssa usein brunssilla tai aamiaisella, ja vein sinne kaikki vieraanikin. Kaikki ihastuivat aina, enkä minä ole koskaan syönyt niin hyviä bageleita missään muualla.

2. Istahda terassille Neudella

Jos Helsingissä ikoninen tapaamispaikka on Stokkan kellon alla, Utrechtissa treffit sovitaan usein Neudelle. Neude on suuri aukio Utrechtin keskustassa Oudegrachtin läheisyydessä, ja se toimii usein myös suurten tapahtumien näyttämönä. Keväisin ja kesäisin Neuden monet ravintolat pystyttävät suositut terassinsa aukiolle ja pöydät täyttyvät nopeasti terassikansasta. Sekaan vain!

3. Olutta ehkä? Kafé Belgiëssä on paras valikoima

Oudegrachtin pieni olutbaari Kafé België on melkein aina täynnä. Suosittu paikka on kuuluisa järisyttävän suuresta olutvalikoimastaan. Kaikkiaan mallasvaihtoehtoja on jopa yli 200, ja kun hyvän valikoiman yhdistää rentoon tunnelmaan, on suosikkipubi löytynyt.

4. Koputa Cafe ’t Pandjen oveen

Pieni Cafe ’t Pandje on Utrechtin vanhimpia pubeja. Vaikka kävin ehkä vain kerran Pandjessa koko vaihtariaikana, mieleeni on jäänyt se, kuinka pubiin sisälle päästäkseen oveen täytyi ensin koputtaa. Sitten odoteltiin, avaisiko omistaja oven ja päästäisikö sisään. Liekö paikassa edelleen sama epäkäytännöllinen, mutta kiehtova systeemi?

5. Syö maailman makuja Aasiasta

Utrechtissa on laaja skaala ravintoloita, joiden menut tarjoavat monipuolisesti eri maiden makuja. Ihan parhaita ravintoloita on aasialaista fuusioruokaa tarjoava Le:en. Se on pienen matkan päässä Utrechtin keskustasta, mutta helposti saavutettavissa pyörällä. Le:enissä kävimme useampaan otteeseen ja se on miljöönä hyvin mielenkiintoinen. Ravintola on pykätty valtavaan teollisuushalliin, jonka seinät ovat täynnä taidetta ja avonainen keittiö keskellä kaikkea.

6. Herkuttele vanhassa kirkossa

Yksi hauskimmista pubiravintoloista on entisessä kirkossa toimiva Café Olivier. Puitteet ovat siis kunnossa, joten sisälle vain oluiden ja ronskien leipien ääreen. Suositussa ravintolassa voi myös pelailla lautapelejä. Vaikka paikka onkin iso, istumapaikoista voi varsinkin viikonloppuisin joutua taistelemaan. Parhaat istumapaikat löytyvät tietysti urkuparvelta.

7. Osta kapsalon ja kiikuta se Cafe De Zaakiin

Australiassa innostuin bring your own booze -ravintoloista, jonne sai kiikuttaa omat ruokajuomat. Utrechtissa Cafe De Zaakissa homma on käännetty ylösalaisin: tähän pubiin saa tuoda omat ruuat! Idea on hauska ja erinomainen pubiruoka on esimerkiksi hollantilainen kebaberikoisuus kapsalon. Se on laatikkoruoka, joka koostuu eri kerroksista: alimmaisena ovat ranskalaiset ja päällä kebabliha, salatti sekä juusto, jotka kaikki paistetaan uunissa. Huvittavaa kyllä, kapsalon tarkoittaa hollanniksi myös kampaamoa.

***

Utrecht oli ihana paikka asua opiskelijavaihdossa, niin mahtava, etten käynyt Amsterdamissa kovinkaan moneen otteeseen. Toivottavasti joku teistä lukijoista päättääkin jonain kertana jatkaa Schipolista hieman etelämpään ja kokea tämän vähälle huomiolle jääneen hollantilaishelmen.

Oletko käynyt Utrechtissa?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

16 kommentti

  1. Heh, olen käynyt – ja kirjoitin siitä lähes samalla otsikolla juuri kesällä. 😀 (Postaus täällä: https://www.unelmatrippi.fi/unohda-amsterdam-matkusta-utrechtiin/) Aivan ihana paikka!

    1. Eikä! 😀 Great minds think alike!

  2. Utrecht! Kampaamo kainaloon ja kohti Utrechtiä ja sen kanaaleita! Ensivuosi vietetään melko varmasti Suomessa / Euroopassa ja tämä postaus tuli kuin tilauksesta!

    Upeaa! Vaikuttaa erittäin kivalta paikalta hengailla ja ottaa lunkisti, tutustua ja nauttia. Täydellinen siis mulle.

    Kiitos!

    1. Mahtavaa, jos Utrecht pääsee teidän ensi vuoden kohdelistalle! On superkiva paikka hengailla ja nauttia elämästä. Tosiaan, kampaamo vaan kainaloon ja kanaaleille. 😉

  3. Me käytiin De Haarin linnassa pari joulua sitten. Siitä lähtien olen kaavaillut matkustavani Utrechdin kaupunkiinkin. Ehkä keväällä, kun matkustamme Hollantiin taas. Ohessa linkki, jos sallit linnakokemukseemme: https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2017/02/22/de-haar-linnaunelma-utrechtissa/

    1. Muistelen lukeneeni tuon jutun, kiitos linkistä. 🙂 Oli varmasti hieno paikka. Kannattaa ehdottomasti käydä Utrechissa, jos nyt keväällä olette muutenkin Hollantiin menossa. Keväisin siellä on kerrassaan kaunista.

  4. espanjaan says:

    Kiitos monipuolisesta postauksesta! Kuvasi houkuttelevat suunnittelemaan tätä kaupunkia seuraavan matkareitin varrelle. Olemme käyneet kyllä siellä sun täällä Hollannissakin useilla automatkoillamme, mutta olemmepa onnistuneet vielä väistämään tämän. Oli kiva nähdä.

    1. Mahtavaa kuulla! Toivon todella, että moni saisi inspiraation käydä Utrechtissa. 🙂 Ja kaupunkihan on aina lähellä, koska Hollannissa välimatkat ovat niin pienet.

  5. Käytiin keväällä Utrechtissa ja ihastuin kaupunkiin kans. Paljon kivempi kuin Amsterdam ja majoittuminenkin halvempaa. De Haarin linna jäi kokematta, mutta sen kyllä haluaisin joskus tsekata. Hauska tuo kirkossa oleva ravintola. Pitää laittaa se muistiin seuraavaa reissua varten. 🙂

    1. Kiva kun tykästyit, musta tuntuu, ettei Utrechtiin oikein voi olla tykästymättä! 🙂 Ja sen jälkeen, kun on siellä käynyt, Amsterdamin hohto alkaa kyllä himmentyä. Joo, Cafe Olivier on kyllä ihan huippumesta, kannattaa käydä seuraavalla visiitillä!

  6. Utrecht on todella söpö! Vaikka olemme majailleet Amsterdamissa jo aika pitkään, kävimme siellä ekan kerran vasta tänä syksynä, mutta aiomme todellakin palata takaisin pian. Etenkin Kasteel de Haar ja ympäristön pyöräilyretket kiinnostavat!

    1. Aivan, te ootte niin lähellä siellä! Hyvä, että ootte ehtineet edes kerran käydä siellä. 🙂 Tehkääpä seuraavaksi joku viikonloppureissu Utrechtiin, siellä viihtyy kyllä.

  7. Tästä postauksesta tuli hyvä mieli. Olen käynyt Utrechtissa useitakin kertoja, mutta viime kerrasta on jo vähän aikaa. Usein ajatellaan, että Schiphol on Amsterdamin lentokenttä mutta melkein yhtä nopeasti sieltä pääsee Utrechtiin, Leideniin tai johonkin muuhun söpöön hollantilaiskaupunkiin, jossa todellakin pääsee lähemmäksi autenttista paikallismeininkiä.

    1. Kiva kuulla, että säkin olet tykästynyt Utrechtiin! Ja ihan totta, Schipolista pääsee ihan yhtä nopeasti Utrechtiin kuin Damiin, joten ei ole syytä senkään takia jättää käymättä. 🙂 Pienemmissä hollantilaiskaupungeissa on sitä jotain.

  8. Vielä puolisen vuotta sitten en ollut kuullutkaan koko Utrechtista, mutta nyt tuntuu että kaikki sanoo siitä tätä samaa – unohda Amsterdam ja ihastu Utrechtiin!

    Me kipaistiin siis loppukesästä täällä myös (juttu vielä tuloillaan…) ja ihastuin kaupungin lisäksi Keek-leipomon juustoskonsseihin! Ihan älyttömän hyviä!

    1. Kiva, että ootte tekin käväisseet Utrechtissa! Ja hyvä, että sana sen upeudesta kiirii. 😉 Keekistä en ollut kuullutkaan, hyvä vinkki, kiitti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *