Maakuntamatkat Yleinen

Hanko, Itä-Suomen road trip ja kansallispuistoja – tältä näyttää kesä!

Rakastan tätä aikaa, kun matkasuunnitelmia on kertynyt sellainen määrä, että niitä voi mehustella täällä blogin puolella. Meidän tämän vuoden kesä näyttää yhtä kotimaiselta kuin viime vuonnakin. Luvassa on toistamiseen sukuvetoinen vuokramökkijuhannus, mutta toisin kuin viime vuonna, nyt lähdemme heinäkuussa perinteisen Katinkulta-viikon sijaan road tripille Itä-Suomeen. Sen kantavana teemana ovat kansallispuistot ja kaupungit.

Kurkistetaanpa tarkemmin, minne kaikkialle tie vie seuraavien kuukausien aikana!

Kesäkuu: Ensimmäinen kerta Hangossa

Suomen eteläisin kaupunki Hanko kuuluu Ahvenanmaan kanssa sellaisiin Suomi-kohteisiin, jonne menemisestä olen jauhanut jo vuosia saamatta aikaiseksi mitään. Voisinpa sanoa, että tänä kesänä käärin hihat ja kävin tuumasta toimeen, mutta ei – kiitos kuuluu miehelle! Hän kun keksi antaa Hangon-viikonloppuloman minulle äitienpäivälahjaksi. Lahja lunastetaan kesäkuun alkupuolella.

Mies on käynyt Hangossa lukemattomia kertoja ja varasi meille huoneen suosikkihotellistaan Villa Maijasta. Tästä söpöstä puuhuvilasta olen kuullut niin paljon hyvää, että uskon meidän viihtyvän varmasti. Ainoa harmillinen puoli on se, että Villa Maijassa majoittumisen takia meillä ei ole mitään asiaa Hangon Regatta Spahan kylpemään – se kun on kesäkautena vain hotellivieraille avoinna.

Mutta emmeköhän me viihdy kesäkaupungissa ilman altaissa pulikoimista. Nyt ottaisinkin mielelläni vinkkejä vastaan: Mitä ensikertalaisen kannattaisi ehdottomasti tehdä Hangossa? Entä missä safkata? Erityisesti lapsiperheelle suunnatut vinkit kiinnostavat.

Kesäkuu: Juhannusviikko Virroilla – retkiä lähialueiden luontohelmiin

Perheenlisäyksen jälkeen juhannuksista on tullut oikeita sukujuhannuksia. Dokaamisen sijaan pääagendana on hyvä ruoka, uiminen, pelaaminen ja, no kyllä joo – myös hyvä juoma! Kun paikalla on kerrallaan kolme isovanhempaa, on myös lastenhoitoapua moninkertaisesti verrattuna arkeen.

Viime vuonna vuokrasimme valtavan mökin Parikkalasta Itä-Suomesta. Yhtä isolle porukalle mökin löytyminen oli taas aikamoista taiteilua, mutta sellainen meille kuitenkin löytyi, tällä kertaa Pirkanmaalta Virroilta. Tänä vuonna mökki on meille varattu koko viikoksi.

En tietenkään ajatellut, että kökkisimme koko viikon vain mökillä, ehei! Suunnitelmissani olisi ainakin käydä näkemässä kivenheiton päästä löytyvät Torisevan rotkojärvet ja kävellä ainakin osa sen 6,5 km mittaisesta luontopolusta. Sellaisen reippailun jälkeen voisi vaikka istahtaa pullakahveille Torisevan perinteikkääseen Kahvimajaan.

Kaukana ei Virtain vuokramökiltä ei ole myöskään Helvetinjärven kansallispuisto, jonka itäpuolella retkeilimme viime syyskuussa pojan kanssa. Tällä kertaa suuntana olisi sitten puiston länsipuoli ja Haukanhiedan hiekkarannat.

Kansallispuistokärpäsen puremana innostuin tietysti myös siitä, että mökiltä voisi helposti tehdä päiväretken myös Seitsemisen kansallispuistoon. Se olisi jälleen uusi kansallispuistotuttavuus.

Heinäkuu: Itä-Suomen road trip – kansallispuistoja ja kaupunkeja

Meidän keskiluokkaisen kesälomareseptin huipentuma on viime vuosina ollut lomaviikko Katinkullassa. Paikkahan on taivas varsinkin lapsiperheelle, mutta tänä kesänä meillä ei aikataulullisesti ole mahdollista körötellä sinne. Se taas avasi mahdollisuuden toiselle rakastamalleni asialle: road tripille.

Eikä road trip olisi minun suunnittelema, ellei sen reitti rakentuisi hyvin pitkälti kansallispuistojen varaan! Syksyllä kiersimme pojan kanssa kahdestaan Keski-Suomen puistoja, nyt lähdetään Etelä-Savoon, molempiin Karjaloihin ja koukataan Kymenlaakson kautta kotiin.

Kuva: Kallerna, Wikipedia Commons, CC BY-SA 4.0

Matka alkaa heinäkuun loppupuolella, kun hurautamme aluksi pariksi päiväksi Imatran kylpylään. Kansallispuistojen ja kaupunkien lisäksi tällä reissulla toistuva elementti ovat myös kylpylät. Tahdon nähdä, miten taaperon tajunta räjähtää, kun hän pääsee pitkästä aikaa pulikoimaan oman kylpyammeen sijaan kunnon altaisiin.

Imatran jälkeen majoitumme pariksi yöksi Joensuussa kahdeksan kilometrin päässä keskustasta. Tämä on itselleni ensimmäinen kerta Joensuussa, ja odotan innolla, millainen kesäkaupunki Pohjois-Karjalan keskus onkaan. Joensuusta käsin aiomme tehdä päiväretken Petkeljärven kansallispuistoon.

Kuva: Tomisti, Wikipedia Commons, CC BY-SA 4.0

Seuraava kohde ei ole suuren suuri yllätys: täytyyhän meidänkin mennä Kolille! Olen aikoinaan ollut Kolilla rippileirillä, mutta silloin Suomen kansallismaiseman ihailu on jäänyt toissijaiseksi teinielämän tunnekuohuissa.

Yövymme kaksi yötä Sokos Hotel Breakissa tyylillä: varasin meille sviitin. Vaikka olemmekin Suomen ikonisimman maiseman ytimessä, toivon meidän säästyvän pahimmalta ryysikseltä, koska olemme paikalla arkena.

Koska olemme hoodeilla, käymme Kolilta käsin päiväretkellä myös Patvinsuon kansallispuistossa. Joillekin tästä voisi tulla ähky, mutta uskon sen sopivan oikein hyvin aikatauluihin, koska yövymme kuitenkin ihan Kolin kansallispuiston ytimessä eikä sinne tarvitse erikseen matkustaa.

Kolilta matka jatkuu Etelä-Savon puolelle Savonlinnaan. Voi miten pitkään olenkaan halunnut käydä Olavinlinnan maisemissa! Majoitumme Airbnb:ssä keskustan liepeillä, eikä meillä ole mitään sen kummempaa ohjelmaa suunniteltuna. Eiköhän sitä tule ainakin yhdet Lörtsyt maistettua Savonlinnan torilla. When in Rome!

Savonlinnan jälkeen meillä on vielä yksi kohde road tripillä: Repoveden kansallispuisto. Moni kehuu Repoveden olevan yksi eteläisen Suomen upeimmista, enkä usko meidän pettyvän.

Tätä road tripiä suunnitellessa meinasin kompastua yhä uudelleen omaa helmasyntiini: ahnehtimiseen. Teki mieli ujuttaa samaan syssyyn esimerkiksi Punkaharjun ja Puumalan kesäiset maisemat, mutta onneksi hillitsin itseni. Saimaan seutu ansaitsee ihan oman matkansa.

Elokuu: Hääpäivä Haikon kartanossa ja retki Strömforsin ruukin alueelle

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna juhlimme neljättä hääpäiväämme, ja vielä hetki sitten sunnitelmat olivat vielä auki. Pohdiskelin, josko olisimme suunnanneet Mathildedahlin ruukkikylään tai Hämeenlinnaan, josta olisimme voineet retkeillä kirkasvetisen Iso-Melkuttimen luokse. Uskomattoman kirkkaasta Melkuttimesta on kirjoittanut esimerkiksi Nattura-blogin Outi.

Vaihtoehtoja luetellessani mies ehdotti, että mitä jos mentäisiin tänä vuonna klassikolla: Haikon kartano ja Porvoo. Suostuin heti.

Ihan ensimmäistä hääpäivää juhlistimme Iso-Syötteen kansallispuiston huikeissa tunturimaisemissa. Sekä toinen että kolmas hääpäivä vierähtivät yllättäen samassa kaupungissa, nimittäin Raaseporissa. Ne olivat kuitenkin mukavan erilaisia: vuonna 2019 olimme Fiskarsissa ja Tammisaaressa, kun taas viime vuonna pääsimme kurkistamaan elämää Tammisaaren suojaisaan saaristoon.

Olisihan sitä voinut lähteä merta edemmäs kalaan ja mennä itselle täysin uuteen paikkaan, mutta Porvoo se vain jaksaa hurmata aina uudestaan ja uudestaan. Emmekä ole sitä paitsi koskaan yöpyneet Haikon kartanon puolella, vaan siinä hieman nuhjuisessa kylpylähotellissa.

Jotain uutta tällekin klassikkoreissulle voi kuitenkin kehittää, nimittäin vierailun Strömforsin ruukkialueelle. Sieltä lähtisi noin 10 kilonetrin mittainen reitti Kukuljärven maisemiin. Tätä Kukulin kierrosta Toisiin maisemiin -blogin Hanneli kehuu Uudenmaan parhaaksi merkityksi patikkareitiksi. Pakkohan se on kokea itse!

***

Sellaiselta näyttää tämä kesä, enkä malta odottaa! 

Otan mielläni vastaan lapsiystävällisiä vinkkejä Hankoon, Joensuuhun ja Savonlinnaan. 

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

14 kommentti

 1. Patvinsuolla kannattaa ilman muuta kulkea jokin suoalueella kulkeva reitti suosituimpien järvenrannassa kulkevien reittien sijaan. Olavinlinnassa kannattaa osallistua opastetulle kierrokselle. Paitsi että niin kuulee kiinnostavaa infoa linnan historiasta, pääsee opastetulla kierroksella myös linnan osiin, joihin muuten ei ole pääsyä. Repovesi on tosiaan kiva kansallispuisto, kirjoitettiin siitä itsekin hiljattain: https://www.matkallamissamilloinkin.com/repoveden-kansallispuisto-jylhien-kallioiden-eramaa/

  1. Hei kiitos vinkeistä! Täytyykin pian alkaa tutustua reittivaihtoehtoihin kansallispuistoissa, pidän mielessä nuo Patvinsuon suoreitit. Pitää ehdottomasti tutustua tuohon Olavinlinnan kierrokseen, jos sellaiselle osallistuisi. 🙂

 2. Oi miten ihana Suomi-kesä tiedossa, melkein kateeksi käy. Me heitettiin viime matkalla pieni Itä-Suomen road trip. Lappeenrannasta lähdettiin, käytiin mm. just Kolilla, yövyttiin Sokoksessa ja Savonlinnassa piipahdettiin. Ja Punkaharjulla, jos vaan matkasuunnitelmaan mahtuu, niin sille vahva suositus. 🙂

  1. Paljon samoja paikkoja siellä siis! 🙂 Voi, se Punkaharju kiinnostaisi kyllä ihan todella paljon, mutta en usko, että sitä pystyy ja kannattaa ymppää enää näihin päiviin. Uutta matkaan vaan tuonne itään suunnittelemaan… 😀

 3. EVELIINA / REISSUKUUME says:

  Voi että, olipas siinä paljon suunnitelmia ja hyviä ideoita! 🙂 Kirjoitin itsellekin muutaman muistiin. Itse on tarkoitus loman aikana päästä seikkailemaan mahdollisimman monessa kansallispuistossa. Saa nähdä, miten käy 🙂

  1. Haa, sielläkin kansallispuistot kiinnostavat, hienoa! Ja kiva, jos löytyi omalle listalle lisää kohteita. 🙂

 4. Hienoja suunnitelmia Suomi-kesään. Me olemme käyneet Hangossa aika usein – pidämme tosiaan kaupungista – ja blogistakin löytyy sen myötä aika montakin juttua.
  https://meriharakka.net/tag/hanko/

  1. Kiitos Pirkko, tuollahan onkin paljon Hanko-aiheisia juttuja! Käynpä tutustumassa. 🙂

 5. Monipuolisia kesäsuunnitelmia 🙂 Kiitos inspiraariosta, nimittäin omat suunnitelmat ovat vielä vaiheessa.
  Oon kerran yöpynyt Haikon kartanon puolella, oli tosiaan tyylikkäämpi kokemus se ☺ Ihania reissuja!

  1. Oi, kiva kuulla, että Haikon kartano oli positiivinen kokemus! 🙂 Ja kivaa, jos tästä tuli inspistä omiin reissuihin. Kiitos samoin, ihania reissuja sinnekin!

 6. Ihania kesäsuunnitelmia! Suomen kesä on aina kotimaan parasta aikaa, ehdottomasti. 🙂 Hanko kiinnostaisi itseäkin kovasti, sekä uusiin kansallispuistoihin tutustuminen. Tällä kertaa oma kesä menee täällä Portugalissa ainakin näillä näkymin, mutta fiilistelen etänä Suomen suvea! 🙂

  1. Portugalin kesän on varmaan sekin aika ihana! 🙂 Tosin ainakin huomattavasti kuumempi kuin täällä, mikä ei ole aina niin kivaa. Mutta onneksi sielläkin pääsee viilentymään meren äärelle. 🙂

 7. Kivoja suunnitelmia! 🙂 Teidän listalla on monta tuttua paikkaa, mutta myös sellaisia, joissa en ole käynyt. Hanko on tuttu niiltä ajoilta, kun asuimme Raaseporissa. Hangossa tuli lähinnä pyörähdettyä päiväretkillä ja veneilyn merkeissä. En silloin vielä kirjoittanut matkablogia, joten niistä reissuista ei blogin puolella ole mitään. Viime vuonna tuli pyörittyä Itä-Suomessa aika paljon. Joensuu, Savonlinna ja Koli tulivat tutuiksi. Kolista saa varmasti enemmän irti, kun siellä yöpyy. Me teimme sinne päiväretken ystävien mökiltä. Siinäkin ehti ne legendaariset kansallismaisemat nähdä, mutta jos haluaa kävellä pidempiä reittejä, kannattaa viipyä ainakin pari päivää. Olavinlinnan opastettua kierrosta minäkin suosittelen. Kävin viime syksynä ja se oli mielenkiintoinen.

  1. Joo nämä ovat varmaan aika monille tuttuja paikkoja, onhan näistä moni ”must-see”-kohteita. 😛 Olavinlinnan opastettu kierros kyllä kiinnostaisi, mitähän lapsi siitä tuumaisi? Ehkä olisi onnessaan, ainakin jos saisi juoksennella siellä pitkin poikin. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *