Kaupunkilomat Maakuntamatkat Uusimaa

Fiskars, Tammisaari – romanttinen loma Raaseporissa

Raasepori | elokuu 2019

Vietimme Pyryn kanssa elokuussa toista hääpäiväämme. Vuosi sitten juhlistimme paperihääpäivää Iso-Syötteellä, tänä vuonna rakensimme ihanan loman Raaseporin seudulla. Ensi vuodenkin kohde on jo valittu: Kolin kansallispuisto ja sen kylpylähotelli. Voidaan siis puhua jo kotimaamatkailun perinteestä.

Palaan nyt tuohon elokuun ensimmäiseen viikonloppuun, jolloin vietimme pumpulihääpäivää Länsi-Uudellamaalla. Nappaa tästä vinkit talteen romanttista viikonloppulomaa varten!

Lasinpuhallusta Fiskarsissa

Koko idea viettää hääpäivää juuri Raaseporissa tuli lasinpuhalluksesta. Saimme äidiltäni viime jouluna lahjaksi lasinpuhalluksen pikakurssin Bianco Blu -lasistudiossa. Pikakurssilla tehdään kaksi lasiesinettä.

Meille ja muutamalle muulle kurssia oli pitämässä Bianco Blun isäntä Tarmo Maaronen. Vähintäänkin puolet koko kurssin viehätyksestä on kuunnella tämän supliikin miekkosen horinoita. Sanon horinoita kaikella rakkaudella.

Saimme siis tehdä kaksi esinettä: pingviinin ja kukkamaljakon. Varsinaista puhaltamista tapahtui vain vaasin kohdalla. Iloisen sekaisessa lasipajassa hohkasi lämmin uuni, jonka lähelle kurssilaisten ei kuitenkaan tarvitse mennä. Myös viimeistelyn tekee lasimestari itse.

Oli todella hypnoottista käsitellä tulikuumaa lasia, joka kuumana muistuttaa muovailuvahaa. Muotoiluvaiheessa lasi hehkui oranssina, mutta myöhemmin tekeleet ottivat niille valitun värin.

Pikakurssiin meni meiltä vain noin pari tuntia aikaa. Jos lasinpuhallus on koskaan kiinnostanut, Bianco Blu on oiva paikka kokeilla sitä.

Omat lasitekeleensä saa mukaan seuraavana päivänä tai myöhemmin postissa. Pingviinit ja lasimaljakot olivat oikein hauska muisto tästä kurssista – ja tietysti koko viikonlopusta.

Lounasta Kuparipajassa

Fiskarsissa Hotelli Tegelin takana keltaisessa kauniissa rakennuksessa sijaitsee ravintola Kuparipaja. Se houkutteli meitä lämpimänä päivänä ulkoterassillaan.

Miljöö on todella miellyttävä ja vieressä lorisee pieni koski. Kuparipajan maalaishenkinen lounasbuffet oli ihastuttavan runsas ja siitä löytyi paljon syötävää myös raskaana ollessa. Elokuussa erityisesti kielen vei lämminsavustettu muikku. Jälkiruokiakin oli useita vaihtoehtoja.

Hinta oli parinkymmenen euron luokkaa. Lounasbuffetin lista on tietysti vaihtuva ja paikalta saa myös à la carte -herkkuja.

Kävelykierros Fiskarsissa

Pikkuruinen Fiskars on varsin nopeasti nähty. Pieni kävelykierros ruukkikylässä kannattaa silti tehdä, sillä paikka on paitsi ilo silmälle, siellä voi pistäytyä monessa kiinnostavassa taide- ja käsityöpajassa.

Käydä kannattaa esimerkiksi Fiskars Shopissa, josta voi löytää hyviä tarjouksia vaikkapa Fiskarsin tuotteista. Kaupan Iittala-osasto on varsin houkuttelevan näköinen.

Fiskars Shopin naapurissa sijaitsee söpö Cafe Antique, joka on yhdistelmä kahvilaa, kirjakauppaa ja kirjastoa. Sen pienet ja somat huoneet houkuttelevat istumaan nariseville tuoleilleen ja tutkimaan kirjahyllyn löytöjä. Täällä voi löytää ihan oman sopen keskellä kovinta turistisesonkia.

Mukavaa on myös kävellä Fiskarsin jokea pitkin. Sen varrelta löytyvät niin viehättävä vanha paloasema kuin vilkas Torikahvila. Elokuussa sen varrella saattoi nähdä taidettakin, kun käynnissä oli Fiskarsin taide- ja designbiennaali.

Mikäli siiderinvalmistus kiinnostaa, asiaan pääsee perehtymään Kuura Ciderillä. Bianco Blun kanssa samalla aukiolla sijaitsee myös sepän paja, jossa voi osallistua taontakurssille tai seurata sepän taituruutta.

Pulahdus Skogängsgölen metsälammessa

Skogängsgölen hiekkarantainen metsälampi on kuin pieni ihana salaisuus. Vaikka ei se mikään salaisuus ole – se löytyy Visit Raaseporin sivuilta kaikkien muiden Raaseporin uimarantojen joukosta. Täällä vain ei ole koskaan ole ollut lisäksemme muita.

Ensimmäisen kerran pulahdimme täällä kesällä 2018, kun teimme päiväretken Raaseporiin. Ihastuimme hiljaiseen metsäpoukamaan sen verran pahasti, että meidän oli käytävä täällä uudestaan tänä vuonna, vaikka ilmassa puhalsi viileä tuuli.

Auton voi parkkeerata kapean metsätien laitaan (Skogängintie 182) ja vaatteet vaihtaa pukukopissa. Löytyypä paikalta myös puucee. Ihana paikka kertakaikkiaan.

Kierros Tammisaaressa

Fiskars ei ole tietenkään laajalle levittyvän Raaseporin ainoa vetonaula. Esteettisesti kenties vieläkin ihastuttavampi on 30 kilometrin päässä sijaitseva Tammisaari.

Me parkkeerasimme auton Raatihuoneentorille, josta lähdimme kävelemään vanhankaupungin viehättäville kaduille.

Näillä hiekkateillä isäni on viettänyt lapsuutensa. Liinakankurinkadulta löytyi helposti lapsuudenkotini taulusta tuttu, suuri kivitalo, joka kuului aikoinaan isoisovanhemmilleni. Mahtoivat talon nykyiset asukkaat ihmetellä, kun kuikuilimme kaulasuonet paukkuen talon takapihalle.

Kulman takana Saunakadulla sijaitsee suloinen Cafe Gamla Stan, joka ansaitsee pysähdyksen. Ehdoton kesäherkku on tietysti raparperipiirakka.

Tammisaaresta pois ei kannata lähteä ennen kuin on käynyt myös rannassa ihmettelemässä merta.

Tammisaari oli tuona elokuisena lauantaina Fiskarsia huomattavasti autiompi. Sen suloiset kadut olivat täynnä hiljaisuutta, mikä toi mieleen Loviisan.

Pysähdys Raaseporin linnanraunioilla

Matkatessamme takaisin Fiskarsin suuntaan päätimme pysähtyä Snappertunassa Raaseporin linnanraunioilla. 1370-luvulla rakennettu linna oli aikoinaan Turun ja Viipurin linnojen lisäksi kruunun vallan tärkeimpiä keskuksia Suomessa.

Keskiaikaiseen linnaan pääsisi normaalisti tietysti Museokortilla, mutta juuri meidän siellä vieraillessa linnaan ei ollut asiaa. Siellä oli käynnissä merirosvofestivaalit, jonne valuikin asiaan kuuluvasti pukeutuneita juhlijoita.

Vaikka emme päässeetkään raunioiden sisälle ihmettelemään, olisimme voineet halutessamme kävellä sen ympäristössä kiemurtelevan, romanttiseksikin luvatun luontopolun. Meidän oli kuitenkin riennettävä takaisin Fiskarsiin.

Illallinen Wärdhusissa

Raaseporissa on ainakin kaksi erittäin tasokasta ravintolaa: Mustion Linnan ravintola sekä Fiskarsin Wärdhus. Me teimme pöytävarauksen jälkimmäiseen, koska olimme syöneet siellä erinomaiset ruuat viime vuonna.

Wärssy ei pettänyt tälläkään kertaa. Pyryn härkäpihvit sulivat suussa ja oman lautasen kuhasta ei puuttunut makua tai ulkonäköä. Uudet perunat toivat kesän annokseen.

Majoitus Dönsby Bed & Breakfastissa

Ilmiselvä valinta hääpäivän majoitukseksi Raaseporissa olisi ollut tietenkin romanttinen Mustion Linna. Aluksi olin yrittänytkin varata meille sieltä huonetta, mutta se oli jo täynnä tältä viikonlopulta.

Onneksi oli. Löysin nimittäin Bookingista Dönsby B&B:n, joka sijaitsee Karjaalla 15 minuutin ajomatkan päässä Fiskarsista. Majatalon perustaja on Nora, joka vuonna 2009 muutti isoäitinsä vanhan kotitalon majoituskäyttöön. Talon yhteydessä toimii kesäisin myös kahvila.

Tunnelma majatalossa on ihanan autenttinen ja rauhallinen. Lattiat ovat vinossa ja narisevat jalkojen alla kotoisasti. Ikkunasta ulos kurkatessa näkyy Dönsbyn tilan puutarha omenapuineen.

Ja entä aamupala sitten? Se vasta pajatson räjäyttikin! Salissa tarjottavan aamiaisen ihaninta antia oli kuohkea kaurapuuro, jonka kyytipojaksi sai omasta puutarhasta poimittuja viinimarjoja ja itsetehtyä raparperihilloa. Dönsbyssä yöpyminen vei minut lapsuuden mummolakesien seesteisiin tunnelmiin.

Kotiin Paavolan tammen kautta

Hääpäivän vietto olisi ollut täydellinen ihan näinkin, mutta kun kerta liikuimme Länsi-Uudellamaalla, kotimatkalla emme voineet vastustaa koukkausta kuuluisalle Paavolan tammelle.

Lohjansaaressa sijaitsevaa tammea on kehuttu Suomen kauneimmaksi, ja sen arvioidaan olevan 300-400 vuotta vanha. Auton voi jättää Lohjansaaren koulun pihalle osoitteeseen Pietiläntie 23. Sieltä tammelle vie helppo kilometrin mittainen luontopolku.

Vaikka tammesta on tullut aikamoinen julkkis, meidän lisäksemme tammea ihmettelemässä oli vain yksi perhe.

***

Oletko lomaillut Raaseporin seudulla?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *