Eurooppa Kaupunkilomat

Täydellinen kävelyreitti Rooman suosituimmille nähtävyyksille

Rooma | maaliskuu 2018

Me kävimme Roomassa ensimmäistä kertaa nyt pääsiäisenä, ja voitte kuvitella, mikä määrä nähtävyyksiä meillä oli bucket listillä. Kaikkien must see -kohteiden näkeminen samalla reissulla on minun helmasyntini matkailijana, ja tällöin vaarana on nähtävyyksien suorittaminen.

Rooma on kuitenkin suopea kohde kaltaiselleni hotkijalle. Vaikka näimmekin kolmen päivän reissullamme kaikki kuuluisimmat ja tärkeimmät, se ei missään vaiheessa tuntunut suorittamiselta vaan aikaa nautiskelulle oli yllin kyllin.

Roomassa must-kohteiden näkeminen sujuu itse asiassa kuin varkain: heti ensimmäisenä päivänä teimme kaupungin keskustassa massiivisen kävelyreitin, jota emme olleet etukäteen suunnitelleet, ja lopulta olimme käyneet kaikilla Rooman tärkeimmillä nähtävyyksillä Vatikaania lukuunottamatta.

Nyt paljastan teille kävelemämme reitin, jonka toteuttamiseen tarvitsee vain muutamia ennakkovalmisteluita ja kartan. Kohteiden järjestys ja niissä vietetty aika on tietysti kenen tahansa muokattavissa, mutta kerron nyt missä järjestyksessä me ne kävimme ja kauanko missäkin viihdyimme.

Kartan reitti on suuntaa-antava, eikä Forum Romanumilta (B) Vittorio Emanuelen muistomerkille (C) tarvitse oikeasti kiertää Colosseumin kautta, kuten kartan reitti väittää.

Tälle kävelyreitille kannattaa siis varata koko päivä aikaa ja aloittaa viimeistään kymmeneltä aamulla. Tuloksena on täydellinen päivä Roomassa.

1. Aloituspiste: Colosseum


Missä: Piazza del Colosseo 1
Kauanko: Varaa jonottamiseen ja Colosseumin kiertelyyn yhteensä noin tunti aikaa
Ennakkovalmistelut: Osta liput ennakkoon netistä

Meidän hotellimme sijaitsi puolen kilometrin päässä Colosseumilta, joten kaupungin kenties kuuluisin nähtävyys oli luonnollinen aloituspaikka Rooman nähtävyyksien tutkimiseen. Kauempaakin saapuvalle se on sopiva paikka aloittaa, koska metro tulee aivan sen viereen.

Olimme ostaneet netistä ennakkoliput, joilla pääsee sekä Colosseumille että viereisille Forum Romanunille ja Palatiumille. Ostimme ne Coopculturen sivulta, jossa pääsylippu maksaa 12 euroa ja se on voimassa kahtena peräkkäisenä päivänä. Päälle tulee maksettavaksi vielä parin euron varausmaksu. Suosittelen lämpimästi ennakkolipun ostamista – se ei oikeuta jonon ohi menemiseen, mutta nopeuttaa jonottamista huomattavasti. Tämä lippu ei sisällä opastettua kierrosta.

Colosseumin ulkopuolella on aamusta asti kova vilske ja vilinä, mutta eksyneen näköiselle turistille on paljon auttavia käsiä ojossa. Kannattaa vain näyttää printattua lippua oppaille, joita seisoo kuin miinoitettuna parin metrin välein Colosseumin ulkopuolella. Lopulta turisti löytää itsensä oikeasta jonosta odottamassa turvatarkastusta. Meidän jonotusaika oli lopulta noin 20-30 minuuttia, mikä tuntui varsin kohtuulliselta.

Peruslipulla pääsee Colosseumissa kahdelle tasolle, mutta nykyään voi ostaa myös lipun ylemmille tasoille yhdeksän euron lisähintaan. Me jätimme tällä kertaa välistä, mutta jos menemme Colosseumille uudestaan, ostamme varmasti lipun ylempiin kerroksiin.

Niin hieno kuin Colosseum olikin –  varsinkin ulkoa päin – vasta seuraava kohde sai meidät toden teolla ihastumaan Roomaan.

2. Forum Romanum ja Palatium


Missä: Via della Salara Vecchia 5/6
Kauanko: Varaa aikaa tunnista puoleentoista

Etäisyys edelliseen kohteeseen: 300 metriä
Ennakkovalmistelut: Osta liput ennakkoon netistä

Vaikka Colosseumilla ja Forum Romanumilla ei tarvitsisi käydä saman päivän aikana, se kuitenkin kannattaa, sillä ne sijaitsevat aivan vierekkäin. Coopculturesta ostetulla lipulla ei pääse täälläkään jonon ohi, mutta Forum Romanumin jono liikkuu nopeammin kuin Colosseumin. Seisoimme jonossa vain noin vartin verran, kunnes pääsimme alueelle.

Forum Romanumille ja Palatiumille kannattaa uhrata enemmän aikaa kuin Colosseumille. Alue on varsi laaja ja se oli ainakin meidän mielestämme niin vaikuttava, ettei siellä tehnyt mieli kiirehtiä. Turistien paljous ei ollut yhtä huomattavaa kuin Colosseumilla, jossa kaikki ovat pakkautuneena paljon pienemmälle alueelle.

Forum Romanum ja Palatium ovat erityisen sykähdyttäviä näköalapaikkojensa takia. Näkymiä Rooman keskustaan ja Vatikaaniin on todella vaikea vastustaa. Siellä huokailimme ensimmäistä kertaa täydellisen ihastuksen vallassa. Voi Rooma – mikä kaupunki!

Palatiumilla kannattaa etsiytyä myös ihastuttavaan puutarhaan, jossa kasvaa appelsiinipuita.

Ja yhtä lailla kannattaa varata riittävästi aikaa alhaalla Forum Romanumin upeiden kirkkojen ja ikivanhojen raunioiden ihailuun. On hyvä vain istahtaa alas ja ahmia silmillään kaikkea sitä sykähdyttävää historiaa, jonka keskelle on arkielämästä tupsahtanut.

3. Vittorio Emanuelen muistomerkki


Missä: Piazza Venezia
Kauanko: Enintään 15 minuuttia, jos ei mene museoon sisälle
Etäisyys edelliseen kohteeseen: 600 metriä
Ennakkovalmistelut: Ei tarvita

Kun on tiiraillut Palatiumilta kohti Rooman keskustaa, ei ole voinut välttyä näkemästä vaaleaa, mahtipontista rakennusta mustine uljaine patsaineen. Kyseessä on yhdistyneen Italian ensimmäisen kuninkaan Vittorio Emanuele II:n muistomerkki, joka tunnetaan toiselta nimeltään Altare della Patriana, Isänmaan alttarina. Pakkohan sitä on mennä katsomaan lähemmin.

On uskomatonta, että tämä marmorimörssäri itsessään on muistomerkki, hela hoito! Yleensähän muistomerkkien päällä seisominen ja käveleminen olisi viimeinen asia, mitä saa tehdä, mutta Vittorio Emanuelen muistomerkillä saa hengailla, ottaa selfieitä – sen sisällä on jopa museo.

Erityisen hyvät näkymät kermakakuksikin kutsutulle muistomerkille on sitä vastapäätä sijaitsevalta Piazza Venezialta.

4. Lounastauko – Enoteca Corsi


Missä: Via del Gesù 87
Kauanko: Tunnista puoleentoista

Etäisyys edelliseen kohteeseen: 550 meriä
Ennakkovalmistelut: Ei tarvita

Tässä vaiheessa päivää alkoi olla tankkauksen paikka, muuten edessä olisi hyytymisen vaara. Lähdimme kävelemään Vittorio Emanuelen muistomerkiltä kohti Pantheonia, ajatuksenamme yrittää päästä lounaalle erittäin, erittäin kehuttuun Armando al Pantheoniin. Kyseessä on yksi Rooman arvostetuimmista ja suosituimmista ravintoloista, yhden Rooman arvostetuimman ja suosituimman nähtävyyden vieressä.

Emme koskaan päässeet Armandolle asti kokeilemaan onneamme – luulen, että onni ei olisi ollut myötä – nimittäin kävellessämme pikkukujaa pitkin kohti Pantheonia Pyry huomasi pienen, varsin kutsuvalta näyttävän ravintolan. Päätimme astua sisään Enoteca Corsiin.

Vaatimaton ja rento ravintola oli täynnä paikallisia – se on tunnetusti aina hyvä merkki. Ystävälliset tarjoilijat ohjasivat meidät pöytään, me tilasimme lasagnet ja lasilliset talon punaviinia. Hetken kuluttua kuumana höyryävät annokset tuotiin meille pöytään. Täysin mutkatonta ja perinteistä ruokaa, ja niin herkullista.

Kiireetön hetki kotiruuan, viinin ja espresson äärellä oli omiaan nostamaan energiatasoja. Tämän jälkeen olimme taas valmiita tutustumaan Roomaan.

5. Pantheon


Missä: Piazza della Rotonda
Kauanko: 20 min
Etäisyys edelliseen kohteeseen: 350 metriä
Ennakkovalmistelut: Ei tarvita

Enoteca Corsilta oli enää noin viiden minuutin kävelymatka Piazza della Rotondalle, jossa Pantheon seisoo. Saavuttuamme sinne keskityimme aluksi vain kuuntelemaan, kuinka italialaismies lauloi Nessun Dormaa sydämensä kyllyydestä. Päässä kohisi vielä lounasviini ja -espresso, sydämessä kupli alati kasvava rakkaus tätä käsittämättömän kaunista kaupunkia kohtaan.

Lopulta liityimme koko pienen aukion ympäri kiemurtelevaan jonoon, joka johti sisään Pantheoniin. Jono etenee nopeasti, joten ei kannata ahdistua sen epämääräisyydestä tai siitä, jos joku ohittelee sieltä täältä. Sisäänpääsy Pantheoniin on ilmainen.

Pantheon toimii nykyään kirkkona, mikä ei tainnut olla selvää mölisevälle turistilaumalle. Yhdessä vaiheessa naisääni kuulutti mikrofoniin: ”Silence, please. This is a church.”

Vaikuttavan Pantheonin kuuluisin ominaispiirre on tietenkin kupolikaton keskellä ammottava reikä. Miten kiehtova paikka se mahtaakaan olla sateella, kun pisarat pääsevät ropisemaan suoraan marmorilattialle.

6. Skumpat Piazza Navonalla


Missä: Piazza Navona
Kauanko: Ainakin tunti, jos haluat nautiskella
Etäisyys edelliseen kohteeseen: 500 metriä
Ennakkovalmistelut: Ei tarvita

Pantheonin jälkeen voi hyvällä omalla tunnolla istahtaa taas pidemmäksi aikaa alas. Taasko? No kyllä, mikäli meidän tavoin haluaa nauttia Piazza Navonan tunnelmasta rauhassa.

Monien mielestä Piazza Navona on Rooman kaikista aukioista kaunein. Paikan päällä ollessa väitettä on vaikea kiistää. Vaikuttava Sant’Agnese in Agonen kirkko ja kolme toinen toistaan kauniimpaa suihkulähdettä yhdistettynä pastellisävyisiin rakennuksiin ovat näky, jossa silmä lepää.

Ottakaa siis vinkistä vaari ja istahtakaa ulkopöytään ja tilatkaa lasilliset kuohuvaa. Lounasaikaan pelkkä skumpittelu ei kuitenkaan onnistu täällä vaan ravintolat haluavat myös ruokaa tilaavia asiakkaita. Piazza Navonan ravintolat vaikuttavat suoraan sanottuna ainakin päälle päin lähinnä kalliilta, mitäänsanomattomilta turistiravintoloilta. Mutta onneksi Cava on aina Cavaa.

7. Gelatoa Giolittista

Missä: Via degli Uffici del Vicario 40
Kauanko: 20 minuuttia

Etäisyys edelliseen kohteeseen: 500 metriä
Ennakkovalmistelut: Henkinen valmistautuminen

Gelaton syöminen Italiassa on täysi itsestäänselvyys, mutta missä sitä kannattaisi maistaa? Yksi mainio vaihtoehto on perinteikäs Gelateria Giolitti, joka perustettiin jo 1890. Tiettävästi kaupungin vanhimman jäätelökahvilan maine on tietysti kiirinyt, joten paikalla on aina sammiollinen turisteja.

Pieni varoituksen sananen: jäätelön ostaminen ei luultavasti koskaan ole yhtä stressaavaa ja sekavaa kuin Giolittissa.

Ehdottoman tärkeää on ensin etsiytyä jonoon, jossa maksetaan haluttu määrä palloja. Kassalta saa kuitin, jota vastaan saa jäätelönsä toiselta tiskiltä. Jo tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana, me nimittäin halusimme kaksi palloa per naama, mutta jotenkin tulimme ostaneeksi kuitenkin vain yhteensä kaksi palloa. Siinä vaiheessa ei tehnyt enää mieli jonottaa uudestaan kassalle vaan menimme suosiolla kohti jäätelötiskiä. Sielläkin nimittäin on jonoa.

Jep, katsokaa näitä riemukkaita ilmeitä. Luulisi, että kaikki jonottavat verotoimiston luukulle eivätkä jäätelötiskille. Mutta tämä jono on sekava ja liikkuu epätasaisesti ja laajenee sivusuunnissa. Jonottamisessa ei sinänsä mene kauaa, mutta koska ihmisiä on niin paljon, on vaikea nähdä, mitä makuja ylipäänsä on tarjolla. Ja kun gelatomaestro ottaa juuri sinun kuittisi, silloin on jo parasta tietää, mitä haluat. Italiankieliset huudahdukset ja vimmatut kädenliikkeet tuovat kyllä viestin perille – miettimisen aika todellakin on ohi.

Hyvä puoli on se, että jos valikoimissa on riisiltä maistuvaa jäätelöä, siellä on varmasti myös juuri sitä makua, jota sinä tahdot. Ja toinen hyvä puoli tässä kaikessa kaoottisuudessa on se, että Giolittin gelato ei varmasti petä.

8. Espanjalaiset portaat


Missä: Piazza di Spagna
Kauanko: 20 minuuttia
Etäisyys edelliseen kohteeseen: 900 metriä
Ennakkovalmistelut: Ei tarvita

Edellisten kohteiden jälkeen vatsassa pullottaa edelleen pieni food baby, joten on aika taas keskittyä hetkeksi pelkkään kävelyyn. Giolittilta matka jatkuu kohti Espanjalaisia portaita. Jäätelön sulamista edistää tietysti se, että reippailee portaat ylös Trinita dei Montin kirkolle. Ja on siihen toki toinenkin syy: maisemat.

Ihailtuaan jälleen kerran Roomaa lintuperspektiivistä voi laskeutua alemmas keskelle ihmispaljoutta. Kyllähän siellä hetken hengailee, mutta pakko sanoa, että Espanjalaiset portaat olivat mielestäni kohteista ehkä niitä vähiten säväyttäviä. Juuri sellaisia, että ihan hieno paikka ja tulipahan käytyä, mutta sinne tehnyt mieli jäädä istuskelemaan kuten vaikkapa Forum Romanumiin.

9. Fontana di Trevi


Missä: Piazza di Trevi
Kauanko: 10-15 min
Etäisyys edelliseen kohteeseen: 650 metriä
Ennakkovalmistelut: Ei tarvita

Ei liene yllätys, mikä nähtävyys oli vielä edessä, jotta lista must see -kohteista olisi täydellinen. Tietenkin Fontana di Trevi. Näin pääsiäisaikaan Trevin pikkiriikkinen aukio oli tupaten täynnä, mikä aiheutti Espanjalaisten portaiden tapaan tarpeen siirtyä eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Jotenkin Fontana di Trevi jäikin kaivelemaan. Miten upea se olisikaan iltamyöhään, ilman toisinaan töniviä turistilaumoja?

Muuten, Giolittilta on itse asiassa lyhyempi matka Fontana di Treville kuin Espanjalaisille portaille, mutta koska Treviltä oli meidän hotellillemme lyhyempi matka, meidän kannatti ensin suunnata kauemmalle kohteelle.

10. Kävelykierroksen kruunaa happy hour

Onnittelut! Olet nyt lyhyistä etäisyyksistä huolimatta kävellyt hurjan määrän kilometrejä (meillä mittari ylitti 17 km!) ja samalla nähnyt kaikki Rooman kuuluisimmat nähtävyydet. Tässä vaiheessa kello on luultavasti vielä liian vähän illallista ajatellen – ja let’s face it, nälkä ei välttämättä ole päässyt vielä yllättämään. Viinille ja aperol spritzille sen sijaan on aina tilaa, joten nyt on aika siirtyä – ei after workeille vaan after Romalle.

Kannattaa suunnata Fontana di Treviltä suhteellisen lähelle omaa hotellia, koska väsähtäminen on väistämättä edessä. Sitä ennen on hyvä juoda cocktail jos toinenkin ja sulatella kaikkea sitä, mitä on juuri nähnyt vain yhdessä päivässä.

Onko sinulla tapana ahnehtia kaikki tärkeimmät nähtävyydet kerralla?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

20 kommentti

 1. Maisa says:

  Tämä oli hieno postaus, kiitos! Välitön kaipuu Roomaan. <3

  1. Kiitos Maisa! 🙂 Mukava kuulla, että miellytti – kaipuu Roomaan syttyy kyllä helposti! 😉

 2. Tuohon olisi voinut lisätä vielä Capitoliumin ja sen museot Forum Romanumin jälkeen, ihan siinä Vittorio Emmanuellen muistomerkin takana. Sieltä oli myös hienot näköalat ja lisäksi aukiolla kopio mm. Romuluksesta ja Remuksesta, jos ei mene sisälle museoon sitä katsomaan.
  Minäkin tykkään käydä katsomassa nähtävyydet pois alta ja sitten voi muun ajan fiilistellä. Meidän reittimme oli tällä kertaa Vatikaani – St Angelo – Navona- Pantheon – Torre di Largo Argentina – Piazza Popolo- Borghesen puisto – Spagna – Trevi ja siitä kävely hotellille Colosseumin taakse. Kävimme Colosseumilla ja Forum Romanumilla seuraavana aamuna. Klo 8.30 ei tarvinnut jonottaa Colosseumilla yhtään. Olihan se aikaista, mutta lapsen kanssa ei olisi jaksanut jonottaa. Liput hankimme edellisenä iltana Forum Romanumin lippukioskista, jossa ei ollut yhtään jonoa siihen aikaan.

  1. Hei ihan mahtavaa, kiitos näistä vinkeistä! Riittää paljon nähtävää seuraavallekin kerralle. Ties vaikka kävelisimme ihan tuon teidän reitin. 🙂 Olitte kyllä erittäin fiksuja, että menitte jo puoli yhdeksältä, niin neuvottiin kaikissa oppaissakin, että heti aamusta vaan, mutta meidän oli pakko koisia edellisen päivän velat pois. Ja tosiaan, Forum Romanumin lipputiskiltä saa paljon nopeammin sen lipun, luin siitäkin.

 3. Piyya says:

  Rooman vanha keskusta on siitä ihana, että nähtävyydet voi suorittaa vaikka päivässä ja samalla nähdä valtavasti kaikkea muuta. Siitä huolimatta ehtii istahtaa ja nautiskella Rooman elmönmenostakin. Roomasta on ollut niin paljon juttuja nyt lähiviikkoina että kaipuu alkaa olla jo ylittämätön ?

  1. No sitäpä juur! Yleensä yhdeksän ison nähtävyyden ”suorittaminen” yhden päivän aikana on silkkaa tyhmyyttä ja kidutusta, mutta Roomassa se oli silkkaa nautintoa eikä tarvinnut edes hoppuilla! Jep, moni tuntuu juuri nyt olleen Roomassa, vähemmästäkin kaipuu syttyy. 😀 Meille tuli Rooma-kaipuu jopa ihan Roomassa, koska tiesimme, että tahtoisimme olla niin paljon pidempään kuin pidennetyn viikonlopun!

 4. Olipas siinä melkoinen lenkki! Meillä meni viime kesänä koko päivä pelkkään Colosseumiin, Forumiin ja Palatiumiin. Joskin aloitimme vähän myöhemmin kuin kymmeneltä. Kävimme ensin Forumin, tietenkin keskipäivän kuumimpaan aikaan, sitten kävelimme melkoisen matkan lounaan perässä ja takaisin palattuamme kävelimme suoraan jonottamatta Colosseumille. Edelleen hämmästyttää tuo jonotuksen olemattomuus, vieläpä elokuun kuumimman turistikauden aikana. Tosin esim. Espanjalaisilla portaillakaan ei ollut ihmisiä kuin nimeksi. Veikkaan, että 40 asteen molemmin puolin keikkunut helle hyydytti turistit. Me lämpimän ystävät nautimme. 🙂

  Tuo Enoteca Corsi näytti sen verran tutulta, että piti ihan tarkistella omia muistiinpanojani. Kävimme samaisessa paikassa lounaalla Pantheonin ihastelun yhteydessä. Jostain olin lukenut suosituksen paikasta ja se sattui olemaan edelleen auki, vaikka virallinen lounasaika oli jo mennyt. Asiakkaita ei ollut paljon, kai juuri tuosta ajankohdasta johtuen, mutta ruoka oli juuri tuollaista kuvailemasi tyylistä italomamman peruspöperöä. Eli siis toisin sanoen sitä parasta sorttia. Tykkäsimme kovasti.

  1. Hauska sattuma, että tekin olette käyneet Enoteca Corsisssa! Tavallaan paikassa ei ole mitään kovinkaan erikoista, mutta siinä se salaisuus piileekin. 🙂 Voin kyllä kuvitella, että noihin kolmeen saa helposti kulumaan koko päivän, varsinkin jos on vielä kuuma päivä, joka vaikuttaa osaltaan jaksamiseen. Mutta mahtavaa, että teitä ei helteet hyydyttäneet kuitenkaan liikaa. 😀

 5. Vastaavia postauksia voisi useampikin tehdä. Vaikka listaa kävin täällä, täällä ja täällä, ei se anna yhtä paljon tietoa ja apua oman matkan suunnitteluun. 🙂

  1. Kiitos Sini, mukavaa että tästä oli apua! Usein tulee itsekin kijoitettua lähinnä niin, että kertoo, missä on tullut käytyä sen suurempia vinkkejä antamatta, mutta tämä vahingossa kävelty reitti oli niin loistava mielestämme, että halusin kertoa oikein kunnolla vinkit vastaavaan reittiin. 🙂

 6. Tiia/ReiseReise says:

  Joo, kieltämättä googlaan aina paikasta x kaikki tärkeimmät nähtävyydet ja usein ne on pakko nähdä, vaikkei ne ehkä kiinnostaisi niin paljon. Oli kiva lukea Roomasta, koska en ole koskaan ollut Italiassa, mutta varmasti tämä kaupunki on juuri se minne ensimmäisenä menen. En ole kyllä aivan varma ostaisinko pääsylippua Colosseumin sisälle, mutta suosittelet varmaan?

  1. Suosittelen lämpimästi Roomaa, pidin siitä huomattavasti enemmän kuin Venetsiasta (vaikka luulen, että Venetsia ansaitsisi multa toisen mahdollisuuden, en vain tykästynyt siihen 19-vuotiaana reilillä). Kyllä mä kävisin Colosseumin sisällä, varsinkin kun samalla lipulla pääsee Forum Romanumiin – ja sitä ei varsinkaan kannata jättää väliin! 😉

 7. Samoja kohteita toki käytiin Roomassa, mutta monta jäi vielä näkemättäkin. Meidän reissulla mittari huiteli varmaan lähempänä neljääkymppiä niin vähän jäi kuumuuden takia kävely hiukan vähäisemmälle. Aika hurja on kyllä tuo Roomankin turistimäärä, vaikka ei sitä nyt sen enempää kannata ihmetellä. Onhan se ihan valtavan ihastuttava paikka!

  1. Aika moni tuntuu ollen Roomassa juuri noiden tappohelteiden aikaan, eikä silloin todellakaan jaksa käydä näillä nähtävyyksillä ihan yhtä lailla. Jep, Roomassa oli kyllä valtava määrä turisteja, tietysti myös pääsiäisaikaan se on ehkä tavallista kevätviikonloppua (?) täydempi, luulisin. Mutta ihan hyvin oli meille kuitenki tilaa. 🙂 Ahtain paikka oli Sikstuksen kappeli, eikä siellä tarvinnut lopulta olla kovin kauaa, mutta suuret massat aiheuttivat kyllä se, ettei siitä saanut hirveästi irti.

 8. Rooma, Rooma, Rooma. <3 Olin huhtikuussa Roomassa ja rakastuin täysin. Onneksi pääsen jo ensi kuussa uudestaan perheeni kanssa. Kävelin aika samat reitit kuin te, tosin jaoin sen kahteen eri päivään kun meillä oli niin hyvin aikaa Roomassa. Muutoin oltaisiin mekin ahnehdittu kaikki kerralla. Tämän sun postauksen voisinkin vinkata meidän perhekeskusteluun, niin saavat navigoida tämän avulla nähtävyyksistä toisiin. 😀

  1. Jep, meillehän kävi vähän samalla tavalla, rakkautta ensisilmäyksellä. <3 Aah oon kyllä siitä erittäin kade, että pääset jo keväällä uudeestaan, me alettiin miettiä, mentäisiinkö syksyllä, mutta tässä on muitakin virityksiä käynnissä sille vuodenajalle, että saattaa jäädä toiseen kertaan. Heh, hauskaa jos perheelle on iloa tästä postauksesta. 🙂

 9. Italiafani says:

  Vajaan vìikon päästä 11. kerta Roomassa. Ja joka kerta jotain uutta. Noihin listoihin pitää ehdottomasti lisätä kirkot, esim Vincoli, Santa Maria Maggiore, Lateraanikirkko ja Il Gesu. Aivan huikeita rakenteita, patsaita yms. Puistot ja museot ovat hyviä paikkoja kuumalla kuten kesäisin yleensä tuppaa olemaan. Mukavinta ja eniten tunnelmaa on kuitenkin elämän seuraaminen katukahviloissa ja ravintoloissa. Liikaa ohjelmointia kannattaa välttää, kohteita tulee väkisin eteen toreja ja katuja kierrellessä!

  1. 11. kerta? Ihanaa! Ymmärrän erittäin hyvin, miksi palaat sinne uudestaan ja uudestaan. <3 Kiitos myös näistä vinkeistä, arvasinkin että Roomassa riittää uusia juttuja joka kerralle. Allekirjoitn täysin tuon, että parasta antia on elämänmenon seuraaminen rauhallisesti istuskellen.

 10. Mervi says:

  Ihanaa kun löysin tämän kirjoituksesi! Hyviä vinkkejä saimme, kiitos 😊 Lähdemme ekaa kertaa Roomaan kolmen viikon päästä! En malta odottaa!

  1. Voi kiitos kovasti kommentista, ihanaa, että löysit tänne tien! 🙂 Ja ihan huikeaa Rooman-reissua teille, siihen kaupunkiin on helppo rakastua! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *