Kaupunkilomat Maakuntamatkat Uusimaa

Mökkiunelmia Pernajassa

Loviisa | kesäkuu 2017

Pernaja on pieni kirkonkylä itäisellä Uudellamaalla, joka kuuluu nykyään Loviisaan. Me päädyimme tyttökavereideni kanssa mökkeilemään tänne vehmaiden maalaismaisemien keskelle kesäkuun ensimmäisenä viikoloppuna.

Meillä oli seuraavat kriteerit vuokramökille: se sijaitsisi maksimissaan tunnin päässä Helsingistä, siellä olisi sauna, se olisi kohtuuhintainen ja hyvässä kunnossa. Kaikki nämä kriteerit täyttyivät Airnbn-mökissä, joka houkutteli meidät Pernajalle, jota meistä kukaan ei olisi varmaan ennen tätä osannut sijoittaa kartalle.

Mökki oli vasta remontoitu, yli sata vuotta vanha maalaistalo, joka hurmasi meidät vaaleilla lankkulattioillaan ja kakluuneillaan. Ikkunoista näki vihreänä hehkuvaan puutarhaan, jossa omenapuut olivat kukkeina.

Sisällä mökissä oli hieman viileää, mutta sitä varten omistajat olivat jättäneet meille vilttejä ja villatossuja. Kakluunit hohkasivat lämpöä vielä sunnuntainakin.

Sanotaan, että suomalaisella kesämökillä täytyy olla oma ranta. Täällä sellaista ei ollut, mutta se ei haitannut meitä tippaakaan. Iltakävelymaisemat rehevillä, metsien reunustamilla peltoteillä kelpasivat meille hyvin. Eikä veteen oikein kaivannutkaan alkukesän viileinä päivinä (hommahan ei ole oikeastaan muuttunut kuukaudessa paremmaksi…).

Vesi on rauhoittava elementti, mutta täysin hiljaisessa puutarhassa emme saunanraikkaina kaivanneet merituulta puhaltamaan ihoamme kananlihalle. Vihreän näkeminen ja haistaminen tuntui täydellisestä rauhoittumiselta ja suorastaan terapialta.

Loviisassa vierailun lisäksi Pernajan seudulle eksyvä voi vierailla kirkonkylän paraatipaikalla eli kirkolla.

Pernajan kirkko on kaunis keskiaikainen kirkko, ja sen luota on kilometrin matka Backstrandin rannalle. Se olisi ollut meitä lähin uintipaikka.

Vaikka vuosi sitten juhannuksena nappasimme Airbnb-mökin, jossa oli palju, kaksi saunaa ja oma laituri, ei tämä Pernajan mökki hävinnyt mielestäni sille yhtään. Aivan hyvin siis selviää suomalainen myös kuivan maan mökillä. Jos puitteet ovat kunnossa ja hiljaisuus on taattu, tekee viikonloppuloma kaupunkilaiselle tehtävänsä.

Missä sinä olet viettänyt ihanan mökkiloman?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Olga says:

    Hei,

    olen tekemässä yhtä lyhyttä videota Agricolasta seurakuntaa varten. Saisinko käyttää sinun ottamaa valokuvaa Pernajan kirkosta sitä varten? Se olisi vain tekstin taustalla ja sanoisin tietysti lähteistä, että kuva on sinun.

    t. Olga

    1. Hei, voit kyllä käyttää kuvaa, jos kysymys on vielä ajankohtainen. Pahoittelut vastaamisen pitkittymisestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *