Keski-Suomi Maakuntamatkat

Juhannus kuin oppikirjasta

Laukaa | kesäkuu 2016

Tasan puolen vuoden välein suomalainen tahtoo täydellisen juhlan: keskellä talven synkkyyttä panostetaan jouluun, kesän suurin tapahtuma on tietenkin juhannus. Miten me tahdomme juhlia juhannusta?

Suomalainen tahtoo juhannuksena mennä mökille. Mökin pitäisi olla mielellään järven rannalla, siellä on oltava sauna ja grilli. Jos siellä on palju, vielä parempaa.

Mitä isompi porukka mökillä on, sen hauskempaa. Mitä enemmän ruokaa ja juomaa, sen parempi. Mitä vähemmällä rahalla päästään, sen parempi.

Jos vielä aurinko sattuu paistamaan, on kasassa täydellinen juhannus. Juhannus kuin oppikirjasta.

Koko Suomi taisi saada viime viikonloppuna täydellisen juhannuksen. Vai milloin viimeksi juhannuksen jälkeisenä maanantaina on esitelty kilpaa viikonloppuna hankittuja palamisjälkiä?

Meidän kaveriporukkamme Laukaalla sijaitsevat juhannuspuitteet näyttivät tältä.

juhannnus7

juhannnus6

juhannnus5

Yhdeksän henkeä majoittanut paikka löytyi Airbnb:stä vasta toukokuun alussa. Emme ole koskaan aiemmin onnistuneet hankkimaan mökkiä juhannukseksi, vaikka aiemmin olemme olleet liikkeellä varaushommissa jo helmikuussa. Parhaat mökit tunnutaan vievän käsistä.

Suomalaiset näkevätkin aika paljon vaivaa ja koettelevat stressinsietokykyään järjestäessään itselleen täydellistä juhannusta.

Aivan kuten täydelliset sisustuskuvat vaativat paljon esivalmisteluja, paljon vaatii myös täydellisen juhannuksen järjestäminen. Jos juhannuksena ei ole vakioporukkaa tai vakiomökkiä, esivalmistelut muuttuvat piirun verran hankalammiksi.

 • Mökin varaaja ottaa taloudellisen riskin: löytyykö mökille riittävästi tulijoita, jotta kustannukset pysyvät mahdollisimman pieniniä? Vaikeinta on saada mukaan ensimmäiset tulijat. Mikä on toiselle kohtuullinen mökkivuokra, on toiselle älyttömän hintainen.
 • Yllättävistä hinnannousuistakin mökin varaaja ottanee vastuun: jos aiemmin puhuttu hinta nousee, osa mökkiporukasta saattaa nostaa kytkintä. Meidän porukassamme vieraat saivat maksaa summan 90-120 euron väliltä.
 • Ruokailujen suunnittelu: syödäänkö yhdessä vai erikseen? Jos yhdessä, kuka on allerginen millekin ja kuka tykkää mistäkin?
 • Kuka kokkaa yhteisen ruuan? Tekevätkö kaikki yhtä paljon työtä vai menevätkö toiset siivellä?
 • Sujuuko kaikki mökillä mutkattomasti? Tuleeko mökkinaapureilta valituksia? Saatteko murska-arvostelun Airbnb:ssä?

Jep, tästä pikku tilityksestä voi päätellä, että olin itse järjestäjän osassa, enkä nauttinut joka hetkestä. Säästä en sentään ottanut stressiä kertaakaan.

Eikä nyt kannattanutkaan: juhannushan oli sään puolesta kuin suoraan oppikirjasta – ja meillä onneksi muutenkin.

Kaikki osallistuivat edes jotenkin ruuanlaittoon.

juhannnus3

Juhannuskokko oli niin lähellä, että saatoimme kuulla sen rätisevän suviyössä.

juhannnus4

Yön muuttumista aamuksi ei huomannut ollenkaan.

juhannnus2

juha

Ja yhtäkkiä olikin jo sunnuntai. Paljut oli paljuteltu, saunomiset saunottu. Pelit oli pelattu. Yöt oli valvottu ja aamut nukuttu. Aamu-uinnit pärskäytetty, rusketusrajat saatu. Taas yksi juhannus takana, tällä kertaa kuvissa täydellinen.

Sain juhannustuliaisena flunssan, jota parantelen nyt lomani alkajaisiksi. Olen väsynyt, mutta onnellinen. Kaveriporukkamme sai myös hyvät arviot mökin isäntäparilta, eli pelkoni julkisesti huonoksi Airbnb-vuokralaiseksi leimaamisesta väistyi.

Huh, ensi vuonna paine täydellisen juhannuksen järjestämiseen on vähän pienempi. Tänä kesänä se saatiin aikaiseksi vaivalla. Se vaiva muuttuu mielessä koko ajan pienemmäksi ja pienemmäksi. Pian muistan enää järvimaiseman, yöttömän yön ja auringon. Kenties löydän itseni selailemassa mökkejä jo talven keskellä.

Otatteko te stressiä juhannuksesta?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

 1. Kiva postaus ja niin kauniita kuvia.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  1. sonjanette | FIFTYFIFTY says:

   Kiitos paljon Pia! Kivanoloinen blogi sulla. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *