Yleinen

10 reissu-unelmaa eli mattimyöhäinen osallistuu blogihaasteeseen

Jo kuukauden päivät matkablogeissa kiertänyt, alun perin Kohteena maailma -blogista lähtenyt matkahaaste on saavuttanut minut jo useaan otteeseen: haasteen ovat minulle heittäneet ainakin Unelmatrippi-, Ja sitten matkaan – ja Suunnaton-blogi.

On siis aika ryhtyä toimeen! Olen viimeksi listannut matkahaaveitani vuosi sitten uuden bucket listin merkeissä, joten nyt on hauska miettiä kohteita hieman rajatummasta näkökulmasta.

Paikka: Dolomiitit

Kuva: Pixabay

Paikka on ihanan laaja käsite, kaikki maailman upeat kohteet sijaisevat jossain paikassa. Joten mikä olisi paikka, josta unelmoin enemmän kuin mistään muusta?

Intuitio sanoo Dolomiitit. En muista milloin havahduin Pohjois-Italian upean vuoriston olemassa oloon, mutta siitä lähtien olen lukenut kuola valuen ja sydän pomppien juttuja tästä satumaisesta alueesta.

Tapahtuma: Sakura

Kuva: Pixabay

Tämä meinasi tuottaa hieman päänvaivaa, sillä en ole mikään massiivisten tapahtumien ystävä. En nauti suurien ihmismassojen mukana liikkumisesta määräänsä enempää, eikä minua usein nähdäkään missään isoissa kansantapahtumissa.

Sitten tajusin, että kirsikankukkien puhkeaminen Japanissa, eli sakura, sehän on tapahtuma, jonka vuoksi olen valmis sietämään suuria ihmismassoja. Sakurasta tekee houkuttelevan myös sen vaikea ennustettavuus: kirsikankukkien kukinta-aika vaihtelee riippuen siitä, missä päin maata ollaan. Ja vaikka olisitkin periaatteessa oikeassa paikassa oikeaan aikaan, se ei takaa odotettua lopputulosta. Meillä on Pyryn kanssa ajatuksena koittaa onneamme ensi vuonna.

Kotimaan kohde: Ahvenanmaa

Kuva: Andrea Ullius/Flickr, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Aloitettuani matkabloggaamisen, olen innostunut yhä enemmän myös kotimaan kohteista. Varsinkin luonnon puolesta Suomessa on suorastaan runsaudenpulaa paikoista, joissa tahtoisin joskus käydä.

Valitsin nyt suurimmaksi kotimaanhaaveeksi Ahvenanmaan, jossa en ole koskaan käynyt. Rakastan meri-ilmastoa, päiviä jotka vietetään suolaisen veden äärellä ja miten illalla sen kaiken tuntee poskissaan. Olisi unelmien täyttymys pyöräillä saarelta toiselle ja joka ilta katsoa auringon laskevan mereen.

Kaupunki: Kapkaupunki

Kuva: Pixabay

Vähän samaa dramaattisen meri-ilmaston romantiikkaa liitän Kapkaupunkiin. Kuvittelen itseni seisomaan kivisellä rannalla, katsomassa meren tyrskyjä (jotka ovat toki eri luokkaa kuin Ahvenanmaalla) ja kuikuilemassa Pöytävuoren suuntaan.

Kapkaupungissa viehättää sen monipuolisuus. Rakastan sekä kaupunki että luontolomia ja Kapkaupungissa molemmat elementit ovat läsnä. Kaiken kukkuraksi samaan reissuun voisi yhdistää vielä Krugerin kansallispuiston ja lähialueiden viinitilat. Kuulostaa täydelliseltä!

Maa: Japani

Kuva: DavideGorla/Flickr, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode

Vaikka haavelistallani on monta, monta maata, suurin yksittäinen unelmamaa on selvä. Japanissa minua kiehtoo yksinkertaisesti kaikki. Luonto, kaupungit, ruoka, ihmiset, kylpylät, kulttuuri…

Parasta on se, että kenen tahansa kanssa Japanista puhunkaan, kaikki siellä käyneet ylistävät sitä maasta taivaaseen. Monien mielestä se kiehtovin ja kummallisin paikka, jossa he ovat koskaan matkustaneet. Eikä sekään ole pahitteeksi, että jos luonnonmullistuksia ei oteta huomioon, Japani on yksi turvallisimmmista maista matkustaa.

Saari: Uuden-Seelannin Eteläsaari

Kuva: Pixabay

Viisi vuotta sitten reissasin pitkin Uuden-Seelannin Pohjoissaarta 11 päivän ajan. Aika lailla kaikkien ihmisten mielipide on se, että Eteläsaari on näistä kahdesta paljon upeampi.

Olin aivan täpinöissäni kaikesta, mitä Aucklandissa, Rotoruassa ja Wellingtonissa näin ja koin, mutta tiedän, että vielä suuremmat luontoelämykset odottavat Eteläsaaressa. Viisi vuotta sitten en onneksi edes tsekannut, mitä kaikkea Eteläsaarella olisi ollut tarjottavana. Olisi voinut olla hieman vaikea olo lähteä tietäen vaikkapa Milford Soundsin olemassa olosta.

Milford Soundsista löytyy kateutta herättävä juttu ainakin Kerran poistuin kotoa -blogista.

Extreme: Trans-Siperian junamatka

Kuva: Boccaccio 1/Flickr, CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Tämän haaveen olen bongannut aika monesta muustakin matkablogista, jossa tähän haasteeseen on ryhdytty. Pohdin pitkään tämän, Annapurnan vaelluksen ja Grand Canyonin läpi valtamisen välillä, mutta päädyin tähän ikiaikaiseen klassikkoon, joka on ollut mielessä näistä muista vaihtoehdoista pisimpään.

Siitäkin huolimatta, että junat ovat ilmeisesti vähän törkyisessä kunnossa ja suurimmaksi osaksi matka tosiaan olisi pelkkää junassa kököttämistä, jokin viehätys siinä ajatuksessa kuitenkin on, että saisi matkustaa halki valtavan Venäjän ja Mongolian aina Kiinaan saakka.

Majoitusmuoto: Beach Bungalow

Kuva: Pixabay

Tässä oli jälleen kategoria, joka aiheutti jonkin verran päänvaivaa, koska yleensä minulla ei ole hirveästi mielikuvitusta sen suhteen, miten majoitumme kohteissa. Vaihtoehtona on yleensä hotelli tai airbnb, aiemmin hostelli, siinäpä se.

Mutta jonkin aikaa tätä pohdittuani tulin siihen tulokseen, että veden äärellä tai päällä oleva rantabungalow on sellainen majoitusmuoto, jonka mielelläni kokisin. Olisi ihanaa nukahtaa aaltojen lainehtiessa aivan vieressä ja seuraavana päivänä sukeltaa – mielellään kirkkaan turkoosiin – mereen heti herättyä.

Luontokohde: Banffin kansallispuisto

Kuva: Wikipedia Commons

Tässä taas kategoria, johon minulla olisi miljoona unelmaa, mutta kenties kaikista suurin unelma tällä hetkellä on Banffin kansallispuisto Kanadassa. Kalliovuorilla sijaitseva Banff on Kanadan vanhin kansallispuisto, jonka alueella on lukemattomia satumaisen kauniita vuoristo- ja järvimaisemia, joista en kerta kaikkiaan saa tarpeekseni.

Erityisesti unelmoin kuvassa komeilevasta Lake Morainesta ja kuuluisasta, turkoosista Lake Louisesta, vaikkakin varsinkin jälkimmäinen on nykyään kuulemma harmillisen täynnä turisteja.

Banffissa on reissattu ja kirjoitettu ainakin Suunnaton-matkablogissa.

Ruoka ja juoma: Toscana

Italia saa Japanin lisäksi kunnian päästä tälle listalle kahdessa eri kategoriassa. Kun puhutaan hyvästä ruuasta ja maukkaista viineistä, ajattelen Italiaa. Minä rakastan pastaa yli kaiken, melkein kaikessa muodossa, oli siinä sitten simpukkaa, kirsikkatomaatteja tai tuoretta tonnikalaa.

Ja Italian viini – voi pojat! Unelmani on tehdä ruuan- ja viinintuoksuinen pyhiinvaellusmatka Toscanan kumpuileville maille ja istua nauttimassa maan antimista yömyöhään jossain suloisessa toscanalaispuutarhassa.

Kymmenen reissu-unelmaa -haaste:

Haastan Helin Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogista kertomaan omat kymmenen reissu-unelmaansa

Samalla kehotan tietysti kaikkia niitäkin osallistumaan, joille haastetta ei vielä tähän mennessä ole heitetty.

Kerro omista reissu-unelmistasi ja laita postauksen linkki Kohteena maailma -blogin Kymmenen reissu-unelmaa -postauksen kommentteihin. Kopioi nämä lyhyet säännöt oman postauksesi loppuun ja haasta muita bloggajia kertomaan reissu-unelmistaan.

***

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

18 kommentti

 1. Mukavia kohteita Matti Myöhäiselläkin 🙂 Mulle kävisi kaikki! Tuo Trans-Siperia on Extreme-kohdan suosituin haave ja kyllähän se erilainen reissu kieltämättä olisi. Varsinkin Venäjän Uralin takaiset kaupungit ja luonto olisi omin silmin nähdä usealla stopilla. Ja Toscanan ruuista ja maisemista haaveilen päivittäin, sillä sieltä on niin hyviä reissumuistoja.

  1. Joo en ihmettele että Trans-Siperia on suosituin. Idässä on kyllä sitä jotain, mikä kiehtoo. 🙂 Ja voin kyllä kuvitella, että Toscanasta on varsin mukavat reissumuistot. Italia ei ole koskaan huono vaihtoehto!

 2. Voisin ostaa jokaisen näistä unelmista 🙂 Banff ja muutenkin Kanadan Kalliovuoret on harvoja paikkoja, joihin haluaisin toden teolla palata. Niitä vuoristo- ja järvimaisemia ei vaan saa mielestään!
  p.s. Kiitos linkityksestä 🙂

  1. Joo mä arvasin, että sulla on varmaan aika samat, muutenkin molemmilla suhteellisen luontopainotteiset listat! Tuo teidän Kalliovuorten road trip on kyllä yksi isoimista matkaunelmista. <3 Tahdon nähdä ne omin silmin, voin kuvitella todella, ettei ne koskaan häviä muistista.

 3. Ihania unelmia – toivottavasti edes osa niistä käy toteen pian! Ystäväni asuu Banffissa ja on hehkuttanut aluetta. Olisi hienoa tehdä jonkinlainen päämäärätön road trip Kanadassa ja Alaskassa samantien kun siellä on. 😀 Pääsin itse Dolomiiteille viime syksynä, ja haluaisin käydä siellä uudelleen koluamassa paremmin: kohde oli kyllä odottamisen arvoinen.

  1. Oi, mikä paikka asua sun ystävällä! Voin kuvitella, miten upea se on. <3 Onpa kiva, että oot päässyt käymään Dolomiiteilla, mä en vielä tiedä, milloin tie vie sinne. Todella toivon, että näistä suurin osa joskus toteutuu. 🙂

 4. Voisin lähteä vaikka kaikkiin näistä, erityisesti Trans-Siperian juna, Toscana ja Ahvenanmaa polkupyörällä sopisi omiin reissuhaaveisiini kuin nenä päähän. Hitsi kun maailmassa on niin paljon kaikkia super, super mielenkiintoisia matkakohteita. 😀 Koko ajan vain haavelista kasvaa!

  1. No sanopa muuta! Listat vaan kasvaa ja kasvaa eikä niitä ehdi toteuttaa ihan samaan tahtiin. Toisaalta ei haavelistan haluisikaan lyhtentyvän liian nopeasti. 🙂

 5. Hyvin samansuuntaisia haaveita täälläkin, koska kaikki sun kohteet on multa vielä käymättä. Jopa Ahvenanmaa ja Toscana odottavat vielä vuoroaan. Pidän erityisesti siitä, että sun valinnoissa on tosi vahva kytkös luontoon – jopa kaupungissa. Trans-Siperian junamatka ja Uusi-Seelanti ovat selvästi sellaiset, jotka ovat monen listalla. Hauska nähdä, kuka niihin lopulta ehtii ensimmäisenä.

  1. Kiva kuulla, että samansuuntaisia haaveita sielläkin. 🙂 Joo huomasin itsekin, että aika luontoteemaisia juttuja tuli valittua, luontomatkailu on alkanut kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän. Yleensä luonto sykähdyttää matkoilla aina eniten. Ihan totta, jännä nähdä miten porukka lähtee toteuttamaan haaveitaan!

 6. Japani on kyllä ihana. Mä olin vuosia sitten pari kuukautta siellä, suurimman osan aikaa Osakassa, mutta myös viikon Tokiossa ja pikakäväisyllä Kiotossa. Olen aina halunnut takaisin!

  1. Pari kuukautta Japanissa kuulostaa unelmalta! 🙂 Vuoden päästä toivottavasti nähdään ainakin Tokio ja Kioto.

 7. Kivoja ideoita. Mulla oli myös tuo junamatka ja sakura omalla haavelistalla. Ja Kökar Ahvenamaalla. Japaniin voisin mennä muutenkin mieluusti milloin tahansa uudelleen.❤️ Uusi-Seelanti olisi myös huikea kokea, jos siihen voisi varata useamman kuukauden.

  1. Hauska kuulla, että sulla oli ihan samoja listalla! 🙂 Sakuraa en muista juuri nähneeni listoilla. Uskon kyllä, että Japani vie mennessään, kun sinne menee. <3 Uudessa-Seelannissa tosiaan vierähtäisi helposti useampi kuukausi. Se olisi kyllä unelma!

 8. Upeita kohteita, muutamassa ollaan päästy aika hiljattain käymään!

  Kapkaupungissa kävimme viime syksynä osana pidempää Afrikan matkaamme. Etelä-Afrikassa kävimme myös nimenomaan Krugerissa ja koko Etelä-Afrikassa viettämämme aika oli todella onnistunut. Kapkaupungissa käydessä kannattaa käydä myös Herminuksessa katsssomassa valaita, niitä näkee rannaltakin kivasti. Me olisimme halunneet tehdä myös häkkisukelluksen valkohaiden kanssa, mutta se peruttiin kovan tuulen vuoksi. Turvallisuusasioihin Kapkaupungissa kannattaa kiinnittää huomiota eikä pimeellä kannata liikkua ulkona ja muutenkin on hyvä tietää missä liikkuu.

  Myös Japani on ihan mahtaava. Me olimme siellä ystävämme häissä. Kirsikankukka-aika oli jo vähän ohi, mutta väriloistoa näkyi vielä kivasti vuorilla. Vaikeaa tuota aikaa on muutenkin ennustaa, kun se vaihtelee vuosittain. Mutta Japani on muiltakin osin upea kohde ja kuten itsekin kirjoitit, niin todella turvallinen.

  Banffissa meidän olisi tarkoitus mennä käymään ensi vuonna osana Pohjois-Amerikan matkaa. Kuvat sieltä ovat kyllä upeita!

  1. Vau, kaikki kuulostaa kyllä niin upealta! Kiitos vinkeistä Etelä-Afrikkaan liittyen! 🙂 Tuota valkohaisukellusta en tiedä uskaltaisinko tehdä, toisaalta se olisi varmasti ihan once in a lifetime -kokemus, ja samalla voisi voittaa pelkona. Ja Japani – kaikki vaan, sä mukaan lukien, kehuvat sitä maasta taivaaseen. En malta odottaa, milloin pääsen itse toteamaan sen upeuden! 🙂 Mieletöntä, jos pääsette ensi vuonna Banffiin, Pohjois-Amerikassa on muutenkin upeita luontokohteita.

 9. Hups, olen näköjään tyystin unohtanut kiittää haasteesta! Vielä suakin mattimyöhäisempänä kiitän ja kerron unelmistani piakkoin! Ihania paikkoja, Dolomiitteja voin lämpimästi suositella etenkin keväällä ja syksyllä. Viihdyin siellä jylhissä maisemissa talvellakin, vaikka en laskettelekaan.

  1. Eipä mitään, ihanaa kun löytyi joku jonka saattoi vielä haastaa! 🙂 Dolomiitit uskon kyllä, että on aivan satumainen paikka. Täytyy laittaa korvan taakse, että nimenomaan kevät tai syksy on siellä hienoa aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *