Eurooppa Minilomat

Miksi Edinburghia hehkutetaan? No katsokaa itse

Edinburgh | toukokuu 2016

Ystäväni on käynyt brittiläisskottilaisen miehensä takia Skotlannissa monta kertaa. Kun kerroin hänelle, että Glasgow oli mielestäni mukava kaupunki, hän suurin piirtein tuhahti. Liian teollinen. Mutta Edinburgh, se vasta on jotain, hän lupasi. Onko se siis niin paljon upeampi kui Glasgow vai? On, hän lupasi.

No niinhän se oli.

Glasgown synkkä hautausmaaromantiikka upposi minuun ihan mukisematta, mutta Tylypahkamainen Edinburgh tuntui olevan suurin piirtein joltain toiselta planeetalta.

Edinburgh oli Skotlannin-matkamme viimenen etappi Glasgown, Dunoonin ja Castle Lachlanissa pidettyjen häiden jälkeen. Työnarkomaani, joka tunnetaan myös poikaystävänäni lensi kotiin heti häiden jälkeen, jolloin meitä matkusti Edinburghiin kuuden hengen porukka.

Me majoituimme hurmaavassa Airbnb-asunnossa, joka sijaitsi aivan Royal Milen kupeessa. Kaikki Edinburghissa käyneet tietävät, että se on loistosijainti. Edinburghin linna on noin viiden minuutin kävelyn päässä ja kadun varrella on mieletön määrä pubeja ja ihanan näköisiä kauppoja, joista voi ostaa vaikkapa duffelilaukun.

IMG_2881

Royal Milen varrelta lähtee myös useita kävelykierroksia, joista osa on ilmaisia. Kävelykierroksia tehdään niin maan päällä kuin maanalaisissa tunneleissakin. Kummituskierroksia tarjotaan myös paljon ja Edinburghissa on siihen toki loistavat puitteet. Myös Edinburgh Dungeon on ilmeisesti nasta kokemus.

Meidän oli tarkoitus mennä ilmaiselle kävelykierrokselle, mutta jätimme sen lopulta väliin, koska muutaman päivän visiittimme pääkaupunkiin koostui pääasiassa ympäriinsä kävelystä. Me emme käyneet maksullisissa nähtävyyksissä, kuten Edinburghin linnassa – puntamme jätimme pubeihin ja ravintoloihin.

Mihin Edinburghissa sitten kannattaa eksyä?

Grassmarket – pubeja ja ravintoloita

Kun älyttömän söpö Royal Mile ja Edinburghin linnan näköalapaikat on katsastettu, voi samoilla vähän matkan päähän Grassmarketille. Matkalla linnalta Grassmarketille näkee paljon viehättäviä taloja ja pikkuputiikkeja. Perillä Grassmarketilla on runsaasti pubeja ja ravintoloita, joista yllättävän moni on italialainen. Me söimme Made in Italy -nimisessä kahvilaravintolassa (42 Grassmarket). Itse söin ihan kelvollista pasta carbonaraa, pizza oli kuulemma oikein hyvää. Palvelu oli alkuun ystävällistä, mutta muuttui loppua kohden vähän töykeäksi. Paikka on myös aika ahdas.

Calton Hill – parhaat näköalapaikat

IMG_2853

Royal Milelta kävelee noin viidentoista minuutin verran Calton Hillille. Sieltä on aivan hillittömät näkymät joka suuntaan ympäri kaupungin. Upealta näyttivät esimerkiksi viereiset Holyroodin kukkulat, joiden nokasta pystyi erottamaan muutamia ihmisiäkin. Harmi vain, sinne emme ehtineet parin päivän aikana mennä, vaikka sinne on ihan kävelymatka.

IMG_2809

IMG_2847

IMG_2844

IMG_2830

IMG_2818

Holyrood
Holyrood

IMG_2821

IMG_2820

 

Princes Street – shoppailua ja puutarhojen loistoa

IMG_2871

Meidän porukassamme oli yksi shoppailija, joka kierteli Princes Streetin kauppoja. Tuomio tuli: Glasgown Buchanan Street on parempi paikka keventää lompakkoa.

Mutta löytyy Edinburghin pääostoskadulta muutakin kuin kauppoja. Sen varrella komeilee varsin goottinen ilmestys Scott Monument. Se oli yhden ystäväni mielestä ulkomuodoltaan kaupungin kiehtovin rakennus  ja se on aika paljon sanottu Edinburghin kaltaisessa kaupungissa.

Princes Streetin vehreät puistoalueet ansaisevat myös suitsutuksensa. Näin toukokuussa se oli upean vihreä, ja Royal Milen varren rakennukset nousevat horisonttiin uhkaavan kauniina. Vielä kauniimmat vihreydet olisivat odottaneet meitä ihan vähän matkan päässä. Tällä kertaa kuitenkin Princes Street Gardens jäi näkemättä ruohonjuurtasolla – saatoimme vain huokailla sen kauneudelle bussista käsin lähtöpäivänä.

IMG_2873

National Gallery of Scotland – Rembrantia ja skottilaista taidetta ilmaiseksi

Aivan Princes Streetin läheisyydessä sijaitsee National Gallery of Scotland. Taiteen ystävä löytää sieltä eri aikakausien mestareiden töitä aina hollantilaisista italialaisiin taiteilijoihin. Alakerrassa pääsee tutustumaan skottilaiseen taiteeseen. Mitään sydänjuuria värisyttävää kokemusta galleriassa vierailu ei aiheuta, mutta se on mukava paikka pistäytyä, jos sää Edinburghissa heittäytyy kovin skottilaiseksi – lisäksi se on ilmainen.

Edinburghin yliopiston alue – lisää vehreitä puistoja ja komeita rakennuksia

Edinburghin yliopisto sijaitsee kävelymatkan päässä Royal Milelta. Ihastuttava kampusalue saa unelmoimaan paikallisesta yliopistoelämästä. Aivan rakennusten vieressä on myös laaja puistoalue, joka on myös mukava päiväkävelykohde.

Nämä olivat ne kohteet, joissa käyskentelimme kahden vierailupäivämme ajan. Koska aikaamme Edinburghissa leimasi turistikohteiden ja -elämysten keräilyn sijaan ravintoloissa, kahviloissa ja pubeissa rauhassa istuskelu, teen Edinburghista toisen postauksen. Siinä kerron, mitä söimme  ja tietenkin oliko se hyvää.

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Skotti says:

    Kaunis paikka. Ne on muuten Calton Hill, Princes street ja Holyrood. 🙂

    1. Niin on, todella kaunis! Ja kiitos tuhannesti tarkkanäköisyydestä, olipas mulla huolimattomuusvirheitä. Pitäisi aina muistaa tarkistaa kirjoitusasut kuntoon. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *