Eurooppa Huippureissut

Vilnan parhaat näköalapaikat

Vilna | heinäkuu 2016

Vilnan vanhaa kaupunkia ei voi niputtaa yhtä nätisti yhteen kuin Riian vastaavaa. Sen koosta ja ulkonäöstä saakin mukavasti kokonaiskuvan, jos vaivautuu nousemaan jollekin sen näköalapaikoista. Samalla näkee kaupungin uudempaa puolta tornitaloineen.

Turistin onneksi tällaisia näköalapaikkoja sijaitsee ihan kaupungin keskustan tuntumassakin jo kolme: Gediminasin torni, Kolmen ristin kukkula sekä Vilnan kaupunginmuurin linnake.

Kauempana keskustasta, noin kahdeksan kilometrin päässä sijaitsee Vilnan kuuluisa tv-torni, joka sekin tarjoaa varmasti hienot näkymät kaupunkiin. Se on myös historiallisesti merkittävä paikka, sillä siellä kuoli 14 liettualaista siviiliä neuvostosotilaiden vallattua torni vuonna 1991.

Vilnan tv-torni Gediminasin tornilta katsottuna
Vilnan tv-torni Gediminasin tornilta katsottuna

Me kävimme Gediminasin tornilla (Arsenalo g. 5) sekä kaupunginmuurin linnakkeella (Bokšto g. 20). Ne antavat hauskasti kuvan Vilnasta juuri eri näkökulmista. Tornista näkee linnakkeelle ja toisin päin.

DSC_0594
Vilnan kaupunginmuurin linnake

DSC_0595

DSC_0596
Gediminasin torni häämöttää horisontissa

DSC_0598

Näistä kahdesta ehdottomasti hienompi näkymä avautuu Gediminasin tornista.

Pääsy torniin maksaa neljä euroa. Se ei ole kallis, mutta toisaalta torniin ei ole ihan pakko kavuta, sillä aivan yhtä komeat näkymät näkee vain hieman alempaa kukkulan laelta. Me olimme täysin tyytyväisiä näihin näkymiin.

DSC_0616
Tornin kanssa samalla kukkulalla nököttää hieno raunio

DSC_0599

DSC_0618

DSC_0620

DSC_0621

DSC_0623

DSC_0624

Samasta suunnasta kaupunkia katsoo myös Kolmen ristin kukkula, joka sijaitsee ihanassa Bernardinen puistossa, Vilnia-joen toisella puolella. Senkin pitäisi olla oikein hyvä näköalapaikka. Siellä tosin kasvaa puita, jotka voivat tietysti haitata näkymää hieman.

DSC_0648
Näkymä Kolmen ristin kukkulalle Gediminasin tornilta.

Yritin miettiä, missä ovat Helsingin parhaat näköalapaikat. Tuomiokirkon portailla? Linnanmäen maailmapyörässä? Jätkäsaaren Bunkkerin katolla? Hotelli Tornissa? Mitä mieltä te olette?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

10 kommentti

 1. Mä tykkään näköalapaikoista. Ne antaa ihan uutta perspektiiviä kaupunkiin. Sen koon tajuaa yleensä vasta hieman korkeammalta. Varsinkin suurkaupunkien kohdalla. Mä tykkään enemmän näköalapaikoista, joissa ollaan selkeästi kattoja korkeammalla, perspektiivi on silloin parempi. Mä seikkailin viime kuussa Tallinnassa ja tsekkasin vaikka kuinka monta näköalapaikkaa. Se oli hauskaa 🙂

  1. sonjanette | FIFTYFIFTY says:

   Joo, mäkin tykkään käydä aina näköalapaikoilla, ne todella auttaa hahmottamaan kaupunkia paremmin! 🙂 Tallinnassa muistan mäkin käyneeni monilla hyvillä näköalapaikoilla, mm. Olevisten kirkossa.

 2. Vilna on kyllä kummitellut mielessä jonkin aikaa! Niin lähellä ja niin halapa. Kaupungit, joita kukkulat ympäröi on ihania just tuon näkyvyyden takia. Kyllähän sitä mielellään kiipeää kirkkojen tai pilvenpiirtäjien torneihin katselemaan maisemia, mutta kukkulat on ihan oma juttunsa ^^

  1. sonjanette | FIFTYFIFTY says:

   Kannattaa kyllä suunnata Vilnaan, se on halpa, niin kuin sanoit, ja tosi kaunis ja mukava lomakohde vaikkapa viikonloppuvierailuun. Jos alla on vielä auto, voi ottaa ja lähteä lyhyille patikointimatkoille Neris-joen ympäristöön. Niistä meinaan kirjoittaa seuraavaksi. 🙂

 3. Raija says:

  Vilna on viehättävä, kiva kaupunki vaikka kysynkin enimmäkseen tasamaalla. Se on myös ehdottomasti paras Baltian pääkaupungista. Miksi juuri niin, en osaa sen tarkemmin määritellä. Kulttuurin ystävälle siellä on paljon koettavaa. Ihania ravintoloita löytyy, taidenäyttelyitä ja museoita. Picture Gallery on mielipaikkani siellä. Taas joulukuun alussa Vilnaan muutamaksi päiväksi.

  1. Itsekin rakastuin kovasti Vilnaan ja siitä tuli myös mun lemppari Baltian pääkaupungeista. Picture Gallery ei ole mulle tuttu paikka, mutta täytyy painaa se mieleen. Kivaa reissua sulle Vilnaan nyt joulukuussa! 🙂

 4. Raija says:

  Kolmen ristin kukkulalta on taatusti upeat näkymät alas kaupunkiin ja ympäristöön. Kannattaa käydä.

 5. Raija says:

  Tuonne Kolmen ristin kukkulalle täytyy kyllä suunnata. Se on vain aina jäänyt ja ehkä siksi että kaupungissa on aina niin paljon koettavaa. Yksi hieno museo on Radvilan palatsi jossa on ajoittain myös vaihtuvia näyttelyitä.

 6. Raija says:

  En kyllä mene yhtään minnekään syystä että siellä on halpaa. Kyllä jotain muuta täytyy olla. Vilna on todella kaunis kaupunki ,hyvin säilynyt barokkikeskusta .

 7. Raija says:

  Jotenkin sana halpa vie paikalta arvoa. Niin itse ajattelen eikä Vilna ole mikä tahansa takapihojen kirppis vaan viehättävä kaupunki jossa asuu sivistyneitä ja koulutettuja ihmisiä. Osaavat käyttäytyä liikkuessaan kaupungissa mitä ei voi suinkaan sanoa esim helsinkiläisistä. Tämän huomion olen tehnyt jo kauan sitten ja taitaa olla noin kolmekymmentä reissua Vilnaan takana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *