Eurooppa Huippureissut

Kuurin kynnäs on nimi, joka kannattaa painaa mieleen

Neringa | heinäkuu 2016

Suurin osa teistä ei ole luultavasti koskaan kuullut hassua sanaparia Kuurin kynnäs. Mutta tästä lähtien kannattaa muistaa, mikä se on. Takaan, että haluatte jonain päivänä vierailla siellä.

Kuurin kynnäs on kapea maakaistale Liettuan länsiosassa, irrallaan mantereesta. Pohjoispuoli kuuluu Liettualle, eteläpuoli Venäjälle. Saari se ei ole, sillä se yhdistyy Venäjän mantereeseen etelässä.

Mielenkiintoisempia faktoja matkailijan kannalta on se, että Kuurin kynnäs on UNESCOn maailmanperintökohde. Se on myös kansallispuisto lähes koko alueellaan. Erityisesti kynnäs tunnetaan hienoista, korkeista dyyneistään. Ja kyllä, se on aivan upea.

DSC_0740

DSC_0825

Miten sinne sitten pääsee?

Automatkailijan kannalta helpoin tie Kuurin kynnäälle käy lautalla Klaipėdasta. Lautta maksaa reilu 11 euroa, ja samalla lipulla pääsee myös takaisin mantereelle. Matka on mukavan lyhyt, vain viisi minuuttia.

Kuurin kynnäällä on monia viehättäviä kalastajakyliä, joissa yöpyä. Suosituimmat yöpymispaikat ovat parikymmentä kilometriä etelään lauttasatamasta sijaitseva Juodkrantė sekä eteläisin kylä Nida. Näiden kahden kylän väliin jääviä paikkoja ovat Preila ja Pervalka. Juodkrantė on kylistä suurin, Nida on lähimpänä etelän huikeaa Parnidžio-dyyniä. Kaikki kylät kuuluvat Neringa-nimiseen kuntaan.

DSC_0694
Parnidžio-dyyni alhaalta katsotuna
DSC_0870
Nida

Ennen kuin pääsee ajamaan kovin pitkälle kynnästä pitkin, joutuu maksamaan 20 euroa pääsystä kansallispuiston aluelle. Summa on autokohtainen.

Kuurin kynnäs on äärettömän suosittu kesälomakohde liettualaisten keskuudessa, joten varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Valtaosa majoituksista on bed and breakfasteja.

Me varasimme yöpymisemme kaksi kuukautta ennen reissua Booking.comin kautta Nidassa sijaitsevasta Naglis-majatalosta. Booking ilmoitti jo silloin, että Nidaan oli tehty paljon varauksia samoille heinäkuun päiville, joita me katselimme. En usko, että Suomesta varauksia kuitenkaan tehtiin. Jostain syystä Kuurin kynnäs ei ole täällä kovin tunnettu kohde.

Kaksi yötä Nagliksessa maksoi 179 euroa ja se oli kalleimpia majoituksia, joita meillä oli road tripillämme.

Mitä siellä sitten tehdään?

Kuurin kynnäs on ennen kaikkea luontokohde, jossa hienoimmat nähtävyydet pyörivät dyynien ympärillä. Kynnään raikkaalta tuoksuvat lehti- ja mäntymetsät ovat täynnä luontopolkuja, joita pitkin samoilla.

DSC_0811

Siellä riittää tekemistä myös lintubongareille, sillä osa dyyneistä on annettu rehevöityä, jotta siivekkäillä olisi enemmän pesimäpaikkoja. Katsokaapa, millaiseen läpsyttelijään me törmäsimme autotiellä!

DSC_0929

Mukavaa on myös tutkia Neringan pieniä kyliä, jotka ovat täynnä suloisia kalastajamökkejä, sinisiä ja punaisia. Nidassa viihtyi myös Nobel-kirjailija Thomas Mann, jonka kesäasunto on nykyään museo. Mannin näkymää merelle voi kuvailla vähintäänkin inspiroivaksi.

DSC_0893

Juodkrantėssa on metsätaival, jota koristavat liettualaisten taiteilijoiden tekemät puiset noitaveistokset.

DSC_0926

Paikka on loistava kaksipyöräisellä etenemiseen: vuokraa pyörä taikka Vespa. Me vuokrasimme Nidasta Vespat, joiden vuokra oli vain 20 euroa kolmelta tunnilta. Pyörä on tietysti vieläkin halvempi.

DSC_0901

Sään suosiessa päiväänsä voi viettää myös kynnään pitkällä rantaviivalla – oma rantansa löytyy myös naturisteille!

Illan tullen voi käpertyä ravintolan huovan alle ja siemailla viiniä poskien helottaessa. Meri-ilmasto teke ihmiselle ihmeitä.

Tämä on ensimmäinen postaus Kuurin kynnäästä, muttei suinkaan viimeinen. Kirjoitan vielä ainakin kynnään parhaista dyynibongauspaikoista sekä tarkemmin Nidasta.

Oletko koskaan kuullut Kuurin kynnäästä? Heräsikö paikkaan kiinnostus?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

6 kommentti

 1. Kirsi N. says:

  Kuulin paikasta muutama vuosi sitten , kun näin matkailmoituksen suomalaisen valmismatkatoimiton sivuilta. Siitä asti kiinnostanut :). Toivottavasti ”pääsisi” jo enski kesänä. Matkustan enimmäksesn matkatoimiston kanssa. Juu, ei Suomesta kauhesti vielä varmasti sinne päin mennä. Varmaan sekin pikku hikjaa korjantuu.

  Mitä mietltä olet Klapeidasta ?

  1. Klaipedasta minulla ei ole juurikaan kokemusta, syötiin siellä vain lounasta. Liettuan mittakaavalla se on aika suuri kaupunki ilmeisesti, yksi suurimmista. Olen kuullut siitä paljon hyvää, eli voi olla ihan kiva kohde myös. Mutta jos sinne päätyy, kyllä kannattaa ottaa lautta lahden yli ja suunnata Kuurin kynnäälle. Harmi on tosiaan, ettei sinne ole oikein muuta pääsyä kuin auto tai valmismatka. Toisaalta suomalaisten järjestämä valmismatka voisi olla hyväkin eli jos ei omalla autolla pääse, ehdottomasti kannatta mennä järjestetylle reissulle! 🙂

 2. Repa Löysä says:

  Hyvin kirjoitettu, informatiivinen artikkeli kiinnostavasta kohteesta. Kirjoita ihmeessä lisää vastaavia juttuja, mielellään juuri vähän harvinaisemmista kohteista, joista ei jo valmiiksi ole infoa netti pullollaan.

  1. Kiitos Repa! Kirjoitan kaikista kohteista, joissa käyn ja toisinaan ne ovat vähän harvinaisempia helmiä kuten Kuurin kynnäs. 🙂

 3. Oletko kirjoittanut jo dyyneistä ja Nidasta lopussa mainitut lisäpätkät jo?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *