Eurooppa Huippureissut

Kolme ikimuistoista dyyniä Kuurin kynnäällä

Neringa | heinäkuu 2016

Nyt kun kaikki tietävät, mikä paikka Liettuan ja Venäjän yhteinen Kuurin kynnäs oikein on, on aika tutustua kansallispuiston oleellisimpiin nähtävyyksiin: dyyneihin.

Dyynejä piisaa kynnäällä riittämiin, mutta koska alue on suojeltua, ei varpaitaan voi upottaa hienonhienoon hiekkaan ihan missä vain. Onneksi kaikista upeimpiin paikkoihin vierailijoilla on pääsy. Tässä kolme dyynikokemusta, joita ei kannata jättää väliin.

Parnidžio

DSC_0755

Kävelymatkan päässä Nidan kalastajakylästä sijaitsee huikean korkea Parnidžio-dyyni. Kun kiipeää portaat ylös, pääsee taivaltamaan ihanan houkuttelevaan dyynierämaahan. Ylhäältä on myös ihastuttavat näkymät alas Nidaan. Meri kuohuu dyynin molemmin puolin, etelän mäntymetsät ovat Venäjän puolella. Täällä vierähtää tovi. Nautiskele, hyppele! Nämä dyynit saavat rauhassa villintyä tuulessa ja löytää aina uuden muodon.

DSC_0689

DSC_0701

DSC_0742

DSC_0750

DSC_0756

DSC_0797

Vecekrugo

DSC_0915

Niin vaikuttava kuin Parnidžio onkin, se ei ole Neringan korkein dyyni. Korkein on Vecekrugo, joka jää Nidan ja Preilan väliin. Vecekrugo sijaitsee Karvaičiųn luonnonsuojealueella.

Parkkipaikka ei ole suuren suuri, joten silmien pitää olla tarkkana. Me ajoimme Vecekrugolle Nidasta skoottereilla. Matka oli leppoisa noin kymmenen minuutin päristys.

Parkkipaikalta Vecekrugon laelle on matkaa reilu kilometri. Suurin osa siitä kävellään mäntymetsässä.

Itse Vecekrugo ei välttämättä näytä dyyniltä sen perinteisessä ulkoasussa. Näkymä yli 67 metrisen mäen huipulta on kuitenkin hieno. Siitä tuli mieleen Lappi kaikessa jylhyydessään ja karuudessaan.

DSC_0908

DSC_0910

DSC_0911

DSC_0912

DSC_0913

DSC_0914

DSC_0915

DSC_0917

DSC_0918

Kuolleet dyynit – Nagliai Nature Reserve

DSC_0937

Siinä missä Parnidžio muuttaa alati muotoaan, on Nagliain luonnonsuojelualueen dyynien annettu rehevöityä. Niitä kutsutaan siksi nykyään kuolleiksi dyyneiksi ja harmaiksi dyyneiksi.

Rehevöityneet tai harmaat dyynit voivat kuulostaa tylsältä, mutta kuolleet dyynit ovat kaukana siitä. Minun on itse asiassa hyvin vaikea päättää, pidinkö enemmän niistä vai Parnidžiosta.

Alueella saa kulkea vain merkityllä polulla, ja reitille maksetaan kahden euron pääsymaksu. Kuolleet dyynit löytää kynnään ainoan päätien varrelta, hieman Pervalkasta pohjoiseen. Parkkipaikka on helppo löytää, sillä siellä seisoo suuri, puinen kyltti, jossa lukee, että ollaan Nagliain luonnonsuojelualueella.

Moni ottaa sandaalit pois jalasta viimeistään siinä vaiheessa, kun pitkospuut loppuvat. Näin suosittelen itsekin tekemään. Kuolleet dyynit herättävät ihastuttavia huokauksia alusta loppuun. Auringonlasku täällä oli mieleenpainuva kokemus.

DSC_0952

DSC_0974

DSC_0975

DSC_0976

DSC_0978

DSC_0994

DSC_0995

DSC_1000

DSC_1004

DSC_1009

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *