Neringa | heinäkuu 2016
Nyt kun kaikki tietävät, mikä paikka Liettuan ja Venäjän yhteinen Kuurin kynnäs oikein on, on aika tutustua kansallispuiston oleellisimpiin nähtävyyksiin: dyyneihin.
Dyynejä piisaa kynnäällä riittämiin, mutta koska alue on suojeltua, ei varpaitaan voi upottaa hienonhienoon hiekkaan ihan missä vain. Onneksi kaikista upeimpiin paikkoihin vierailijoilla on pääsy. Tässä kolme dyynikokemusta, joita ei kannata jättää väliin.
Parnidžio
Kävelymatkan päässä Nidan kalastajakylästä sijaitsee huikean korkea Parnidžio-dyyni. Kun kiipeää portaat ylös, pääsee taivaltamaan ihanan houkuttelevaan dyynierämaahan. Ylhäältä on myös ihastuttavat näkymät alas Nidaan. Meri kuohuu dyynin molemmin puolin, etelän mäntymetsät ovat Venäjän puolella. Täällä vierähtää tovi. Nautiskele, hyppele! Nämä dyynit saavat rauhassa villintyä tuulessa ja löytää aina uuden muodon.
Vecekrugo
Niin vaikuttava kuin Parnidžio onkin, se ei ole Neringan korkein dyyni. Korkein on Vecekrugo, joka jää Nidan ja Preilan väliin. Vecekrugo sijaitsee Karvaičiųn luonnonsuojealueella.
Parkkipaikka ei ole suuren suuri, joten silmien pitää olla tarkkana. Me ajoimme Vecekrugolle Nidasta skoottereilla. Matka oli leppoisa noin kymmenen minuutin päristys.
Parkkipaikalta Vecekrugon laelle on matkaa reilu kilometri. Suurin osa siitä kävellään mäntymetsässä.
Itse Vecekrugo ei välttämättä näytä dyyniltä sen perinteisessä ulkoasussa. Näkymä yli 67 metrisen mäen huipulta on kuitenkin hieno. Siitä tuli mieleen Lappi kaikessa jylhyydessään ja karuudessaan.
Kuolleet dyynit – Nagliai Nature Reserve
Siinä missä Parnidžio muuttaa alati muotoaan, on Nagliain luonnonsuojelualueen dyynien annettu rehevöityä. Niitä kutsutaan siksi nykyään kuolleiksi dyyneiksi ja harmaiksi dyyneiksi.
Rehevöityneet tai harmaat dyynit voivat kuulostaa tylsältä, mutta kuolleet dyynit ovat kaukana siitä. Minun on itse asiassa hyvin vaikea päättää, pidinkö enemmän niistä vai Parnidžiosta.
Alueella saa kulkea vain merkityllä polulla, ja reitille maksetaan kahden euron pääsymaksu. Kuolleet dyynit löytää kynnään ainoan päätien varrelta, hieman Pervalkasta pohjoiseen. Parkkipaikka on helppo löytää, sillä siellä seisoo suuri, puinen kyltti, jossa lukee, että ollaan Nagliain luonnonsuojelualueella.
Moni ottaa sandaalit pois jalasta viimeistään siinä vaiheessa, kun pitkospuut loppuvat. Näin suosittelen itsekin tekemään. Kuolleet dyynit herättävät ihastuttavia huokauksia alusta loppuun. Auringonlasku täällä oli mieleenpainuva kokemus.
Piditkö lukemastasi?
Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.