Maakuntamatkat Uusimaa Yleinen

Kalasatama on hauska sekoitus urbaania ja luontoa

Olemme asuneet Pyryn kanssa Kalasatamassa nyt kaksi vuotta. Jep – täällä Helsingin uudessa kaupunginosassa, joka voi näyttäytyä monelle pelkkänä rakennustyömaahelvettinä. Onhan se sitäkin, mutta se on ymmärrettävää, kun rakennetaan kantakaupungin suurinta kauppakeskusta ja Suomen korkeimpia tornitaloja.

Kalasatama on siis auttamatta vaiheessa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö täällä olisi paljon syitä tulla käymään! Itse asiassa juuri nyt on sopiva aika tulla, sillä Kalasatama on koko ajan muutoksessa. Se on aika hämmentävä sekoitus urbaania kaupunkikulttuuria ja luonnonläheisyyttä.

Jätä siis ydinkeskustan mukulakivikadut taakse ja lähde tutkimusmatkalle uuden ajan Helsinkiin! Listaan 5 syytä, miksi sinunkin pitäisi tutustua ihanan outoon Kalasatamaan.

1.Teurastamo

Olet varmaan kuullut Teurastamosta. Siihen tuntuu tiivistyvän kaikki, mikä kuuluu moderniin helsinkiläiseen kaupunkikulttuuriin. Jos olette katsoneet Sinkkuelämää, saatatte muistaa, että Samantha muutti jossain vaiheessa trendikkäälle Meatpacking-districtille. Tavallaan voisi ajatella, että Teurastamo on Helsingin Meatpacking-district. Alueella on nimensä mukaisesti aiemmin toiminut teurastuslaitos, joka perustettiin 1930-luvulla. Kaupunkilaisten käyttöön alue avattiin 2012.

Ja millaiseen käyttöön! Teurastamolla on järjestetty festareita niin Sidewaysin kaltaisista isoista tapahtumista pieniin ilmaishappeninkeihin. Parhaillaan joka perjantai Teurastamolla järjestetään ilmainen pihakeikka.

Teurastamon pihalla voi grillata omia eväitä, hengata riippumatossa, istua B-Side baarin terassilla juomassa olutta tai siemailla käsityönä tislattua viskiä The Helsinki Distilling Companylla. Käsitöistä puheenollen, Jädelinosta saa mielettömän herkullista italialaista artesaanijäätelöä. Sisäpihalta löytyy jopa kirjakauppa ja sauna.

Yksi Teurastamon suosituimmista ravintoloista on rosoinen B-Smokery, jonka tarina sai alkunsa Ravintolapäivästä vuonna 2011.

Amerikkalaishenkinen, rento ravintola on sisustettu ihanan huolimattomasti: tuoleja ja pöytiä on haalittu montaa eri sorttia. Haarukat ja veitset löytyvät metallipurkista, sottaiset kädet voi pyyhkiä arkisesti talouspaperirullaan.

Sottaiseksi kädet nimittäin tulevat, ainakin jos syö B-Smokeryn klassikkoannoksen eli ribsit. Annos on aikamoinen jötkäle, josta riittää jaettavaa kahdellekin.

Myös ravintolan sandwichit ovat nälkää tehokkaasti tainnuttavaa sorttia. B-Smokerysta poistuminen käy vapaalla tyylillä, mutta suosittelen kierimistä.

2. Suvilahti

Jatketaan urbaanilla teemalla. Kalasatamahan sijaitsee kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Kallion humputuksista, ja paras kävelyreitti sinne kulkee ehdottomasti Suvilahden läpi. Kaasukellot, graffitiaidat ja avara asfalttikenttä tuovat Suvilahdelle juuri sellaista berliinimäistä rosoa, josta pidän.

Ja monillehan Suvilahti on yhtä kuin Flow tai Tuska. Tai vaikkapa Visio, joka järjestettiin siellä heinäkuun lopulla. Provinssissa nuorempana remunneena ei tullut ajateltua, miten oma festaritunnelmansa on Suvilahden kaltaisessa miljöössä. Se on olennainen osa kokemusta – puutarhassa välkkyvien lyhtyjen alla teknon tanssiminen on ihan erilainen elämys kuin Kaikun lauantaiyö.

Ja onpa Suvilahdessa toimintaa tietenkin vuoden ympärikin, ei tarvitse pysyä poissa festareiden ulkopuolella. Siellä on esimerkiksi Stadin panimo, ravintola Lämpö sekä Viro-instituutti. Voimalaitoksella järjestetään monipuolisia tapahtumia messuista muotinäytöksiin.

3. Sörnäistenniemi

Suurin osa Kalasataman uusista asunnoista sijaitsee Sörnäistenniemellä, jossa mekin asumme. Tämä pieni saareke on meren rannalla, ja sen talot ovat suureksi osaksi punatiilitaloja. Joku sanoi minulle kerran, että hänen mielestään Kalasatamassa rakennusten yleisilme pelaa paremmin yhteen kuin esimerkiksi Jätkäsaaressa. En tunne Jätkäsaarta juurikaan, mutta täällä Kalasatamassa kieltämättä arkkitehtuuri on mielestäni onnistunutta.

Sörnäistenniemi on toisinaan hämmentävänkin hiljainen keidas. Kun pääsee metron alueen paukkeesta pois, voi tuntea merituleen ihollaan. Ranta on täällä se juttu.

Sörnäistenniemeltä näkee suoraan Mustikkamaalle. Rantabulevardia on alettu kehittää, ja sen varrelta löytyy muun muassa loistava ravintola Pikku Nepal, Presto Trattoria sekä Vaahto Seaside Bar.

Ja täällä voi myös todeta sen, mistä Kalasataman nimi tulee: joka päivä näen kalastajia niin laiturilla kuin pienissä puuveneissä. Talvisin pilkkijät istuvat tuntitolkulla passissa. Aina ei uskoisi olevansa Helsingin kantakaupungin liepeillä.

Viime vuoden kesäkuussa avattiin muuten kaunis Isoisänsilta, jota pitkin Sörnäistenniemestä pääsee Mustikkamaalle ja Korkeasaareen.

4. Mustikkamaa + Korkeasaari

Pieni Mustikkamaan saari on yksi Kalasatamassa asumisen parhaita puolia. Paitsi että tuijottelen sinne jatkuvasti, käyn siellä lähes päivittäin. Se on juuri sopiva iltalenkkeilyyn, auringonlaskun ihailuun, rannalla köllöttelyyn – you name it!

Mustikkamaalla voi pelata tennistä ilmaiseksi, heitellä koreja, potkia jalkapalloa ja kuntoilla monissa eri kuntoilupisteissä. Lisäksi siellä on ravintola Alia, joka on kesäisin aika usein hääkäytössä. Mustikkamaalla on oma ulkoilmateatteri ja seikkailupuisto Korkee tarjoaa vauhtipäille tekemistä. Ja Mustikkamaalta pääsee myös tietysti Korkeasaareen.

Yksi Mustikkamaan suloisimmista asioista on muuten Syötävä puisto. Se on kaikille avoin puutarha, jonka antimista saa nauttia. Tänä kesänä siellä on toiminut kahvila, ja kuka tahansa on saanut osallistua puutarhatalkoisiin. Lapset tykkäävät tietysti myös puiston kanalasta.

5. Sompasaari

Lopuksi palataan vielä uuteen urbaaniin. Sörnäistenniemestä oikealle löytyy Sompasaari, jota rakennetaan asuntoja täyteen täyttä häkää. Vielä tällä hetkellä se on kuitenkin suurimmaksi osaksi erikoista asfalttiviidakkoa, josta löytyy muun muassa laivan hylkyjä ja muuta hylättyä tavaraa.

Moni varmaan tietää jo, mitä joutomaan rannassa on. No kuuluisa Sompasauna tietenkin. Pienen porukan anarkistisaunasta ovat tänä kesänä kuulleet varmaan kaikki. On tietysti mahtavaa, että sauna on löytänyt löylyttelijänsä, mutta niitä on nykyään ehkä liikaakin, ja suurien massojen joukossa on ollut asiattomasti käyttäytyneitä kävijöitä.

Suurimmaksi osaksi olen Sompasaunasta kuullut pelkkää hyvää. Itse en ole siellä vielä käynyt saunomassa, mutta täytyy ottaa se asiaksi ennen kuin sauna on historiaa.

Kesäkuukausina Sompasaunassa vierailun voi yhdistää Ihanaan kahvilaan, joka on rakennettu merikonttiin. Sekin joutuu lopulta väistymään asuinrakennusten myötä.

Uusi Helsinki muuttuu vauhdilla. Joten tule, tule Kalasatamaan nyt heti! Vai oletko jo käynyt?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Kalasatama on niin ihana asuinalue! Me asutaan siinä ”vieressä”, Arabianrannassa. Me ollaan tänä kesänä monta kertaa pyöräilty siinä kulmilla – joko menty Mustikkamaalle (Isoisänsilta on ihana! Ja ne rannan kalliot!), leikitty leikkipuistoissa, viipyilty piknikeillä, hengailtu kulmilla… Teurastamollahan me käydään varmaan viikottain – se kun on meistä nähtynä ihan kivenheiton päässä. Kunhan Kalasatama valmistuu, siitä tulee aivan varmasti todella kiva paikka asua! Pitää vielä ottaa asiaksi testailla niitä kivijalkojen ravintoloita.

    Mun mies muuten kävi yksi ilta saunomassa siellä Sompasaunassa ja sanoi, että se on ehdottomasti yksi parhaimmista asioista stadissa. 🙂

    Ihana, kehittyvä, urbaani Helsinki! Ja vielä lähellä luontoa! <3

    1. Voi vitsi, sä oot kyllä tajunnut ihan täysin, mistä Kalasatamasta on kyse! 🙂 Tää on just niin mahtava, kun tää on toisaalta täynnä aivan uutta ja jännittävää kaupunkikulttuuria, mut sit toi Mustikkamaa on täydellinen paikka auringonlaskun ihailuun ja piknikkeihin… <3 Joo, kyllähän Sompasaunasta kuulee ehdottomasti enemmän just tollaisia kommentteja. Ihan eri meininki kuin Löylyssä ja oikein hyvällä tavalla. 😉 Arabianrantaan on tosiaan ihanan helppo tulla, miltähän se reitti näyttää vaikkapa kymmenen vuoden päästä, kun alue on kehittynyt entisestään! Ja Isoisänsilta on ihan paras juttu! Mun käynnit Mustikkamaalla varmaan viisinkertaistui sen myötä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *