Luontomatkailu Maakuntamatkat Uusimaa

Helsingin kivoimmat ulkoilupaikat

Koronaviruksesta johtuvan sosiaalisen eristätymisen kestää paljon paremmin, kun kotoa pääsee tuulettumaan. Niin kauan kuin meillä Suomessa ei ole vielä ulkonaliikkumiskieltoa, kannattaa ulkoilla joka päivä. Ja tietysti toivotaan, että ulkonaliikkumiskieltoa ei tulekaan.

Kokosin tähän postaukseen omat suosikkini Helsingin ulkoilupaikoista. Kannattaa huomioida, että osa näistäkin saattaa kauniina kevätpäivänä olla tupaten täynnä porukkaa, jolloin riski koronaviruksen leviämiseen taas kasvaa. Tällöin on syytä hakeutua väljemmille paikoille tai ainakin olla liikkeellä aikaisin. Muistakaa turvaväli!

Mikäli tahtoo ulkoilemaan muualle Uudellemaalle, suosittelen lukaisemaan Toisiin maisemiin -blogin kirjoituksen Uudenmaan retkikohteista. Ne – kuten myöskään tämän postauksen paikat – eivät seuraaviin viikkoihin ole saavutettavissa muille kuin meille Uudenmaan puolella asuville. Välillä on vaikea uskoa, että todella elämme tällaisia aikoja.

Uutela – Vuosaari

Vuosaaren perukoilla Aurinkolahdesta itään sijaitseva Uutela on Helsingin ihaniampia ulkoilupaikkoja. Polku kiertää metsän keskellä ja nuolee myös rannikkoa. Kävelyreitille mahtuu puutarhoja ja peltoja, ja Uutelan itäpuolella on Särkkäniemen luonnonsuojelualue.

Meillä on ollut aina tapana päättää täällä ulkoilu Kahvila Kampelan kermaisen lohikeiton ääreen. Nyt herkkua ei voi nauttia paikan päällä, mutta kahvilasta voi noutaa sopan ja vaikkapa jälkkäripannarit mukaan soittamalla numeroon 044 384 4464. Lisäinfoa löytyy Kahvila Kampelan Facebook-sivuilta.

Uutelaan kannattaa suunnata mahdollisimman aikaisin, koska se on kuulemma ollut varsin täynnä viimeisinä päivinä. Makkaranpaistopisteelle ei myöskään kannata tunkea, jos siellä on jo ennestään paljon porukkaa.

Lue lisää: Kolme vuodenaikaa Uutelan ulkoilualueella 

Uutelantie, 09990 Helsinki

Hel.fi: Uutelan luontopolku

Mustavuoren luonnonsuojelualue

Itäväylän kupeessa lähellä Fallbackaa ja Mellunmäkeä löytyy Mustavuoren luonnonsuojelualue. Kuulin paikasta ensimmäistä kertaa vasta koronakeväänä 2020, mutta kesti vielä vuosi ennen kuin etsiydyimme sinne.

Mustavuori tunnetaan rehevästä lehdostaan ja luolistaan. Alueella on Helsingin parhaiten säilynyt linnoituskokonaisuus. Paikalta löytyy kivettyneitä tykkiteitä ja juoksuhautoja.

Me laskeuduimme Mustavuoren suurimpaan luolaan, josta lähtee 30 metriä pitkä tunneli. Voisin kuvitella, että luola- ja tunneliseikkailu olisi lasten mieleen.

Mustavuoren alueelta pääsee reippailemaan myös vaikkapa Vuosaaren huipulle. Kovin kattavia opastuksia alueella ei ole, mutta suurimman luolan löytää, kun seuraa parkkipaikalta suoraan ylös kiipeävää hiekkatietä t-risteykseen ja kääntyy siitä vasemmalle. Muutaman sadan metrin päästä oikealla puolella avautuvalla kalliolla jököttää iso hiekkakasa, jonka vierestä pääsee laskeutumaan luolaan.

Paikasta löytyy onneksi pdf-kartta.

Mustavuori, 00890 Helsinki

Mustikkamaa – Kalasatama

Kalasataman ja Kulosaaren välissä möllöttävä Mustikkamaa on minulle tärkeä paikka. Asuessamme Kalasatamassa kävin siellä lähes jokaisena vuoden päivänä kävelemässä, enkä koskaan kyllästynyt pienen saaren meri- ja metsämaisemiin.

Kesäisin Mustikkamaalla voi uida, käydä puutarhatalkoissa ja sen kautta pääsee Korkeasaareen. Nyt on tietysti tyydyttävä vain kävelyyn. Koko saaren reippailee rantareittiä pitkin alle puolessa tunnissa. Lyhyt reitti kestää kulutusta.

Vuonna 2016 avattu Mustikkamaan silta on moninkertaistanut Mustikkamaan kävijät. Eli täälläkin on varauduttava siihen, että ihmisiä on paljon liikkeellä.

Mustikkamaantie, 00570 Helsinki

Hel.fi: Mustikkamaa

Vantaanjoki – Pukinmäki

Nyt kun asumme Pukinmäessä, liikun päivittäin Vantaanjoen varrella. Täällä on todistetusti näinäkin päivinä turvallista liikkua!

Vantaanjoki luikertelee Helsingissä Vanhankaupunginlahdelle asti, mutta minä nautin sen tunnelmasta Pukinmäen rantapuiston alueella. Täällä reittini kulkee Pakilan siirtolapuutarhan ohi aina Tuomarinkylän kartanolle, mutta halutessani voisin jatkaa vaikka Haltialan tilalle asti. Reitin varrella on myös monia ulkoliikuntapisteitä, joissa on ollut varsinkin viikonloppuisin kuitenkin vähän liikaa porukkaa.

Toiseen suuntaan kohti etelää päätyy kävelemään taasen Oulunkylän siirtolapuutarhan ohi aina Pikkukosken uimapaikalle asti – nyt sinne tosin pääsee vain kiertoreittiä Raide-Jokerin työmaista johtuen.

Isonpellontie 24, 00720 Helsinki

Longinoja – Savela-Malmi

Toinen ulkoilupaikka lähellä kotiani löytyy Kehä I:n toiselta puolelta Savelasta – jonne muuten Wolt toimittaa ruokaa, toisin kuin meille tänne Puksun periferiaan.

Asiaan! Longinoja on Vantaajoen sivuhaara, joka tunnetaan siinä viihtyvistä taimenista. Ojasta puroksi muutetun Longinojan ympärille on kehittynyt innostunutta vapaaehtoistoimintaa, ja juuri vapaaehtoisten voimin on syntynyt Malmilta Haaga-Helian kampukselta Savelaan asti puroa seuraava luontopolku.

Reitti kulkee hiekkateitä pitkin muun muassa viihtyisälle, uudenkarhealle omakotitaloalueelle. Savelan puolella retkeä voi jatkaa pääopastetaulusta vielä eteenpäin kohti Maaherrantien vanhaa siltaa, jonka lähettyvillä uiskentelee paljon sorsia.

Vaikka luontopolku onkin vain pari kilometriä, Longinoja jatkuu vielä pohjoisemmaksi lähelle Malmin lentoasemaa.

Longinojan kotisivut

Savelan pääopastetaulu lähellä Maaherrantien siltaa, Malmin pääopastetaulu lähellä Hietakummuntie 1 A, 00700 Helsinki

Saunalahti – Herttoniemi

Vanhan Herttoniemen puolella on kilometrikaupalla ihania hiekkateitä tallattavaksi metsän keskellä ja pellon reunassa. Osa poluista mukailee merenrantaa.

Saunalahden luonnonsuojelualue on myös lintubongareiden suosikkialueita. Luonto on mukavan monipuolista, ja välillä kostea, hyttysiä kuhiseva saniaismetsikkö tuo kaikessa mystisyydessään mieleen Amerikan eteläisten osavaltioiden suomaat – ehkä vain minulle, mutta kuitenkin.

Polun varrelta löytyvät myös suositut Majavatien juoksuportaat, jotka eivät harmillisesti kapeutensa vuoksi ole korona-turvalliset.

Lähellä Hiihtäjäntie 4, 00820 Helsinki

Viikin arboretum – Viikki

Kun Saunalahden luonnonsuojelualueelta jatkaa hiekkateitä pitkin pohjoiseen kohti Viikkiä, tulee lopulta Viikin Arboretumin alueelle. Eri puu- ja kasvilajeja ympäri maailman esitellään 26 hehtaarin alueella lähellä Viikin tutkimus- ja koetilaa. Keinumäen lintutorni on arboretumin vieressä.

Lähellä Hakalanniementie, 00790 Helsinki

Helsinki.fi: Viikin arboretum

Lammassaari – Vanhakaupunki

Vanhankaupunginkoskelta lähtee pieni patikka kohti Lammassaarta, joka on rauhallinen mökkisaari. Lampaita siellä ei kuitenkaan nimensä mukaisesti laidunna, vaan ne löytyvät viereiseltä Kuusiluodolta.

Nykyään Lammassaareen pääsee kuulemma myös vaunuilla, kun aiemmin sinne johtivat vain kapeat pitkospuut. Lammassaari on varmasti yksiä Helsingin suosituimpia ulkoilupaikkoja, eli täälläkin kannattanee olla ajoissa, jotta välttää pahimmat ruuhkat.

Lammassaari, 00560 Helsinki

Stadissa.fi: Lammassaari

Seurasaari – Meilahti

Seurasaari on paitsi ulkoilupaikka myös ulkoilmamuseo, josta löytyy vanhoja talonpoikaisrakennuksia, tuulimyllyjä ja kaunis puukirkko. Suosittu saari on onneksi sen verran iso, että sinne luulisi mahtuvan kauniina kevätpäivänä turvallisesti muidenkin kävijöiden kanssa.

Seurasaarentie, 00250 Helsinki

Hel.fi: Seurasaari

Porolahdenpuisto – Roihuvuori

Roihuvuoren ja Tammisalon väliin jäävä Porolahden puisto on kaunis, Porolahtea seuraava kävelypaikka. Itse puisto on aika nopeasti kävely, mutta sieltä pääsee näppärästi jatkamaan lenkkiä esimerkiksi Herttoniemen kartanon suuntaan tai sitten Strömsin kartanon kautta Marjaniemeen asti. Samalla voi ihailla Itä-Helsingin venesatamia ja kauniita merimaisemia.

Lähellä Abraham Wetterin tie, 00810 Helsinki

Tullisaari – Laajasalo

Tullisaaren puisto sijaitsee merenrantamaisemissa Laajasalossa. Sen tunnetuin maamerkki on Aino Acktén huvila, ja paikalla on aikoinaan ollut muitakin hulppeita kartanoita. Paikkaa nimitetään ilmeisesti jopa Helsingin Monreposiksi.

Tullisaaren romanttisen puiston lisäksi samalla alueella kannattaa tehdä pieni metsälenkki länteen kohti Tullisaaren uimapaikkaa.

Aivan päinvastaisessa suunnassa sijaitsee taasen pieni Killingholman saari, josta on suora näköyhteys Herttoniemen rannan paraatipaikoille.

Tuurholmantie, 00590 Helsinki

Vihreät sylit: Tullisaaren kartanopuisto

Kivinokka – Herttoniemi

Kivinokka tunnetaan somista, metsän keskellä törröttävistä pikkumökeistään, mutta sieltä löytyy myös lyhyt luontopolku, joka johtaa lintutornille. Halutessaan polulta voi harhautua syvemmälle metsään kohti Herttoniemen siirtolapuutarhaa. Metsästä pitäisi löytyä myös hiidenkirnuja, paikan näkee Google Mapsista. 

Kivinokassa käydessään voi pistäytyä myös ihailemassa Kulosaaren heleän pinkkiä kartanoa.

Kivinokka, 00810 Helsinki

Visit Kivinokka

Keskuspuisto

On tietysti myös mainittava meidän oma Central Parkimme eli tuhannen hehtaarin Keskuspuisto, joka levittäytyy Töölönlahdelta aina Haltialaan saakka. Keskuspuiston poluille mahtuu muutama kodin seiniä pakoileva ulkoilijakin.

Olen itse ulkoillut eniten Maunulan alueella, ja sieltä löytyy ihania metsälenkkejä tallattavaksi esimerkiksi Maunulan ulkoilumajalta käsin tai sitten Maunulan uurnalehdolta päin.

Metsäläntie 9, 00620 Helsinki

Hel.fi: Keskuspuisto

Jäikö joku Helsingin ulkoiluhelmistä mainitsematta? Kerro oma suosikkisi!

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Näitä tämänkaltaisia Helsingin / Uudenmaan kivoimmat ulkoilupaikat -listauksia on viimeaikoina näkynyt useampia. Tuntuu hölmöltä, että itse näin rajan väärällä puolella asuvana en nyt näissä voi käydä, mutta jos se vaikka kesällä olisi sitten sallittua! 🙂

    1. Joo nämä tuntuvat ainoilta ajankohtaisilta nyt tässä tilanteessa. Mutta voi harmi, että olet itse just Uudenmaan ulkopuolella! Toivottavasti nämä rajat aukeavat kuitenkin pian. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *