Aasia Kaupunkilomat

8 tärppiä hieman sekavaan Kuala Lumpuriin

Kuala Lumpur | tammikuu 2019

Valtavan kokoinen Kuala Lumpur ei ole ensikertalaiselle helpoin pala purra. Me osasimme odottaa vaikeasti hallittavaa kokonaisuutta, josta saimme kuitenkin kolmessa päivässä ihan mukavasti irti.

Tässä siispä vinkkejä, minne kaikkialle Malesian pääkaupungissa kannattaa sännätä, kun aikaa on rajallinen määrä.

1. Batu Caves

Mielestämme kaupungin kaikista vaikuttavin nähtävyys on 15 kilometriä keskustasta sijaitseva Batu Caves. Luolan sisälle rakennetty hindutemppeli on alueen päänähtävyys, mutta siellä riittää muutakin ihmeteltävää aina valtavasta patsaasta portailla seikkaileviin apinoihin.

Ei kannata ohittaa myöskään pääsisäänkäynnin läheisyydessä olevaa Ganesh-temppeliä. Kengät jätetään ulkopuolelle, jonka jälkeen voi uppoutua mielettömän värikkään hindutemppelin yksityiskohtiin. Halutessaan temppelissä saa kulmakarvojensa väliin painetun bindin eli täplän.

Päänähtävyydelle päästäkseen on kavuttava melkein 300 porrasta. Liian lyhyisiin shortseihin pukeutuneet naiset saavat lainata pientä panttia vastaan sharongin.

Värikkäitä portaita kavutessaan kannattaa tosiaan pitää huolta tavararoistaan – ympärillä loikkivat apinat ovat oppineet varsin röyhkeiksi ja voivat tulla repimään kädestäkin jotain kiinnostavaa. Mutta muuten niiden touhuja on hauska seurata.

Ylhäällä on usempia luolia, joihin voi tutustua. Kaikista korkeimmalla sijaitseva ja varmaankin suosituin luola on temppeliluola. Hieman alempana olevassa luolassa on taasen Dark Cave, jossa vielä tammikuun alussa saattoi päästä opastetulle kierrokselle pimeään luolastoon. Harmillista kyllä, tätä kirjoittaessani luin, että Dark Cave on suljettu ilmeisesti pysyvästi.

Batu Caves

2. KLCC Park

Koko Malesian kuuluisin nähtävyys lienee Kuala Lumpurin kaksoistornit eli Petronas Twin Towers. Vaikuttavan näköiset tornit olivat maailman korkeimmat rakennukset aina vuoteen 2004 asti.

Me päätimme jättää torneissa käymisen sikseen, mutta onneksi niitä voi ihailla etäältä oikein mukavasti. Rajatapaukset-blogista luin KLCC Parkista, joka on puisto aivan tornien juurella. Sieltä käsin Kuala Lumpur näyttäytyy varsin loistokkaana ja harmonisena paikkana – ollaan toki kaupungin finanssikeskittymässä, joka ei edusta koko kaupunkia.

Mutta yhtä kaikki hetken aikaa KLCC Parkissa voi leikkiä olevansa jossain muualla kuin kaoottisessa kaakkoisaasialaisessa suurkaupungissa. Puisto on todella kutsuvan näköinen paikka, siellä on jopa uimapaikka lapsille. Kävelyllä voi kuulla myös läheisen Masjid Asy-Syakirin- moskeijasta kantautuvia rukouskutsuja.

KLCC Parkiin kannattaa tulla illemmalla ihailemaan kaksoistorneja upeassa valaistuksessaan.

KLCC Park
Hinta: Ilmainen
Miten paikalle: Punainen KLJ-metrolinja, KLCC-pysäkki

3. Merdeka Square

Merdeka Square on aukio, jonka korkeassa lipputolpassa Malesian lippu liehui ensimmäistä kertaa 31. elokuuta vuonna 1957. Tolppaa ja suihkulähdettä lukuunottamatta aukio itsessään on lähinnä laaja ruohokenttä, mutta sen ympärillä on toinen toistaan vaikuttavampia rakennuksia, kuten vastapäinen Sultan Abdul Samad Building. Kaunis on myös sen vieressä komeileva rakennus, jossa toimii kansallinen tekstiilimuseo.

Aukion laidalla sijaitsevan Kuala Lumpur City Galleryn pihalla voi kuvauttaa itsensä kaupungin nimikirjainten kanssa. Sen jälkeen kannattaakin painua ilmaiseen galleriaan sisään. Tarjolla on muun muassa pläjäys Kuala Lumpurin historiaa, pienoismalleja kaupungin merkkirakennuksista sekä mielenkiintoinen lahjakauppa.

Merdeka Square
Hinta: Ilmainen
Miten paikalle: Punainen KLJ-metrolinja, Masjid Jamek -pysäkki

4. National Mosque

National Mosque ei ole ulkoisesti kaikista upein ilmestys, varsinkaan jos sitä vertaa Abu Dhabin uskomattomaan Sheik Zayedin moskeijaan. Se on kuitenkin kävelymatkan päässä Merdeka Squarelta, joten päätimme hipsiä katsomaan sitä.

Hieman happaamasti voisi todeta, että moskeija on kaikessa laatikkomaisuudessaan melkein kuin suomalaiset virastotalot – hieman koristeellisempi vain. Se on myös monelta osin katettu. Pääsaliin ei ole asiaa muilla kuin muslimeille, mutta sinne pääsi kuitenkin kurkkaamaan oviaukosta.

Olisin odottanut enemmän paikalta joka on mahtipontisesti nimetty kansallismoskeijaksi. Se oli sangen pliisu. Jos ollaan rehellisiä, meidät houkutteli moskeijan luokse eräät toiset rakennukset, jotka bongasimme kauempaa.

Moskeijaa vastapäätä sijaitseee Kuala Lumpurin rautatieasema ja Malesian rautateiden hallintorakennus, jotka erottuvat Kuala Lumpurin rakennuskannasta edukseen. Ne kannattaa ehdottomasti tsekata, jos vaivautuu National Mosquelle.

Ja mikäli on kiinnostunut moskeijoista, uskoisin koristeellisen Masjid Jamek -moskeijan olevan National Mosqueta vaikuttavampi ilmestys. Me emme koskaan menneet sinne sisälle, mutta jo ulkoapäin sen maurilaistyyppinen arkkitehtuuri hurmaa. Masjid Jamek sijaitsee aivan Merdeka Squaren läheisyydessä, lähellä samannimistä metroasemaa.

National Mosque – Jalan Perdana, Tasik Perdana
Hinta: Ilmainen
Miten paikalle: Kilometri kävelyä Merdeka Squarelta

5. Central Market Kuala Lumpur

Vuonna 1888 perustettu Central Market Kuala Lumpur sijaitsee Kuala Lumpurin Chinatownin alueella. Se on suureksi osaksi katettu basaari, jossa kiertely on mielenkiintoista puuhaa, vaikkei ostaisi mitään. Esillepano on kaunista ja paikka on siisti. Oiva paikka esimerkiksi tuliaisten osteluun.

Söimme täällä erinomaisen lounaan thaimaalaisravintolassa Ginger Restaurant. Pidimme Central Marketista huomattavasti enemmän kuin vähän matkan päässä olevasta Petaling Streetistä, joka tuntuu olevan Chinatownin kuhisevin osa.

Central Market – Jalan Hang Kasturi, City Centre
Hinta: Ilmainen
Miten paikalle: 350 metriä kävelyä Merdeka Squarelta

6. KL Butterfly Garden

Koska olimme ravanneet Singaporessa vaikka kuinka monessa eri puutarhassa, emme tunteneet suurta pakotusta vaivautua kovin pitkästi aikaa Kuala Lumpurin Perdana Botanical Gardensiin. Kaupunki oli jo uuvuttanut meitä jonkin verran hankalilla siirtymillään paikasta toiseen, joten laajalla alueella haahuilu ei tällä kertaa tullut kysymykseen.

Päätimme siispä vierailla KL Butterfly Parkissa, joka on osa Botanical Gardensia. Sinne päästäksemme meidän täytyi urakoida kaksi kilometriä kävelyä Merdeka Squarelta, eikä reitti taaskaan ollut logiikalla ja selkeydellä pilattu.

Itse perhospuisto on mukavan pieni, katettu alue, jonka kiertämiseen ei tarvita kahtakymmentä minuuttia kauempaa. Kuvitelmissamme toinen toistaan upeammat perhoset olisivat laskeutuneet vuoron perään korvanlehdillemme, hiuksiimme ja sormillemme, mutta kävi ilmi, että perhoset ovatkin varsin ujoja.

Ainoastaan yksi rohkelikko uskaltautui kokeilemaan minun ja Pyryn sormille, irtoaisiko meistä mettä. Tarjolla oli pelkkää soijaa.

Perhosten lisäksi perhospuistossa oli sisätilojen terraariossa valtava määrä muita hyönteisiä, niin eläviä kuin kuolleita. Sain taas kerran siedätyshoitoa araknofobialleni, kun vastassa oli karmivan karvainen tarantella.

KL Butterfly Park – Jalan Cenderasari, Taman Botani Perdana
Hinta: 24 RM (n. 5 euroa)
Miten paikalle: 2 km kävelyä Merdeka Squarelta. Kannattaa ottaa ainakin jompaan kumpaan suuntaan Grab.

7. Jalan Alor Street Food Night Market

Jalan Alorin katuruokamarkkinat sijaitsevat kuuluisalla Bukit Bintagin alueella. Me söimme tällaisessa hulinassa 12 päivän matkamme viimeisen ehtoollisen. Paikan syke on käsinkosketeltava, ilmassa tuoksuu grilliruoka ja tietysti durian.

Kadulle pystytetyissä ravintoloissa käy vilske, mutta saimme paikan yhdestä kadun ihan ensimmäisistä ravintoloista Cu Chasta. Kokemus ei ollut mitenkään loistava, puolet tilauksestamme unohdettiin, kun vain yksi tarjoilijoista tuntui olevan tilanteen päällä. Hintakin oli aika kallis Malesian hinnoiksi, kyllä täällä Night Marketilla osataan rahastaa turreja.

Seuraavalla kerralla käyskentelisin Jalan Alorin vilskeessä pidempään ja miettisin kahteen kertaan, mihin ravintoloista ahterini laskisin. Mutta kieltämättä Jalan Alor oli mukava annos Aasiaa juuri ennen kotiinlähtöä.

Jalan Alor Street Food Night Market
Hinta: Ilmainen
Miten paikalle: Lähellä on Bukit Bintangin Monorail-asema, mutta kätevin tapa saattaa jälleen olla Grab.

8. Heli Lounge

Kuten KLCC Parkin, Heli Loungen löysin Rajatapaukset-blogista. Kyllähän pilvenpiirtäjien kaupungissa kuuluu käydä korkeuksissa, mutta ei meitä kiinnostanut maksaa itseämme kipeäksi. Heli Lounge onkin loistava kompromissi, koska tältä kattobaarilta on makeat näkymät kaikkialle Kuala Lumpurissa ja hinnaksi tulee vain juomat, joita juo.

Kattoterassi aukeaa kuudelta, mutta baariin kannattaa tulla jo hieman aiemmin, jotta on alusta alkaen mukana, kun sisätiloista ohjataan katolle. Sateenvarjot jätetään turvallisuussyistä narikkaan.

Uloimmilla reunoilla olevissa pöydissä on kylttejä, jossa lukee niiden olevan varattuja esimerkiksi American Express -jäsenille. Me välitimme piut paut näistä merkinnöistä ja istuimme alas, eikä kukaan ajanut meitä pois. Jos tulee paikalle paljon kuuden jälkeen, saattaa joutua tyytymään keskiosan seisomapaikoille.

Jäikö listalta puuttumaan jotain paikkoja, joissa kannattaisi käydä Kuala Lumpurissa? Kommentoi alle!

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

12 kommentti

 1. Hehehe, repesin: ”Ainoastaan yksi rohkelikko uskaltautui kokeilemaan minun ja Pyryn sormille, irtoaisiko meistä mettä. Tarjolla oli pelkkää soijaa.” Aivan mahtava laini.
  ***
  Todella hyviä vinkkejä, taas. Mun mies on käynyt Kuala Lumpurissa, mikä varmasti hieman helpottaa meidän reissua. Batu Caveilla pitää käydä ja KLCC park oli hyvä vinkki myös. Näen jo sieluni silmin, miten skidit ryntäilee altaassa. 😀 Pitänee pitää niille simmarit aina mukana.
  Koska rakastamme näköalapaikkoja, tekisi mieli käydä myös Heli Loungessa, mutta saas nähdä uskaltaako lasten kanssa mennä…

  1. Heh, kiva että upposi mun punchline! 😀 Aa te menette myös Kuala Lumpuriin, siistiä! Singapore ja se onkin helposti yhdistettävissä. Ja ehdottomasti on apua siitä, että sun mies on käynyt aiemmin. 🙂 Batu Caves on tosiaan ihan must, ja ehdottomasti lapsille simmarit KLCC Parkiin! Heli Lounge ei joo ole ehkä se kaikista turvallisin näköalapaikka lapsia ajatellen, koska reunoja ei ole suojattu. Ehkä teidän pitää sitten harkita jopa niitä kaksoistorneja? Tai sitten tv-tornia?

 2. Hyvä vinkkejä! Mekin käytiin mm. Heli Lounge Barissa viime syksynä ja se oli kyllä erinomainen paikka, huolimatta siitä, että kyseessä oli todella sateinen päivä, ja näytti pitkään siltä, että kattotasannetta ei edes avata kyseisenä päivänä. kyllä se sitten avattiin, mutta puolituntia myöhässä ja aivan litimärkänä. Heh.

  1. Kiitos Maiju! Harmi, että Heli Loungen kokemus ei ollut ihan paras mahdollinen, mutta pääasia on tietysti se, että pääsitte ylös. 😀 Meilläkin meinasi pukata sadetta, mutta se ei yltynyt pientä tihkua kummemmaksi.

 3. Piyya says:

  Kuala Lumpur yllätti minut. Olin lukenut enemmän negatiivissävytteisiä juttuja.
  Toki minulle kaupunki oli se viimeinen pysähdys ennen kotimatkaa ja minulle riitti ihana hotelli ja maisemat. KLCC puisto, Merdeka Square ja Batu Caves jäi kaivelemaan. Ehkä Kuala Lumpur pääsee vielä välietapiksi taas joskus.

  1. Joo sama, en odottanut kovinkaan paljon, joten yllätys oli sangen positiivinen! Mutta ei se vertoja vedä vaikkapa Singaporelle, vaikka ihan mielenkiintoinen onkin.

 4. Mahtavaa että mun vinkeistä on ollut hyötyä ja kiitos linkityksestä! 😊
  Hyviä tärppejä! Tunnistan kyllä niin tuon turhautumisen paikasta toiseen liikkumisen vaikeuteen, paras vinkki Kuala Lumpuriin taitaa olla tosiaan tuo Grab, se toimi moitteettomasti eikä maksanut maltaita vaikka menin usein yksinkin.

  1. Joo, sun listauksesta oli paljon hyötyä, kiitos siitä! 🙂 Grab oli kyllä meidän pelastus, halpa ja todella luotettava ja hyvä. Julkisilla ja kävellen mennessä olisi mennyt aika moneen otteeseen hermot.

 5. Minustakin tuntuu, että suurin osa KL:n jutuista on negasävytteisiä. Sen vuoksi oli kiva lukea positiivisempi juttu ja mitä kaikkea siellä voisi tehdä. Minua kaupunki kyllä kiinnostaa ja paljon mielenkiintoista nähtävää tuntuu olevan. Batu Cavesista tulee mieleen Krabin lähellä oleva Tiger cave temple. Sinne oli myös paljon portaita ja apinoista varoiteltiin. Me näimme lopulta muutaman hassun sisääntulon lähellä mutta portaissa tai niiden yläpäässä ei ainuttakaan. Roof top baarit on myös mun suosikkeja ja Heli lounge kuulostaa ihan mun jutulta. Onko Grab joku Uberin tapainen sovellus?

  1. Oho, sun kommentti oli jotenkin päässyt livahtamaan mun silmistä! 😮 Ihan vierailunarvoinen paikka KL tosiaan on, varsinkin jos se ei ole reissun pääkohde vaan osa muuta matkaa. Varmasti kolme yötä saa kulumaan helposti. Tosiaan ihan totta, myös Tiger Caven portailla vastassa oli hirveä määrä apinoita, nyt vain hikiurakka ei ollut niin hurja. 😀 Grab on joo Uberin tapainen, toimii Aasiassa ilmeisesti monissa paikoissa paremmin kuin Uber. Me käytettiin Singaporessa ja Malesiassa ja vahva suositus apille!

 6. Kiva vinkkilistaus, etenkin kun kaikki kohteet olivat joko ilmaisia tai kohtuuhintaisia. KL on monesti ollut harkinnan alla, mutta toistaiseksi vielä antaa odotuttaa vierailua.

  1. Joo me keskityttiin todella kohtuuhintaisiin juttuihin Kuala Lumpurissa, kun Singaporessa oli vähän kalliimma huvit. Se olikin ehdottomasti hyvä puoli Kuala Lumpurissa, että makeista nähtävyyksistä ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. 🙂 Suosittelisin tsekkaamaan KL:n jos sattuu siellä päin olemaan, en ehkä valitsisi sitä pääkohteekseni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *