Aasia Kaupunkilomat

Singaporen vehreät keitaat – 7 kaunista puutarhaa ja puistoa

Singapore | joulukuu 2018

Talvilomallamme Singaporessa kiinnitimme välittömästi huomiota kaupungin vehreyteen. Viiden miljoonan asukkaan vilkas kaupunki on täynnä toinen toistaan upeampia puutarhoja ja puistoja, joissa vieraileminen on yksiä Singaporen-matkan ehdottomia kohokohtia. Esittelen nyt lyhyesti kaikki puutarhat ja puistot, joissa kävimme reilun viikon aikana.

1. Gardens By The Bay

Aloitetaan Singaporen puutarhoista kuuluisimmasta eli Gardens by the Baysta. Erityisesti futuristisista superpuistaan tunnettu puutarha on suhteellisen laaja alue Marina Bay Sandsin läheisyydessä. Täällä vierailuun kannattaa varata aikaa!

Alueelle itsessään on maksuton pääsy, eli iltaisin kahdesti tulevaa huikeaa valoshow’ta pääsee katsomaan, vaikkei olisi lippuja takataskussa. Valokarnevaalit alkavat aina 19.45 ja 20.45, ja silloin puisto on tulvillaan sitä ihailevia ihmisjoukkoja.

Moneen muuhun paikkaan Gardens by the Baylla täytyy olla lippu. Esimerkiksi superpuiden latvustossa käveltävä pikkuinen kävely OCBC Skywalk on käymisen arvoinen, vaikka maksullinen onkin. Lipun hinta on 8 dollaria. Valoshow on sieltä katsottuna vieläkin upeampi. On tietysti hieman tuurista kiinni, sattuuko olemaan skywalkilla juuri silloin, kun valokarnevaali alkaa.

Mikäli mielii OCBC Skywalkiin, on hyvä varata rittävästi aikaa ja olla tarkkana aukioloaikojen kanssa, koska ylös pääseminen loppuu periaatteessa kahdeksalta illalla. Sanon periaatteessa, koska käytännössä ainakin meidän vierailumme aikana turisteja päästettiin vielä yhdeksältäkin ylös.

Kun paikalle saapuu, lippuun kirjoitetaan kellonaika, jolloin oma jonottaminen alkaa. Eli sen sijaan, että kaikki pakkautuisivat yhteen ja samaan jonoon, jonotukset tapahtuvat porrastetusti – ainakin ilta-aikaan toimittiin näin. Me jonotimme lopulta puoli tuntia, mikä tuntui kohtuulliselta ihmispaljouden huomioon ottaen.

Kellonaika OCBC Skywalkiin kannattaa hakea vaikka heti alueelle tullessa, sillä parhaassa tapauksessa ehtii ennen oman jonotusajan alkamista käydä toisella puolella Gardens by the Bayta, esimerkiksi Cloud Forestissa tai Flower Domessa.

Näistä erityisesti Cloud Forest on ihastuttava paikka – Singaporen ilmasto kun on kuuman kostea toisinaan painostavuuteen asti. Cloud Forestin viilentävä ja kostea sademetsäilma hivelee kuumuudesta veltostunutta mieltä. Myös Cloud Forestissa pääsee kävelemään yläilmoihin, mutta jonoihin kannattaa tietenkin varautua sielläkin.

Jos Cloud Forest oli meille mukava yllätys, Flower Dome aiheutti hienoisen pettymyksen. Kupolin sisällä kiertelystä jäi meille lähinnä mieleen joululaulut ja krääsällä vuorattu alakerta. Tätä ongelmaa ei tietenkään ole joulusesongin ulkopuolella.

Cloud Forestiin ja Flower Domeen sisäänpääsy maksaa kumpaankin 28 dollaria. Molemmat kupolit ja OCBC Skywalkin sisältäviä yhdistelmälippuja myydään turisti-toimistoissa – me ostimme omamme Esplanade-teatterin läheisyydestä.

2. Singapore Botanic Gardens

Singaporen Botanic Gardens on ehkä suosikkini kaikista kaupungin ihanista puutarhoista. Syy on yksinkertainen: Botanic Gardens on suuri ja rauhallinen paikka, jossa tekisi mieli hengailla vaikka koko päivän. Sekään ei ole pahitteeksi, että puutarhaan on maksuton pääsy.

Botanic Gardensissa on useita eri lampia, joiden ääreen voi kerääntyä piknikille. Siellä kiemurtelee lukemattomia pikkuteitä ja polkuja upeiden puiden ja kasvien keskellä. Löytyypä sieltä myös sademetsäkävely. Suurkaupungin syke loistaa rentouttavasti poissaolollaan. Todellista viherterapiaa siis luvassa!

Botanic Gardensista löytyy myös seuraava puutarha, joka on sekin must-see.

3. National Orchid Garden

Kansallinen orkideapuutarha on varsin kompakti puutarha Botanic Gardenissa. Sen sisään kätkeytyy kuitenkin jopa yli tuhat lajia, jotka ovat toinen toistaan kauniimpia ja koristeellisempia. Viiden dollarin sisäänpääsymaksu ei sekään päätä huimaa.

National Orchid Garden on varsin keskellä Botanic Gardenia, joten sinne siirtymiseen kannattaa varata aikaa noin 20 minuuttia, jos tulee vaikkapa Botanic Gardensin metroasemalta. Myös aukioloaikojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä viimeinen sisäänpääsy on kuudelta illalla.

4. Chinese Garden

Noin puolen tunnin metromatkan päässä keskustasta sijaitsee vierekkäin kaksi rauhallista ja viehättävää puutarhaa, joista ensimmäinen on Chinese Garden. Suhteellisen laajalle alueelle levittyvän puutarhan maamerkki on komea pagoda. Puutarhan sisällä on muutamia teemaosia, kuten Garden of Abudance sekä viehättävä Bonsai Garden.

Kiinalaisessa ja japanilaisessa puutarhassa yksi parhaista asioista on jo aiemmin mainitsemani rauhallisuus. Turisteja ei ole nimeksikään siitä, mitä keskustan kuuluisimmissa puutarhoissa.

5. Japanese Garden

Chinese Garden ja sen viereinen Japanese Garden ovat yhteydessä toisiinsa harmaan kivisillan kautta. Japanese Gardenissa oli – jos mahdollista – vieläkin seesteisempi tunnelma kuin kiinalaisessa puutarhassa. Istuimme siellä pitkän tovin seuraamassa oravien temmellystä sekä pienen lammen kivellä nököttävää haikaraa. Suuremmassa Lotus-lammessa taasen uiskentelee kilpikonnia.

Sekä Chinese Garden että Japanese Garden sijaitsevat muuten pienillä saarilla. Puutarhoissa käymiseen kannattaa varata ainakin puoli päivää aikaa matkoineen päivineen, jottei tule hoppu. Sisäänpääsy on tietysti ilmainen.

6. Southern Ridges -kävelyreitti

Hetkinen! Tämähän piti olla vain listaus puutarhoista tai puistoista? Singaporen eteläpäässä sijaitseva Southern Ridges -kävelyreitti ansaitsee kuitenkin paikkansa listalla, koska se vie kävelijän kätevästi useampaan eri puistoon. Me kävelimme sitä pitkin Telok Blangah – ja Mount Faber -puistoon.

Reitti on hauska sekoitus urbaania ja luontoa: toisaalta sitä on alati rehevän sademetsän ympäröimänä, mutta samaan aikaan tämän tästä puiden välistä pilkottaa pilvenpiirtäjiä.

Southern Ridgesiä voi kävellä myös maan kamaralla, mutta kyllä varmasti parhaat näkymät saa puiden korkeudelle rakennetusta rautareitiltä.

Mikäli sattuu olemaan mestoilla lähellä auringonlaskua, erityisen oiva paikka seurata päivän taittumista on Mount Faber Parkissa, jossa kaapelihissit liikennöivät omaan hypnoottiseen tahtiinsa Mount Faberin ja Sentosan väliä.

7. Fort Canning Park

Fort Canning Park oli ensimmäinen kaikista puistoista, jonne Singaporessa eksyimme. Se sijaitsee lähellä Clarke Quayta, jossa vaelsimme ensimmäisenä päivänä jet lagin kourissa. Fort Canning on pienen mäennyppylän päällä, mutta kiipesimme sinne saadaksemme lepotauon kuumuudessa hoipertelemiselta.

Fort Canning Park osoittautui mukavaksi paikaksi lepuuttaa matkustamisesta ryytynyttä mieltä ja kehoa. Se ei kuhise turisteja vaan siellä päiväänsä viettävät paikalliset työmiehet, opiskelijat ja muut kaupunkilaiset. Sieltä on kaiken  lisäksi varsin mukavat näkymät kaupunkiin.

Oletko käynyt joissain näistä puutarhoista tai puistoista?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

16 kommentti

 1. Mun ehdoton suosikki on Botanical Gardens. Sieltä löytyy niin paljon kaikkea! 💚 Ja ihana rauha.
  Kakkosena Japanese Gardens.
  Nyt viimeksi kun käytiin muutama kuukausi sitten Gardens By the Bayssa en tykännyt yhtään. Tosi paljon tungosta ja jotenkin… aaargh. 🙄

  Kiva juttu Singaporen puutarhoista, iso 👍🏽.

  1. Joo sama, Botanical Gardens on paras! <3 Siellä tuntui, että olisi voinut viettää ikuisuuden. 🙂 Japanese Garden on myös tosi ihana. Toki Gardens by the Bay oli varsin täynnä turisteja, mutta jostain syystä se ei haitannut ainakaan meitä juurikaan.

   Kiitos kehuista! Näistä piti mielestäni kirjoittaa ihan erikseen, koska niin usein löydettiin itsemme jostain puutarhasta tai puistosta.

 2. Piti tulla heti lukemaan tämä, kun itsekin noita vuodenvaihteen tienoilla kolusin.

  Tietty ensin käytiin nuo pakolliset rakennetut kohteet, joista tykkäsin ehdottomasti eniten tuosta Cloud Forestista. Botanic Gardens ja Orchid Garden olivat myös hienoja. Noiden lisäksi kävimme Sungei Bulohin Wetland Reservessä ja Mc. Ritchie Reservoirin viidakossa. Huikeita kohteita, etenkin kun ottaa huomioon, että ovat niin lähellä kaupunkia!

  1. Cloud Forest oli kyllä kerrassaan miellyttävä kokemus! Tykättiin kovasti. Noista muista sun mainitsemista en ole kuullutkaan, piti käydä googlettamassa oikein. Mielenkiintoisilta paikoilta näyttävät! Myös Bukit Timah oli meillä jossain vaiheessa suunnitelmissa, mutta lopulta aika ei antanut myöten. Jep, ihan parasta näissä kaikissa on se, miten helposti Singaporen hulinasta pääsee luontoon. 🙂

 3. Itse en ole Singaporessa vielä käynyt, mutta se on ollut listalla jo pidemmän aikaa! Syy, miksi sinne haluaisin, on juurikin nämä puutarhat! Muuta en Singaporesta oikein tiedäkään, mutta ruoka ja maisemat houkuttavat kovasti.

  1. Itse en tiennyt Singaporen ihanista puutarhoista muuta kuin Gardens by the Bayn, joten yllätys oli todella mieluinen kun päästiin paikan päälle! 🙂 Ruokakin on siellä niin maittavaa, eikä ollenkaan hintavaa, jos syö Hawker Centerissä, joten lämmin suositus tälle paikalle!

 4. En usko koskaan päätyväni Singaporeen, mutta jos päädyn, nyt tiedän, mihin menen. Varsinkin tuo orkideapuutarha olisi varmasti upea kokemus! Ja kiinalainen ja japanilainen puutarha. Muistelen yhä lämmöllä kaikkia upeita puutarhoja, joissa Japanissa vierailimme – jokaisessa oli ihanan seesteinen tunnelma.

  1. Voin vain kuvitella Japanin puutarhat, sinne olisi tarkoitus mennä vuoden päästä jos kaikki menee suunnitelmien mukaan! <3 Singaporeen luulisi yhä useamman suomalaisenkin päätyvän, koska Finnar lentää sinne suoria lentoja ja moni lennoista menee sen kautta. Jos olet joskus läpikulkumatkalla, jää ainakin pariksi päiväksi. 🙂

 5. Oi, johan rupesi Aasian suurkaupunkikaipuu kasvaamaan. Niissä on parasta paeta rauhoittumaan ihaniin puistoihin. Singaporessa olen vain piipahtanut, mutta jos joskus sinne suuntaan niin nämä puistot ja puutarhat on ehdottomasti tsekattava. 🙂 Upeita paikkoja!

  1. Singapore on kyllä huippupaikka! 🙂 Se ansaitsee ehdottomasti oman, kunnollisen visiitin.

 6. Te ehditte kyllä koluta Singaporea oikein kunnolla. Moni noista puistoista jäi meiltä ensimmäisellä vierailulla vielä näkemättä. Erityisesti kiinalainen ja japanilainen puutarha näyttivät todella mielenkiintoisilta. Kuulostaa kivalta päästä hetkeksi rauhoittumaan. Esimerkiksi Gardens by the Bayssa kun tuota väkeä riittää. Kenties pääsemme näitä paikkoja koluamaan jo myöhemmin tänä vuonna. Mietimme yhtä matkaideaa vähän uusiksi ihan hetki sitten ja totesimme Singaporen sopivan siihen päätteeksi mainiosti.

  1. Jep, viikossa ehti oikein mainiosti nähdä kaikenlaista, vaikka viikon päätteeksi tulikin mieliteko jäädä vielä pariksi päiväksi kaupunkiin. Kiinalainen ja japanilainen puutarha olivat kyllä ihan mahtavat ja yksi parhaista asioista oli juurikin se turistien vähyys. Rauhallisuus on niissä taattua, mitä ei tosiaan voi Gardens by the Baysta sanoa. Mahtavaa, jos Singapore pääsee reissun päätepisteeksi. Mulla onkin sitten paljon hyviä vinkkejä sinne. 🙂

 7. En ole käynyt Singaporessa, mutta mielelläni matkaisin! Metropolien vilskeen keskeltä löytyvät puutarhat ja puistot ovat ihania, Sao Paulossa erityisesti huomioin, miten hermo lepäsi, kun pääsi vähän vihreän ruohon äärelle. 🙂

  1. No sanopa muuta, kyllä kaupunki tarvitsee myös jonkun huilipaikan kaiken kiireen keskeltä. 🙂 Kivoja puistoja on löytynyt Singaporen lisäksi ainakin New Yorkista ja Bubapestistä.

 8. Hei jes, loistava kooste! Singapore olisi hyvä ponnahdusalusta useisiin Aasian kohteisiin, mutta itsessään se ei ole ihan hirveästi houkuttanut. Nämä puutarhat kuulostavat kuitenkin tosi ihanilta!

  Käypä muuten vilkaisemassa 10 reissu-unelman haastepostaus, jossa heitin matkahaaveiden kertomishaasteen sinulle: http://suunnatonmatkablogi.pallontallaajat.net/2019/03/21/10-matkahaave/

  1. Joo Singapore on mullekin ollut pitkään vain sellainen kätevä koneenvaihtopiste, mutta sitä hauskempi yllätys olikin, että siellä oli niin hurjan paljon nähtävää ja tehtävää! 🙂 Kiitos haasteesta, käyn tsekkaamassa. Täytyykin tarttua nyt kun näitä haasteita on tullut ainakin kolmesta eri suunnasta. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *