Eurooppa Huippureissut

Pärnu jäi road tripin pannukakuksi

Pärnu | heinäkuu 2016

Olen vihdoin päässyt heinäkuisen Baltian road trip -juttujen loppuun – ainakin toistaiseksi. Enää on käsittelemättä Pärnu, joka jäikin kohteena jumbosijalle.

Mikä Pärnussa sitten mätti? Ensireaktio oli, että se on vain huonompi versio Jürmalasta. Ranta ei ollut yhtä kiva, puuhuvilat eivät olleet yhtä kauniita ja vanhankaupungin kävelykatu vaikutti kuolleelta.

DSC_0071_2

parnu

DSC_0043_2

DSC_0044_2

Ravintolavalikoimakin tuntui ilottomalta: pubiruokaa, pizzaa ja muuta italialaista.

Ehkä meillä oli angsti siitäkin, että olimme rantakohteessa, mutta kylmän tuulen takia rannasta voinut kunnolla nauttia. Kaiholla muistelimme edellistä päivää Jürmalan auringossa, hienonhienolla valkealla hiekalla.

DSC_0058_2

DSC_0059_2

DSC_0076_2

DSC_0080

Aikaisemmin olen kuullut Pärnusta vain kehuja. Suomalaisten rakkaus Pärnuun tuli kyllä harvinaisen selväksi: kaupungissa kuuli melkeinpä enemmän suomea kuin viroa. Se tuppaa aina ottamaan päähän ainakin minua.

Joskus luin, että Haapsalu olisi sielukkaampi vaihtoehto Pärnulle. Vaikea sanoa, olisimmeko tykästyneet siihen enemmän vai olisiko sen pienuus tehnyt siitä vielä suuremman pettymyksen.

Jos olisimme aloittaneet road tripimme Tarton sijaan Pärnusta, olisimme varmasti tykästyneet rantakaupunkiin enemmän. Heinäkuun toinen päivä kun oli aivan aurinkoinen, silloin olisimme saaneet nauttia Pärnusta täysin rinnoin. Toisaalta seuraavana päivänä olisimme murjottaneet kaatosateessa Jürmalassa, mitä en olisi toivonut.

Pärnu taisi siis olla olosuhteiden uhri. Olimmehan jo reissussa ryytyneitä, jolloin uuteen paikkaan tutustuminen ei muutenkaan kiinnosta yhtä paljon kuin matkan alussa. Rantakohteena siitä ei ollut läheskään niin paljon iloa, koska aurinko ei lämmittänyt riittävästi.

Löysin minä Pärnusta kuitenkin jotain hyvääkin. Vanhassakaupungissa oli sitä rustiikkista ja rappioromanttista tunnelmaa, jota Suomessa ei koe.

DSC_0053

DSC_0040_2

DSC_0056_2

DSC_0012_2

DSC_0021_2

DSC_0024_2

DSC_0010_2

DSC_0018

DSC_0008

Pärnusta löytyi myös viehättäviä kävelylenkkejä vesirajan lähellä, esimerkiksi Valli parkissa ja Pärnujoen rannalla.

DSC_0122_2

DSC_0094_2

DSC_0125

DSC_0160_2

Oli myös kaunista viheriötä ja vaikuttavaa arkkitehtuuria.

DSC_0054_2

DSC_0048

DSC_0086

Kohteena Pärnu oli siis parhaimmillaankin vain ihan kiva. Maailmassa on niin kovin paljon kiehtovampia kohteita, jolloin ihan kiva ei oikein riitä.

Pidätkö sinä Pärnusta?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

10 kommentti

 1. Minä pidän Pärnusta! Viime kerrasta on kyllä jo varmaan seitsemän vuotta. Lapsena tuli vietettyä siellä useampikin viikko. Taidan olla käynyt siellä ainakin viisi kertaa. Muistan ihanan rannan, ne mahtavat (no joo, italialaiset) ravintolat ja sikahalvat manikyyrit, joissa sai kynsiin mitä upeampia taideteoksia!
  Mutta juu, olen käynyt nyt Jurmalassakin, ja tykkäsin siitä ehkä enemmän 🙂 Pärnu vaan on niin helppo suomalaiselle!

  1. Mä uskon, että lapsiperheelle Pärnu on kyllä tosi ihanteellinen kohde, kun se on lähellä ja se on niin helppo. 🙂 Eli ymmärrän täysin, että sulla on lämpimiä ajatuksia siitä!

 2. Suoraan sanottuna mäkään en oikein lämmennyt Pärnulle! Siis onhan se herttainen ja ihan kiva, mutta vähän…meeh. Ei vaan kuitenkaan mun makuun. Me oltiin pari yötä kylpylähotellissa ja nauttimassa ihanista ja edullisista hoidoista, mutta muun asukaskunnan keski-iänkin lähennellessä lähes 70 ikävuotta ei se meininki jotenkin vaan niin napannut. Eikä onnistuttu löytämään mitenkään erikoisen hyvää ruokaakaan. Ehkä pitää kuitenkin joskus vielä antaa uusi mahdollisuus 🙂

  1. Joo, se oli nimenomaan sellainen meeh-osaston paikka! Ehkä sinne voi mennä joskus sitten, jos on lapsia tms. Siihenhän se on varmasti aika ideaali kohde! Ja se ravintolavalikoima oli kyllä aika onneton, mutta eipä siinä yhden illan aikana paljoa joutunut kärvistelemään. Jos viikon olisi siellä ollut, olis pizzat ja grillipihvit tullut kyllä korvista ulos! 😀

 3. Tim says:

  Heräsi tosta sun jutusta mieleen että monta tuntia olitte perillä koska sen verran suppea toi Pärnu kirjoitus oli ja kävitkö uimassa jos sanot että Jurmalassa on parempi ranta?

  1. Vietimme Pärnussa lyhyen ajan, yhden illan ja yön. En nyt muista tarkalleen tuntimäärää. Emme käyneet Pärnussa uimassa, koska oli liian kylmä, mutta muuten vietimme aikaa rannalla. Jürmalan ranta oli mielestäni kivempi.

 4. Kirsi N. says:

  Minä tykkään Pärnusta enemmän. Kaksi kertaa ollut viiden vuoden sisällä. Jurmalassa kävin kaksi vuotta sitten päivällä Riikan matkan yhteydessä.

  Ensimmäisenä kerralla Pärnussa kun olin , niin siellä vietettiin Muinastulien yötä ja rannalla oli isot juhlat.

  Tykkäistyin myös kahvilaan Supelsaksad.

  Makuja on monia 🙂

  1. Niinpä, makuja todella on monia, mutta enemmän olen kuullut Pärnusta kehuja kuin haukkuja! 🙂 Supelsaksad jäi kokematta tällä kertaa, mutta meillä olikin tosi lyhyt aika käytettävissä siellä.

 5. Saana says:

  Miksei ne muut suomalaiset saisi olla siellä, kun olithan sinäkin????

  1. Heh, en missään vaiheessa sanonut, että eivät saisi olla. 🙂 Tykkään vaan itse ulkomailla kuunnella mieluummin paikallisia kieliä kuin suomea, mutta Pärnussa tuntui, että kuuli paljon enenmmän suomea kuin viroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *