Eurooppa Yleinen

Höpsö miniopas Pietariin, pozaluista!

Neljän päivän reissun jälkeen en ole vielä mikään Pietari- tai Venäjä-asiantuntija, mutta tässä muutamia mielestäni hyödyllisiä vinkkejä Pietarin valloittamiseen. Vinkkaamani asiat eivät välttämättä liity toisiinsa millään tavalla, halusin vain kirjoittaa niistä. Nih.

Rahanvaihto

  1. Älä vaihda rahaa junassa, jossa kurssi on huonompi kuin kaupungissa.
  2. Vaihda rahaa esimerkiksi pankissa, älä kadulla (daa!)
  3. Älä hämmenny, kun pankissa on paskaa asiakaspalvelua. Älä ihmettele, kun rahanvaihtoluukun nainen käskee hakemaan numerolapun, vaikka olet ainoa asiakas hänen kopissaan. Mene siispä hakemaan numerolappu automaatista, jossa kaikki on vain kyrillisin aakkosin kirjoitettuna. Älä ihmettele, kun ensimmäinen ihminen, jolta kysyt ”Do you speak English?” pudistelee päätään. Älä kummastu, kun toinen pankkivirkailija on yhtä aurinkoinen kuin rahanvaihtotäti, hän voi nimittäin painaa puolestasi oikean numerolapun. Kävele sitten takaisin rahanvaihtokoppiin ja anna pankkivirkailijalle 270 euroa rahaa. Älä kysele, miksei hän vaihda kuin 200 euroa. Kiitä paskasta palvelusta, jos huvittaa, laita hyljätyt 70 euroa lompakkoon.
  4. Voit myös nostaa rahaa automaatista, niistä turvallisimmat sijaitsevat pankkien sisällä. Katuautomaateissa on vaara, että kortti kopioidaan.
  5. Ainakin Nevskin varrella tuntuu, että kortilla voi maksaa kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Taksilla ajo 

  1. Pietarissa ei ole virallista taksisysteemiä, vaan periaattessa kuka vain voi olla potentiaalinen kuski.
  2. Joidenkin autojen katolla on kuitenkin taksikyltti, mikä on tietysti omiaan herättämään luottamusta.
  3. Tämä on tärkeää: sovi hinnasta etukäteen! Jos matka on kolmesta neljään kilometriä, se maksaa yleensä 500 ruplaa.
  4. Ylläty, kun tavalliset taksikuskit ovat hauskoja ja ystävällisiä verrattuna pankin ”asiakaspalvelijoihin”.
  5. Älä pudota luottokorttia taksin lattialle. Jos aiot kuitenkin tehdä niin, tallenna kortin kuoletuspalvelun numero puhelimeesi jo ennen matkaa.

Ravintolat ja kahvilat

Nevskin varrella on hirveästi hyviä ravintoloita ja kahviloita. Näitä minä suosittelisin:

Biblioteka, Nevski Prospekt 20
Tunnelmallinen, huokea ja siisti kahvilaravintola lähellä Palatsiaukiota. Salaatit aivan miniskidejä, hamppareissa ei automaattisesti ranskalaisia. Suositeltava erityisesti rennon tunnelman ja hyvän wifin takia.

Ivanoff, Nevski Prospekt 29
Todella maukkaita pelmenejä, lämmin suositus. Venäläisten klassikkojen lisäksi pizzaa, hamppareita ja muita perusmättöjä. Me söimme täällä illallista, mutta täällä oli ihan lounaspaikan tunnelma. Sijaitsee aivan Kazanin katedraalin läheisyydessä, samalla puolella Nesvkiä.

pelmenit

Prospekt, Malaya Morskaja 21
Tämä oli lomamme ravintoloista se ehdottomasti paras. Aivan Iisakin kirkon läheisyydessä sijaitseva pieni ravintola hämää sijainnillaan: voiko se olla hyvä, kun se on näin lähellä turistikohdetta? Kyllä voi! Sisustus on vähän maalaismainen, palvelu erittäin loistavaa ja ruoka myös. Stroganoff oli todella hyvää.

Kavkaz, Stakhanovtsev 5
Georgialainen ravintola, jonne läksimme opaskirjan innoittamana. Ruoka oli hyvää, mutta annokset kovin pieniä. Vähän tyyris verrattuna vatsalaukun täyttymisasteeseen.

Teemamatka kommunisminajan Pietariin

Kuten kirjoitin Pietarin matkakertomuksessani, me keskityimme lähinnä tsaarin ajan Pietariin, kaupungin paraatipuoleen. Kuitenkin jos haluaisi tutustua kommunisminajan Pietariin, suosittelisin matkaamaan Moskovski Prospektille. Sen varrelle rakennettiin neuvostoaikaan lähiöitä, jotka eivät olleet ”niin porvarillisia” kuin Nevski Prospekin seudut.

Seuraavan kerran kun menen Pietariin, aion etsiytyä näille paikoille. Käyn tiiraamassa jättikokoisen Lenin-patsaan ja ihmettelen aluetta, joka on niin arkinen ja karu verrattuna Nevskin seutuun.

Tällaisen Pietarin löytymiseen auttaa myös mielenkiintoinen Pietari underground -sarja. Kaupungissa syntyi elinvoimainen undergoundkulttuuri Neuvostoliiton aikana. Sarjassa mainitaan muutamia ug-osoitteita, jotka kiinnostuneiden kannattaa käydä tsekkaamassa. Niistä puhutaan kolmannessa jaksossa.

Lopuksi

Älä ihmettele, jos Pietarin matkan jälkeen uskallat tarttua jo vuosia kirjahyllyssä odottaneeseen Rikos ja rangaistukseen. Riemuitse, kun olet vielä yli sadan sivun jälkeen perillä siitä, kuka on kukin.

12922160_10154079574932485_138113651_o

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *