Maakuntamatkat

Kolme ihanaa majoitusta kesä-Suomessa

Koronakesä on ollut yhtä Tallinnan-matkaa lukuunottamatta silkkaa Suomea. Olemme reissanneet varsin ahkerasti eri puolilla maata, joten matkan varrelle on sattunut muutamia ihastuttavia majotuksia, joista halusin tehdä oman kirjoituksen. En yleensä kirjoita hotelliarvosteluja tai löpise kummempia majoitukseen liittyen, ellei paikassa ole jotain todella erityistä.

Tässä eri puolilta Suomea kolme majoitusta, jotka mielestäni ansaitsevat huomion.

Torstilan tila, Joroinen

Yövyimme Joroisilla Etelä-Savossa matkallamme Helsingistä Sotkamoon, koska se sattui olemaan mukavasti juuri puolivälissä matkaa.

Löysimme Airbnb:stä sympaattisen, yli satavuotiaan pikkumökin, joka sijaitsee Torstilan kartanon alueella. Kartanoa pitää ex-helsinkiläinen perhe, joka on löytänyt uuden elämän maalta luomuviljelyn parista. Vastaanotto oli todella lämmin.

Pieni mökki on kaksikerroksinen ja sitä on päivitetty vanhaa tyyliä kunnioittaen. Alakerrasta löytyy kamiina, pieni keittonurkkaus, wc suihkuineen, nojatuoleja ja kapea parisänky.

Yläkerrassa sänkyjä on vielä neljälle – vauvansänkyä unohtamatta. Narisevat lankkulattiat, raskaat kattoparrut ja pienet ristikkoikkunat vievät aikamatkalle menneisyyteen.

Torstilassa on mahdollista saunoa tilan rantasaunalla, joka sijaitsee pienen etäisyyden päässä mökistä. Me tartuimme tilaisuuteen rentoutua puusaunan löylyissä. Saunan lämmittämisestä veloitetaan 40 euroa.

Iso sauna antoi varsin lempeät löylyt, joten kirpakoihin lämpöihin tottuneelle sauna jättää toivomisen varaa. Pulahdettuamme raikkaaseen jokeen olisimme mekin rehellisyyden nimissä kaivanneet hieman kovempia löylyjä, mutta kaiken kaikkiaan kokemus oli mukavan rentouttava.

Peseytyminen pesuvateja käyttäen kesäillassa tuntui kutkuttavan suomalaiselta – ei tällaista ole juuri missään muualla.

Yö mökissä sujui makoisista unista nauttien. Sisällä oli sopivan viileää, ja ikkunasta kajastava valo saatiin kuriin omilla peittovirityksillä – unimaski voi olla valoherkälle täällä tarpeen. Niityllä tepasteli illalla ja yöllä kurkia, joiden laulua sekoittui yöuniin.

Aamulla pääsimme nauttimaan kartanoon herkullisesta aamiaisesta ja isäntäparin suunnattomasta vieraanvairaisuudesta. Tunnelma 1800-luvun herraskaisessa kartanossa oli lämminhenkinen, ja kahvi maistui erityisen hyvältä hauraista posliinikupeista nautittuna. Tarjolla oli myös oman kanalan munia, oman pihan hilloja, itsetehtyjä sämpylöitä sekä jogurttia.

Aamiaisella juttelimme isäntäparin elämänmuutoksesta, miten tie vei Helsingistä keskelle vehreitä peltoja. Torstilan kartano on ollut suvun hallussa 1870-luvulta saakka.

Täytyy myöntää, että juuri täällä Torstilassa, saunan raikkaana kuunnellessani maalaismaiseman hiljaisuutta, juuri täällä olin itsekin hetken täysin valmis jättämään kaupunkielämän ja muuttamaan maalle.

Torstilan tilan nettisivut
Torstilan tilan mökki Airbnb:ssä
Yhden yön majoitus mökissä: 116,34 euroa (9.7.2020, hinta Airbnb:ssä)
Saunan lämmitys: 40 euroa.
Osoite: Torstilantie 197, Joroinen

Älgö, Tammisaaren saaristo

Niin paljon kuin rakastankin luonnossa liikkumista, teltassa yöpymistä kohtaan tunteeni eivät ole todellakaan yhtä lämpimät. Päin vastoin: yleensä herään telttayön jälkeen kärttyisenä ja näytän ihmisen sijaan perseeseen ammutulta ursus arctokselta, koska yöuniani ovat verottaneet kova makuualusta, kylmyys ja luonnon äänet.

Silti päädyimme nukkumaan telttaan juhliessamme nyt elokuussa kolmatta hääpäiväämme Tammisaaren saaristossa. Kyseessä ei ollut kuitenkaan mikä tahansa telttamajoitus vaan suuren teltan sisällä oli ihanan muhkea, oikea sänky untuvapeittoineen. Hyväksyn! Kirjoitin erikseen tästä reissusta oman postauksen, se löytyy täältä.

Glamping-majoituksemme sijaitsi Älgön saarella, jonne on viiden minuutin venematka Sommarön satamasta. Isäntämme oli satamassa vastassa. Venekyyti antoi pienen maistiaisen Tammisaaren saaristosta, jossa on kansallispuiston lisäksi lähinnä yksityismökkejä.

Perillä meitä odotti emäntä sekä isäntäpariskunnan suloinen lapsi. Meille esiteltiin tilukset: kotoisasti sisutettu teltta, perheen mökistä löytyvä suihku, puucee, ranta ja vierasmaja, jossa voisimme keittää kahvia ja syödä eväitä. Sadan metrin päässä odottaisi kallio, jonne meidän kannattaisi illalla mennä ihailemaan auringonlaskua.

Pääsimme heti samalle aaltopituudelle isäntäparin kanssa: meillä riitti juteltavaa niin reissaamisesta kuin lähes samanikäisistä lapsistamme.

Majoituksessa ei tarjota aamiaista, mutta lisämaksusta isäntä valmistaa loimulohta tai kiviuunipizzaa. Me käväisimme pienellä kävelyllä keskemmällä saarta, minkä jälkeen saavuimme juuri parahiksi illallista varten. Lohi tirisi nuotion loimussa, pizza paistui uunissa ja perunat kypsyivät hiilloksessa. Ruokajuomana tarjottiin itsetehtyä inkiväärikombuchaa, joka maistui hauskasti hieman simalta.

Erinomaisen illallisen jälkeen pääsimme paljuun ja uimaan – palju lämmitetään lisämaksusta. Saunaa ei ollut nyt käytössä, sillä sauna on yhteinen naapureiden kanssa, eikä silloin ollut isäntäparimme saunavuoro. Onneksi palju lämmitti ihanasti meressä kastautumisen jälkeen. Paljun lämmitys maksoi erikseen 50 euroa.

Loppuillan lähinnä istuimme meille vinkatulla kalliolla ihailemassa mereen laskevaa aurinkoa. Miten rauhoittavaa onkaan, että on aikaa nököttää paikoillaan melkein kaksi tuntia vain seuraamassa jokailtaista luonnonnäytelmää. Mutta miten kaunista näytelmää!

Entä telttayö sitten – heräsinkö tapani mukaan silmät turvonneena ja pahantuulisena? Alkuun minulla kesti kyllä nukahtaa, ja yöllä havahduin muutamaan otteeseen sepelkyyhkyn kujerrukseen, mutta lopulta nukuimme jopa yhteentoista asti aamulla. Sitä ihmettä ei ole tapahtunut sitten vauvan syntymän.

Älgön glamping-majoitus Airbnb:ssä
Yhden yön majoitus teltassa + venekuljetus mennen tullen: 107,34 e (8.8.2020, hinta Airbnb:ssä)
Paljun lämmitys: 50 euroa.
Loimulohi: 20 e/henkilö
Kiviuunipizza: 15 e/henkilö
Osoite: Sommarönranta 44, Raasepori (hakupaikka)

Villa Rantakallio, Parikkala

Viimeisenä vinkkaamani kohde on kaikista perinteisin: se on kolmikerroksinen mökki Etelä-Karjalassa Parikkalassa. Erityisen siitä tekee kuitenkin sen loistava varustetaso ja iso koko. Ja toki sen sijainti mitä kauneimmalla paikalla Simpelejärven rannalla.

Me juhlimme täällä juhannusta seitsemän aikuisen, kahden lapsen, kahden vauvan ja kahden koiran voimin. Tällä porukalla ei siis tule yllätyksenä, ettemme olleet kiinnostuneita mistään siskonpedeistä, eli tilaa täytyi olla. Rantakalliosta löytyy yhteensä viisi makuuhuonetta, ja meillä ne kaikki olivat käytössä.

Suuren koon lisäksi toivoimme tietysti varustetasoltaan hyvää mökkiä. Rantakallion keittiö on iso, ja jääkaappejakin on onneksi kaksi. Tiskikone löytyy tietysti. Mukavana lisänä siellä on kaksi poreallasta, joista toinen on ulkona. Venäläisillekin vahvasti markkinoitu mökki ei ole kuitenkaan mikään ökymökki.

Sauna lämpesi puilla ja antoi ihanan kirvoittavat löylyt. Yksi huono puoli saunan lämmittämisessä kuitenkin oli: saunasta johtava hormi nousee kolmannen kerroksen makuuhuoneeseen ja lämmittää huonetta entisestään. Parikkalassa oli todella hiostavat helteet tänä juhannuksena, joten ensimmäisenä yönä nukkumisesta ei tässä yhdessä makuuhuoneessa tullut mitään. Nukuin ilman peittoa ja ikkuna auki, mutta silti tuntui kuin lämpö olisi huohottanut päälläni paksuna peittona. Seuraavina öinä muutimme nukkumajärjestelyitä ja nukuin huomattavasti paremmin eri huoneessa. Alimman kerroksen makuuhuone ilmeisesti säilyi koko ajan mukavan vilpoisena.

Niin, ilmalämpöpumppu olisi mahtava lisä Rantakallioon, kuten varmasti aika moneen suomalaismökkiin. Nukkumamukavuus paranisi kertaheitolla.

Rantakallio oli nappivalinta isolle porukalle, jossa oli aikuisia ja lapsia. Kaikki nauttivat järvessä uimisesta, ulkoporeammeessa pulikoinnista ja saunomisesta. Lisäksi pihapiiristä löytyi lasten keinut sekä pihapelejä kuten Mölkky ja tikkataulu. Vauvansänkyjä täällä oli kaksi, ja vuokranantajamme ystävällisesti hankki toisen syöttötuolin pyynnöstä.

Sen verran pussinperällä Rantakallio sijaitsee, että lähimpään kauppaan on 15 kilometrin ajomatka. Letkeässä lomamoodissa mökiltä poistuminen tuntuu siis hieman vaivalloiselta. Mikäli ei tahdo poistua mökiltä kauppaan, on Parikkalassa kuitenkin pari tärppiä, joiden takia ihmisten ilmoille kannattaa raahautua.

22 kilometrin päässä on Siikalahden luonnonsuojelue, joka on ainakin lintubongarien hyvin tuntema paikka. Alueelta löytyy useita lintutorneja ja piilokoju.

Kaikkien tuntema retkikohde on tietenkin Parikkalan patsaspuisto, jossa me kävimme lyhyesti kotimatkallamme. Veijo Rönkkösen huikaiseva kokoelma osin pelottaviakin patsaita on monien mielestä yksi Suomen kiehtovimmista nähtävyyksistä. Todella vaikuttava se onkin.

Villa Rantakallion kotisivut
Kolme yötä to-su: 1460 e (varattuna suoraan omistajalta)
Siivousmaksu: 150 euroa
Osoite: Haapalahdentie 328, Melkoniemi

Oletko törmännyt erityisiin majoituksiin Suomessa?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

26 kommentti

 1. Kiva lukea erilaisista majoituksista, etenkin tuollaisista tunnelmallisista maaseudulla sijaitsevista 😊

  1. Kiitos! Nämä halusinkin nostaa esiin juuri siksi, etteivät ole ihan perus-Scandicia ja ovat aika vaikeita löytää. 🙂

 2. Kivan erilaisia nämä kaikki listaamasi paikat! Itse en ole oikein tuolle glampingille lämmennyt vaan telttailen mielelläni ihan omilla kamoilla, mutta luulen ymmärtäväni sen viehätyksen. Meidän tämän kesän kotimainen majoituslöytömme oli kesähotelli Villa Aria Savonlinnassa. Ihana vanha rakennus keskustassa rauhallisella paikalla joen varressa, hyvä aamiainen ja lämmin palvelu. Tykkäsimme kovasti ja suuntaan samaan paikkaan uudestaankin, jos tulee asiaa yöpyä Savonlinnassa. Haluaisin vielä joskus testata Suomessa sellaista lasi-iglumajoitusta tai vastaavaa, koska se olisi ihan uusi kokemus. Ehkä vielä joskus!

  1. Mäkin jotenkin toivoisin nauttivani enemmän ihan perustelttailusta, koska se avaisi taas ihan erilaisen tulokulman matkustamiseen – ja onhan se myös paljon halvempaa kuin aina maksullisissa majoituksissa pyöriminen. Muistan, että mainitsit tuosta Villa Ariasta ja katselinkin niitä kuvia, vaikutti tosi kivalta paikalta! 🙂 Täytyy pitää se mielessä, kun joskus Savonlinnaan päätyy. Lasi-iglu olisi kyllä magee!

 3. Nämä olivat kaikki kolme mainioita poimintoja! Otsikkoa lukiessa ajattelin, että tuleeko Punkaharjua tai lasi-iglua, mutta tulikin kolme uniikkia paikkaa, joita ei muuten helpolla löytäisi.

  1. Kiitos Antti! Punkaharju on joo ollut kovasti esillä tänä kesänä, tuntuukin että ollaan melkein ainoita suomalaisia jotka eivät ole olleet siellä tai Lofooteilla tänä kesänä. Ei sillä etten olisi halunnut olla! 😀 Mutta joo nämä ovat kyllä sellainen pieniä helmiä, jotka ansaitsisivat huomion.

 4. Olettepas ihania paikkoja löytäneet. Varsinkin tuo ensimmäinen mökki jotenkin kolahti ja todella ajatuksella katettu aamiainen. Kivaa, että tällaisia paikkoja alkaa löytyä enemmän ja enemmän myös Suomesta. Ensi kerralla siellä ollessa täytyy varmaan katsastaa myös AirBnB:n antimet.

  1. Joo tuo Torstila oli kyllä niin seesteinen paikka ja isäntäväki todella lämminhenkisiä. Kannattaa ehdottomasti harkita Airbnb-majoituksia seuraavalle Suomi-reissulle, täällä on kyllä uniikkeja helmiä. 🙂

 5. Glamping kuulostaa ideana kivalta, olisi varmasti hauska kokeilla. Telttaan en vapaaehtoisesti majoitu, se ei ole yhtään minun juttuni. Olen armeijan jälkeen nukkunut yhden viikonlopun teltassa ja se sai luvan riittää. 🙂

  Tuo Parikkalan patsaspuisto jäi harmittavasti väliin omalla kesälomamatkallamme. Se oli yhtenä kohteena paluumatkamme reitillä, mutta lopulta jätimme koko Itä-Suomen kiertämättä ja palasimme kotiin suorempaa tietä.

  1. Glamping varmaan sopisi kyllä sullekin, koska tosiaan mä en kauhean mielelläni teltassa nukkuisi. Aika hyvin oot onnistunut väistelemään telttamajoitukset! 😀 Parikkalan patsaspuistoon kannattaa kurvata jos siellä itärajalla tulee liikuttua, seuraavalla kerralla sitten!

 6. Suomesta löytyy kyllä vaikka mitä persoonallisia paikkoja, kun vain tietää mitä etsiä! Aivan ihana tuon ekan paikan aamiainen posliinikuppeineen <3

  Tämä ei ole mikään pieni paikka, mutta Vaasassa oli hauska yöpyä myös yksityisomisteisessa hotellissa, joka kyllä erosi paljon ketjuversioista. Jatkossa varmasti suosin näitä pieniä persoonallisia majoituspaikkoja.

  1. Niinpä, Airbnb on kyllä tuonut kivan lisämausteen Suomen majoitusmaailmaan ja nyt niistäkin voi saada elämyksen jo itsessään. 🙂 Tuo Torstilan aamiainen oli kyllä aivan huippu! Kiva, että säkin olet löytänyt isompien ketjujen sijaan persoonallisemman majoituksen!

 7. Tosi kivoja täysin tuntemattomia majapaikkoja! Minua kyllä tuo Tammisaaren glamping alkoi kiinnostamaan kovastikin vaikka sytyn myös ihan perinteisestä telttamajoituksestakin. Täytyy nimittäin sanoa että vaikka pidänkin telttailusta, niin aina se sama ursus arctos minunkin teltastani herää 😁 Joskus olisi mukava kokea makeasti nukuttu yö ulkona

  1. Haha hyvä tietää, että en ole ainoa ursus arctos! 😀 Kokeile ehdottomasti tuota glampingia, se tekee karhusta ainakin huomattavasti kesymmän! Mä sytyn perinteisestä telttamajoituksesta aina ajatuksen tasolla, mut käytäntö on tähän asti ollut toinen…

 8. Just tällaisista majapaikoista mä haluan kuulla, ja etenkin tuo Torstilan tila jäi kutkuttamaan. Mun mielestä paikkaan tuo niin paljon lisäviehätystä takaa löytyvä tarina, ja sellainen vaikutti Torstilassa olevan. Joroisissa mä olen käynyt montakin kertaa, kun isän sukulaisia asuu siellä. Minua on aina naurattanut sen slogan ”Savon Pariisi”. En tosin tiedä, ovatko käyttäneet enää aikoihin, koska edellisestä vierailusta on jo aika pitkä aika.

  1. Savon Pariisi! 😀 Toi oli hyvä! En ole ennen kuullut eikä me edes käyty kirkonkylällä, joten vaikea sanoa kuinka paikkansapitävä se on. Mut joo Torstilan tilaa suosittelen kyllä lämpimästi, se onkin jäänyt näistä kaikista ehkä eniten mieleen.

 9. Parikkalan patsaspuisto, on paikka jossa haluaisin käydä. Tänä vuonna ollaan käyty katsomassa Hiljainen kansa ja Edvininpolku (yöllä!) ja varsinkin jälkimmäinen oli upea kokemus, jota voi suositella!

  1. Parikkalan patsaspuisto on kyllä sellainen, jonne soisi kaikkien suomalaisten vaivautuvan edes kerran. Hämmentävän hieno! Ja hei kiitos tuosta Edvininpolusta, mä en ole kuullut siitä ennen! Näyttää kuvien perusteella sellaiselta, joka on varsin creepy yöaikaan, mutta varmasti makea kokemus.

 10. Kivannäköisiä majoituskohteita ja varmasti kaikkien läheltä löytyi mielenkiintoista tekemistä! Parikkalan patsaita tuli itsekin ihmeteltyä, mutta muuten meni läpimenokohteena. Joroinen on kanssa itselle tuntematon suuruus, joten olisi paljon nähtävää tuolla suunnalla itselle. Majoituskohteet ainakin ovat olleet kunnossa 🙂

  1. Joo nämä majoitukset on kaikki olleet niin kivoja, että halusin ehdottomasti vähän hehkuttaa erikseen. Vaikka Joroisilla oltiin ihan vaan läpikulkumatkalla niin vähintäänkin majoituksen takia olisi viihtynyt kauemminkin. 🙂 Ja onhan Savo kovin kaunista seutua, että kivoja päiväretkiä sielläkin voisi tehdä.

 11. Onpas kivan kuuloisia ja kauniita paikkoja. Tätä oli kiva lukea, koska tulee itse matkusteltua niin vähän Suomessa.

  1. Nämä olivat kyllä niin kivoja paikkoja! Jos reissaat tulevaisuudessa enemmän Suomessa, kannattaa muistaa nämä paikat. 🙂

 12. reetaeevi says:

  Ihania majoituksia. Glamping kiinnostaa itseäni kovasti, vaikka tykkäisin kyllä myös perinteisestä telttailusta 😊

  1. Glamping voi olla hauskaa vaihtelua normitelttailulle! Tuolla Älgössä on ainakin tosi kivat puitteet sille hommalle. 🙂

 13. Mielenkiintoisia majoituspaikkoja! 🙂 Ehdottomasti kokeilun arvoisia jokainen ja toki tarpeista ja toiveista riippuen. Itsekin aina kuvittelen viihtyväni teltassa, mutta sitten kun se hetki koittaa, niin alan olla eri mieltä. Heh. Ehkä tuo glamping voisi siis olla käypä vaihtoehto! Täytyy pistää korvan taakse nämä majapaikat, jos joskus tulisi käytyä. 🙂

  1. Kiva jos päädyt joskus johonkin näistä! Iso suositus kyllä tuolle glampingille jos telttailu muuttuu vähän hampaiden kiristelyksi. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *