Eurooppa Huippureissut

Kaksi Riikaa: loistelias vanhakaupunki ja idän Moskova-lähiö

Riika | heinäkuu 2016

Aloin unelmoida Riiasta tämän vuoden tammikuussa, kun lueskelin hotellissamme Dubaissa artikkelia Riian nousevasta ruokakulttuurista. Ajattelimme tehdä Latvian pääkaupunkiin pidennetyn viikonloppuvisiitin, mutta sitten aloimmekin suunnitella Baltian road tripiä.

Etukäteen olin siis enemmän kiinnostunut Riiasta kuin Vilnasta, mutta lopulta Liettuan pääkaupunki teki suuremman vaikutuksen.

Älkää käsittäkö väärin – minä kyllä pidin Riiasta paljon. Se oli kaunis, meillä oli siellä loistava hotelli aivan Pyhän Pietarin kirkon lähellä (Riga Wellton Centrum Hotel & Spa), söimme loistavaa ruokaa, saimme ystävällistä palvelua ja aurinkokin näyttäytyi enemmän kuin uskalsimme toivoakaan.

Kuitenkin nyt, kun haluaisin kirjoittaa Riiasta, en oikein tiedä, mihin tarttuisin. Kahdessa päivässä kaupunkia ei opi tuntemaan kovinkaan syvällisesti. Pidin siitä, mutta mitä kiinnostavaa uutta voisin vierailustani kertoa?

Sitten keksin. Siinä missä ihastelin Riian vanhaakaupunkia ulkoisesti, oli vierailu idän Moskova-lähiöön muuten kiehtovampi kokemus. En käyskennellyt sen katuja kauaa, mutta siinä ajassa lähiö sai aikaan suuremman tunnereaktion kuin turistien kansoittama paraatipuoli.

Nyt esittelen nämä kaksi Riikaa, joihin tutustuin lyhyellä visiitillämme.

Loistelias vanhakaupunki

Riian kauniin vanhankaupungin kirkot ja muut tunnetuimmat rakennukset ovat todella tiiviillä alueella. Kapeita kujia haarautuu moniin eri suuntiin ja joka kulman takana tuntuu odottavan uusi kuvauksellinen rakennus.

DSC_0246

DSC_0254

DSC_0255

DSC_0277

DSC_0317

DSC_0322

DSC_0351

DSC_0342

DSC_0315

DSC_0234

DSC_0235

DSC_0236

Mustakupolisen Pyhän Pietarin kirkon tornista on otettu ne ikonisimmat panoramakuvat Riiasta – ne joita Googlen kuvahakukin aina ensimmäisenä tarjoaa. Niistä kuvista on tuttu esimerkiksi Riian tuomiokirkko.

DSC_0258

DSC_0247

Pyhän Pietarin kirkon torni on auki kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin. Kirkolta on lyhyt kävelymatka Riian Raatihuoneentorille, jossa sijaitsee yksi kaupungin varmasti kuvatuimmista rakennuksista: oranssi ja koristeellinen Mustapäiden talo.

DSC_0264

Koristeellisen rakennuksen oikealla puolella on synkkä, laatikkomainen museorakennus. Normaalisti siinä on Latvian miehitysmuseo, mutta tällä hetkellä näyttely on väliaikaisesti osoitteessa Raiņa bulvāris 7. Se taas on aivan Basteljkansin ihanan puiston vieressä. Aivan lähellä on myös Latvian mahtipontinen Vapauden muistomerkki.

DSC_0308

DSC_0313

DSC_0314

DSC_0325

DSC_0327

DSC_0346

DSC_0307

Näkemisen arvoinen on myös Esplanadin puisto. Siellä komeilee valtava kultakupolinen ortodoksinen katedraali.

DSC_0301

Moni käy katsomassa myös kuuluisan Mustan kissan talon. Se on yksi esimerkki kaupungin kuuluisan art nouveau -tyylin rakennuksista. Se sijaitsee aivan Suuren ja Pienen killan läheisyydessä. Muita hyviä paikkoja art nouveaun bongailuun ovat Alberta iela, Elizabetes iela ja Strelnieku iela.

DSC_0241

DSC_0239

DSC_0240

Stalinin syntymäpäiväkakun varjoon

Kaikesta kauneudestaan huolimatta huomasin tuntevani vetoa idässä kajastavalle, vähän karmivaltakin näyttävälle rakennukselle. Se on Latvian tiedeakatemia, jonka arkkitehtuuri suorastaan huutaa neuvostoaikaa.

DSC_0278

Matkaoppaani Eyewitness Travelin (2013) mukaan rakennusta on joskus kutsuttu Stalinin syntymäpäiväkakuksi. Se tuntuukin sopivalta nimeltä tälle kolkolle rakennukselle, joka sijaitsee aivan erilaisessa Riiassa kuin äsken kuvailemani loistokas hansakaupunki. Tämä Moskova-lähiöksi kutsuttu paikka on rähjäinen ja se tuntuu edelleen elävän miehityksen aikaa. Sinne on helppo kävellä, kun kiintopisteenä törröttävä rakennus on niin huomiota herättävä. Kuin Mordor.

DSC_0279

DSC_0280

DSC_0281

DSC_0283

Olen ainoa kamera kaulassa kävelevä turisti. Näen kyllä turistibussin, mutta muuten Moskova-lähiössä on vain paikallisia. Mummoja, jotka myyvät krääsää ulkopöydillä, toisia mummoja, jotka ostavat sitä krääsää. Vieressä on puisto, jossa nukkuu ainakin kolme koditonta. Näky on lohduton. En voi uskoa olevani vain noin kilometrin päässä kaikesta, jota muut turistit kuvaavat – jota minäkin kuvasin hetki sitten. Tämä on kuulemma Riian köyhin alue. Täällä sijaitsi juutalaisten getto toisen maailmansodan aikaan.

DSC_0285

DSC_0286

DSC_0288

Totta puhuen, en haluaisi olla Stalinin syntymäpäiväkakun läheisyydessä ilta-aikaan. Mutta päiväsaikaan paikka tuntuu tärkeältä nähdä. Olisiko täällä erilaista, jos Neuvostoliitto ja Saksa eivät olisi koskaan miehittäneet Latviaa? Uskon vahvasti, että olisi.

DSC_0289

DSC_0290

Jos Riian paraatipuolelta malttaa alittaa muutamat alikulkutunnelit, suosittelen pientä kävelyä Moskova-lähiössä. Kontrasti on niin suuri, ettei se unohdu hetkessä. Lähiöön järjestetään myös ohjattuja kierroksia.

Oletko käynyt Riian Moskova-lähiössä?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

6 kommentti

 1. Mun hotelli oli noilla kulmilla juhannuksen aikaan kun olin tuolla. Itse asiassa ihan tuon alhaalta laskien neljännen kuvan kirkon vieressä. Hotelli oli ihan ok, ei mikään luksus mutta perusasiat oli kunnossa. Ja uskalsin liikkua myös illalla. Kontrasti on kyllä huikea tuon turistipuolen ja tämän toisen puolen välillä.

  1. Sonja | FIFTYFIFTY says:

   Aijaa, kiinnostavaa kuulla! Tuo aluehan on aika keskeinen sijainniltaan, mutta tuntui tosiaan kuin muita turisteja siellä ei olisi ollut. Hyvä, että oli turvallinen olo liikkua iltasellakin. Juu, se kontrasti on kyllä aika huikea. Musta oli hyvä nähdä molemmat puolet.

 2. meizi says:

  Mulla on hotelli ollu aina kans noilla kulmilla ns. Stalinin hampaan takana..eka kertaa Riiassa ollessa toi hammas oli hyvä maamerkki..vanha kaupunki on kyllä kaunis,mut mun mielestä pelkkä turistirysä..siellä Zeppelini hallien ja torien ja stokkan ja rautatieaseman kulmilla palvelutkin on edullisempia ja siellä näkee sitä normaalia arkipäivää.mitä minä ainakin kaipaan reissuiltani 😉

  1. Sonja | FIFTYFIFTY says:

   Joo, se todella on hyvä maamerkki. 🙂 Huomasin itekin, kun sinne kulmille lähdin käyskentelemään, että siellä meno oli sitä paljon arkipäiväisempää. Sellaista mä haluan myös nähdä reissullani. Nytkin se kauniimpi turistipuoli jätti vähän kylmäksi,

 3. Mulla jäi Riiasta vähän just sellainen olo, että en kyllä tietäisi mitä siitä kirjoittaisin tai sanoisin. Hyviä ravintoloita olisi tosiaan ollut ilmeisesti paljon, mutta tällä keikalla en päässyt itse valitsemaan.. Lounasta syötiin yhdessä oikein kivassa hipsteriravintolassa vähän sattumalta, mutta illallinen Salvessa (Latvialaista perinneruokaa) oli aika kamala. Heh. 🙂 Oli kiva käydä, mutta tuskin tulee mentyä uudestaan!

  1. Sonja | FIFTYFIFTY says:

   No sepä se, kiva kaupunki, mutta mitä erityistä verrattuna muihin kivoihin kaupunkeihin? 🙂 Me käytiin syömässä yhtenä iltana Restaurant 3:ssa, jota voisin kyllä suositella. Se on yksi kehutuimmista fine dining paikoisa kaupungissa, ja onhan se ihan kohtuuhintainenki, kun viiden ruokalajin maistelumenu on 39 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *