Eurooppa Huippureissut

Jyrkänteiden ja keskiaikaisten linnojen kansallispuisto

Cēsis | heinäkuu 2016

Gauja-joen kansallispuisto on vanhin ja suurin Latvian neljästä kansallispuistosta. Sen ihanteellinen sijainti Tarton ja Riian välisellä matkalla tarkoitti meille pakollista pysähtymistä road tripillämme.

Kansallispuisto sijaitsee Valmieran ja Murjāņin väliin jäävällä alueella. Kartalla puisto näyttää vähän epämuodostuneelta kolmiolta. Se on kätevästi saavutettavissa joko A2- tai A3-valtateiltä, eli oiva päiväretkikohde Riiasta.

Kansallispuiston nimi tulee tietenkin Gauja-joesta, joka mutkittelee läpi kansallispuiston alueen. Puistossa on mahdollista nähdä ja kokea monia erilaisia luontoelämyksiä. Tällä sivustolla listattiin kätevästi kansallispuiston hienoimmat luolat, jyrkänteet ja luontopolut. Niitä vaihtoehtoja tutkiessani kiinnostuin eniten oransseista Erglu-kallioista sekä harmaasta Sietiniezis-kivestä.

Kuva: J. Sedols, Wikipedia Commons, Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
Sietiniezis, Kuva: J. Sedols, Wikipedia Commons, Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.

Sietinieziltä piti olla huikeat näkymät alas Gauja-joelle ja mahdollisuuksia pienelle patikkaretkelle.

Mutta valitettavasti heinäkuu näytti sateisen puolensa jo matkamme toisena päivänä – ja sateisena kuukausihan jatkui enemmän tai vähemmän loppuun saakka. Jonkin aikaa pohdiskelimme, menisimmekö kivelle sateesta huolimatta. Olin ollut kansallispuistosta etukäteen niin innoissani, etten halunnut tunnustaa heti tappiota ja muuttaa suunnitelmia. Mutta kun sade vihmoi tuulilasia niin kovalla paineella, ettemme nähneet kunnolla eteemme, päätimme jatkaa matkaa käymättä Sietiniezillä.

Minne siis menisimme? Tutkiessani jo ylempänä linkkaamaani englanninkielistä sivustoa, olin oppinut, että Gauja-joen kansallispuisto tunnetaan luontonähtävyyksien lisäksi keskiaikaisista linnoista ja kaupungeista. Historiallisia nähtävyyksiä löytyy kolmesta kaupungista: Siguldasta, Straupesta ja Cēsiksestä.

Jos kansallispuistoon aikoo Riiasta käsin, on Sigulda lähin vaihtoehto. Me tulimme kuitenkin Tartosta, joten valitsimme tukikohdaksemme Cēsiksen. Se sijaitsee 90 kilometrin päässä Riiasta eli ei mahdoton kohde sieltäkään.

Cēsis oli varsinainen yllättäjä

Cēsis on yksi Latvian vanhimmista kaupungeista, mutta yksinään tämä seikka ei saanut minua aiemmin innostumaan kaupungista. Kun sade kuitenkin ajoi meidät Cēsiksen syliin, totesin yllättyneeni todella positiivisesti.

Päältä päin rähjäisestä pikkukaupungista löysimme heti erittäin tyylikkään ravintolan Izsalkušais Jānis. Palvelu oli loistavaa, pääruuat maksoivat 8-18 euroa.

DSC_0173

Lounaan aikana sadekin taukosi, joten päätimme tutustua Cēsikseen vähän lähemmin. Ensimmäisenä päädyimme aivan ravintolan vieressä sijaitsevaan ihastuttavaan Maija-pustoon. Puisto on tunnettu siellä asuvasta kahdesta mustasta joutsenesta. Me näimme tosin vain toisen niistä.

DSC_0176

DSC_0177

Maija parksista jatkoimme kävelyä kohti Cēsiksen uutta ja vanhaa linnaa. Erityisesti vanha keskiaikainen linna teki vaikutuksen.

DSC_0180

DSC_0179

DSC_0182

Linnan vierestä lähdimme laskeutumaan kaunista portaikkoa pitkin alas toiseen upeaan puistoon. Tässä vaiheessa hihkuimme innosta, että olimme päätyneet sateelta suojaan juuri tänne.

DSC_0190

DSC_0191

DSC_0193

Alhaalta puistosta oli upeat näkymät vanhalle linnalle sekä kauniille pienelle ortodoksikirkolle.

DSC_0196

DSC_0199

DSC_0200

Vielä ennen kuin jatkoimme matkaa, kävelimme Cēsiksen rapistuneessa vanhassakaupungissa. Kaiken kaikkiaan pysähdys kaupungissa oli ihanan onnekas sattuma – enää ei haitannut, että Sientiniezis jäi väliin.

DSC_0201

DSC_0203

DSC_0205

Jos en ole hehkuttanut Cēsistä vielä tarpeeksi, jatkan sitä nyt. Kaupunki sattui nimittäin kaiken muun mahtavan lisäksi sijaitsemaan vaivaisen neljän kilometrin päässä Erglu-kallioilta, jotka olin merkinnyt toiseksi kiinnostavaksi kohteeksi kansallispuiston alueella.

Niinpä karautimme parkkipaikalle, josta lähdimme kyltin osoittamaan suuntaan kohti oransseja jyrkänteitä. Pienen polun jälkeen tulimme pururadalle. Siellä oli ainoastaan pieni kyltti, jossa oli patikoiva tikku-ukko sekä nuoli oikealle, eikä mitään mainintaa Erglu-kallioista. Ne löytyivät onneksi nuolen osoittamasta suunnasta.

DSC_0208

DSC_0230

DSC_0229

DSC_0231

Erglu-kallioilta on upeat näkymät alas Gauja-joelle, mutta parhaiten paikasta saa irti lähtemällä kallioilta oikealle portaita pitkin alas rantatörmälle. Sieltä jyrkänteet näkee nousevan jylhinä ja juuri niin kuin ne on tarkoitettu nähtäviksi.

DSC_0212

DSC_0222

DSC_0210

Lähtisitkö päiväretkelle Gauja-joen kansallispuistoon Riiasta?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

5 kommentti

  1. Onpa ihanan näköistä pilvisyydestäkin huolimatta 🙂

    Mun piti tulla vielä erikseen tänne blogisi puolelle kiittelemään siitä, että pelastit kommenttiboksini! En tosiaankaan ollut tietoinen koko ongelmasta enkä tiedä, koska se olisi tullut huomattua…ei varmaan ikinä 😀 Eli iso KIITOS 🙂

    1. Sonja | FIFTYFIFTY says:

      Joo siellä oli kyllä kaunista harmaasta säätä huolimatta. 🙂 No hyvä, että ogelma tuli nyt huomattua! Mulle ei ollut koskaan käynyt noin missään muussa blogissa. Olepa hyvä! 😀

  2. Tiia says:

    Hei!
    Olen kirjoittamassa opinnäytetyötä liittyen blogeihin ja niiden käytettävyyteen. Tavoitteena on parantaa erästä ilmaista blogipalvelua ja siihen tarkoitukseen tarvitsisin blogia kirjoittavien henkilöiden apua. Toivoisin, että mahdollisimman moni blogin kirjoittaja kävisi täyttämässä alla olevan linkin kyselyn.
    Kysely on helppo ja nopea täyttää ja siihen vastanneiden kesken arvotaan kaksi Finnkinon leffalippua!
    https://goo.gl/forms/Kt7KtvQtGY60anes1

    Kiitos avusta!
    – Tiia Valtonen

  3. espanjaan says:

    Olipa kiva pysähdyspaikka! Tulin varta vasten katsomaan tätä tekstiäsi, kun olit kommentoinut minun Sigulda-juttuani. Ensi kerralla tämä!

    1. Oli tosiaankin! Cesiksessä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa vanhaa keskustaa ja linnanranioita. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *