Luontomatkailu Maakuntamatkat Pirkanmaa

Juupajoki maailmankartalle! Mitä Pirkanmaan pienimmässä kunnassa on?

Noin 1900 asukkaan Juupajoki on Pirkanmaan 22 kunnasta pienin. Sitä voisi pitää yhtenä epätodennäköisimmistä matkakohteista Keravan lisäksi, mutta oikeasti Juupajoki sopii oikein hyvin luontomatkailijan asemapaikaksi.

Me yövyimme poikani kanssa kuntapahasessa kaksi yötä kansallispuistoihin suuntautuneella road tripillämme.

Tässä postauksessa kerron päiväretkitärpit Juupajoelle ja sen lähialueille.

Juupajoen rotko

Juupajoen kuuluisin luonnonnähtävyys on jääkauden loppupuolella syntynyt Juupajoen rotko. Kunnan ylläpitämälle 30 hehtaarin luonnonsuojelualueelle on tehty kaksi merkittyä reittiä, joista haastavampi punainen on 950 metriä pitkä ja helppo keltainen 450 metriä pitkä.

Raviiniksi kutsuttu, 30 metriä syvä rotko sijaitsee aivan Juupajoen keskuksen eli Korkeakosken kylän keskusraitilla (Koskitie 45). Pieneltä parkkipaikalta laskeudutaan pitkät puurappuset kohti rotkon omaa, satumaiseksikin kuvailtua maailmaa. Siellä vesi solisee ja joenpenkkoja koristavat kosteat saniaiset. Tämänkaltaiset raviinilehdot ovat ilmeisesti harvinaisia Suomessa.

Matkalla alas tutustuu heti rotkon erikoisuuksiin: hauskoihin sammalhahmoihin ja Risto Rasan luontorunoihin. Rasan mietelmiä ja eri ihmisten tekemiä erikoisia otuksia tulee rotkossa vastaan tämän tästä. Hahmot ovat erityisesti varmasti lasten mieleen, mutta olin itsekin vaikuttunut varsinkin osasta. Vaikka rotko onkin kiva kohde lapsiperheille, lastenvaunuilla sinne ei ole asiaa – samaten pyörätuolilla rotkoon ei pääse. Talvikunnossapitoa ei ole.

Me kävelimme molemmat reitit ja aloitimme pidemmästä. Sitä tosiaan kuvaillaan jopa erittäin haastavaksi korkeuseroineen ja kapeine polkuineen. En pitänyt reittiä kovin haasteellisena, toki harjun päälle noustua on tärkeää pysytellä polulla, ettei lipsahda alas, mutta tilaa tallata on onneksi runsaasti. Ei sieltä vahingossa horjahda alas.

Reitti on oikein kiva kävellä, ja tihkuisena syyskuun keskiviikkona saimme nauttia sen rauhasta ihan kahdestaan. Luonto tosiaan näyttää mukavan rehevältä rotkosta katseltuna. Kasvillisuus on runsasta eikä sitä ole siistitty. Joen varrella näkee jatkuvasti kaatuineita puita.

Keltaisen helpon reitin voi kävellä jälkiruuaksi punaisen reitin päätteeksi. Lyhyt patikka pysyy rotkossa eikä nouse punaisen tavoin harjun päälle. Myös sen varrella on useita kivoja satuhahmoja.

Reitti päättyy sopivasti Juupajoen toiselle kuuluisalle nähtävyydelle eli kenkämuseolle.

Myös Kookospalmun alla -blogissa ollaan vierailtu Juupajoen rotkossa, käy lukemassa lisää!

Juupajoen rotkosta lisää Juupajoen kunnan sivuilla

Historiallisen kenkätehtaan tiloissa

Vuonna 1897 Juupajoella aloitti toimintansa Suomen ensimmäinen teollinen kenkätehdas. Sen perusti suomalaisen kenkäteollisuuden ”unohdettu suuruus” Edward Wallenius. Kenkäteollisuuden päätyttyä entisen korko- ja lestitehtaan tiloihin perustettiin Koskenjalan Kenkä- ja nahkamuseo vuonna 1985 (Koskitie 43). Sen tarkoituksena on ollut palauttaa Walleniukselle kuuluvaa kunniaa suomalaisen kengänvalmistuksen historiassa.

Suomen Kenkätehtaan omaa tuotantoa ei ole juurikaan säilynyt, mutta museota ylläpitävän Koskenjalan yhdistyksen kokoelmissa on kuitenkin toistatuhatta kenkäparia, työkaluja, koneita ja valokuvia. Museossa on teemanäyttelyitä, jotka kertovat esimerkiksi suomalaisen miehen työkengästä, pula-aikojen kengistä ja naisten kenkien tyylimuutoksista. Lapsille on omat teemanäyttelynsä myös.

Museo on ilmainen, vahinko vain, ettei se ollut enää auki syyskuussa. Nettisivujen mukaan museo on ollut auki toukokuun lopusta elokuun loppuun, keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-18.

Museota vastapäätä tien toisella puolella komeilee Walleniuksen Wapriikki (Walleniuksenkatu 2), joka on osa Juupajoen historiallista kenkätehdasmiljöötä. Vanhan tehtaan tiloja on tänä vuonna avannut yleisölle tehtaaseen ihastunut ja sen ostanut paikallinen yrittäjäperhe. Nyt Wapriikissa voi järjestää vaikka häät tai vuokrata toimitilan.

Wapriikissa toimii kahvila Singer, jossa järjestetään nettisivujen mukaan jopa Open Stage -tapahtumia. Olisipa kiva osallistua sellaiseen – siis yleisönä! Näin joulun aikaan kahvilassa on ollut joulumyyjäiset.

Arvokkaan tehdasrakennuksen käyttöönotto tuo varmasti kaivattua eloa Juupajoelle.

Koskenjalan museon nettisivut
Walleniuksen Wapriikin nettisivut

Yökyläile Amorinrannassa

Juupajoki on kerrassaan kätevän pieni lomakohde: suosittelemani yöpaikka sijaitsee vain muutaman hassun minuutin kävelymatkan päässä rotkolta ja kenkätehtaalta!

Amorinranta (Rantatie 3) on entinen kyläkoulu ja yli satavuotias hirsitalo, jossa paikallinen pariskunta asuu ja pitää töiden ohessa majoitustoimintaa. Majoittua voi päärakennuksen tunnelmallisissa huoneissa tai vaikkapa takapihan jurtassa. Yöpaikkaa varatessa voi esittää toivomuksen yösijastaan – isäntä kertoi, että kerrallaan he majoittavat vain yhden seurueen. Tarjolla on myös paljon vinkkejä lähiseudun tutkiskeluun.

Me saimme käyttöömme muutaman huoneen kokonaisuuden talon länsisiivessä. Narisevat lankkulattiat ja suuri takka toivat lämpimän tunnelman makuuhuoneeseen. Viereinen lisähuone oli kylmä, mutta lisätilasta oli silti hyötyä, kun poika meni nukkumaan jo kahdeksalta. Meillä oli myös oma wc ja suihku. Makuuhuuoneessa oli jääkaappi ja liesi ruuanvalmistusta varten.

Ehdoton elämys Amorinrannassa on takapihan punainen puusauna. 10 euron lisämaksusta sain nauttia pojan nukahdettua saunavanhuksen lämpimistä löylyistä illan hämärässä. Laiturilta kastauduin muutamaan otteeseen peilikirkkaaseen veteen ja ihailin tumman taivaan tähtirivistöä. Illanvietto ei siitä paljon parane.

Kesäisin Amorinrannassa toimii kesäkahvila, joka tänä koronavuonna teki kuulemma kävijäennätyksensä.

Amorinranta Airbnb:ssä

Lähiretket Juupajoelta

Sen lisäksi, että Juupajoella vierähtää helposti yksi päivä, muutama lisäpäivä voi olla tarpeen, jos haluaa kiertää lähialueen luontokohteita. Tässäpä muutamia vinkkejä Juupajoelta käsin tehtäviin päiväretkiin.

Siikanevan soidensuojelualue – 16 km Juupajoelta

Kuva: Tiia Monto, Wikipedia Commons, (CC BY-AS 3.0) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Ruovedellä sijaitseva Siikaneva on Pirkanmaan laajin yhtenäinen suoalue ja maakunnan tärkein soidensuojelualue. Siikanevan kaksi rengasreittiä lähtevät pysäköintialueelta, jonne löytyvät opasteet kantatie 66:lta. Tarkemmat ajo-ohjeet löytyvät Luontoon.fi-sivulta.

Rengasreiteistä pidempi on 10 km ja lyhyempi 2,5 km pitkä. Maasto on helppokulkuista pitkospuiden ansiosta, mutta pidemmällä reitillä on jonkin verran nousuja, jotka lisäävät vaikeusastetta. Siikanevalla voi nauttia aapa- ja keidassoiden rauhasta.

Lue Kohteena maailma -blogista lisää Siikanevasta

Helvetinjärven kansallispuisto – 48 km Juupajoelta

Niin ikään Ruovedellä sijaitsee Helvetinjärven kansallispuisto, jonne hurauttaa Juupajoelta noin 45 minuutissa. Puiston kuuluisimmalle nähtävyydelle Helvetinkolulle pääsee mukavalla 4 kilometrin mittaisella Helvetistä itään -patikalla. Me kävelimme reitin – käy kurkkaamassa, millainen se oli!

Lue lisää: Jylhä Helvetinkolu on Helvetistä itään -patikkareitin suola

Toinen kuuluisa ja ihastuttava paikka Helvetinjärvellä on Haukanhiedan hiekkaranta. Se sijaitsee eri puolella kansallispuistoa kuin Helvetinkolu ja sinne ajaa Juupajoelta tunnin verran.

Isojärven kansallispuisto – 43 km Juupajoelta

Kuva: Tiia Monto, Wikipedia Commons, (CC BY-AS 3.0) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Keski-Suomen puolella Kuhmoisissa sijaitseva Isojärven kansallispuisto on sekin päiväretken huristelun päässä Juupajoelta. Me ajoimme sinne sateisena päivänä tarkoituksenamme kävellä 4 kilometrin mittainen Majavapolku, mutta vastassa odottikin kaatosade. Sen sijaan päädyimmekin retkeilemään Juupajoen rotkolla, joka oli ihan kelpo lohdutuspalkinto.

Majavistaan tunnetussa kansallispuistossa kulkee useita eripituisia merkittyjä reittejä, jotka lähtevät Kaatvuoren ja Heretyn parkkipaikoilta. Lähtöportti-blogin Mika käveli onnistuneesti Majavapolun lokakuussa. Hänenkään retkiseurueensa ei säästynyt sateelta.

Lue Lähtöportti-blogista lisää Isojärven Majavapolusta

Eräpyhän luonnonsuojelualue – 37 km Juupajoelta

Orivedellä sijaitseva Eräpyhän luonnonsuojelualue on päässyt Suomen 100 luontohelmeä -listalle. Minä käväisin rauhoittavissa metsä- ja järvimaisemissa asuessani Orivedellä vuonna 2017.

Lue lisää: Eräpyhän tunnelma hiljentää retkeilijän

Paikka on kuuluisa etenkin muinaisesta uhripaikasta Nunnankirkosta. Eräpyhällä voi kävellä 3 kilometrin merkityn reitin. Oma suosikkini oli kuitenkin Längelmäveden rannasta nähtävä Nunnankallio erikoisine tähtitorneineen.

Retken jälkeen voi hurauttaa välipalalle Oriveden keskustaan Cafe Herkkuhetkeen, jota on tituleerattu jopa Pirkanmaan parhaaksi leipomoksi.

Eräpyhän virkistysalue
Cafe Herkkuhetken nettisivut

***

Onko Juupajoki sinulle tuttu paikka? Mitä muuta kunnassa tai sen lähellä voisi tehdä?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

6 kommentti

 1. Juupajoki on itselleni todella vieras, vaikka lähiseuduilla olen jonkin verran viettänytkin aikaa. Tuo Juupajoen rotko näyttääkin hienolta, ehkäpä sitä tulee käytyä, kun liikumme seuraavaksi lähiseudulla. Tuolla Siikanevalla tulikin tänä vuonna käytyä. Muutama yllättävänkin jyrkkä nousu alueella oli, jollaisia ei muissa suoalueilla olekaan tullut vastaan. Ja tuo Isojärven kansallispuisto onkin kiva, siellä on useampi erittäin kaunis kohta. Kyseisessä kansallispuistossa on kuitenkin yllättävänkin paljon korkeuseroja, joten se on keskimääräistä haastavampi.

  1. Juupajoen rotkolla kannattaa tosiaan poiketa, jos siellä päin liikkuu. 🙂 Siikaneva on varmasti hieno ja samaten Isojärvi, harmittaa kyllä, ettei me päästy sinne.

 2. HeidiG says:

  Juupajoelta kotoisin. Amorinnranta oli aikanaan meidän käsityö luokka ja taisi siellä muitakin luokkia olla. Itse kävin koulua viereisessä rakennuksessa. Tosin oltiin vain ”evakossa” oikean koulun kunnostuksen vuoksi. Nyt jo yli 20v jälkeen voisi omien lasten kanssa käydä katsomassa paikkoja.

  1. Kiitos kommentista Heidi, kiva että löysit Juupajoen-kirjoitukseni. 🙂 Kannattaa ehdottomasti käydä verestämässä muistoja omien lasten kanssa!

 3. Lauri Lehtonen says:

  https://hortsananarboretum.fi/
  Tämäkin löytyy läheltä Juupajokea. Pieni mutta symppis kohde.

  1. Kiitos vinkistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *