Eurooppa Luontomatkailu

Jos käyt Bled-järvellä, älä jätä väliin Vintgarin rotkoa!

Bled | heinäkuu 2019

Slovenian kenties ikonisin maisema löytyy pieneltä Bled-järveltä. Tiedättehän – turkoosi vesi, ympärillä kohoavat vuoret ja keskellä järveä törröttävä kirkko.

Noin 10 minuutin automatkan päässä järveltä odottaa toinen luontoelämys, jota ei missään nimessä kannata jättää väliin. Siellä lepää Vintgarin rotko, jonka pohjalla upean turkoosi Radovna Valley -joki pirskahtelee. Tätä kaikkea pääsee ihastelemaan kallioille rakennettua puista kävelyreittiä pitkin.

1800-luvun lopulla löydetty Vintgarin rotko on ollut turisteille avoin kaikista Slovenian rotkoista pisimpään. Toinen kuuluisa rotko on esimerkiksi Tolminin rotko, josta Lähtöportti-blogin Mika kirjoitti hetki sitten omia mietteitään. Vaikka Mikan mielestä Tolmin peittoaakin Vintgarin, voin kyllä vakuuttaa, että myös Vintgar on lumoavan kaunis.

Me tulimme Vintgariin suoraan Bled-järveltä. Jätimme auton hieman typerästi vartin kävelymatkan päähän Vintgarin sisäänkäynnistä, vaikka vapaita parkkipaikkoja olisi ollut paljon lähempänäkin. Neuvoisinkin kaikkia ajamaan ihan Gostilna Vintgar -ravintolalle asti, koska siellä on rotkoa lähin pysäköintipaikka. Se maksaa viisi euroa. Sisäänkäynti rotkon kävelyreitille on ihan parkkipaikan vieressä.

Pääsymaksu rotkoon on 10 euroa aikuiselta. Mutta oih, se on niin sen arvoista!

Olimme grillanneet itseämme aamun paahtavassa auringossa Bledillä, joten nyt tuntui ihanalta päästä kävelemään viileän rotkon keskelle. Vaikka rotkossa oli varjoisaa, sieltä täältä siivilöityi myös suloista auringonvaloa, joka ei enää tuntunut tuskaisalta.

Olimme välittömästi haltioissamme. Miten kaikkien jokien ja järvien vedet saattoivatkin olla niin kirkkaita Sloveniassa? Täällä Vintgarissa Radovna Valley kuohui välillä valkoisena ja vaarallisena, ja toisinaan se solisi niin turkoosina ja kutsuvana, että sinne olisi halunnut saman tien sukeltaa.

Sisäänkäynniltä on 1,6 kilometrin matka Šumin vesiputoukselle, ja se kuljetaan koko ajan puisella kävelyreitillä. Eli halutessaan Vintgarissa voi käppäillä ainakin reilun 3 kilometrin verran.

Vaikka reitti onkin helppokulkuinen, eikä suuria nousuja tai laskuja ole, me emme menneet lopulta ihan vesiputoukselle asti. Meidän piti säästää voimia paluumatkaan aina autollemme asti.

Me käännyimme kauniin kivisillan kohdalta, jolta ei varmaan olisi ollut kovinkaan pitkä matka vesiputoukselle. Kannattaa siis jatkaa meitä pidemmälle, vesiputous palkitsee varmasti.

Tietyllä tapaa pidin Vintgarista jopa enemmän kuin Bledistä. Niin kaunis kuin Bled onkin, se oli tavallaan aika pian ”nähty”. Vintgar taas piti mielenkiinnon yllä, kun jokaisen nurkan takana odotti taas uusi näkymä.

Onko Vintgar käymisen arvoinen kohde, vaikkei olisi kiinnostunut lähtemään Bled-järvelle? On se, ehdottomasti.

Oletko käynyt Vintgarin rotkossa?

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

12 kommentti

 1. Nuo maisemat kyllä todellakin näyttivät vähintään tuon 10 euron arvoisilta! Erityisesti tuo viimeisen kuvan silta näytti todella upealta. Minä pidän kovasti kaikenlaisista rotkoista ja kanjoneista, joten tämä olisi just minulle sopiva kohde. Tykkään ihailla tuollaisia maisemia, vaikka toisaalta samalla korkeanpaikankammo aiheuttaakin huimausta.

  1. Vintgar sopii onneksi myös korkeanpaikankammoiselle. 🙂 Ja todellakin maisemat olivat kohdallaan, mielellään maksaa 10 euroa tuosta ilosta.

 2. Tosi kaunis luontokohde. 🙂 Ehdottomasti haluaisin käydä tuolla jos / kun Sloveniaan matkaan. 🙂 Tuolla on niin uskomattoman näköistä.

  1. Slovenia suorastaan pursuaa näitä toinen toistaan upeampia luontokohteita. Sinne kannattaa varata hyvin aikaa. 🙂

 3. No mulla on koko Slovenia vielä näkemättä. Sitä on hehkutettu eri blogeissa niin paljon, että kyllä se täytyy omin silmin nähdä. Bled-järven lisäksi Vintgar kuulostaa hyvältä ja kiva tietää, että ovat noin lähekkäin.

  1. Joo, Slovenia-hehkutukselta ei ole kyllä viime aikoina oikein voinut välttyä! 😀 Tuntuu, että joka toinen matkabloggaaja on ollut siell lähiaikoina. Tosin sille on kyllä syynsä, eli sinne vain!

 4. Upean näköinen paikka! 😍 Sloveniaa on hehkutettu niin paljon, että pakko päästä itsekin näkemään sen kauneus!

  1. Vintgar on tosiaan vain yksi Slovenian monista, monista luontoihmeistä! Sinne pitää meisänkin mennä uudemman kerran paremmalla ajalla, koska kolme päivää ei mitenkään riittänyt tuonne ihmemaahan. <3

 5. Hyvä tietää tästä paikasta, sillä Slovenian matka on aivan varmasti jossain tulevaisuudessa tulossa! Kiitos Sonja taas hyvistä matkavinkeistä, siun blogissa kyllä matkakuume nousee joka kerta. <3

  1. Voi kiitos Veera! <3 Se onkin toiveena, että vinkit ovat hyödyllisiä ja että joku innostuu niiden perusteella käymään paikan päällä. 🙂 Slovenia on kyllä meillekin kohde, jonne täytyy palata vielä uudestaan kunnolla.

 6. Ihanan näköinen paikka ja on omalla bucket listalla tuon Bled järven kanssa. Toivottavasti pääsemme pian matkustamaan Sloveniaan ja näkemään nämä paikat paikan päällä!

  1. Jep, Bled ja Vintgar on molemmat upeita paikkoja! Toivottavasti sun bucket listiltä löytyy myös Bohinj-järvi: https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2019/07/17/slovenian-satumainen-bohinj-jarvi-oli-road-tripin-ihanin-paikka/

   Sloveniaan kannattaa kyllä ehdottomasti reissata, toivottavasti tosiaan pääsette sinne pian! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *