Eurooppa Kaupunkilomat

Ljubljana tutuksi kahdessa päivässä

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on uusimpia kaupunkirakkauksiani. Hieman alle 300 000 asukkaan kaupunki ei ole mikään metropoli, mutta se kääntyy vain ja ainoastaan Ljubjanan voitoksi. Suloinen paikka on otettavissa haltuun vaikka ihan muutamassa päivässä – minkä jälkeen ainakin minä olisin ollut valmis jäämään vaikka useammaksi viikoksi.

Täältä voit lukea lisää ihastuneista fiiliksistäni, kun pääsin vihdoin heinäkuussa 2019 käymään Ljubljanassa.

Jos on viettämässä Ljubjanassa vaikkapa pidennettyä viikonloppua, näistä paikoista kannattaa aloittaa, ja kaupunki tulee tutuksi nopeasti.

Ljubljanica-joki

Parhaan yleiskuvan Ljubljanasta saa kävellessä kaupunkia halkovan Ljubljanica-joen vartta pitkin. Sen molemmin puolin riittää kutsuvia ravintoloita, kirkkoja, kahviloita ja pikkuisia kauppoja. Joen yli toisiaan tuijottelevat talot ovat kauniin värisiä ja ihastuttavan eurooppalaisia.

Joki jakaa Ljubjanan uuteen ja vanhaan puoleen – vanhalla puolella on Ljubljanan linna ja uudella vaaleanpunainen Fransiskaanikirkko –  ja sen varrella ovat monet kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Anna kuitenkin aikaa ihan vain joen tunnelman fiilistelyyn molemmin puolin. Täällä kauneuden lisäksi eläväinen meininki hurmaa matkailijan.

Kolmoissilta ja Prešerenin aukio

Ljubljanica-joen kuuluisin kohta on kaupungin pääaukio Prešeren. Slovenian kansallisrunoilijan mukaan nimetyllä aukiolla seisoo pääkaupungin ja koko maan varmasti kuvatuin kirkko, ja sieltä löytyy myös tunnettu Kolmoissilta.

Juuri täällä katusoittajien, niiden tahtiin kadulla tanssivien turistien ja väkijoukossa rennosti puikkelehtivien paikallisten keskellä totesin ensimmäistä kertaa rakastuneeni Ljubljanaan.

Fransiskaanikirkon lisäksi Prešerenin aukiolta ja sen läheisyydestä löytyy muitakin näyttäviä rakennuksia. Kaunis on esimerkiksi luksuskauppakeskus Galerija Emporium ja vähän matkan päässä oleva Grand Hotel Union. Molemmat edustavat 1900-luvun alun arkkitehtuuria.

Lohikäärmesilta

Vain neljänsadan metrin päässä Kolmoissillalta löytyy toinen kaupungin maineikkaimmista silloista. Yli satavuotias Lohikäärmesilta tunnetaan hienoista lohikäärmepatsaistaan.

Toisin kuin Kolmoissillalla, täällä ajavat autot. Vaikka etäisyys Prešerenin aukioon on hyvin pieni, Lohikäärmesillalla Ljubljana tuntuu jo selvästi hiljaisemmalta.

Patsaille löytyy tarina, sillä Ljubljana markkinoi itseään lohikäärmeiden kaupunkina.  Legendan mukaan kaupungin perusti kreikkakalaisen mytologian Iason, joka surmasi näillä main tulta syöksevän lohikäärmeen. Lohikäärmeitä voi siis bongata ympäri kaupunkia esimerkiksi viemärin kansissa.

Mekin toimme palan legendaa kotiimme, kun ostimme pojallemme bodyn, jonka rintamuksessa suloinen vauvalohikäärme halaa tuttipulloa.

Kongresni-aukio ja Tasavallan aukio

Ljubljanan uudella puolella sijaitseva Kongresni-aukio on vilkas tapahtumapaikka, joka vetää puoleensa niin paikallisia kuin turistejakin. Aukiolla on useita silmiä hiveleviä rakennuksia, kuten Slovenian filharmonian päärakennus, Ljubljanan valkoisena hohtava yliopisto ja 1700-luvun kirkko. Kongresni trglta on myös hieno näkymä Ljubljanan linnalle.

Aivan Kongresni-aukion takana on toinen aukio, joka hätkähdyttää lähes täysin päinvastaisella tunnelmalla. Trg republikella eli Tasavallan aukiolla seisoo kaksi harmaata tornitaloa, jotka kaikessa ankeudessaan tuovat mieleen neuvostoarkkitehtuurin.

Rumasta ulkomuodosta huolimatta aukiolla tapahtui slovenialaisille historiallisesti hyvin merkittävä asia: 26. kesäkuuta vuonna 1991 Slovenia julistautui täällä itsenäiseksi.

Open Kitchen – Odprta kuhna

Joka perjantai maaliskuun puolivälistä lokakuun loppuun Ljubljanan keskusmarkkinapaikan (Pogačarjev trg) valtaa katuruokatapahtuma Open kitchen eli Odprta kuhna. Paikalle saapuvat Slovenian parhaat kokit ja ruokagurut ympäri maan. Täällä todella on mistä valita, koska eri annoksia löytyy kuulemma jopa 150. Tarjolla on ruokaa ympäri maailman.

Tunnelma Open kitchenissa on mukavan urbaani ja rento. Paikalle tuodut pöydät ja tuolit levittyvät aivan Ljubljanan katedraalin kynnykselle, ja jos penkeillä ei ole tilaa, mättönsä voi aina syödä portailla istuen.

Tapahtumalla on säävaraus, eikä sitä järjestetä esimerkiksi kaatosateessa.

Mestni trg ja vanhankaupungin kujat

Muutama sata metriä Kolmoissillalta ja Prešerenin aukiolta Ljubljanan vanhalla puolella on Mestni-aukio. Sieltä Mestni trgn ja Stari trgn ympäristöstä löytyy ehkä viehättävin osa koko kaupungista. Nämä mukulakivikadut ovat täynnä tunnelmallisia ja houkuttelevia ravintoloita, käsityöpuoteja, muotiliikkeitä ja herkullisia gelaterioita.

Ljubljanassa söimme koko road tripimme maittavimmat illalliset. Kokemisen arvoisia ovat Julija ja Robba, jotka ovat molemmat kaupungin suosituimpia ja kehutuimpia ravintoloita. Julijan italialaiskeittiöstä suosittelen syömään esimerkiksi sienirisoton. Robban keittiössä italialaismakujen lisäksi löytyy itäeurooppalaista. Ravintolan hieman tulinen lammasgoulash oli kerrassaan herkullinen elämys.

Tivoli-puisto

Loppuun vielä muutama vinkki keskustan ulkopuolelle. Ei kuitenkaan hätää, sillä Ljubljanan yksi parhaista puolista on se, että kaikkialle voi kävellä.

1,3 kilometrin päässä on esimerkiksi ihana Tivoli-puisto, jonka rauhallisilla poluilla kannattaa vierailla. Tivoliin tullessa on heti selvää, että tämä on paikallisten olohuone.

Puiston alueella on heleitä kukkaistutuksia ja komeiden puiden reunustamia, hiljaisia katuja. Vehreyden keskeltä löytyy sieltä täältä penkkejä, joille istahtaa lepäämään ja nauttimaan viherterapiasta. Puistossa on myös patsaita ja suihkulähteitä.

Näkemisen arvoinen on pieni Ribnik-lampi, joka sijaitsee puiston kahvilan kyljessä. Vesikukkien kansoittamassa lammessa räpylöi sorsia.

Ja aivan lammen läheisyydestä löysin Tivolin sykähdyttävimmän asian: ihanan lukupiirin suuren tammen alta. Nurmikolle oli raahattu mukavia tuoleja ja pieni kirjahylly, joka oli houkutellut paikalle lukutoukkia.

Miten ihanaa vastapainoa kaupunkilaiselämälle, joka yleensä tunnetaan kiireisyydestä ja stressistä. Tivolissa nämä asiat loistivat poissaolollaan.

Täällä minulle tuli sellainen olo, että Ljubljanassa olisi ihana asua.

Metelkova Mesto

Rähjäisestä underground lookistaan tunnettu vaihtoehtoisen kulttuurin mekka Metelkova on yksi Ljubljanan tunnetuimmista alueista. Se sijaitsee reilun kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Jo ennen kuin päätyy Metelkovan erikoiseen kortteliin, voi huomata kaupungin katujen muuttuvan rosoisemmiksi.

Metelkova on syntynyt vanhaan armeijan kasarmiin, jonka parisatapäinen joukko valtasi vuonna 1993 estääkseen sen romuttamisen. Sittemmin sinne on syntynyt mielenkiintoinen taiteilijoiden keskittymä, jossa mitä ilmeisimmin järjestetään iltaisin kaupungin parhaat ja happoisimmat bileet.

Graffitien ja taidokkaiden muraalien valtaama pieni alue näyttää toki hurjalta myös päiväsaikaan, mutta pääsee varmasti oikeuksiinsa vasta auringon laskiessa. Aamupäivällä Metelkova vaikuttaa olevan lähinnä ehtymätön Instagram-kuvien aarreaitta.

Krakovo

Suloinen Krakovo edustaa aivan erilaista puolta Ljubljanasta kuin Metelkova. Vain alle kilometrin päässä Prešerenin aukiosta sijaitseva asuinalue tunnetaan kauniista mökkimäisistä taloistaan. Krakovon hiljaiset korttelit löytyvät Ljubljanica-joen varrelta keskustan eteläpuolelta, esimerkiksi Krakovska ulicalta ja Kladezna ulicalta.

Aikoinaan Krakovoa on kutsuttu Ljubljanan Montmartreksi, koska siellä asui niin paljon taitelijoita, kertoo Lonely Planet.

Krakovo on Ljubljanan vanhimpia kortteleita. Sinne on helppo suunnistaa sen selkeimmän maamerkin avulla: täällä taivasta kurkottelee harmaan elegantti baptistikirkko. Se on mielestäni kaupungin kauneimpia.

Mirje-kadulta löytyy roomalaisaikainen muuri, jonka uskotaan juotavan juurensa jopa vuoteen 15 jaa. Me taisimme kävellä laput silmillä, koska emme nähneet muuria, vaikka käyskentelimme ihan sen liepeillä.

Krakovoon voi tutustua myös Gradaščica-kanaalia pitkin, jossa vettä on niin vähän, että siellä voi jopa kävellä. Me tosin jätimme kahluun sikseen ja käppäilimme kuivalla maalla.

Tunnelma Krakovossa oli sunnuntaisena kesäaamuna ihastuttavan rauhallinen ja uninen. Kaupunki oli vasta heräämässä.

***

Seuraa Tien päällä -matkablogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

30 kommentti

 1. Voihan Ljubljana, kerta kaikkiaan vastustamaton kaupunki! Mekin käytiin Robbassa syömässä ja tykättiin myös. Kiva kun nostit lopuksi tuon Krakovon esiin, se on tosiaan viihtyisää aluetta, mutten tiennyt mistään Montmartre-vertauksista. Majoituttiin ekalla reissulla Gradaščica-kanaalin ja Kladezna ulican kulmassa olevaan asuntoon, joten noilta kulmilta on hyviä muistoja 🙂

  1. Joo Ljubljana on niin upea ja ihana kaikin puolin! <3 Joo tuo Montmartre-vertaus tuli mullekin yllätyksenä, löytyi netistä, kun tein tätä juttua. Oli varmasti tosi kiva paikka majoittua tuo Krakovo, siellä oli mukavan rauhallista. 🙂

 2. Slovenia on kiehtonut meitä jo jonkin aikaa! Suurin mielenkiinto tosin kohdistuu ihan muihin kohteisiin kuin Ljubljanaan, mutta kyllä Ljubljanakin todella viihtyisältä vaikuttaa. Ehkä sinnekin kannattaa se pari päivää siis varata!

  1. Sloveniassa on kyllä vaikka ja mitä paikkoja nähdä, mutta kyllä mä ”uhraisin” Ljubljanalle ainakin ne pari päivää. On sen verran kiva kaupunki. 🙂

 3. Tää on ollut mun listalla jo pitkään! Vaikuttaa tosiaan siltä, että paikan ottaisi haltuun helpostikin vaikka pitkän viikonloppuloman aikana. Toki heti alan miettimään, että jäisi harmittamaan, jos ei ehtisi muualle kuin pääkaupunkiin, mutta josko tulisi käytyä edes siellä.

  1. Joo tää on ihan totta! Me yövyttiin Ljubljanan lisäksi yksi yö Bohinjilla ja sit käytiin päiväretkellä Vintgarin rotkolla ja Bledillä, mutta aivan liian vähän aikaa tuolla oltiin. Mut Ljubljanasta on ihan hyvä aloittaa! 🙂

 4. Tosi viehättävän näköistä, nuo vanhat rakennukset ovat todella komeita. Meillä jäi Sloveniassa Ljubljana viimeksi käymättä, joten ensi kerralla se on sitten listalla. Vaikuttaa tämän tekstin perusteella siltä, että muutama päivä menisi tuolla ihan mukavasti! Käveltävät kaupungit ovat ihania, joten se piirre on meille iso plussa.

  1. Joo Ljubljana on just superkätevä, että tosiaan pari päivää riittää hyvin, mutta pidempäänkin viihtyy. Ja joo monet rakennukset on siellä kyllä todella kauniita. 🙂

 5. Slovenia ja Ljubljana ovat kiinnostaneet jo pitkään. Tuosta Metelkovan alueesta en ollut aiemmin kuullutkaan. Tykkään katutaiteesta ja hieman rosoisemmasta meiningistä, joten sen tyyliset kaupunginosat kiinnostava aina!

  1. Metelkovahan on sitten ihan sun juttu! 🙂 Rosoa löytyy mun mielestä muualtakin Ljubjanasta ihan vain sen takia, että kaikki rakennukset ei ole mitenkään vastamaalatun näköisiä. Mut eniten sitä on tietty Metelkovassa ainakin niistä paikoista, joita itse näin.

 6. Slovenia on ollut omalla listalla jo kauan, mutta jostain syystä olen aina sysännyt sitä tuonnemmaksi… Tämän postauksen luettuani siirsin maan kuitenkin ”pakko päästä pian” -listalle!

  1. Kiva jos Ljubljana ja Slovenia pääsi tuolle tärkeämmälle listalle, se kyllä ansaitsee paikkansa. 😉

 7. Ljubljana on viehättävä, yksi suosikkikaupungeistani. Harmittavan vähän olen ehtinyt siellä silti olemaan, kun aina on ollut kiire muualle Sloveniaan. Pitäis ottaa asiaksi lähteä ihan pelkästään Ljubljanaan, sillä tässä oli mahtavia vinkkejä paikoista, joissa en ole vielä käynyt.

  1. Sä ootkin kyllä reissaillut monessa sellaisessa Slovenian kolkassa, jonne itse haluais mennä. 🙂 Mut ehdottomasti meet joku kerta ihan vain Ljubljanaan tai ainakin otat pari päivää sinne, ihan varmasti viihdyt pidempään! Ja mullekin siitä tuli yksi suosikeista heittämällä.

 8. Slovenia ja Ljubljana on kiinnostaneet jo pitkään, eikä innostus ainakaan laskenut tätä postausta lukiessa! Vaikuttaa todella kauniilta kaupungilta, jossa saisi usemmankin päivän kulumaan. Jos yhdistäisi kaupunkilomaan muutaman patikointipäivän vuoristossa , se kuulostaisi ihan täydelliseltä Slovenian lomalta. Ja tuo katuruokatapahtuma perjantaisin pitäisi kyllä myös kokea.

  1. Just tuollainen loma olis kyllä upea ja Slovenia on niin kompakti maa, että sellasen voi helposti toteuttaa! 🙂 Ljubljanan lisäksi suosittelen Bohinj-järveä, se oli lumoavan kaunis paikka. <3

 9. Slovenia on ollut myös mun listalla pitkään. Ljubljana on ymmärtääkseni aika pieni paikka mutta hyvinhän siellä näkemistä tuntuu riittävän. Mielellään näkisi myös ympäristöä kun sinne joskus ehtii. Symppiksen oloinen paikka!

  1. Slovenia tuntuu kyllä olevan yhden jos toisenkin listalla! Eikä mikään ihme, niin kuuluukin! 😀 Ljubljana on tosiaan pieni paikka, mutta mun mielestä se on vain hyvä asia. Viikonlopussa ehtii ihanan paljon eikä tarvitse ravata siellä sun täällä hiki hatussa.

 10. Slovenia ja Ljubljana kuuluu niihin as soon as possible paikkoihin listallani niinkuin kaikki entiset Jugoslavian maat. Vasta Kroatia, Kosovo ja Serbia käytynä. Ljubljana vaikuttaa todella ihanalle ja enpä ole tainnut lukea yhtä ainoata negatiivissävytteistä postausta paikasta.

  1. Tuo on muuten ihan totta, mäkään en ole törmännyt yhteenkään negatiiviseen arvioon paikasta! 🙂 Nuo entiset Jugoslavian maat ovat kyllä kaikki kiehtovia, mäkin tahtoisin tutustua niihin lisää. Mulla käytynä tähän mennessä Kroatia, Bosnia & Herzegovina ja Montenegro, mutta nämä jälkimmäiset vain päiväretkellä.

 11. Annemaria/Samppanjaa muovimukista says:

  Näyttääpä viehättävältä kaupungilta. Miten kauniita vanhoja rakennuksia ja paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kiitos vinkeistä, juttu tallennettu tulevaa varten 🙂

  1. Kiva juttu, jos tästä on apua joskus tulevaisuudessa! 🙂 On kiva levittää sanomaa Ljubljanan ihanuudesta.

 12. Ljubljana vaikuttaa kyllä sympaattiselta kaupungilta. Erityisesti houkuttelee tuo, että siellä voi kävellä paikasta toiseen. Yleensä suosin kävelyä viimeiseen asti, mutta matkaseura määrittelee hyvin paljon sitä, kuinka pitkiä matkoja voimme kävellä. Monesti sitten kaupunkilomilla pyörimmekin aika suppealla alueella.

  1. Uskaltaisin veikata, että teidän poppoolle Ljubljanan kävelyetäisyydet menisivät oikein hyvin! Ja tässä mun mainitsemat kohteet ovat kaikki kivan lähellä toisiaan. Symppis paikka, kuten sanoit. 🙂

 13. Ljubljana on kyllä todella kiva kaupunki! Nähtävää ja tekemistä sopivasti, ihmiset mahtavia. Kivoja paikkoja olet nostanut esiin. Toki linnalta on upeat näkymät kaupungista, mutta parasta on pienet yksityiskohdat rakennuksissa.

  1. Jep, Ljubljanan linna on se ilmiselvä paikka, joka tältä listalta puuttuu. Meille se jäi nyt sitten ensi kertaan, mutta on kivaa, kun on syitä palata! Sieltä on tosiaan varmasti upeat näkymät kaupunkiin, ja mä rakastan näköalapaikkoja. 🙂

 14. En kyllä yhtään ihmettele, että olet rakastunut Ljubljanaan – vaikuttaa todella kivalle paikalle tämän postauksen perusteella. 🤩

  1. Ljubljana on kyllä niin superkiva! Ei ole tässä hetkeen tullut hurmaannuttua muista kaupungeista yhtä paljon. <3

 15. Minun kaupunkirakkaus myös! Omasta reissusta on jo kymmenisen vuotta, mutta voi että miten ihastuinkaan tuohon pieneen ja herttaiseen pääkaupunkiin parissa päivässä. Takaisin en ole vielä päässyt, mutta ehkä joku päivä.

  1. Oh, sunkin! Meitä on kyllä monia täällä Ljubljana fan clubissa. 😀 Toivottavasti pääset käymään joku päivä uudestaab!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *