Eurooppa Huippureissut

Tartto kuudessa tunnissa

Tartto | heinäkuu 2016

Tallinna, Tallinna, Tallinna. Virossa on muitakin näkemisen arvoisia kaupunkeja ihanan pääkaupungin lisäksi. Moni on toki käynyt ranta- ja kylpyläkaupunki Pärnussa, mutta Viron toisiksi suurin kaupunki Tartto tuntuu jääneen vähän vähemmälle huomiolle. Se on harmi, sillä itseni mielestä Tartto peittoaa Pärnun mennen tullen.

Tarttoa pidetään Viron kulttuurin ja sivityksen kehtona – tämä ajatus liittyy tietysti Tarton yliopistoon, joka on maan vanhin ja merkittävin. Pikkuiseen kaupunkiin hurauttaa Tallinnasta reilussa kahdessa tunnissa. Meille se oli ihanteellinen paikka aloittaa Baltian road trip, sillä sieltä oli kätevä matka seuraavaan kohteeseen Riikaan.

Matkustamiseen kuluneen ajan jälkeen meille jäi vain kuutisen tuntia aikaa Tarttoon tutustumiseen, mutta kaupungista saa hyvin irti jopa siinä ajassa.

Tässä vinkkejä onnistuneeseen Tarton-pikavisiittiin.

Pikapäivällinen Vapianossa

DSC_0024

Missä syödä, kun ruokaa pitää saada nopeasti ja annoksen pitäisi olla tarpeeksi pieni, jotta illalliselle jää tilaa? Hyvä – joskin persoonaton – vaihtoehto on syödä Vapianossa. Tarton Vapiano sijaitsee suurten ostoskeskusten läheisyydessä ja sieltä on kätevän lyhyt kävelymatka Tarton vanhaankaupunkiin.

Kiireetön kierros vanhassakaupungissa

DSC_0041

Tämän romanttisen patsaan luota Tarton vanhaankaupunkiin tutustuminen alkaa. Suutelevien opiskelijoiden patsas on varmasti kaupungin kuuluisin nähtävyys ja se sijaitsee raatihuoneentorilla.

DSC_0032

DSC_0056

Raatihuoneentorilta voi lähteä verkkaiseen tahtiin tallustelemaan vaikkapa Rüütlia tai Jaania pitkin. Terasseja on, mistä valita. Tarton yliopistokin löytyy vanhankaupungin alueelta.

DSC_0157

DSC_0071

DSC_0061

DSC_0063

DSC_0064
Jaani kirk – Johanneksen kirkko

DSC_0069

DSC_0077

DSC_0068

DSC_0074

Supilinnin rappioromanttiset puutalokorttelit

DSC_0085

Tarton vanhakaupunki on nopeasti tutkittu, mutta aivan sen liepeillä löytyy toinen kävelykierroksen arvoinen paikka. Kyse on Supilinn-nimisestä korttelista, joka on täynnä Baltian maille tyypillisiä rappioromanttisia puutaloja. Katujen nimetkin ovat hauskoja: Herne, Marja, Selleri, vain muutamia mainitakseni.

DSC_0088

DSC_0081

DSC_0078

DSC_0079

DSC_0094

DSC_0091

Virossa ensiapulaukku ja vaahtosammutin ovat pakollisia varusteita.

Tartossa on toinenkin paikka puutalobongailuun: Karlova. Tästä alueesta voi lukea enemmän Kohteena maailma -blogin mainiosta Tartto-oppaasta.

DSC_0167

DSC_0166

Viehättävä Toomemägi

DSC_0140

Vanhankaupungin ohella Toomemägi on varmaan Tarton kuuluisimpia nähtävyyksiä. Se on nimensä mukaisesti mäkinen puisto, josta löytyy muun muassa entisen tuomiokirkon vaikuttavat rauniot sekä sen ohessa toimiva Tarton yliopiston museo. Muita kiinnostavia paikkoja Toomemägellä on Tähtitorni sekä Enkelinsilta.

Kaikessa vehreydessään se on myös erinomainen paikka piknikille.

DSC_0104

DSC_0136

DSC_0139

DSC_0141

DSC_0142
Kuradisild
DSC_0145
Vanha tähtitorni

DSC_0147

DSC_0149
Enkelinsilta

 

Illallisravintoloita Tartosta löytyy myös vaikka millä mitalla. Itse söimme suhteellisen arkisessa Restoran Balkanissa, jossa ei sinänsä ollut mitään vikaa. Kovin mieleenpainuva se ei kuitenkaan ollut. Kohteena maailma -blogin Ramilla oli tasokkaamman näköisiä ravintoloita testattuna, eli sinne kuolaamaan!

Kaiken kaikkiaan Tartto on ihan kelpo kaupunkilomakohde, vähän turkumainen. Se päihittää minusta Pärnun, vaikka rantaviiva jää toki puuttumaan.

Oletko käynyt Tartossa?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

Saatat myös pitää...

8 kommentti

 1. Tartosaa olen käynyt joskus viime vuosituhannella. Meillä oli sinne oikein mukava opiskelijareissu, mukavat muistot kaupungista jäi, mutta ehkä nyt keskittyisi vähän erilaisiin asioihin. Monesti ollut mielessä että siellä olisi kiva käydä joskus uudelleen, mutta aina jäänyt. Tähtitornin muistan.

  1. Kiva paikkahan Tartto on, ja sinne on varmaan tullut paljon uuttakin sun vierailun jälkeen! Kivaa vaihtelua Tallinnassa käymiselle.

 2. Törmäsin tähän Tartto -postaukseesi sattumalta 🙂 Iso kiitos linkkauksesta, Tartto on tosiaan kiva kaupunki ja siellä on hyvin viikonloppureissulle nähtävää ja tekemistä!

  1. Eipä mitään! 🙂 Hyvään artikkeliin kannattaa aina vinkata! Toivottavasti yhä useampi suomalainen lähtee vaihteeksi tutustumaan Tarttoon Pärnun ja Tallinnan sijaan!

 3. Olen käynyt Tarttossa 2000-luvun alussa ja olikin hauska nähdä tuoreita kuvia paikasta! Matkasimme Tallinnasta omatoimisesti bussilla Tarttoon mieheni kaveria tapaamaan. Hän opiskeli siellä eläinlääketieteellisessä. Oli kätevää, kun oli viroa osaava opas mukana 🙂 Yliopiston museossa käytiin ja muuten taidettiin sitten keskittyä bilettämiseeen 😀 Oi niitä aikoja.

  1. On aina kyllä ihan parasta, kun on paikallinen opas mukana! 🙂 Ja voin kuvitella, että Tarton yöelämä on varmaan ihan menevää, kun kyseessä on yliopistokaupunki!

 4. Samoja kulmia ollaan tosiaan tallattu 🙂 Mutta eiköhän tuossa olekin ne keskesimmät Tarton nähtävyydet, ainakin jos nollakohtana toimii vanhakaupunki, ja siitä lähtee suuntaamaan pois oikeastaan minne tahansa suuntaan. Olisin halunnut käydä siellä vielä KGB-museossa, mutta sateisempana päivänä se oli tietenkin kiinni, enkä aurinkoisempana sitten malttanut.

  1. Joo kyllä, juuri näin. Tuolla joenvarrella me ei oikeastaan kävelty sitten ollenkaan, kun meillä oli tosiaan vain se yksi ilta käytettävissä. Mutta siinä hetkessä se tuntui varsin sopivalta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *